Oplatí sa študovať lekárstvo?

4. nov 2022

Rozmýšľam kam ďalej. Uvažujem nad lekárstvom avšak neviem či sa to oplatí čo sa týka dopytu, platu.

baluinka
4. nov 2022

co sa tyka dopytu,tak myslim ze sa to oplati tak na 250%🙂

janinah
4. nov 2022

Ak medicínu nazývaš lekárstvom,tak radšej asi nie v tvojom prípade.

evulincula
4. nov 2022

podla mna sa oplati studovat cokolvek. teda okrem humanitnych vied :D to neodporucam, vlastna skusenost 😂

drzaopica
4. nov 2022

S takym pristupom a blbymi otazkami nie.

petamich
4. nov 2022

ak chces ist studovat medicinu kvoli platu, tak to by si asi mohla byt sklamana - teda ak nebudes spickovy sukromny plasticky chirurg 🙂 a aj tu plati, ze platy sa roznia od specializacie a typu sektora, kazdopadne neviem, ci by som sla studovat tolke roky ak to zrovna nie je moje vysnivane povolanie alebo to nevnimam ako posolstvo a tak podobne

kazdopadne dopyt urcite je

drahomirrra
4. nov 2022

Medicína sa oplatí vždy. Dobých lekárov je málo, civilizačné choroby narastajú a dopyt bude iba stúpať.
@janinah Nehejtovala by som, študijný program sa nazýva všeobecné lekárstvo, autorka položila otázku úplne presne.
Autorka, medicína, či lekárstvo bol môj sen. Avšak veľmi rýchlo som zistila, že ja a chémia niesme kamošky 😀 😀 Ak si šikovná choď do toho. Táto republika dobrých lekárov veľmi potrebuje.

evica17
4. nov 2022

@janinah lebo vôbec sa ten odbor na škole nevolá všeobecné lekárstvo ?

janinah
4. nov 2022

@evica17
@drahomirrra kde vidíte slovo všeobecné?

drahomirrra
4. nov 2022

@janinah Ale veď to je úplne jedno, hádam sa tu nebudeme ťahať za slovíčka, medicína je lekárstvo. Je to presne to isté.

54tinka54
4. nov 2022

Dopyt je veľký a určite aj bude. Čo sa týka platu, na to, akú majú lekári zodpovednosť, že sa musia celoživotne vzdelávať a pod., to nie je dostatočne zaplatená robota. Čiže ak sa rozhodneš pre medicínu, mala by si to vnímať ako poslanie, inak budeš sklamaná, frustrovaná aj neviem čo ešte.

viestta
4. nov 2022

Ak ti ide iba o peniaze, tak si vyber iný odbor. Medicína je poslanie a len máloktorý je dostatočne finančné ohodnotený, ani ten najspickovejsi.

laurita285
4. nov 2022

Ak na Slovensku tak nie neoplatí sa. Pracovať následne pomaly non-stop ako mulica za mizivý plat, ešte si v podstate bez všeobecného ocenenia spoločnosti...

pribinak
4. nov 2022

Desim sa Ľudí ako ty, ktorí sa pýtajú či sa oplatí študovať medicína

Ja žijem v utkvelej predstave že na medinu idu tí, ktorí majú záujem ľudí liečiť, rieist výskum, pomáhať
Jasne že aj slušne zarobít a slušne na úrovni potom žiť, ale základná otázka by nemala byt: či sa to oplatí

diewcatqoo
4. nov 2022

@pribinak ehm, kedysi som si to myslela aj ja a potom som pocas vysky zila na intraku s medikmi a stratila som vsetky iluzie 🙂

melanta
4. nov 2022

Medicínu má ísť študovať niekto, kto chce byť lekárom. Bez ohľadu na to, či sa to oplatí a aký je dopyt. Pretože byť lekárom nie je ako pokladať parkety. Že keď nejakú zle zarežem, tak ju vyberiem a dám druhú. Zároveň, stačí veľmi zbežne sledovať dianie na Slovensku, aby človek vedel, že na Slovensku máme dlhodobý problém s nedostatočným počtom lekárom a ostatných zdravotníkov, čiže dopyt po lekároch je enormný a bude dlhé roky. Človek, ktorého snom je byť lekárom toto vie. Takže výber si niečo iné. Kde je dopyt a aj dobrý zárobok. Pretože cieľ lekára má byť v prvom rade dobre liečiť.

drzaopica
4. nov 2022

@diewcatqoo medici nie su nadludia.Tak isto piju, fajcia, casto vyhoreti a nervozni na rodinu.Ten status pan lekar bol mozno v komunizme.Dnes ekonom ci IT technik, kadernicka viac zarobi ako lekar

pribinak
4. nov 2022

@diewcatqoo no pekne

ivangeline
4. nov 2022

V Kosiciach chybaju napr neurologovia a najma detsky. ;) Gastro tiez. Hematolog....

diewcatqoo
4. nov 2022

@drzaopica mne to vysvetlovat nemusis 🙂

tahomi
4. nov 2022

Ja keby mozem vratit cas, tam medicinu nejdem studovat. Pracu mam rada, bavi ma, ale…to “ale” je tam tak velke, ze mat dnesny rozum 15 rokov dozadu zvolim si uplne nieco ine🙂
Ak chces zostat na Slovensku po skole, tak to uz duplom nie. A financne naozaj akekolvek bezne povolanie zaraba viac, staci si pozriet tabulky, ak si to myslela slovom “oplati”.
Obrovska vyhoda, ktora je aj nevyhoda zaroven, ze o pracu sa naozaj bat nemusis, zamestnas sa kdekolvek a kedykolvek, ale len preto, ze vsade je to brutalne poddimenzovane a nedocenene.

evica17
4. nov 2022

@janinah však to je jedno. Veď potom ani medicína by nemala byť správna ,lebo ten odbor sa tak nevola.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katuskamala1
4. nov 2022

Finančne i ked nariekaju sa maju dost dobre. 3000e plat v cistom tesne po atestacii je fajn, a tych sluzieb zas nie je tak veľa. Teraz. Ked bola pandemia, zial dovolenka zabudni a nadcasy velke ale teda kazda hodina nadcasu je pre platená. Ale priklanam sa k nazoru, ze ak chceš studovat medicinu tak peniaze nema byt ten dôvod

lenjaona
4. nov 2022

Ak kvôli peniazom tak zubar či plasticky chirurg sú dobre ohodnotený, inak si vyber radšej iné

evica17
4. nov 2022

@katuskamala1 no to neviem odkiaľ máš takú info ,že tesne po atestácii majú plat 3000 v čistom ? Veľmi záleží v akej oblasti pracuje a kde je nemocnica. Ale ver tomu že nemajú také platy,niektorí no dvetiscky nemaju a plus sú tam nadčasy,služby a iné.

katuskamala1
4. nov 2022

@evica17 no z pravej ruky 🙂 doslova 🙂 🙂 Robi v BA, a ano, je tam i nejaka sluzba navyse lebo sak to je hlavne ten plat, ale zratanim tych odpracovaných hodin to neni tak vyrazne vela, ze by si povedala ze robim od nevidim...

tahomi
4. nov 2022

@katuskamala1 to je prosim kde v Ba? Nie vela sluzieb a 3 tisic v cistom? Kolko sluzieb mesacne? Lebo ja som teda zo statnej nemocnice odisla a sluzila som hodne, ale teda takto sme sa dobre nemali ani nahodou

katuskamala1
4. nov 2022

@tahomi nebudem az taka konkretna. Ale proste nevymyslam si.

katuskamala1
4. nov 2022

@tahomi ale poviem ti aspon, ze statna nemocnica.

evica17
4. nov 2022

@katuskamala1 neviem,no čo som počúvala jednej rozhovor s lekárom,tak vravel že služby počas mesiaca a vyšlo mu mesačne aj nad 200 hodín odpracovaných.
A áno,môžu mať 3000 eur,ale fakt záleží že v akej oblasti, a určite nie rovno po atestácii.