Oplatí sa študovať psychológia?

1. júl 2023

Ahojte baby ste tu nejaké psychologičky? Rozmýšľam nad štúdiom psychológie a tak sa chcem informovať či sa to vôbec v tejto dobe oplatí, či to má uplatnenie 🙂 platovo neriešim, zaujíma ma čisto práca/štúdium a skúsenosti🙂 najviac ma láka klinická psychológia

kopytko03
1. júl 2023

Psycholog niesom, ale psychológov (hlavne detskych) je v súčasnej dobe tak zúfalý nedostatok, že uplatnenie určite nájdeš. Smelo do toho 👍

biankaaaa
1. júl 2023

Ach no, psychológov je akútny nedostatok a aj tak je tak náročné sa zamestnať... Vyjadrím sa ku klinickej psychológii, nakoľko ťa najviac Zaujíma. Je veľmi náročné presadiť sa. Po 5 rokoch štúdia Mgr. v podstate začínaš od 0. Robíš si atestáciu, zároveň musíš byť zamestnaná v zdravotníckom zariadení, t.j. v ambulancii klinickej psychológie, psychiatrie alebo na psychiatrickom oddelení v nemocnici (veľký problém v súčasnosti, málokto chce zamestnávať ďalších ľudí pre kapacitné aj finančné dôvody). Trvanie atestácie sa určuje podľa pracovného úväzku. V minulosti bolo ešte potrebné absolvovať prípravu pre prácu v zdravotníctve, pokiaľ viem, už je to zrušené. Ešte potrebuješ absolvovať licenčnú skusku. No a ak chceš robiť terapie, tak potrebuješ absolvovať dlhodobý výcvik v niektorom smere, cena sa pohybuje v tisícoch. Veľa spolužiakov to vzdalo. Ale každý prípad je individuálny, držím palce, ak sa pre to rozhodneš.

biankaaaa
1. júl 2023

Na Slovensku sú podmienky dosť ťažké oproti iným krajinám

autor
1. júl 2023

@biankaaaa ďakujem pekne za odpoveď. Však to, popravde to chcem a veľmi ale zároveň sa dosť obávam že aj zamestnať sa bude problém pred tou špecializáciou. A zároveň nechcem začať a potom o rok dva ľutovať

54tinka54
1. júl 2023

Je to presne tak ako píše bianka. Zachytila som ale že je nejaký návrh zákona, ktorý by mal niektoré veci zmeniť/uľahčiť. Či a v akom znení to nakoniec prejde, sama som zvedavá. Lebo ozaj je pravda že psychoterapeutom, klinických psychológov a psychológov ktorí majú vlastnú prax je veľmi málo, tie čakacie doby sú šialené… pritom samotnú psychológiu vyštudovalo a študuje dosť ľudí, ale robiť kliniku alebo mať svoju vlastnú ambulanciu, to je beh na dlhé trate.. jednak časovo, ale aj finančne.

autor
1. júl 2023

@kopytko03 ďakujem pekne🙂

autor
1. júl 2023

@54tinka54 ja viem je mi to jasné..som motivovaná sa učiť a je to niečo čo ma naozaj zaujíma a baví ale priznám sa že sa naozaj desím uplatnenia..

bucko555
1. júl 2023

Sestra má psychológiu hneď po škole sa zamestnala ako psychologická v škole a je tam už tri roky a už ju volali aj inde

54tinka54
1. júl 2023

Hneď po skončení mgr štúdia sa vieš uplatniť ako školský psychológ, alebo v cpppap, prípadne v detských domovoch, centrách sociálnych služieb..

luccija
1. júl 2023

Krásna práca uplatnenia by som sa nebala.Moja kamarátka pracovala v škole, ale teraz je v personálnej agentúre a robí výber zamestnancov, testy..ďalšia je klinicky psychológ, psychoterapeut plus robí aj testy vodičov neviem ako sa to presne volá posudky...ale študovala a studovala...má vlastnú ambulanciu.Ale davas do tej práce svoju dušu, emócie nie každý je na to vhodný.Ten terapeutický výcvik trvá roky

lacibo
2. júl 2023

@54tinka54 ale zase to je tazka praca..myslim tym, ze lahko clovek vyhori v tychto sferach..ide o to, ci sa autorka na to hodi a ci si vie predstavit mat pracu, kde kazdy jeden problem ide cez nu..velmi tazko sa da odosobnit..lebo.v reale na SK to nie je ako.v americkom filme..kde sa psycholog terapeut porozprava s klientom, ten mu dobre zaplati a odchadza..😅

autor
2. júl 2023

@luccija ďakujem ..no s tým časom aj s financiami počítam 🙂 skôr sa bojím čo bude potom keďže som tiež počula že klinicki psychológovia to majú ťažké

autor
2. júl 2023

@lacibo áno to mi je jasné som si vedomá čo práca obnáša

dori2
2. júl 2023

presne ako pise @biankaaaa. ja som klinicka psychologicka, budicu jar snad konecne aj certifikovany psychoterapeut, a poviem ti- cesta trnista :D po skole bol najvacsi problem najst zdravotnicky flek, robila som par rokov v poradenstve kym sa naskytla prilezitost. no a teraz mam 35 a konecne to zacina u mna vyzerat na “ruku hore” v zmysle tychto dlhodobych vzdelavaciek. kratkodobe neriesim- to musia skoro v kazdom povolani…
kolko prachov som do toho vsetkeho vrazila ani radsej pre svoj mentalny klud nepocitam…

heni79
2. júl 2023

Nie.

autor
2. júl 2023

@dori2 oh a ako by si to zhodnotila? Stalo to za to pre teba? 🙂 Gratulujem mimochodom

dori2
2. júl 2023

akoze ja tu pracu milujem, neviem co ine by ma mohlo rovnako naplnat. len keby nemam podporu v rodine a extremne tolerantneho muza (natiekli tam z rodinneho rozpoctu tisice), tak sa na to uz davno vybodnem.

autor
2. júl 2023

@dori2 a teraz máš vlastnú ambulanciu?

vladi4444
2. júl 2023

Som síce špeciálny pedagóg a nie psychológ ale pokiaľ by klinika nevyšla v školskej sfére uplatnenie nájdeš. 🙂

dori2
2. júl 2023

nie, zatial som v nemocnici z praktickych dovodov 🙂 ambulanciu si planujem riesit v neskorsom veku

autor
2. júl 2023

@vladi4444 ďakujem pekne potešila si ma 🙂

autor
2. júl 2023

@vladi4444 a aké to je? 🙂

autor
2. júl 2023

@dori2 super držím palce 🙂

autor
2. júl 2023

@dori2 naozaj ma to veľmi zaujíma, preto sa snažím o Tom zistiť čo najviac sa dá 🙂

dori2
2. júl 2023

aj ja tebe 🙂 inak- ani v poradenstve to nebolo zle, ale platovo horsie ako v klinike. zasa vhoda poradenstva je ucitelska vymera dovolenky🤷‍♀️

autor
2. júl 2023

@dori2 áno môže byť, všetky oblasti psychológie sú veľmi zaujímavé len táto je taká srdcovka už od malička ma tieto veci bavia

slniecko5
2. júl 2023

@dori2 úprimne ti ďakujem, aj manželovi, že si to nevzdala a celé absolvovala a máme ďalšieho psychoterapeutka na SK.

dori2
2. júl 2023

@slniecko5 este nemam skusky- takze ako pisem- budicu jar snad :D

vladi4444
2. júl 2023

Ja som v poradenstve spokojná. Buď môžeš pracovať v škole ako skolsky psychológ alebo v poradni. V poradni veľmi so psychológom spolupracujem v rámci diagnostiky pripadne terapie (alebo reedukácie), testy školskej zrelosti, IDS, WISC. Bailey..písali sme posudky k súdu, vyjadrenia k predlzenemu rodičáku...vyjadrujeme podozrenia na poruchy, posielame ďalej k lekárom, odborníkom, s ktorými spolupracujeme. Ja mam tu prácu rada 🙂 Keby si mam druhy krát vybrať ale asi idem na logopédiu, ja korekcie ako také ako špeciálny pedagóg robiť (oficiálne) nemôžem. Logopédi sú potrební ako soľ.

54tinka54
2. júl 2023

@lacibo vyhorieť môžeš v hocijakej sfére 😉
Samozrejme psychohygiena je veľmi dôležitá v takomto povolaní a myslím že psychoterapeuti ovládajú aj stratégie ako sa od problémov klientov odosobniť.