Ahojte,
mala by som otázku na všetkých čo kedy písali bakalárku - je možné ju neobhájiť keď tam mám príliš veľa hypotéz a výskumných otázok? U nás na škole odporúčajú mať výskumných otázok a hypotéz max 6, ja mám výskumných otázok 9 a hypotéz 7 😢 Školiteľka sa k počtu nevyjadrila, aj keď som sa priamo pýtala či ich náhodou nemám veľa. Bojím sa, že by mi to mohli na obhajobe vytknúť ale už je moc neskoro na to aby som to opravila :/
Diky za odpovede ♥
@drakulakika99 Uvidíš čo budeš mat v posudkoch. A snáď vieš odpovedať prečo si to tak napisala ak by sa spýtali .
@drakulakika99 dostanes posudky a na zaklade toho sa vies pripravit 🙂 neboj zvladnes ;)
V bakalarke sa zvycajne vyskum nerobil, v diplomovke ano. Museli ste mat vyskum?
@katkine_terapie uz davno to neplati a robia sa vyskumy
@atinkaa no nemyslim, robim skolitelku aj oponentku. Ale zas zalezi asi na tom, co vyzaduje skola. My väcsinou uvádzame autorov pod ciarou aj s presnou stranou, ale na inych skolach som sa stretla s tym, ze autor a rok je iba v texte v zatvorke a potom v zozname pouzitej literatury.
@katkine_terapie my sme museli mat aj v bakalarke vyskum, studovala som na umb
A to si reálne myslíš, že kvôli tomu by si to neobhájila? Dosť pochybujem, že to bude niekto riešiť, jedine, ak by fakt nemali čo vytknúť. A určite vieš zdôvodniť, prečo si to tak napísala.
@katkine_terapie pozri staci otvorit register cesky a slovensky a uvidis, teda isto su odbory kde to nie je a teoria je ok. Ale suvisi to s postupom pisania prac klasicky - teoreticka cast a prakticka cast smerom k pisaniu podla IMRaD co je medzinarodny postup a v nom to nejde inak. Ako skolitelka a oponenta by si mala byt v obraze a ja som ti len slusne odpisala.
@atinkaa jasne, ze v IMRAD, to nespochybňujem, iba hovorim moje skusenosti, ze nie na kazdej skole je vyskum v BP, ale tak toto je off topic. A ako skolitelky a oponentky sa ma tyka vnutorny predpis na skole kde posobim, nie na inych skolach. Rovnako slusne ti odpisujem aj ja 🙂
@autorka pocet hypotez ak bude problem tak nie sam o sebe, v zmysle neprejdes pretoze si si stanovila prilis vela hypotez a otazok. Dolezity bude komplexny pohlad na tvoju pracu a samozrejme to ako ty sama obhajis svoj zamer, teda ako to zdovodnis. V posudkoch budes mat otazky a cas sa na ne pripravit, ak vies co robis, pises pracu sama tak aj nepriaznivo napisany posudok vies "otocit" a ak ti aj nedaju za pravdu uplne, tak budu akceptovat tvoje rozhodnutie, o tom je veda.
- uplne nerozumiem preco nemas odpoved skolitelky ani ako spolu komunikujete, ale ak sa slusne pytas, mala by mat priestor pre teba a odpovede, od toho je skolitelka. Inak si vies aj sama pozriet prace kde je hypotez viac, pozriet cim argumentovali tam, ak sa chces nejako podporit a neostat v tom osamotena
- inak furt plati, ze nie je dobre ist proti skole a skolitelke, najma ak si to sama neustojis a potom mas obavy, to je aj poucenie pre teba do buducna, tu je to vzdy viac VS blizsia strednej skole oproti zahraniciu, teda ak skola cosi unisono vyzaduje a ty sa rozhodnes to vedome porusit a asi ani na to nemas speci dovod, tak potom akoby si koledujes o to, ze ti to vytknu
+ si na Slovensku, kde vzdy viac zalezi na forme ako na obsahu, teda ak sa povie max 6 pis tolko, ak mozes zredukuj sa - ak nemozes, tak si sama nasyp popol na hlavu v ramci diskusie, kde to limitov uved ze si sa "rozsupla" a dopriala si viac a skus zdovodnit preco.
Drz sa! este to nie je dobojovane, este stale to je obhajitelne a podla casu na mojom monitore to este stale nemas asi, neviem odovzdane, alebo aspon nemusis, teda konzultuj, upravuj a ak nemas dost odvahy, tak zbytocne nebojuj tam kde ozaj nemusis.
@moonlight1210 @panonia @floki1994
ďakujem 🙂 o nazbieranie strán neišlo, práveže som ju musela skracovať lebo som tam toho mala veľa (čo sa teórie týka). Pre mňa to čo tam mám zmysel má aj viem odpovedať na to, prečo som to tam dala ale teda bojím sa, že to nebude pre nich dostačujúce 😀
@katkine_terapie no bodaj by sa nerobil 😀 kde robiš skolitelku, tušim prejdem na vašu školu 😀
@thereisabear no už píšem z takej demotivácie, čiže mi napadá hocičo 😀 ale bodaj by to fakt neriešili
@katkine_terapie ja som obhajovala minulý rok. Písala som bakalarsku prácu bez výskumu. A pani docentka ma na obhajobe sprdla, že prečo je bez vyskumu 🤣. Pritom som mala v zadaní, že práca má teoretický charakter 🤷. No pani docentke sa to nepáčilo.
Mne moja školiteľka potom hovorila, že nechápe prečo už sa aj v bakalárskych prácach tak tlačí na výskum.
@atinkaa ďakujem za obsiahlu odpoveď! ♥ aby som odpovedala, so školiteľkou komunikujem prevažnú väčšinu e-mailom, mali sme pár online konzultácii, stretnúť sa osobne sa nedá lebo nás má veľa. No a ona sa niekedy rozhodne neodpovedať na všetko čo sa pýtam 😀
-proti škole som neišla naschvál, riadila som sa hlavne tou komunikáciou so školiteľkou a ona mi vlastne počet hypotéz nevytkla :/ len teda v dokumente ako písať záverečné práce od našej školy odporúčajú 6 preto som teraz taká zľaknutá z toho
-no toto je smutné, že školám záleží viac na formalitách :/ ale ďakujem za radu sypania popola na hlavu, to si budem pamätať! 😀
Rada by som to zredukovala ale problém je, že už som si musela napísať anotáciu, ktorá sa už nedá zmeniť a teda v nej je čo v tej práci robím preto si myslím, že zmeny už robiť nemôžem :/
@drakulakika99 ono sa to bezne odporuca, zas aby som nebola prehnane prisna k slovenskym skolam v niecom, kde je to normalne aj v zahranicnych clankoch, ked pises diskusiu (po starom zaver), tak v nej najdes taku cast, ze limity prace a tam vies udat vsetko to, co by ti pripadne mohli vytknut a co si prave takym studiom objavila sama. Teda ak si to priznas vopred v limitoch ty, tak ti to neskor nenapise do posudku nik dalsi
- vsetko, co nevies zmenit, daj tam. Napr. ak by ti to nesedelo stranovo, bolo to prilis obsiahne, alebo tym ze potrebujes dodrzat pocet naopak velmi povrchne, tak tam to vies pridat, pises bakalarku, teda vlastne prvu obhajovanu pracu, nie habilitaciu, nejdes skladat profesuru, ci docenturu, teda sa ocakava ze nevies vsetko. Dobre je mat v tom prehlad, vediet sa obhajit a to ako pozeram vies aj tu. teda zlaknutie predychaj a pojde to.
Sama si napisala ze odporucaju 6 a nie prikazuju. Toto za mojich cias (skolila som xy prac a robila posudky) nikdy nebol dovod neobhajenia prace. Jedine ak by bol cely vyskum zly ale to by ta skolitelka usmernovala. Neboj nic,mad tym si nelam hlavu a navyse budes mat posudky,tak sa pripravis na odppbede keby daco..
@drakulakika99 pokojne mozes 😀 Ale, aby som odpovedala na tvoju otazku. Nie, nie je mozne, aby si pracu neobhajila za nieco, co mas iba odporucane. Na to, aby si neobhhajila pracu, by ta praca musela byt zle napisana po obsahovej stranke, mat vazne formalne chyby (na to by ta vsak skolitel mal upozornit), zle spraveny vyskum atd. Dokonca ani vysoka zhoda nie je dovodom, aby si pracu neobhajila (su odbory, kde ta vyssia zhoda moze byt napr. kvoli zakonom). A dokonca, pracu vies obhajit, aj ked mas od skolitela a oponenta horsiu znamku. Posudky dostanes vopred, aj otazky k praci od oponenta dostanes vopred, takze sa vies pripravit.
Ďakujem všetkým za odpovede! ♥
@drakulakika99 co si pamatam (ale to bola diplomovka), tak pred obhajobou dostanes posudky od oponenta a skolitela, ako hodnotia pracu (co chvalia, co jej vytykaju), a ci ju odporucaju na obhajobu.
Podla toho sa zariadis, na co sa zamerat.
Pocet ti mozu vytknut, ale ak je praca kvalitna a ma to v nej zmysel v takom pocte (teda neslo iba o to nazbierat strany), tak to nebude prekazka obhajoby.