Oplatí sa študovať nejakú vysokú školu aj na Slovensku?

24. apr 2023

Ahojte.
Odvsadial stale pocuvam, ze na SVK nie je kvalitne skolstvo, ze nase VS nie su tak dobre.. Je to naozaj tak zle a na Slovensku sa neoplati nic studovat?

kacena4
24. apr 2023

preco by sa neoplatilo. mame tu aj kvalitne skoly len sinich treba vybrat nie tu v hornej dolne...

akiana
24. apr 2023

Ci je to zle je relativne. Ak ti staci “papier” s ktorym sa uplatnis na nejakej manazerskej alebo IT pozicii, staci ti aj slovenska VS. Mozes to dotiahnut na plat 2000-4000€ v Bratislave, kupit si nejaky byt na hypo a zit spokojny zivot. Ak vsak chces naozaj nieco vediet, byt expert/ka, spickovy doktor/ka, vedecka autorita, publikovat, vzdelavat okolie a kultivovat vedu a spolocnost, tak smer zahranicie. Jedna vec je kvalifikacia pre zamestnanie, druha vec je akademicka prestiz. Zavisi od toho, co chces od zivota.

zuzliq
24. apr 2023

Predpokladám, že to najviac počúvaš od tých, čo žiadnu VŠ nemajú.
Ak sa rozhoduješ pre VŠ, zrejme máš nejaký vybraný smer, odbor. Tak napíš, aký a môžeme ti skúsiť poradiť konkrétnu univerzitu.

akiana
24. apr 2023

@zuzliq Ja mam 3 zahranicne VS a tiez svoj nazor na slovenske skolstvo.

levandula7
24. apr 2023

veď záleží od toho, čo chceš študovať. ak sa dostaneš na STU alebo UK, tak asi v pohode, ale ak máš tú možnosť, choď aspoň do Česka.

autor
24. apr 2023

@zuzliq zubne lekarstvo.

wild.horses
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
miskakyska
24. apr 2023

..ono sa to dosť "zopsulo" cez coronu.. dcéra bola rada, že končila,lebo pocítila počas 5 ročného štúdia, že to išlo od 10 tich k 5tim.. konkrétne UMB B.B.ekonomicka fakulta

zmrzlinka2021
24. apr 2023

Ja mám kvalitnú VS. Určite by som neštudovala humanitné smery, fakt tam idú ti najslabší

sisa_s
24. apr 2023

Ak chces byt zubarka, urcite chod do CR, 5rocne studium, na svk 6r...a lekarske fakulty su na lepsej urovni 🙂

maminkadeticiek
24. apr 2023

No to je teda nazor 🤦‍♀️

lindous
24. apr 2023

Medicína je zrovna ten odbor, ktorý je podľa všetkého neporovnateľne lepší už aj len v Čechách... Ak teda porovnám skúsenosti niekoľkých kamarátiek medičiek z LF UK, Brna a Prahy.. Ale nemyslím si, že to platí vo všeobecnosti, sú tu aj dobré fakulty a dobré odbory, ktorých absolventi sa následne nestratia ani v tom zahraničí, len ťažšie sa robí svetová veda, bez svetových peňazí...

mirkava
24. apr 2023

Záleží to aj od financií. Presadiť sa v zahraničí je náročnejšie. Ak na to máš to po všetkých stránkach, tak choď ... ja som študovala popri zamestnaní na Slovensku a mne to stačilo 😉

zuzliq
24. apr 2023

@akiana a aké vysoké školy si absolvovala? Lebo ak nepravuješ pre akreditačnú komisiu, je takmer nemožné mať názor na všetky VŠ a všetky odbory.

luccija
24. apr 2023

U susedov je aj tráva zelensia🙂podľa mňa každá škola Ti da len toľko koľko budeš ty chcieť.
Ale zubarinu som tiež počula, že je lepšie v ČR.
@zmrzlinka2021 aku máš skolu, keď to nie je tajné?

elmivelmi
24. apr 2023

@lindous ved to,aj tie svetove peniaze na to studium treba.

sundew
24. apr 2023

….ak si lenivy blbec ani najlepšia VS na svete ti nepomoze 🤷🏻‍♀️ na SK mame rozne skoly a nie vsetky su zle a ide hlavne o študenta ako k tomu pristupuje

marca12
24. apr 2023

Nie vsetky skoly su zle,mnoho skol ma vysoku uroven a studium je narocne. Nekvalitne skolstvo sa mysli skor tie rychlokvasky,sukromne skoly a podobne. Tym,ze mame skolstvo zadarmo si mnoho skol naberie studentov a len niektore si udrzia svoju kvalitu.

domi235
24. apr 2023

@akiana a ake VS si studovala v zahranici?

domi235
24. apr 2023

@zmrzlinka2021 studujes ?

lilope
25. apr 2023

@akiana aký máš názor na slovenské školstvo, keď si absolvovala vysoké školy (len) v zahraničí?

power_of_now
26. apr 2023

Podla mňa aj tak zavisi od pristupu studenta. Ak budes odpisovat na skusach a kaslat na to, tak mozes chodit aj na Harvard a nic ti to neda... Ak sa vsak budes vzdelavat a venovat tomu, moze to mat pre teba velky prinos aj na Slovensku. Myslím ze je z coho vyberat aj u nas.

kommune
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
karolinakr
27. apr 2023

@kommune kolko ta vyšiel semester v zahraniči? nie každy ma 30 000 k dobru, su neporovnatelne drahšie

ghostsgirl
27. apr 2023

@kommune ani slovensko neuznava mnohe zahranicne skoly, takze toto by som nejak smerodatne nebrala