Oplatí sa študovať psychológiu?

18. nov 2023

Ahojte 😊 je tu niekto, kto študuje/študoval psychológiu? Zaujímali by ma skúsenosti, aká je náročnosť štúdia. Následná možnosť zamestnať sa. Oplatí sa to študovať? Prečo áno/prečo nie.

denithestrange1993
18. nov 2023

Psychologovia maju velky potencial pri dnesnom stave dusevneho zdravia. Otazne je ci na to mas,ci ta zoberu,ci dostudujes.

magduska2
18. nov 2023

Tak ja osobně si myslím, že určitě ano. Lékaři sú celkovo velmi "nedostatkový tovar" psycholog či psychiatr este viac.Je ich velmi málo a sú dost vyťaženy. Ak máš k tomu vztah smelo do toho.Myslim si,že o klientelu nebude nikdy núdza. Ak budeš dobrá určitě sa uplatníš.
Ja som mala psychologiu ako predmet na SŠ a velmi ma to bavilo,keby som mala tu možnost určitě v tom pokračujem.

zitaje
18. nov 2023

Dcéra študuje psychológiu. Štúdium ľahšie ako náročné gymnázium, kde študovala pred tým. ALe keď chceš robiť napr. terapeuta, to sú roky a roky štúdia ešte po Mgr., iba s ukončeným Mgr. stupňom psychológie asi nie je zas až také ľahké nájsť dobré uplatnenie.

autor
18. nov 2023

@zitaje a môžem sa opýtať kde študuje? Aké náročné boli prijímačky ?

zitaje
18. nov 2023

V BA na FiF UK, dostala sa bez problémov, ale tak pripravovala sa. Ale nič nezvládnuteľné a berú veľa ľudí.

oli18
18. nov 2023

Uz tu podobne diskusie su, pohladaj a precitaj si.

oli18
18. nov 2023

@zitaje neviem, ci by s tebou uspesni psychologovia suhlasili.

zitaje
18. nov 2023

@oli18 v čom myslíš? Či sa dá v pohode nájsť dobré uplatnenie hneď po škole?

oli18
18. nov 2023

@zitaje nie, ze studium prirovnavas ku gymnaziu.

zitaje
18. nov 2023

@oli18 ja hovorím len dcérinu skúsenosť. Proste menej náročné, menej hodín školy, menej učenia, dcéra popri vš stíha polovičný úväzok, to by pri gympli nestíhala ani omylom - ale mala veľmi náročnú školu. A zjavne jej psychológia sadla oveľa viac, ako spomínané gymnázium.

autor
18. nov 2023

@zitaje a neviete či berú hlavne ľudí z gymnázií alebo aj z iných škôl má spolužiakov?

zitaje
18. nov 2023

Tak to naozaj neviem.

lenka098123
19. nov 2023

@oli18 súhlasím, sestra to študuje na PanUni a je to brutal náročné na čas aj na množstvo vedomostí.

simsalabim
19. nov 2023

Autorka - moja neterka sla na psychologiu na FiF UK zo Strednej pedagogickej.

conta22
19. nov 2023

Ja som ukončila psychológiu v roku 2018, z cca 80 absolventov sú len 2 klinickí psychológovia…poviem to na rovinu, šla som do iného oboru som v strednom managemente firmy a zarábam dvakrát viac ako moje bývalé spolužiačky …psychológia na Slovensku je mizerne platená, nedocenená a nepodporovana štátom. Keď si absolvent AŽ vtedy začína práca, ak chceš byt psychologickou musíš si spraviť špecializáciu čaka ta atestácia, ak chceš byt dobrá a liečiť napr KBT kurz trvá niekoľko rokov a vzdelanie v ňom stojí nad desaťtisíce eur…a na záver - áno psychológov je potrebné ako soľ ale bez podpory štátu, keď nemáš veľa financií a hlavne po škole keď si chceš založiť rodinu a dobre zarábať psychológia nie je moc cesta….mam spolužiačky ktoré robia v cppap, detských domovoch, školách, sú spokojne ale platovo je to nízko a ťahajú manželia

conta22
19. nov 2023

A ešte dodám ak si bežec na dlhé trate - áno chod do toho, naše profesorky, ktoré boli v obore odborníčky sa mali veľmi dobre ale vravím roky vzdelávania a praxe ;)

luccija
19. nov 2023

@conta22 presne tak a veľa ľudí stále nerozlišuje psychológ a psychoterapet.

zuzinabila
20. nov 2023

@luccija no,myslim ze ani @conta22 nerozlisuje.pise ze "ak chces byt psychologickou,,musis si spravit specializaciu..."to nie je pravda.psychologickou je po absolvovani VŠ.ja zatial nemam specializaciu a pracujem roky ako psychologicka.nemam zatial ani terapeut.vycvik,od januara 2024 by sa mohli zmenit zakonne podmienky,tak uvidim,co z toho bude a potom sa zariadim.

conta22
20. nov 2023

@zuzinabila ja som narážala na to pravé označenie psychológ kedy máte pečiatku, ste v komore psychológov a atestovaná. V škole nás učili že veľa absolventov si píše že sú psychológ ale realita je úplne niekde inde ;)

zuzinabila
20. nov 2023

@conta22 tak toto je riadne od veci.ja som normalna psychologicka.bez atestacie a peciatky😀v kazdom projekte vratane mezdinarodnych som uznana ako psychologicka na zaklade legislativy o vzdelani,takze neviem o com hovorite

greta90
24. nov 2023

@zitaje ak sa môžem spýtať bola tam veľmi ťažká matematika /štatistika na psychológii?

oli18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lapersefona
Autor odpoveď zmazal
Zobraz