Ahojte, už tretí deň sa trápim nad VŠ, som druháčka, prenášam si predmety a z jedného som už mala skúšku, no dopadla neúspešne, už mám na ňu len jeden pokus, tak sa bojím či to vôbec zvládnem,.. do toho mám úzkosti, je to ťažké. Nechcem sa dostať do medziročníka, ani odísť z výšky, chcela som mať aspoň nejakú výšku a dokázať rodičom, že na niečo mám. Neviem ako sa mám ukľudniť a nemyslieť negatívne. Všetko vidím čierne a všetko si myslím, že sa nedá,.. Má tu niekto podobný problém?
@nnnuuunnn predagogiku,.. vždy som chcela byť učitelka, takže nie je to len kvôli rodičom, ale proste teraz kebyže odídem z vš, kvôli tomu že neurobím tie predmety tak sklamem seba aj ja ich,... učím sa nonstop, spolužiačky majú vždy Ačka a proste ja to neurobím, ako keby nemám šťastie na to
A čo presne z pedagogiky? Vieš ja si myslím, ze je to teraz obdobie také na depresie a moc sa vy mladí nemate kde odregovat, co aj podľa dcéry vidim... Neboj sa nauč poriadne. Prinajhoršom to prenesies. No a to ze spoluziacky maju A - cka ti nevadí. Tak ty budeš mat D ale urobíš...
Nastav si myseľ, a správ niečo s tými úzkosťami...alebo proste veľmi tlacis na pílu...ja som mala presne to isté, zo školy som odišla, nemalo to zmysel...o pár rokov som išla skúsiť inde a úspešne ukončila, ale dala som si doporiadku psychiku, nastavila myseľ a hodnoty...škola nie je všetko. Naozaj si myslíš, že musíš rodičom niečo dokazovať a hlavne prečo si myslíš, že to dakzes ukončením VS??? Môj muž mi vždy hovoril, že ak pôjdem na skúšku s tým, že urobím a s tým, že som urobila všetko čo bolo v mojich silách, tak ju urobím. A toto nastavenie mi pomohlo. Ako čítam učis sa non-stop... veľká chyba
@anna883 Ja som tiež druháčka, no externistka a skúšky v letnom semestri mi vychádzajú okolo termínu pôrodu. Netuším, či ich stihnem porobiť alebo celkovo či zvládnem pokračovať aj s dieťatkom. Nerada by som prerušila štúdium, ťažko si zvykám na nový kolektív 🙂. No ale čo, nejako bolo, nejako bude. Načo sa dopredu trápiť keď to nakoniec všetko môže byť úplne vpohodičke.
Neviem ti síce poradiť ako nemyslieť negatívne, lebo sama zvyknem stresovať nad maličkosťami. Prvé skúškové som preplakala (a to ani nemám ťažkú školu) 😅 Ale verím, že bude dobre, držím palce! 😊
@de_zi ahoj ja som mala skúšky v zimnom semestri mesiac po pôrode, letný semester a štátnice som robila s pol ročnou dcérkou!!! Držím palce, to dáš 😉
@rik01lulaka je to veľmi ťažké si nastaviť mysel, lebo sú proste dni, kedy som šťastná, nič ma netrápi a potom zas príde niečo a ťahá sa to dlho a zas sa neviem nejako prenastaviť,.. a nemyslela som to tak, že by som šla ukončiť teraz vš, ale, že sa bojím toho, že ak nespravím tú skúšku, tak budem musieť odísť odtiaľ, lebo nechcem ist do medziročníka, kvôli jednej skúške platiť veľa peňazí a v učení nemám absolútne systém, lebo zistujem, že aj ked sa učím cely den, tak nič z toho neviem a som nastavená pred skúškou tak, že okej, zas to nedám a bude fx,.. lebo každú skúšku som robila na druhú, tretíkrát a ostatné na prvý, strašne sa porovnávam, lebo chcem byť asi lepšia, ale neviem to ovplyvniť
@anna883 ahoj, pred 2 rokmi som mala podobný problém a v podstate teraz opäť. Síce som predmet neprenášala ale v tom čase mi prvý krát nevyšla skúška na prvý pokus, konkrétne to bola skúška z fyziky, tak som upadal do veľkých depresii chcela som so školou skončiť, hovorila som si že ja to nemám a podobne. Pomohlo mi vtedy že som hľadala podporu u ľudí v mojej blízkosti. Pomohol mi v tom čase terajší priateľ - konkrétne tak že som s niekym aspoň o tom hovorila a nerušila to v sebe. Skutočný problém prečo som tu skúšku nevedela urobiť nebol v mojich vedomostiach ale v tom že som si vôbec neverila a s malou nádejou som na ňu išla.
Skús si veriť a povedz si že to dáš. Pred skúškou sa daj do kľudu pusti si hudbu, neviem čo presne na teba zaberá. Ale jedno viem že tento stres nerobí dobre. Pretože u mna po tom skúškovom prišli veľké zdravotné problémy a do toho mi začali vypadávať vlasy. Takze poviem ti len tak že tým stresom a depresiou kvôli skúške nebude tvoj problém len ten jede. Predmet ale ešte ďalšie.
Prajem veľa šťastia
@rik01lulaka to ťa veľmi obdivujem, že si to zvládla aj s dcérkou 🙂
@natalis1998 to si teraz úplne vystihla a asi to mám rovnaké, že problém ani nie je v tom, že by som to nevedela, lebo aj na hodinách som stále aktívna, viem toho viac ako ostatné niekedy,.. a proste prídem na skúšku vystresovaná a poviem si, že zas to nespravím, že tam ani nemusím ísť a presne aj tak to dopadne
ked si toto hovoris, tak sa ani necudujem, ze to nedas.. treba zmenit pristup a hovorit si, ze to das, na Ecko urcite.. pozitivne myslenie 🙂 ja ked som mala skusky, tak som si hovorila, ze to urcite dam, preco by som to nemala dat? 😀 a vsetky skusky som dala na prvy pokus.. musis si verit
@anna883 ja ked som nastúpila do školy tak som bola veselá kopa...prvé skúšky všetko zmenili, celé dni som sa učila non-stop a zrazu z ničoho nič, úzkosti, strachy, celé dni som pretrvala, všetkého som sa bála...skúšala som sa napraviť, ale jednoducho som školu skončila vo som si uvedomila, že zbytočne platiť školu sa nevyplatí napriek tomu, že som chcela ostať, ale nedala by som to...mala som veľa skúšok a ťažké predmety🙁 našla som si prácu a dávala dokopy...prvu depku som mala v 2008 roku a síce už nemám také stavu, ale už som nie taká ako pred😟
Nastaviť si myseľ je veľmi ťažké, ťažké je nájsť si systém v učení (ja som tiež mala problém, prestala som sa učiť naspamäť, ale pochopením), ty už vopred ideš na skúšku že nespravis tak čo čakáš🤷 a inak načo ti je Acko???.nik ti nebude pozerať na známku ale na titul!
@anna883 tak ide o nastavenie psychiky...hovorila som si, že to dám..že robím maximum čo viem a, že ak školu nespravím tak svet sa nezrúti resp. Skúšky sa dajú opakovať!!!
@rik01lulaka presne, úzkosti atd. stále dookola a proste už mi to je luto skončiť teraz, ked už som druháčka,.. ale som rada, že aspoň tebe ako tak prešli 🙂 Ja o áčka vôbec nestojím, len ide o princíp, že moje spolužiačky sú celkom zákerné a predbiehajú sa, kto je lepší,.. a prídem si menejcenná, že tam nepatrím, že tú skúšku nedám ani na E
@anna883 joooj moja, ja tento rok mam v maji termin s 3 bejby, plus statnice😂diplomovku mam v polovici, skusky neviem ako dam a statnice ani nevravim🙂 takze to ti pisem len preto ze urcite nebud v depresii. Ja som bc statnicovala 2 mesiace pred terminom so synom a na same acka. Teraz to bude horsie ale nestresujem. Takze daj si horucu vanu s dakymi bylinkami na nervy, vypi bylinkovy caj, poplac si, pospi a novy den zacni s cistou hlavou. Jazdy kto bol na VS sa aspin raz s niecim potrapil. A hlavne neporovnavaj sa a nemusis mat cerveny diplom. Drzim ti palce aby si to zvladla❤️
@anna883
Raz ma vyrazila docentka zo skúšky tak elegantne, že som sa tam normálne rozosmiala, ale bol to prúser, lebo najťažšia skúška semestra a mala som potom len jeden pokus ... ale keď zadrela: “Toto čo tu prezentujete to nie sú vedomosti, ale ... spomienky”, tak som už len kývla rukou, že to balím a prídem ešte raz. Ale paradox bol, že som si vytiahla podľa mňa najľahšiu otázku aj som sa potešila, keď som si ju potiahla, veď to viem. Aaaaale ništ. Na poslednom termíne som si potiahla vec, o ktorej jedinej som bola presvedčená, že keď si toto potiahnem na skúške, letím. A vieš čo ... dala som na A. Normálne nádych výdych a že to dáš, som si povedala ... Veľmi je to o hlave!!! Ja mám, okrem iného, aj štátnicu z pedagogiky a tam proste často stačí len myslieť ... dá sa veľa vecí obkecať. A to možno robia tvoje spolužiačky. Len keď ty si povieš, že na to nemáš, tak aj to čo vieš, nepovieš. Musíš zmeniť myslenie a nehovoriť si, že len tou školou si dokážeš, že na niečo máš, to sú sprostosti. Ty máš hodnotu aj bez tej školy! Ale pokiaľ ťa to baví a chceš byť učiteľka, neexistuje, aby si to nespravila, ale musíš popracovať na tom, ako o tom celom rozmýšľaš a trochu viac si veriť. Môj spolužiak sa raz naučil len jednu tému a nacvičil si, ako akúkoľvek otázku s tým prepojí a začne hovoriť o tom a fakt to tak spravil. Ja som tam s ním sedela v miestnosti a ten docent vedel, že to robí ... a ukončil to s tým, že za odpoveď E za kreativitu A a normálne mu šupol C do indexu. ;)
Spoluziacky maju A-ka, lebo im to proste ide lepsie, nie kazdy ma proste kapacity zvladat vysoku skolu (ani nemusi). Najhorsie je, ked si ides "cez mrtvoly" dokazovat, ze to nejako musi ist... ono to mozno pojde prvy druhy rocnik na odrete usi, ale ten vyhadzov niekde v tretom-stvrtom rocniku bude boliet o to viac... Jednoduchsie tie skusky totiz nebudu, ale len tazsie. Je to len moj nazor, ze ked uz psychika ide smer burn out a je tam non-stop strach s toho celeho, niekde je chyba...
@anna883 ahoj. Podelim sa o skusenost. Ja som po prvej prednaske chemie na VS plakala. Prve dva rocniky boli mazec. Tiez pedagogicka kombinacia. Co pomohlo mne: pred skuskou sme sa stretli spoluziacky a problemove veci sme si presli/teraz sa da zoom, pomahalo mi pisat si veci na papier. Casto som sa k nim nevratila ale pisanie fixuje. Prezentovala som vedomosti sebe, frajerovi, spoluziackam tak aby tomu chapali, vtedy som pochopila najlepsie aj ja a nakoniec citaj rozne veci o problematike nech mas sirsi zaber a vies na skuske improvizovat v teme. Nebifluj sa, to nie je realne ucenie aj ked urcite su casti, kt.musis vedie naspamat. Pripodobuj si veci napr.my sme museli vediet periodicku tabulku so vsim vsudy naspamat a 6.stlpec som si zapamatala vetou: Osamela, Slecna, Sedela v Teplej Posteli. Zaciatocne pismena su prvky. Pamatam si to 20 rokov, taka blbost 😃. VS je o systeme. Kto si ho najde, ma motivaciu a zodpovednost skolu dokonci. Hlavu hore, predychat sa, klud v dusi. Robis skolu pre seba a vedomosti su tiez len pre Teba. Ber ich ako bonus do zivota. Drzim palce. Das to!
Treba riešiť jeden problém za druhým, predýchaj sa a všetko bude v poriadku, ešte nekončíš. Všetko ber postupne a uvidíš, že to zvládneš, držím palce
ako keby som citala o sebe :D tiez ma to postretlo presne v druhom rocniku prenesena skuska z matematiky... z prveho rocnika a posledny pokus... :D dala som to na Dcko, ale to som nonstop 12h denne sedela asi 2t za prikladmi a len ratala ratala a ratala... makala som dala som to... 🙂 to iste v tretom rocniku pred BC statnicami... predmet pedagogika s profesorom, ktory bol povestny tym ze cloveka vyhodi aj ked sa mu nepaci ako sa pozdravis :D kebyze neurobim tu skusku tak dovi dopo statnice samozrejme posledny pokus... sedela som nad knihami v jednej ruke kocik v druhej kniha a biflila sa o sto sest bo pri takom predmete nie je ina sanca... dcera mala vtedy 2mesiace... dala som to... bo som sedela na rici a kazdu volnu chvilu som sa ucila a nepripustala som si ze to nedam... ked mala dcera 2,5 roka uz mi davala kiticku na Mgr. statnicach... mam skoncenu informatiku-biologiu medziodbor... denne studium...aj napriek tehotenstvu a porodu a starania sa o domacnost a drobceka som tu skolu dala... a ked sadnes na rit a budes sa ucit das to aj ty... a hlavne si ver...
Poznam ludi co na vyske studovali 10 rokov a dokonca s prestavkami aj 22 rokov :D Takze ziadny problem. Nedari sa? Tak buduci rok.
@anna883 Ahoj Anka 🙂 a prečo, keď vravíš, že častokrát vieš veci lepšie ako spolužiačky, tak skúšku nakoniec aj tak nespravíš? Máš z úzkosti výpadky? Alebo že sa učíš celý deň a aj tak potom nič nevieš? Prečo je to tak? S tým učením a skúškami musím súhlasiť s komentárom hore, čitaj si, aby si celú problematiku chápala, aby si to vedela vysvetliť a preniesť na príklady z reálneho života, aby si bola schopná improvizovať a aj sa kriticky zamyslieť nad učivom. Ja som si robila bakalára na univerzite v Cambridge a plávala som štúdiom akoby nič, mala som Áčkový priemer a jednoducho u mňa to bolo vždy o pochopení a o tom, ako ti tu sama radím z vlastnej skúsenosti. Ale posledný semester sa na mňa vyrútilo veľa rodinných a súkromných záležitostí, stresov, depresia a podobne, začala som prokrastinovať a celý priemer som si dodrbala, hoci som si všetky skúšky preniesla až o semester neskôr. Tak som skončila štúdium s Béčkom a moje sebavedomie kruto utrpelo, že na to nemám... O rok a pol neskôr som sa dala plná entuziazmu 😃 na IT Master a urobila som taký nešťastný výber a zle to celé vypálilo, že mám za sebou ešte len prvý trimester a už riešim transfer, lebo to nevykrývam. Ale už nezúfam, možnosti sú stále. Čiže, čo tým chcel autor povedať 😉 Nezúfaj, nepodliehaj úzkostiam, lebo to ti neprinesie žiaden úspech, keď sa učíš, tak si ver, že prejdeš. Nerieš spolužiačky a ži si svoj život, nikdy nebudeš najlepšia, vždy sú lepší a horši a to v rôznych oblastiach. Čo sa budeš v budúcnosti porovnávať s kolegyňami, kamoškami, ako budeš riešiť tlak na pracovisku? Niekde som čítala, neporovnávaj niekoho najsilnejšiu stránku so svojím ranným dychom 😁 Vieš, nemôžeš tak 😉 V niečom si ty oooveľa lepšia a možno si to ani neuvedomuješ. Nerieš, že máš strachy a depresie z toho, čo sa ešte nestalo. Aj škola ti buduje vnútornú pevnosť a odolnosť, či už je to pozitívna alebo negatívna skúsenisť. Keď nespraviš, potom to budeš riešiť. A aj keby bolo, ako bolo, vždy je mnoho ďalších ciest, ktoré si môžeš vybrať, niekedy je to dokonca lepšie ako to, čo si sami nalinajkujeme. Niečo nám ide ľahšie, niečo tažšie, ale tak to v živote niekedy býva. Keď máš s niečím ťažkosti, úzkosť nepomôže, ale iný pohľad na vec a iné spôsoby môžu, aby si zišla zo zabehnutých koľají. Ver si, aj počas štúdia ľudia mávajú rôzne krízy a problémy, ale treba hľadať riešenia, nie psychicky upadať. 🙂 Potom napíš, ako si dopadla, a hlavne nebuď na seba príliš prísna a ver si!
@anna883 pozri a čoho sa bojíš ma medzirocniku? Aj keby si skúšku nespravila. Za mňa veci ako pozitívne myslenie podobne, co ja viem u mňa to nefungovalo, jednoducho musíš mat šťastie. Skúška je o drine, ale aj o veľkom šťastí. A niekdy to šťastie jednoducho nemáme. Ja som sa tiež vždy upinala na to, ze to musím dať a podobne, ale partner mi vždy vravel, ze ved co sa stresujem, tak pôjdem do medzirocnika, to nie je hanba a ked to nejde tak to nejde. Uvedom si, ze stále je to len škola, je dôležitá, ale nie je to ro najdôležitejšie v živote a skončenie v medzirocniku, nie je ta najhoršia vec co sa ti v živote moze stať. Hlavu hore, uc sa a keď nebudeš mat šťastie, tak sa to nejako vyrieši 🙂
Och, legendárny druhý ročník, pamätám sa :D Ja som to síce zvládala, ale veru som mala spolužiačky, spolužiakov, ktorí práve vtedy mali najväčšie ťažkosti. Asi to bude typické pre každú fakultu/odbor, že v tom druhom ročníku sa začína "ozajstná" vysoká škola, prvý ročník je iba také zahrievacie kolo. Spomínam si, že po prvej prednáške z občianskeho práva som na intráku plakala, kukala do tých skrípt, že ako sa to ja preboha naučím, a tu som, našťastie v odbore 🙂 A to ozaj nebolo nič v porovnaní s tým, čo prišlo neskôr.
Veľmi veľmi sa nám osvedčilo s ďalšími dvoma kamoškami, že sme sa učili spolu. Teda, každá jedna sa učila doma, na intráku, ale vždy pri káve a zákusku sme týždenne minimálne raz a pred každým zápočtom prebrali učivo a vyjasnili si niektoré otázky 🙂 Dve sme boli také "kávu si dám, až keď si ju zaslúžim a doučím sa túto kapitolu" typy :D , ale tretia sa veľa naučila tak, že nás len počúvala - závidela som jej pamäť.
Ináč, mám veeeeľa kolegov, ktorí boli aj v medziročníku, alebo prenášali predmety a sú veľmi dobrý vo svojom odbore, skončili o rok neskôr ako ja, no a čo? Prácu sme si našli v tom istom roku, lebo ja som po skončení školy mala proste smolu a musela som brať aj prácu mimo odbor, aspoň dočasne, a oni sa hneď zamestnali v odbore po škole. Netreba vôbec zúfať, medziročník alebo prenesený predmet predsa nič neznamená. Je to vysoká škola, nie základná škola, kde sa pretekalo o srnky či motýliky, alebo jednotky s hviezdičkou.
Ďakujem pekne baby
Dneska som znovu nezrobila skúšku, už tretiu, chýbalo mi len 9%
Ja to už nechápem
A neviem sa vôbec namotivovať
Co studujes? Studovat, aby si dokazovala nieco rodicom, naozaj nemusis a ani by nemala Tvoja hodnota od toho zavisiet.