Ahojte 😊 je tu niekto, kto študuje/študoval psychológiu? Zaujímali by ma skúsenosti, aká je náročnosť štúdia. Následná možnosť zamestnať sa. Oplatí sa to študovať? Prečo áno/prečo nie.
Tak ja osobně si myslím, že určitě ano. Lékaři sú celkovo velmi "nedostatkový tovar" psycholog či psychiatr este viac.Je ich velmi málo a sú dost vyťaženy. Ak máš k tomu vztah smelo do toho.Myslim si,že o klientelu nebude nikdy núdza. Ak budeš dobrá určitě sa uplatníš.
Ja som mala psychologiu ako predmet na SŠ a velmi ma to bavilo,keby som mala tu možnost určitě v tom pokračujem.
Dcéra študuje psychológiu. Štúdium ľahšie ako náročné gymnázium, kde študovala pred tým. ALe keď chceš robiť napr. terapeuta, to sú roky a roky štúdia ešte po Mgr., iba s ukončeným Mgr. stupňom psychológie asi nie je zas až také ľahké nájsť dobré uplatnenie.
@zitaje a môžem sa opýtať kde študuje? Aké náročné boli prijímačky ?
V BA na FiF UK, dostala sa bez problémov, ale tak pripravovala sa. Ale nič nezvládnuteľné a berú veľa ľudí.
Uz tu podobne diskusie su, pohladaj a precitaj si.
@zitaje a neviete či berú hlavne ľudí z gymnázií alebo aj z iných škôl má spolužiakov?
Tak to naozaj neviem.
@oli18 súhlasím, sestra to študuje na PanUni a je to brutal náročné na čas aj na množstvo vedomostí.
Autorka - moja neterka sla na psychologiu na FiF UK zo Strednej pedagogickej.
Ja som ukončila psychológiu v roku 2018, z cca 80 absolventov sú len 2 klinickí psychológovia…poviem to na rovinu, šla som do iného oboru som v strednom managemente firmy a zarábam dvakrát viac ako moje bývalé spolužiačky …psychológia na Slovensku je mizerne platená, nedocenená a nepodporovana štátom. Keď si absolvent AŽ vtedy začína práca, ak chceš byt psychologickou musíš si spraviť špecializáciu čaka ta atestácia, ak chceš byt dobrá a liečiť napr KBT kurz trvá niekoľko rokov a vzdelanie v ňom stojí nad desaťtisíce eur…a na záver - áno psychológov je potrebné ako soľ ale bez podpory štátu, keď nemáš veľa financií a hlavne po škole keď si chceš založiť rodinu a dobre zarábať psychológia nie je moc cesta….mam spolužiačky ktoré robia v cppap, detských domovoch, školách, sú spokojne ale platovo je to nízko a ťahajú manželia
A ešte dodám ak si bežec na dlhé trate - áno chod do toho, naše profesorky, ktoré boli v obore odborníčky sa mali veľmi dobre ale vravím roky vzdelávania a praxe ;)
@luccija no,myslim ze ani @conta22 nerozlisuje.pise ze "ak chces byt psychologickou,,musis si spravit specializaciu..."to nie je pravda.psychologickou je po absolvovani VŠ.ja zatial nemam specializaciu a pracujem roky ako psychologicka.nemam zatial ani terapeut.vycvik,od januara 2024 by sa mohli zmenit zakonne podmienky,tak uvidim,co z toho bude a potom sa zariadim.
@zuzinabila ja som narážala na to pravé označenie psychológ kedy máte pečiatku, ste v komore psychológov a atestovaná. V škole nás učili že veľa absolventov si píše že sú psychológ ale realita je úplne niekde inde ;)
@conta22 tak toto je riadne od veci.ja som normalna psychologicka.bez atestacie a peciatky😀v kazdom projekte vratane mezdinarodnych som uznana ako psychologicka na zaklade legislativy o vzdelani,takze neviem o com hovorite
Psychologovia maju velky potencial pri dnesnom stave dusevneho zdravia. Otazne je ci na to mas,ci ta zoberu,ci dostudujes.