Opakovanie štátnej skúšky - čo ak nespravím?

peronka777
12. máj 2019

Dobry den,chcem sa spytat,teraz v maji budem mat opakovanie statnej skusky,minuly rok som nespravila.Chcem sa spytat,ak nahodou by som nespravila ani tento rok,je este mozne poziadat si o dalsi nahradny termin alebo uz nebudem moct viac studovat na mojej skole?A ako je to s vyzivnym?Matka mi plati vyzivne,ak nespravim uz v Juni mi platit nemusi?Viete mi niekto poradit?Dakujem

tecko28
12. máj 2019

@peronka777 su dva opravne, to ze s plati za nadstandarnu dlzku studia asi vies. Mysli vsak pozitivne, urcite uz urobis

alenah31
12. máj 2019

@peronka777 pokiaľ neurobíš skúšky nie si viac študent čiže výživné matka platí posledný krát za maj. Je to tak aj pri SŠ.... ak nezmaturuje v máji ide maturovať v septembri, ale výživné rodič naposledy platí za august-pri SŠ ma status študent zo zákona až do augusta, pri VŠ len do mesiaca, v ktorom zložil-nezložil skúšky, zároveň sa druhý deň treba evidovať na ÚP nakoľko už nie si poistenec štátu.

pribinak
12. máj 2019

Ako to presne je, si radšej zisti u vás na dekanate, ale všeobecne platia 2 opravne termíny

S výživným je to tak, ze tvoja matka nemôže len tak prestať platiť. Musí si dať návrh na sud a až potom prestane platiť výživné

Ty sa začni učiť a makaj! Držím palce

arcticcode
12. máj 2019

Presne tak, vyzivne ti plati bezohladu na to, ci chodis do skoly, alebo nie. Az sud zrusi vyzivne, ked matka o to poziada a sud uzna, ze uz sa vies uzivit sama.

alenah31
12. máj 2019

@pribinak @articcode nemáte pravdu, výživné môže prestať platiť ak dôvod vyzivovacej povinnosti, ktorá bola rozsudkom určená zanikla. Je ale dobre, požiadať aj o formálne zrušenie žiadosťou na súd. Je to ako keď vám je napr. určená výživa na nezaopatrené dieťa - vtedy ide výživné do rúk matky. Ale ak dieťa dovŕši 18 rokov bez toho, aby prebehol ďalší súd rodič prestáva platiť do rúk matke, ale platí do rúk už plnoleteho dieťaťa. Mnoho matiek udáva svojich ex. ze porušujú nariadenie súdu, ale neporušuje, otec ma stále vyživovaciu povinnosť, ale keďže dôvody z rozsudku zanikli otec platí ďalej-plní si povinnosť k plnoletemu studujucemu dieťaťu. Ak ona nestuduje výživné otec neplatí. Ak je zdrava, to, že nemá príjem nezavazi. Je dospelá, bez zdr. obmedzení, s min. ukončenou strednou školou čiže schopná sa samostatne živiť. Musí sa automaticky evidovať na ÚP nakoľko nie je poistencom štátu a lebo si dobrovoľne platiť zdr. poistenie. Ak je na ÚP je automaticky uznaná ako schopná sa samostatne živiť. Ak je vedená ako dobrovoľne nezamestnaná a tým pádom samoplatca platí to isté - vlastným rozhodnutím nepracovať už rodičia nemajú povinnosť ju živiť.