Dobrý deň prajem!
Prednedávnom som sa odhlásila zo štúdia na VŠ a vybavila som písomnu žiadosť o zanechávaní štúdia. Za ten nasledujúci rok uhradila som školský poplatok ale nič mi nebolo vrátene.
Keď som urobila opätovnú návštevu odbili ma z tým že o tom všetkom rozhoduje pán riaditeľ a ja musím čakať keď to vyriešia.
Mám pre Vás otázku koľko podľa zákona trvá táto doba počas ktorej oni o tom majú právo rozhodovať a na akom súde sa tieto prípady rozoberajú? Máte názov pre tento súd v Bratislave? A bude to za akú cenu?
Nechajú má čakať už viac ako týždeň a zbytočne ma zdržiavajú v rámci krajiny. Zajtrajším dňom už som chcela odísť ale kvôli tejto celej situácie to už chápem že sa nevrátim skôr ako budúci týždeň!!!!!!!
Žiadam Vás o pomoc! Ďakujem
😡😡😡😡
Ohladom vratenia poplatku netusim, ake su pravidla. Minimalne by mala mat skole dane detaily na stranke. K vycestovaniu. Kvoli tomu tu nemusis zostavat. Nie? Ak budu vracat, tak na ucet.
Školné isto nerieši súd, ale daná fakulta. Čo s tým má súd?
tak trva to dlhsie ako tyzden, vsak len bezne prevody, kym sa to overi, da na uctaren, urobi prikaz, to sa schvali... :DD to nie je uhrada telefonu cez internet banking za sekundu :D
a na studijnom sa treba pytat jasne otazky... ci to vracaju a kedy. Teraz podla mna riesia zapisy, potom budu riesit uhrady podla mna. Ci musis na to cakat osobne, alebo to vybavia a vratia na ucet atd
Pisomnu ziadost by som podala o vratenie, ak si este nie, a dala tam cilso uctu. Vsak v hotovosti ti to vracat nebudu... poslu ti a mozes byt uz aj na bahamach vtedy
@helena692 no nebola by som si až tak istá...na tvoje miesto mohli prijať iného študenta.....tým škola prišla o peniaze....
Či je škola povinná Vám vrátiť školné alebo aspoň jeho adekvátnu časť, závisí najmä od znenia zmluvy, ktorú ste so školou uzavreli.
Na účely školného nie je rozhodujúce, či bol študent zapísaný na štúdium počas celého akademického roku, alebo len v jeho časti. V prípade externého štúdia vzniká povinnosť uhradiť školné dňom zápisu na štúdium. Dňom zápisu na štúdium sa stáva študentom a týmto dňom mu vznikajú povinnosti podľa § 71 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Zároveň zákon o vysokých školách neupravuje úhradu školného za časti akademického roka (napr. za mesiac, za semester) ale študent uhrádza ročné školné. Zákon o vysokých školách neupravuje vrátenie uhradeného školného, napriek tomu sa môžu vyskytnúť prípady jeho vrátenia, a to ak študent školné uhradil, pričom sa neskôr zistí, že povinnosť uhradiť školné mu nevznikla, pripadne ak rektor dodatočne rozhodol o znížení alebo odpustení školného podľa § 92 ods. 16 zákona.
@helena692 my sme tak dva x prišli o peniaze počas covidu...zhrabli poplatky za internát na celý semester a po nástupe pár dní ich vyhodili ...a ver ..nepomohol ani rektorat,ani inšpekcia,ubytovateľka,ani redakcie tv.....ale však skúsiť môžeš
v ktorej krajine nemajú banky ?
naša banka prevedie peniaze na 95% do ktorejkoľvek banky na svete, alebo to porieši cez spolupracujúce banky.
To že ty si si zrazu zmyslela, že končíš a odchádzaš, etš neznamená že ti VŠ musí okamžite vysoliť na ruku keš. všetky procesy majú svoje pravidlá, postupy a lehoty.
Ani ty si nepodala prihlášku a hneď si nepaltila na celý rok poplatky, mala si čas na spracovanie platby.
Nie je problém školy, že si zaplatila a potom si sa rozmyslela. Mala si rozmýšľať pred zápisom, podľa mňa budeš rada ak ti vrátia nejakú čiastku, nerátaj s celou. Keď sa vyskytli dôvody pre ktoré nemôžeš pokračovať v štúdiu mala si to tak konzultovať so študijným oddelením a určite by ťa odkázali na školský poriadok aby si si prečítala ako sa to u nich rieši. Aká je to škola? Môžeme nájsť za teba. Peniaze sa dajú poslať aj na zahraničný účet, to nie je žiadny problém, stačí uviesť v žiadosti o vrátenie poplatku/ak uznajú vrátenie.
@cacianka ja som vôbec nehovorila o vrátení kešu, toto si ty namiesto mňa domyslela
Táto banka nefunguje v tejto krajine odkiaľ pochádzam. Bodka
O žiadnych diaľších podrobnostiach ja nie som povinná ti hlásiť. Nezaložila som diskusiu na to any sme o tom vykecavali. Mám záujem len o tom ako to funguje z právneho hľadiska
Nemôžeš nič normálne povedať tak není zmysel o nič rozprávať
ved ale ty si mozes do ziadosti dat akekolvek cislo uctu kam ti to maju vratit... a zbytocne si podrazdena, daj kontkrente informacie o skole a najdu ti to zeny. Ale urcite to trva dlhsie ako tyzden, zvycajne lehoty su aj 30dni. To si sa na tom studijnom aj mohla opytat...
jedine vidim sancu v tom, ze rposte ich poprosis, ze to potrebujes urychlit.. alebo skocis priamo za tym, co to podla studijneho schvauje, ci sa to neda urychlit... ale ako som pisala to nie je platba len tak, doma, trva to.
A este ti napisem, ze riesenie cez pravnika a sud ti potrva este dlhsie... cize to vobec nepopozenie nikoho. Vsak len kym sa tym zacnu zaoberat (ja mam jedno podanie od aprila na sude a este nemam okrem zaplateneho poplatku nic od nich :DDD)
@simca06022011 jedine ak je nahodou z Ruska alebo z Bieloruska, tam su momentalne financne transakcie zastavene a nemaju jej to ako poslat. Ale na druhej strane, na mieste autorky by som si vobec nebola ista tym, ci mi vobec nieco vratia, lebo skola moze mat svoje podmienky a presne, niekomu blokovala miesto a oni teraz pridu o peniaze. @autorka namiesto ohanania sa sudom si fakt dobre precitaj podmienky, lebo je naozaj mozne, ze ti nevratia nic
@eleanor2510 nasla som stranku kde radi pravnik, precitat si zmluvu so skolou, ci je to vobec mozne
@helena692 internet banking aj výber kartou z bankomatu funguje aj v zahraničí (ak krajina nemá sankcie), takže sa k svojim peniazom dostaneš
účet v banke vieš zrušiť aj na diaľku listom s overeným podpisom, alebo aj elektronicky ak máš doklad s čipom kde máš nahratý elektronický podpis
Na ktorý kontinent sa sťahuješ?
@helena692 peniaze ti nemusia vrátiť. Na mojej škole sa študent už dňom zápisu zaväzuje, že školný poplatok zaplatí, aj keď do ročníka nenastúpi. Nie to ešte si ho po zaplatení pýta späť.
Pozri podmienky na svojej škole! A keď toho nie si schopná a ženy ti to chcú pozrieť samy, ale ty nechceš ani uviesť o akú školu sa jedná, pričom to nie je žiadna tajná informácia, štekáš tu po ostatných a nespolupracuješ, tak si trhni nohou.
@lilope na mňa naštekala 2x, neuvedie školu ani krajinu, ako by to bolo štátne /nasa tajomstvo. mne kamoška robí na VŠ, vedela by to zistiť obratom.
melie si právnikov, a pritom nemá konzultované na škole a zmluvu, ako to prebieha na ich konkrétnej akademickej pôde. myslí si že právnik čaká iba na ňu a do hodiny podá návrh na súd, do 2 hodín súd rozhodne a do 24h sa škola poserinká a uhradí jej na účet.
mamammia
nechápem..zaplatila si si štúdium na rok na ktoré si nenastúpila ????