Potrebujem sa väčšinu dňa učiť nasledujúce obdobie, ale ide mi to strašne pomaly, lebo sa neviem sústrediť, naučím sa stranu a už mám iné myšlienky :/
Nejaké rady a tipy?
Odporúčam režim pomodoro: 25 minút sa učíš, 5 minút oddychuješ. To zopakuješ napr. 4x, teda sa spolu učíš 2 hodiny a potom si dáš väčšiu pauzu, napr. 20 minút. A potom znova 25-5. 25 minút sa sústrediť dokážeš a prejde ti to fakt rýchlo. Päť minút je dosť na to, aby si vstala od stola, šla na wc, nabrala si vodu, trochu sa ponaťahovala, možno umyla 2 taniere alebo dala prať, jednoducho sa pohýbala a nechala hlavu si trochu oddýchnuť. Navyše je tento režim v súlade s tzv. mozgovo-kompatibilným učením.
Mne toto zachránilo mnoho skúšok na VŠ. Jediné čo ľutujem je to, že som sa o tom nedopočula skôr 🙂
Čo mne ešte funguje je upratať si pred učením stôl, mobil si dať nahlas (keby niekto volal), ale dať ho úplne inam, ja dávam svoj do chodby a učím sa v kuchyni. Nachystám si len to čo potrebujem na učenie na daných 25 minút a pohár vody, žiadne jedlo. Ak mám pri učení jedlo, viac jem ako rozmýšľam..
Ak máš ored sebou skúšku s konkrétnymi okruhmi, odporúčam ti ešte si farebne označiť prioritu toho, čo si potrebuješ prejsť, ja používam farby semafóru - červené si musím nutne nutne prejsť, oranžové by som si mala prejsť a zelené si prejdem, ak mi ostane čas. Takto sa ti nestane, že ti na ťažkú tému ostane málo času.
Držím palce 🙂
Na každého funguje niečo iné a tiež záleží od charakteru učiva, či máš skôr veľa textu, ktorý si treba zapamätať alebo potrebuješ pochopiť nejaké základné princípy a vzorce a tie aplikovať na príkladoch atď... ja si napríklad nevydržím učivo len tak v hlave potichu čítať, to hneď stratím pozornosť, potrebujem veľa veľa veľa prepisovať, vyfarbovať, robiť výcucy výcucov, hovoriť si nahlas, ideálne sa učiť s niekým a navzájom si to vysvetľovať, ale aj keď nie je s kým, zahrať sa, že niekomu to vysvetľujem... a napríklad ma ubíja, keď je okolo mňa úplný kľud, ticho, potrebujem hudbu alebo nejaký ruch v pozadí, rada som sa učila v kaviarňach napr., ale niekomu inému to zase vyslovene vadí.., treba skúsiť možno viac spôsobov 🙂
Rozdelit si ucenie na dlhsie obdobie. Vylucit vsetko co Ta rozptyluje. Nachystat si nejake odmeny, ked zvladnes to co mas