Obsahové porovnanie biológie na gymnáziu vs. strednej zdravotnej škole?

hanybi
4. jún 2019

Zaujimalo by ma obsahove porovnanie biologie cloveka gymnazialnej a tej, ktora sa uci na strednej zdravotnej skole...Ktora sa venuje viac do hlbky podla Vas? Chystam na VS do CR a biologia ma byt z uciva strednej zdrav. skoly..
Dakujem za nazory🙂

dskjhfdlkdjhl
4. jún 2019

@hanybi najlepsie bude, ked si zozenies ucebnice zo zdravotnej skoly a doucis sa z nich, co nevies. Daju sa kupit, pozicat, nemal by to byt najmensi problem.

som_ponorka
4. jún 2019

Na vš majú lepšiu šancu na začiatku z gyma, kde je ta biológia všeobecnejsia, potom vo vyšších ročníkoch zas je lepšia ta zo zdravotky. Takže či jedna alebo druhá škola, na prijímačky sa pripraviť možno aj s ucebnicami z tej druhej

hettinka
4. jún 2019

@hanybi ja učím na gymnáziu, nie som síce biologička ... ale viem, že sa na prijímačky žiaci učia zo Biológia 1-6 od autorky Ušáková a kol. Sú to také tenšie knižky, každá inej farby. Okrem toho do ČR treba chémiu na vyššej úrovni, ako sa učí v SR a tiež majú na prijímačky fyziku.
Mne sa z triedy dostalo na medicínu v Brne naraz niekoľko žiakov, ďalšia do Ostravy a išli aj na zubného lekára, ale učili sa veľa 2 roky dopredu cielene na prijímačky, také prípravné knihy mali, chodili tam na kurzy, študovali českú terminológiu, byliny po česky ... No stále nad tým sedeli, aj v škole cez prestávky. Ak si myslíš, že bude stačiť stredoškolské učivo zo slovenskej školy, je to málo.

Všeobecne je lepšia príprava na VŠ z gymnázia, stredné školy pripravujú odborne, ale sú sústredené prioritne na výkon práce, nie na ďalšie štúdium na VŠ.

queen_mary
4. jún 2019

@hettinka presne si pamatam spoluziakov, co sa hlasili do brna a prahy. Platili si nadramec doucko z biologie, kazda sobota na kurze. A niektori to aj tak nedali. Chodili na gymnazium, podla mna lepsia volba v tvojim pripade.

hanybi
autor
4. jún 2019

dakujem, nejedna sa o Prahu ani Brno 😊 a iba biologia cloveka, ziadna fauna ani flora 😊

hettinka
4. jún 2019

@hanybi Biológia človeka je od Ušákovej Biológia 6 diel
a zožeň si aj české učebnice

erikavesela
4. jún 2019

Vseobecne sa na vs vyzaduju hlavne poznatky z gympla...

cattleya22
4. jún 2019

@hanybi V niektorých aspektoch ide učivo szš v biológii človeka do väčšej hĺbky, niektoré veci sa preberajú podrobnejšie na gymnáziu. Najlepšie bude zohnať si učebnice zo zdravotnej. Biológia 6 z gymnázia podľa mňa nepokryje požiadavky na prijímačky na VŠ z biológie človeka, ak vyžadujú gymnaziálne učivo (skúsenosť z prípravy žiakov na prijímačky na medicínu, farmáciu, fyzioterapiu).

nika3136
4. jún 2019

@hanybi
Ahoj.
Tak my sme mali biológiu na szs iba jeden rok, bola to bieda. Na druhej strane sme však ľudské telo ešte preberali na anatómii a neskôr na patológii.

hanybi
autor
5. jún 2019

@nika3136 Ahoj, dakujem. Cize anatomia, patologia bola preberana do vacsej hlbky, ako mozno na gymnaziu. Ja som chodila na gymnazium, ale chcela by som vediet, comu mozno sa mozno venovat trosku viac. Takze skusim este resersovat v knihach tieto podkategorie. 🙂

nika3136
5. jún 2019

@hanybi
Patológia už bola viac-menej opakovanie plus zmeny na jednotlivých orgánoch a keďže všetko so všetkým súvisí tak aj to bolo vlastne ľudské telo...
Základ bola tá anatómia. Keď popremýšľaj tak ľudskému telu sme sa venovali skoro iba tam, keďže za jeden rok biológie sme zhruba prebrali bunku a také tie základy, ale do niečoho podrobnejšieho sme sa nedostali