Oplatí sa chodiť do jazykovky?

10. okt 2023

Ahojte, manželovi zamestnávateľ platí angličtinu na jazykovej škole pretože ju v práci potrebuje. Učia sa priamou metódou. Mate s nou skúsenosti? Čítala som ze nič moc. Manžel ma nahovára na jazykovku ale ja jazyk vôbec nepoužívam. Raz za rok na dovolenke. Oplatí sa tam chodiť aj tak len aby som oprasila angličtinu? Lebo je to dosť drahy špás.

autor
10. okt 2023

Co sa týka angličtiny, maturovala som z nej ale momentálne je to bieda. Gramatiku viem ale plynulo nehovorím.

anega79
10. okt 2023

jasne ze oplati, nikdy nevies, mozes pozerat filmy bez nadabovania alebo titulkov. viac veci si precitas na nete

ivangeline
10. okt 2023

Urcite.

zuzanaam
10. okt 2023

učiť sa cudzie jazyky sa vždy oplatí. Ak to vyslovene nepotrebuješ, do drahej jazykovky by som nešla. My sa doma učíme najmä tak, že čítame a pozeráme filmy, dokumenty v jazyku, ktorý sa chceme učiť. Prakticky denne. Urobili sme tak oveľa väčší posun, ako v škole, alebo jazykovke. Jazykovka Ti bude na nič, keď mimo nej nebudeš s daným jazykom v kontakte. Tá môže byť dobrá na učenie gramatiky, rozprávať sa musíš naučiť sama. Tiež je fajn nájsť niekoho s kým sa môžeš občas v danom jazyku porozprávať.

alabama0011
10. okt 2023

To asi hlavne zalezi od tvojho nastavenia, ci sa chces ucit. Ja som sa naucila az v jazykovke. Chodila som 4x do tyzdna, robila ulohy, travila cas so zahranicnymi ludmi, citala, pozerala TV.

kvetinka75
10. okt 2023

veľa záleží od lektora. Ja som chodila do viacerých. Veľmi na to posunulo aj v hovorení aj v gramatike. Ale keď som už mala prebratú celú gramatiku, ktorá sa v jazykovke preberá, to už bola úroveň B2, (aknerátam ozaj už takú špičkovú, kde išlo o to, že ktoré slovíčko v čom je vhodné použiť - väčšinou už pre prekladateľov) tak som sa zamerala už len na zdokonaľovanie - ako ,,samouk,, - snažila som sa veľa rozprávať a počúvať. Takže záleží na tom, ako na tom si a prečo sa ju chceš učiť. Pre mňa bola aj gramatika dosť dôležitá. Aj keď nevyužívam všetky časy, ale aby som vedela preložiť aj iné časy - slovosledy, časové sledy a pod. Ale zase ja využívam jazyky v práci. Neviem koľko máš rokov a kde pracuješ, ale minimálne tú angličtinu by mal asi každý vedieť na určitej úrovni. Nikdy nevieš, kde sa ocitneš, aké ponuky dostaneš.
Priama metoda nie je Callanova metoda? Ale možno sa mýlim. Skúšala som aj tú, ak je to ona, ale tam nebol priestor na nejaké konverzácie. Mne to veľmi nevyhovovalo.

simsalabim
10. okt 2023

Urcite. Okrem toho, ze nevies, kedy sa ti zide, udrzuje mozog v kondicii a rozsiruje obzory.

melanta
10. okt 2023

Ja som po strednej vedela pár slov z ruštiny zo základnej školy a pár slov z nemčiny zo strednej, čo bolo po revolúcii ozaj bieda. Roky som potom jazyky neriešila, lebo veď načo. až pred 30 som sa začala učiť nemčinu a angličtinu aktívne, lebo som zistila, že bez toho sa kariérne neposuniem, dnes hovorím plynulo 4 jazykmi a vďaka tomu robím čo robím. Bez toho by som mala obmedzené možnosti. A často sa stretávam s tým, že ako headhunter dostanem kontakt na odborne skvelého človeka, ale žiaľ, buď nevie plynulo žiadny jazyk prípadne len AJ a potrebujem viac aby som mu mohla ponúknuť dobrý job. A väčšina z tých ľudí povie, že nikdy im nenapadlo, žeby mohli dostať dobrú pozíciu a nedostať ju kvôli neznalosti jazykov. Ale nutnosť to nie je. Ľudia prežijú aj bez toho spokojný a šťastný život.

autor
10. okt 2023

@kvetinka75 mám 32 rokov. Ta priama metóda je ze máš učebnicu, tam sú otázky a lektor sa ta pýta a ty musíš odpovedať z hlavy a nie prečítať z učebnice. Ono hľadám dôvody pre a proti lebo z prace chodím o 17 a jazykovka je dvakrát do týždňa hodinu a pol od 18,30 do 20. To tam už budem spať

autor
10. okt 2023

@simsalabim to máš pravdu aj to ma motivuje učiť sa jazyk aj po 30 tke

zaba21
13. okt 2023

Mala som 43 rokov, keď som začala chodiť do jazykovky. Mala som základy angličtiny zo strednej školy, v podstate som všetko zabudla. Ja som sa určite posunula, aj keď teda vôbec nemám bunky na jazyky, ale trvalo to veľmi dlho. Chodila som dvakrát do týždňa od 17.30 do 19.00, a bolo to dosť náročné popri práci. Z môjho pohľadu nájdi si lekcie čím skôr poobede, keď sa dá, potom je človek už vyčerpaný, horšie vníma. Čo sa týka úrovne výučby, veľmi záleží od lektora, zažila som viacerých a niektorí fakt nevedeli učiť. Za dôležité považujem čo najmenšiu skupinku. Povedala by som do 6-8 ľudí je maximum. Momentálne už nechodím do jazykovky, udržiavam si jazyk ako tak cez aplikáciu Duolingo, to mi celkom vyhovuje.

lei_h
18. okt 2023

Ahoj, pracovala som ako lektorka angličtiny 5 rokov a za mňa, 2x do týždňa v čase, keď už budeš unavená, to nemá veľmi zmysel, defakto vyhodené peniaze.
Učenie angličtiny, alebo akéhokoľvek iného jazyka, však rozhodne podporujem. 🙂 Je to super nápad, či už pre rozvíjanie mozgu alebo pracovných možností.
Ja keď sa budem chcieť učiť ďalší jazyk, tak začnem tým, že si pozriem videá YouTube kanála Jazykový Mentoring. Založila to super kočka, Lýdia Hryc Machová, polyglotka, ktorá sa rozvíjaním vlastnej metódy učenia jazykov naučila jazykov 9. 🙂 (Je možné nájsť jej vystúpenie, tuším v New Yourku, na TED konferencii)
Toto mi zatiaľ zo všetkých učebných materiálov dáva najviac zmysel, vidím najväčšiu efektivitu.
Držím palce, nech sa do toho pustíš. 👍