Neviem sa rozhodnúť na akú vysokú školu mám ísť

31. aug 2021

Ahojte... tento rok som ukončila SŠ s maturitou a výučným listom.. nevedela som čo by som chcela tak v živote robiť čomu sa venovať tak som si nechala tento rok pokoj od školy že si skúsim nájsť prácu alebo do zahraničia alebo si spraviť kurz no proste plánov bolo veľa...avšak skrz túto situáciu som sa rozhodla ísť predsalen na tú VŠ, nakoľko s prácami v tejto dobe bez školy je bieda minimálne tam kde bývam ja... neviem sa však rozhodnúť aj skrz trhu práce aký je dopyt kde to zistiť z čoho si utvoriť na danú vec názor, preto ak ste tu skúsenejšie chcela by som vás poprosiť o menšiu radu. Zaujal ma odbor dentálnej hygieny, predškolská a elementárna pedagogika, pôrodná asistencia,.... neviem čo sa týka aj uplatnenia, platu, náročnosti štúdia, skúseností atď... ak by ste mi vedeli poradiť ďakujem pekne vopred 🙂

dori2
31. aug 2021

z pohladu uplatnenia je to najtazsie pri predsk. a element pedagogike a potencial ze sa to zlepsi nie je vzhladom na nizku porodnost a vysoky podiel absolventov rocne vyprodukovny v tomto odbore n trhu… porodnice budu vzdy (aj ked s mensim navalom ako kedysi) a j zuby sa budu vzdy kazit a drhnut ci opravovat… myslim si ze najlepsi platovy potencial z tychto troch ma prave ta hygiena- aj led ak to chces robit na vlastnu past treba ratat s vysokym vstupnym kapitalom. v zubnych ambulanciach maju platy skor nizke…

bona_dea
31. aug 2021

@dori2 uciteliek pre MS a prvy stupen je zalostny nedostatok, takze pravdu nemas 😉

dori2
31. aug 2021

@bona_dea asi kde ako. vacsinu mojich znamych co to vystudovali pre nedostatok miest nikde nechcu 🤷‍♀️

ibrunova
31. aug 2021

Teraz neviem, kde by si mohla ešte nastúpiť, skús pozrieť nejaký portál VŠ, kde majú ešte voľné miesta, možno ťa niečo zaujme.

luccija
31. aug 2021

@dori2 záleží od okresu.V Ba a okolí je veľa miest.
Autorka, ak pôjdeš na pedadogiku budeš mať nízky tabulkovy plat, ak pôjdeš do súkromnej škôlky trocha výšku, ale nie každého deti bavia vydrží hluk, stres...je to ako celoživotná materská dovolenka🙂)a mozes po rokoch vyhoriet, lebo tá práca je stereotypná budeš obúvať deti, učiť basnicky, riešiť krivdy a ponosy...plus je dobrá pracovná doba o 13,14 si doma väčšinou, prázdniny.....môžeš ísť robiť aj vychovatelku do družiny, viesť krúžky v materskom centre...
Pôrodná asistencia neviem...budeš robiť na zmeny, môžeš si spraviť lakracnu poradkyňu, dulu a ísť úplne iným smerom...
Vybrala by som si hygienu...perspektívny odbor, ale ak budeš chcieť robiť sama veľký kapitál...
Bola som jeden čas učiteľka pri najmenších deťoch v súkromnej škôlke krásna práca, ale bola som často chorá, deti zbožňujem, rodičia boli fajn...mňa to napĺňalo.Len ten plat🙂

martul
31. aug 2021

Z čoho máš maturity a výučný list?

luccija
31. aug 2021

Kde bývaš aký okres?pozri si ponuku prace

slecnalemonova
31. aug 2021

V prvom rade je zásadná informácia akú SŠ mas ukončenú. Kedze maturity uz 2 roky neboli, dost sa od toho odvíjajú aj vedomosti. Co sa týka zdravotníctva ak na to nemas povahu a nervy a ide len o to mat VS a nieco robit tak tam ani neskusaj. Pôrodná asistencia je dost náročná, nehovoriac o praci na smeny, vikendy, atd. Mozno by som sa skor priklonila k dentálnej hygiene. Pedagogika by nemusela byt zla len závisí od lokality. Platy samozrejme nic moc. Kazdopadne robit nieco len preto aby bola nejaka VS nema význam. Mozno sa mi to zda ale necítiť z teba taky drive. A to bude dost problem pri akomkoľvek štúdiu.

evkamotka
31. aug 2021

Ja by som si vybrala tu porodnu asistentku. A casom mozno zostala v nejakej porodnici len na ciastocny uvazok a popri tom sa venovala na volnej nohe sukromne vsetkym tym veciam okolo, co su v dnesnej matky vyzaduju, no statne nemocnice/zdravotny system ich velmi neposkytuje. Tj predporodna priprava, poporodna starostlivost o matku a dieta, dula, laktacne poradenstvo.... Tymto smerom

ibrunova
31. aug 2021

Pôrodná asistencia nie je špeciálna škola, či? Je to zdravotná sestra nie?

1katus1
31. aug 2021

A na akú strednú si chodila ?

nistika
31. aug 2021

vies tie odbory co si dala u totalne ale totalne odlisne. navrhujem ujasnit si co by ti robilo radost aky druh prace a skym, potom spocitat svoje vlastne plusy a minusy (silne stranky, vlastnosti) a na zaklade nich napasovat co by sa z toho k tebe hodilo a v neposlednom rade aj vlastne hodnoty ocakavania, ci je to dostatok pracovnych miest, alebo plat alebo druh prace alebo cokolvek pre teba dôlezite a rozhodnut sa v ktorej praci to najdes.....
takto to ozaj nejde ze pozriem pracovny trh zistim ze uciteliek je malo a teraz sa budem rozculovat do konca zivota s detmi, s ktorymi praca ma nebavi (to bol extremny pripad) ty sa na to mozno hodis ale je dolezite spocitat si naozaj vyssie uvedene.

autor
31. aug 2021

@slecnalemonova to že dva roky neboli matury je pravda no neviem ako na iných školách ale konkrétne nás v triede dosť potrápili mali sme skúšania písomky z celých 2 rokov účtovníctva takisto ekonomika a manažment marketing atď ani nejdem vysvetľovať pre ľudí čo si myslia že to bolo zadarmo nemá to cenu.... o vedomostiach taktiež kto nechce sa neučí ani keď sú matury poznám takých ktorí na to kašľali a dostali maturu aj keď prebiehali normálne takže je to dosť smiešne keď niekto povie že to bolo zadarmo nás nechceli k maturíám bez vedomostí ani pustiť vyhrážali sa nám že budeme mať 5 na vysvedčku a pôjdeme na opraváky v auguste a tam už budú prebiehať normálne že to už nebude tak zadarmo ako to bolo minulý rok... keď o tom ale niekto nič nevie len si myslí že kvôli priemeru to bolo zadarmo nech si myslí ale realita bola o dosť odlišnejšia... každopádne mám za sebou 5 rokov hotelovej akadémie... je to odlišný odbor avšak v tej dobe som vôbec netušila čo by som chcela v živote robiť mám sestru ktorá teraz dokončila štátnice z ošetrovateľstva a ide robiť sestričku viem aké je to štúdium aj náročné aj čo sa týka smien v práci atď proste zákulisie tejto práce avšak milujem deti takže pre mňa je práca pôrodnej asistentky zaujímavá aj z pohľadu pomoci matkám mať pôrody aké by chceli mať ony a pomaly nechať vymiznúť tento komunistický zastaralý spôsob akým pôrod prebieha a troška vylepšiť aj prístup k matkám a ich požiadavkám preto je pre mňa tento odbor zaujímavý ďalej práca s deťmi v predškolskom veku mám s ňou bohaté skúsenosti strážila som aj deti ako brigádne tak aj rodine takže nie len čo sa týka v rodine detí ale aj cudzích skúsenosti mám aj s autistickými deťmi aj preto viem že tá škôlka by ma taktiež mohli baviť a dentálna to je skôr tip ktorý som dostala len nedávno nepoznám zákulisie tejto práce, štúdia ani ničoho preto sa moc neviem rozhodnúť bojím sa že keď si vyberiem jedno budem ľutovať že som nešla na to druhé...necítiť drive pretože sú mi blízke viaceré varianty a nemusí mať každý úplne jasnú predstavu čo chce robiť na milión percent a sústredí sa len na jednu vec v živote ktorá keď potom nevyjde tak sa tomu človeku zrúti celý svet a nevidí nič iné žiadne iné možnosti ktoré nám tento svet ponúka nie je dobrá fixácia len na jednu jedinu cestu...mňa lákajú tieto 3 odbory a skrátka sa neviem rozhodnúť ... myslím že to je úplne normálne že chce človek venovať roky štúdia niečomu perspektívnemu preto sa pýtam na uplatnenie takisto plat keďže tu musí človek aj z niečoho žiť a platiť si bývanie vytvárať si vhodné podmienky pre rodinu a tak.... nechcem to len kvôli titulu teraz som si prešla prácami a videla som ako tam ľudia makajú a neteší ich ani časť dňa ani jedna minúta v tej práci a povedala som si že predsa takto nechcem stráviť celý život som ochotná tej výške obetovať všetko len aby som v živote mohla robiť niečo čo by ma jednak napĺňalo a bavilo aj keď nebudem mať prezidentský plat... 🙂 sorry za dlhú správu ale je to v podstate odpoveď pre všetky otázky tu na ktoré by som rada odpovedala zhrnula som to sem do jednej

autor
31. aug 2021

@ibrunova je to normálny odbor ktorý sa študuje len je to skrátka nevýhodné napr pre ľudí ktorí nevyštudovali zdravotnú že by v podstate nemohli okrem tejto jednej veci robiť v nemocnici nič iné len na tomto oddelení a samozrejme je to náročnejšie na štúdium ako pre niekoho kto študoval a má základy zo zdravotky

autor
31. aug 2021

@1katus1 hotelová akadémia ako som sa už rozpísala vyššie nevedela som vtedy čo by som chcela robiť tak som si nejak vybrala túto školu venovať sa tomu nechcem chcem sa špecializovať na niečo čo by som mohla už naozaj robiť v živote

autor
31. aug 2021

@evkamotka to je zaujímavý nápad no chcem mať normálny úväzok nie čiastočný nakoľko sa to počíta do materskej dôchodku atď čiže neviem či by som si to takto chcela komplikovať nie je to úplne jednoduché si vytvoriť vlastnú nejakú skupinu kde sa budú robiť predpôrodné prípravy, poradenstvo atď a úplne ma to neláka touto cestou skôr sa buď naplno venovať pôrodnej asistencii v nemocnici alebo naplno deťom v škôlke alebo naplno dentálnej hygiene

doomy
31. aug 2021

Z tvojej odpovede usudzujem, ze najviac ta to asi laka ta porodna asistentka, no to uz musis sama vediet 🙂 je pravda, ze zo zdravotnej skoly by si k tomu mala lahsiu cestu, avsak moja najlepsia kamoska skoncila so mnou obchodnu akademiu, no zistila, ze ekonomike sa venovat nechce a tak sa dala na vysoku skolu, kde studovala zdravotnu sestru a momentalne ma za sebou uspesne statnice a uplatnuje sa ako zdravotna sestra... bola to makacka, nervy, vela placu, ale ak si sikovna a bude ta to bavit, zvladnes, kazdopadne kazda vyska su nervy a stres, vravim z vlastnej skusenosti... a v neposlednom rade, ak by ta to aj nebavilo, tak skolu skoncis a skusis novu, je predsa stale lepsie stratit rok ako cely zivot 🙂 taktiez som sla po strednej studovat nieco, co som velmi chcela, no po 2 mesiacoch som zistila, ze ma to nebavi, tak som skoncila a nakoniec ma zivot doviedol k tomu, kde sa citim super a co ma bavi, ako studovat tak aj robit 🙂 tak drzim palce, nech sa to podari aj tebe 🙂

autor
31. aug 2021

@luccija koľko si zarábala ako učiteľka v škôlke? ak to nie je pre teba nevhodné povedať ak áno nemusíš mi na to odpovedať... no práca s deťmi mi nerobí problém pretože už od mala mám k nim vzťah a ide mi to s nimi aj ich zabaviť vymyslieť im hry a tak preto ma dosť ľudí posielalo prá ve na tento odbor že vidia že ja a deti to by šlo tak mňa samú to zaujalo 🙂....tú pôrodnú asistenciu vidím ako najmenej reálnu školu na vyštudovanie keďže nemám základy nemám na to strednú ako mala moja sestra bolo by to asi veľmi ťažké doháňať všetky tie učivá a informácie lebo zdravotníctvo to nie je najjednoduchší odbor tam musí naozaj človek vedieť ide o zdravie druhých takže neviem je to zatiaľ pre mňa v takom štádiu premýšľania... veľmi ma zaujala ale aj tá dentálna len určite nemám mať odkiaľ taký kapitál na rozbeh vlastnej ambulancie takže skôr sa zamestnať pod niekym a to práve neviem či je po takýchto absolventoch škôl dopyt a či teda by moja snaha nevyšla navnivoč a tiež som počula že platy väčšinou závisia od súkromníka koľko je on ochotný tomu zamestnancovi dať nie je to tabuľková záležitosť v každom je niečo pre a proti no preto som sem písala že mám taký najväčší rešpekt z toho že by som sa neuplatnila po štúdiu tak mi to nie je úplne také jasné.... a neviem napr. ani aký stupeň tej vš vyžadujú na tieto jednotlivé pozície ... stále si to pozerám na nete no najviac vedia poradiť ľudia čo majú buď osobnú skúsenosť alebo poznajú v rodine alebo majú blízkych a kamarátov a vidia do toho viac preto som sem napísala či niekto vie poradiť aj z tohto uhla pohľadu... 🙂

autor
31. aug 2021

@doomy ďakujem veľmi pekne za tvoju odpoveď 🙂 no láka ma práca aj v jasliach to by bolo pre mňa šité na mieru no len takéto miestečka sa ťažko hľadajú nakoľko mám známu čo je učiteľka má asi 45 rokov a povedala mi že hrozne veľa si tam dosádzajú a tlačia svojich ľudí má problém si nájsť prácu lebo všade sú len známi riaditeľa/ky že žiaľ to tak funguje a to by ma veľmi mrzelo keby som si nenašla žiadnu prácu len by som sa tackala z jednej do druhej aby som mala nejaké to miesto v školstve tak fu neviem... :/

luccija
31. aug 2021

Zarábala som 720 eur netto v súkromnej.Pre mňa tým, že mám rodinu bolo dôležité kedy končím v práci.Tyzden o 13, týždeň 13:30, týždeň 14 a jeden týždeň som išla o 11:30 a prišla 17.Praca ma bavila tiež som taká mama všetkých.Deti boli úžasné dajú Ti strašne veľa lásky, všetko Ti chcú porozprávať🙂V štátnej škôlke je plat nižší, ale ak by si mala VS...zase vyšší.Popripade si môžeš spraviť iba externé 2r učiteľstvo pre MS a vychovatalestvo, ale ak chces titul...moja kolegyňa bola sklamaná, lebo ma pedadogiku a na VŠ vzali všetko baby z gymnázia podľa známok.Ale je to stresová práca krik, zodpovednosť veľká, rôzne deti každé druhé má nejaké ADHD a problémy...ja som mala v triede aj autistku mňa si obľúbila bola zvláštna, ale nie typický autista aj odpovedala a bola fajn spolupraca
To, čo píšu baby je fajn idea u nás v dedine si jedna sestrička spravila predporodnu prípravu a robí kurzy v materských centrách, či v kultúraku a venuje sa aj laktacnej a popri tom pracuje v nemocnici.Ja som 7 r robila na nočné smeny je to zaberak a neviem koľko cca zarobia sestričky, ale to potom mi príde lepšie, keď máš rada deti a vieš čo to obnáša škôlka...a môžeš si spraviť aj špeciálnu pedadogiku ..veď to človek nevie aku školu vybrať mňa to tento rok čaká s dcérou.
Vidím, že Ťa to ťahá skôr k tým pomáhajúcim profesiám som rovnaká mne čísla ekonomika, reporty a open space nic nehovoria.Nepotrebujem postup, kariéru, ale aby ma práca bavila
Ale otvorene poviem, keby som nemala muža, ktorý zarobí dobre ani dieťa neuzivim ako samoživiteľka.Mas peknú ideu naučiť mamičky, byť nápomocná len, aby Ťa nezvalcoval ten zdravotnícky systém kde extra inovovať nemôžeš.
A nikto nemá čas zavádzať novoty a prejde Ta chuť.Byt sestričkou je náročné smeny, sviatky...raz deti rodina...mne sa páčilo byť učiteľka mala som "svoje"deti, triedu a kľud.Co som vymyslela to sme robili, deň ubehne rýchlo, obed spat.Mas priestor byť kreativna...a deti sú vďačné.

autor
31. aug 2021

@luccija ďakujem ti za odpoveď preto by som nechcela moc kombinovať tie kurzy predpôrodnej prípravy a laktačnú poradkyňu s pôrodnou asistenciou pretože práve viem aké to majú sestričky v tých nemocniciach ťažké aj na tie smeny a tak a neviem či by som malá ešte energiu riešiť ďalšie veci pomimo.... Ale na druhej strane ma zase láka venovať sa teda tomu učiteľstvu v materskej škole teda spraviť si klasiku bakalára v odbore predškolskej a elementárnej pedagogiky... Možno pri takejto práci pretože práca s deťmi ma baví a napĺňa by som možno mala viacej energie a chuti spraviť si nejakú predpôrodnú prípravu alebo laktačné poradenstvo ako kurzy a venovať sa v tejto problematike v budúcnosti... Teda neviem či sa to dá takto bez školy začať sa tomu venovať ale dúfam že áno... Nakoľko tých kurzov je nespočetné množstvo a predtým než by som sa niečomu takému začala venovať tak by som chcela mať určite za sebou niekoľko takýchto vecí a nie že mám jeden kurz a už som poradkyňa... V tomto prípade si to celkom viem predstaviť no nejako sa ešte tej dentálnej nechcem vzdať no je to ťažké rozhodovanie ale určite by som vyskúšala veď zmeniť školu sa dá stále takže by to mohlo byť fajn

macekovam
31. aug 2021

Ako pôrodná asistentka musíš študovať len denne.. Je ich málo.. Robota pekná a žiadaná... Dentálna hygiena je po fin. Stránke lepšia... Štúdium náročné vyhadzujú študentov jedna radosť.. Ale neskôr sa môžeš osamostatniť a byť sama sebe pánom....

luccija
31. aug 2021

Kde sa študuje dentálna hygiena čo viem boli iba v Prešove?ale záleží kde bývaš tiež viem, že sú kraje kde v škôlke sú učiteľky x rokov a miesta su obsadené a žiadané.Je to ťažke sa rozhodnúť chápem...ešte, keby som mala ísť znova medzi deti tak jaslicky🙂)úplne najmenšie deti.Ja som mala povinnú prax v jasliach a bolo to mile.Tiez som si robila iba externé 2r pedadogiku, lebo ma to ťahalo k deťom vyštudovane mám úplne niečo iné

autor
31. aug 2021

@luccija bývam viac-menej na západe proste v trenčianskom kraji takže do Prešova je to dosť ďaleko preto by som viac volila externú formu nakoľko by som si popri tom mohla zarábať pretože chcem ísť s priateľom bývať do podnájmu.... Práve som nad tým premýšľala že keby mám ísť pracovať niekde medzi deti tak najviac by ma to bavilo asi v jasliach len je to dosť ťažké v tomto sektore si nájsť prácu presne ako mi hovorila aj tá známa takže ozaj sa neviem rozhodnúť viem že by som asi nebola schopná ako dentálna hygienička sa osamostatniť nakoľko tie prístroje a tak všetko je dosť drahé a finančne by som na to určite nemala aby som si urobila vlastnú ambulanciu takže skôr by som chcela robiť pod niekým keby už

autor
31. aug 2021

@macekovam dosť ma to tam ťahalo a práve sestra ktorá má vyštudované ošetrovateľstvo tak mi hovorí že ja ako človek z hotelovky by som to mala veľmi ťažké aby som sa učila všetky tie základy to čo sa ona učila počas štyroch rokov na strednej plus nadstavba na výške ale tak nič nie je nemožné...

macekovam
31. aug 2021

Ošetrovateľstvo nie je ťažký odbor... Chod radšej na dentalnu hygienu... Nebudeš robiť nočné.. Sviatky... A zarobíš možno ešte lepšie...

marca12
31. aug 2021

Ak ta laka robit s detmi,vyber si taky odbor. Mna bavilo robit s detmi,ake nesla som studovat nic tym smerom kvoli nizkym a lutujem dodnes. Vystudovala som perspektivny odbor,ale nenaplna ma to,stale lutujem,ze nerobim s detmi. Ja som chcela robit s postihnutymi detmi. Mozes studovat aj specialnu pedagogiku,to mas sirsi zaber alebo tu predskolsku. Zase tie ucitelky v ms nemaju až take nizke platy ako stazuju. Po dorobeni si kreditov a oar rokoch praxe mozes zarobit aj 800€,co je pekny plat na to,ze mas dlhy kratky tyzden plus cez prazdniny cerpas dovolenku. Bezny clovek si moze zobrat tak max.tyzden dovolenky vkuse a to si nikdy neoddychnes tak ako ked si min.3 tyzdne doma pkus nemas starost co s detmi cez rok,ked su prazdniny. Dentalna hygiena nie je podla mna az taka perspektiva. Vysoky vstupny kapital,ked chces tobit sama,denne sa sparat niekomu v ustach,v tej istej polohe cele dni. Neviem,ak mas sklony k práci s detmi,neviem si predstavit,se by ta dentalna naplnala.

autor
31. aug 2021

@marca12 hej teraz si mi vnukla zas iny pohľad na vec no každopádne mala by som si to dobre premyslieť zvážim všetky pre a proti aj zohľadním odpovede tu a uvidím k čomu sa nakoniec dopracujem....poviem tak mala som vyhliadnutú logopediu lenže jediný taký odbor je v BA na UK tuším ale je to spojený prvý a druhý stupeň čiže rovno na Mgr to ma dosť odradilo lebo predsa len je Bc. akýmsi odrazovým mostíkom tých 5 rokov naraz je pre mňa také nejasné a navyše nedá sa externe tak som to nakoniec vzdala lebo ísť do BA na 5 rokov na denné štúdium asi by som ten život tam len za pomoci brigád nezvládla a nechcem ani zaťažiť finančne partnera na 5 rokov nepríde mi to fér lebo by väčšinu veci mal na krku on skrátka táto možnosť mi neprisla v úvahu....a tak sa teraz rozhodujem medzi dentálnou lebo sa mi to povolanie páči ale nikdy to nebude mať takú citovú náplň práce ako s deťmi to je jasne to sú proste neporovnateľne veci aj keby som nechcela ísť robiť učiteľku tak by mi bolo jasne že je to proste viac emočne naplnujuca praca

haluska20
30. júl 2022

Ahoj,ja len ze ako si sa nakoniec rozhodla,co si isla studovat?

autor
1. aug 2022

@haluska20 ahoj už som aj prijatá na pedagogiku (predškolská a elementárna) v septembri nastupujem🥰