Nezaplatenie externého štúdia

jana5898
9. nov 2023

Dobrý deň,
v septembri som sa zapísala na externé štúdium, situácia sa však časom zmenila a ja som sa rozhodla štúdium zanechať, a to ešte pred zaplatením poplatku za školné. Informovala som aj štúdijné oddelenie, že by som chcela štúdium zanechať, tam mi však povedali, že nie je možné odhlásiť sa pred zaplatením poplatku za štúdium.
Zdá sa mi zvláštne, že v prípade, že s niečím nie som spokojná alebo mám iný závažný dôvod, neexistuje pre mňa cesta ako "odstúpiť od zmluvy". Každá zmluva je vždy nejakým spôsobom ošetrená, či si človek kupuje službu alebo tovar či čokoľvek iné, vždy sa dá nájsť cesta ako odstúpiť od zmluvy, minimálne je možnosť porušiť podmienky zmluvy a odstúpiť od nej s pokutou.
Rozumiem, že možno nemôžem skončiť len tak a potrebujem buď závažný dôvod alebo zaplatiť pokutu za zanechanie štúdia, prípadne čokoľvek...zdá sa mi však zvláštne a nefér, že musím platiť plnú čiastku.
Situácia je teda taka, že vlastne nemám zákonné právo odstúpiť od zmluvy o štúdiu na vysokej škole? Neexistuje žiadna možnosť, a to či už s udaním/bez udania dôvodu?
Nie je tu, prosím, niekto, kto by mi vedel poskytnúť cenné rady ako výjsť z tejto situácie bez toho, aby som musela platiť celú sumu? Prípadne niekto, kto sa ocitol v podobnej situácii?
Budem Vám vďačná.

tiezjedna
9. nov 2023

No veď zaplať a odstúp🤷‍♀️Keby im všetci potenciálni študenti urobili to, čo ty, tak by sa mohli ísť pásť…

katariiinkaa
9. nov 2023

@jana5898 čo sa stane ak nezaplatíš? U nás to funguje tak, že ťa "vyhodia". O akú školu ide?

lucik194
9. nov 2023

vsak aku zmluvu mas podpisanu? co vsetko si podpisivala na zapise na studijnom? my to mame ako vediet?

jana5898
autor
9. nov 2023

@katariiinkaa povedali mi, že v takomto prípade budú poplatok vymáhať cez exekútorský úrad + ma vyhodia, teda mi tvrdia, že mám len možnosti:
-zaplať + študuj
-zaplať + odíď
-nezaplať + vyhodíme ťa + zaplať lebo budeš mať na krku exekútorov

jana5898
autor
9. nov 2023

@tiezjedna ja rozumiem, že určite to nejde len tak, ale z každej zmluvy sa dá nejako odstúpiť..s pokutou/zaplatením časti, atď. ...zaplatiť ale celý rok mi príde extrémne nefér

valeria_h
9. nov 2023

Odstúpiť sa už nedá, školné je niečo iné ako tovar.

namornicka
9. nov 2023

@jana5898 veď si prečítaj zmluvne podmienky, nerieš čo ti povedali. Čítala si si tu zmluvu? Vždy tam je klauzula o tom za akých okolnosti sa dá od zmluvy odstúpiť. Skôr než podstúpia (ak vôbec) tvoj prípad exekútorovi, musia ťa písomne upozorniť a odvolať sa na časť zmluvy, ktorú si porušila.

mogaa
9. nov 2023

čo je dnes fér...ak to majú takto ošetrené v zmluve, smola.....

dadis
9. nov 2023

@jana5898 Podpisovala si nieco? Tak si to este raz precitaj teraz, ked si povazovala za nedolezite si to precitat pred podpisom 🤷‍♀️

vso10
9. nov 2023

Pozri si študijný poriadok. My sme mali tuším, že platím za predĺžené (nie externé) štúdium bez ohľadu na to, či urobím ročník alebo nie. Pred tým, ako som toto riešila som si čítala študijný poriadok. Tuším tam bol nejaký dátum, že ak zanecham štúdium napr do 30.9. Daného akademického roka, tak neplatim, po tomto dátume už platím celú sumu bez ohľadu na to, či napr v októbri skončím. Neriešila som, štúdium som úspešne dokončila... treba si pozrieť Váš študijný poriadok. Skôr sa skús informovať, či je možné zaplatiť jeden semester, namiesto dvoch. Ale neviem či to je možné.

vroni
9. nov 2023

Veď máš možnosť odstúpiť od zmluvy. Tvoja zmluvná pokuta je ročne školné. Nepripadá mi na tom nič nefer, ten rok zaberás miesto. Ak sa ti medzitým zmenili pomery, máš skutočne vážny dôvod, prečo nenastúpis, treba im podat žiadosť s vysvetlením, prečo nemôžeš nastúpiť a požiadať o individuálne posúdenie moznosti odpustiť ti časť alebo aj celú zmluvnú pokutu. Netuším, ci na to pristúpia, ale inú možnosť nemáš, keď sa nechceš handrkovat s exekútorom o niekoľkonásobne vyššej sume.

slavomira236
9. nov 2023

@jana5898 a kolko mas zaolatit to skolne?..lebo s exekutorom to bude viac..

nelca84
9. nov 2023

@jana5898 myslim, ze ak si bola na zapise, mas povinnost zaplatit skolne. Zaplat a potom skus poziadat o vratenie casti skolneho...

jana5898
autor
9. nov 2023

@slavomira236 900eur

kaktusik007
9. nov 2023

@jana5898 zapisanim sa na VS si vyjadrila svoj zavazny zaujem studovat - a teda vyplynula ti povinnost uhradit skolne.
to, ze si sa rozhodla studium zanechat - to je tvoje rozhodnutie. A dosledkom je, ze Ta to bude stat skolne.
Proste zaberas miesto - je to tvoj problem, ze si sa na to vykaslala.
ak mas velmi dobre dovody, preco si to urobila - napis ziadost o znizenie skolneho. Ale to neviem ci by preslo, ono totiz aj tieto ziadosti sa davaju iba do nejakeho datumu 🤷🏼‍♀️

valeria_h
9. nov 2023

A aký si mala dôvod nechať štúdium? Vieš to nie je, že neprídeš na kozmetiku alebo na manikúru, či chcem alebo nechcem študovať predsa musím mať premyslené. Chápem, že niekto napríklad dostane úžasnú pracovnú ponuku alebo sa zamiluje a sťahuje sa na druhý koniec sveta a teda štúdium si rozmyslí, ale uvedom si, že namiesto Teba tam mohol byť niekto kto naozaj študovať chce. Takže nie, nie je to nefér z ich strany. Môžeš ich ešte požiadať o splátkový kalendár, ak je problém s platením, čo z Tvojho príspevku nie je zrejmé.

jana5898
autor
9. nov 2023

@valeria_h je to externé štúdium, nezaberala som nikomu miesto a ani sa neotvorilo kvôli mne, som len jedna z mnoha, hodiny sú víkendové a online a študentov sa tam zmestí ešte veľmi veľa a aj keby náš niekoľko odišlo, ročník by sa stále otvoril
Problém bol v tom, že kvalita nebola taká, akú som očakávala, až po zápise som zistila, že štúdium bude prebiehať online, o čo som nemala záujem a čo, podľa môjho názoru značne znížilo kvalitu vzdelávania.
Problém teda vidím skôr v tom, že chcem platiť za niečo, čo je pre mňa prínosné a chcem peniaze investovať do niečoho, čo mi v živote skutočne niečo dá, neštudujem kvôli titulu, ale kvôli vzdelaniu, a tak chcem investovať do iného a kvalitnejšie vzdelávania.

dadis
10. nov 2023

@jana5898 Co je to za studium? Ja osobne sa vzdelavam teraz uz vyhradne online a nevidim v tom nevyhodu. Zalezi, co to je..a nebolo prijimacie konanie? Tym mysleli to zaberanie miesta.. hmmm a investovat do vzdelania..studium mimo VS je nasobne drahsie..za cenu nizsiu ako tito rocne skolne mas len mimimum kurzov..

dadis
10. nov 2023

@jana5898 a aj tak je vacsina online 🤷‍♀️

vroni
10. nov 2023

@jana5898, čiže z pohľadu školy žiaden dôvod nemáš, proste si si to rozmyslela. Žiaľ, tvoje očakávania, ktoré nekorešponduju s realitou, školu ani trochu nezaujímajú. Takže smola, budeš to musieť zaplatiť.

monci222
13. sep 2024

dobrý deň, chcem sa opýtať ako to nakoniec dopadlo platili ste niečo?

jana5898
autor
19. sep 2024

@monci222 všetko...

34natalianaty
Včera o 23:30

@jana5898 študujete? Či ako ďalej .. mám podobnú situáciu