Ahojte. Prosím Vás, ako sa vyrovnávate s neúspechom na vysokej škole? Nie je to ani zďaleka moje prvé skúškové, ale mám pocit, že sa pokazilo všetko, čo mohlo. Nemám spravené 2 predmety, skúškové sa pomaly chýli ku koncu, absolútne netuším, ako ich zvládnem ešte na opravných a psychicky to teda nedávam. V minulosti som cez skúškové vôbec sa takto neopúšťala, ja neviem čím to je, ale teraz proste už od rána ma bolí brucho a je úplne bežné, že cez deň sa rozrevem zo zúfalosti. Najhoršie je, že keď tie predmety nespravím, tak o rok nemôžem ísť na štátnice a budem teda musieť o rok predžovať školu. Som už strašne vyčerpaná z toho všetkého a úprimne poviem, nevládzem. Už mám aj také myšlienky že sa na všetko vykašlem, ale nedá mi to aj tak. Absolútne sa mi však nedá učiť, všetko mi strašne pomaly trvá, potom nestíham, potom som nervózna z toho všetkého a dookola toto isté.
Tiež sa cítim ako najneschopnejšia lúzerka v ročníku, keď počúvam ako spolužiaci tie skúšky dali ľavou zadnou a ja som medzi tými mála vyhodenými zo skúšky. Cítim sa dosť hlúpo a je mi ľúto, že ja musím vyvinúť trikrát toľko snahy ako oni, keď ja sa vkuse len učím a ostatní chodia aj po festivaloch, kade tade a všetko zvládajú a ja že absolútne nie.
a v čom je problém? čo je príčinou toho že spolužiaci to dajú ľavou zadnou a ty nie?
určite bojuj, stojí to za to, no mozno sa aj treba zamyslieť, kde môže byt chyba… 🤷♀️
Máš určite iné dobré vlastnosti a schopnosti. Ale proste si neodhadla, že ktorá škola je pre teba vhodná. Takže ak ju chceš dokončiť, ešte sa natrápiš.
Je to životná skúsenosť.
Ale vždy lepšie ako zle odhadnúť chlapa svojho života 😉. To mnohí ľudia zle odhadnú a potom sa trápia niekedy celý život.
@veronika3110 Spolužiaci sa tiež musia naučiť, len sa tak trochu vychvaľujú, že im to išlo ľahko. Netreba sa porovnávať, ale kľudne sa učiť.
Prosim ta, co sa stane ak si predlzis skolu o jeden rok???? Ved nejde o zivot, to si uvedom. Zbytocne sa stresujes, nicis si zdravie. Ukludni sa.
Mozno len majú šťastie, odpišu, vedia čo bude na teste ... nevzdavaj to, je to ťažký rok, treba ho dokončiť , a možno sa môžeš rozplakať na skúške, ale to len ťa chcem trošku rozptýliť 🙂. Kamarát nosil profesorkám bonboniery, a sspravil veru kadejako a je veľmi úspešný.
Stres máš, lebo už ide o dosť, tak preto, ale ver mi nikto sa nespýta, či si dala všetky skúšky na termin, či si opakovala ročnik, každý rieši, či máš alebo nemáš ... držim palce .
No tak budeš študovať o rok dlhšie. Co sa stane? Niekomu sa učí ľahšie niekomu ťažšie. Nič na tom nie je... len vydržať a bude dobre 😉😊
Tiez si myslim,ze prilis atresujes a neprospieva ti to. Vsak mevadi,aj ked budes prenasat,ak je to skola,kt chces spravit. Nie kazdemu ide vsetko hladko. Mozno si si nevybrala skolu dobru pre teba. Mozno mat zly polrok a pptrebujes oddych? Neviem. Proste urob co vies a uvidis vysledok,pri neuspechu je stale moznosti habadej..
Ja mám zajtra štátnu skúšku a som riadne chorá. Vravím si, že mi asi chýba pokora, lebo celé štúdium sa mi darí, mám dobrý priemer, mohla by som mať červený diplom. Ale s chorobou asi ťažko. Niekedy si musím takto uvedomiť, že nie všetko záleží odo mňa a že jednoducho je pre mňa plán, ktorý sa mi nemusí teraz páčiť, ale v budúcnosti to tak bude pre mňa lepšie.
Určite sa nestresuj. Nádych, výdych a ideš. Do konca skúškového je ešte dosť času, isto to zvládneš, len potrebuješ sebadisciplínu a vytrvalosť.
ďakujem vám všetkým za podporu. študujem jednu z ťažších škôl, ale to je asi teraz jedno. najviac ma asi štve to, že nechápem čo sa so mnou deje, keď to nie sú úplne tie povestné skúšky, na ktorých je najväčšie sito, tie už mám (snáď) úspešne za sebou, ale aj tak sa mi nedarí ich spraviť..
Mozno si len natrafila na tazke predmety, tak ako medici maju postrach anatomiu, u nas to bola francuzska gramatika, nic nauc sa na opravny, ak to nedas existuje aj dekansky 🙏 drzim palce a neopustaj sa 🌷 a mozno mate len nahovno ucitela ktory vam to nevie poriadne vysvetlit, alebo je to nudas a nebavi ta to 🤭
Vravis že spolužiaci to dávajú ľavou zadnou a potom že chodíš na jednu z najťažších škôl. Tak ja viem že najťažšie školy ľudia nedávajú ľavou zadnou, takých je tam pár a ostatní sa dosť veľa učia. Tak isto je celkom bežne preniesť predmet, opakovať ročník. Určite nebudeš jediná. Upokoj sa a tie reči alo si si vybrala školu na ktorú nemáš nepocuvaj, to napíše len niekto kto na výške nikdy nebol. Drzim ti palce
a z akeho predmetu je ta skuska? aby sme si to vedeli predstavit...
a nechyba ti horcik, D vit., B vit. a dobra strava?
to by mohlo pomoct, si prilis vycerpana....
Ja som vždy všetky skúšky spravila úspešne, ale ja som si všetko musela naplánovať presne na hodinu, inak by som nestíhala ani ja robiť skúšky a popritom som chodila do práce.. Vždy som si včer po práci pozrela poznámky, všetko som prečítala a poznačila do kalendára, kedy je skúška, zápočet..podľa toho ako sa mi zdalo učivo náročné som si všetko naplánovala presne na hodinu..kedy vstanem, kedy pôjdem zo psom a kedy sa začnem učiť a kedy skončím..mne to veľmi pomohlo, vedela som čo musím stihnúť a tým, že som mala všetko do podrobna naplánované - nemala som stres, tým pádom som nestresovala a bola som v pohode, ľahko sa mi učilo..No ostatní spolužiaci ktorí v tom nemali systém - nestíhali, potom ich samozrejme prešla aj motivácia k učeniu..Urči si nejakú motiváciu, možno aj to by ťa mohlo namotivovať..hlavne to nevzdávaj, držím ti palce určite to zvládneš
@gleep1 Práve naopak. Kto bol sme študovali na výške, vidíme, že je vždy dosť tých, ktorí sa veľmi natrápili. Veľa je tých, ktorí sa prihlásia na školu, na ktorú nemajú.
Hovorím, že každá škola sa dá spraviť, ale že sa ešte natrápi, lebo si zjavne vybrala nad svoje možnosti.
Nebolo to myslené ako urážka autorky.
Klud, začni postupne, radsej urob par skusok kde ti nadväzujú potom predmety. Nauc sa, urob a tak...ak všetko nespravíš tak sa z toho nestriela. Vezmi si to tak, z3 potom pridu prázdniny. na den sa na všetko vykasli a chod na výlet, psychohygiena...
Treba teraz riešit aby si mala to co musis mat na ukončenie rocnika. Neries ci pôjdeš o rok na štátnice alebo nie. Tak to posunies...
A ja teda som chodila v Bb na financie a poviem, ze nepoznam studenta ktory by to prešiel bez nervov. Biflovali sme sa cele semestre, z hodiny na hodinu ako na nejakej základke.
@joesvk o rok ma statnice a prvý krát sa jej toto stalo- keby na tu školu nemala plakala by takto už v prvom ročníku a na sitovych predmetoch. Ona ma jednoducho už ucenia dosť, je vyčerpaná ale to neznamená ze na tu školu nemá, ze ju neodhadla a tiež že neodhadla svoje schopnosti. Podľa teba na danú vysoku školu majú len ti čo ju dajú ľavou zadnou? Fíha, tak to si chodil asi na naozaj primitívnu školu lebo u nás by s takýmto názorom skončilo 10-15 ľudí zo 100 🤦🏼♀️
@gleep1 Je primitívne povedať, že v každej triede je niekoľko ľudí, ktorí prejdú s odretými ušami a natrápia sa veľmi?
Ja si vážim všetkých ľudí aj v zamestnaniach, na ktoré netreba školu.
Ani autorku som nechcela uraziť..Ale v dnešnej dobe už na základnej škole berú rodičia ako neschopnosť učiteľa, keď nemá ich dieťa jednotky.
@joesvk je primitívne vravieť že niekto komu to z rôzneho dôvodu v prvom z asi 8 skuskovych obdobi nemysli a nevychádzajú mu skúšky tak ako si predstavuje povedať, že precenil svoje schopnosti, ze vybral školu na ktorú asi nemá a ze prechádza s odretými ušami. Ti ktorí na vysokú školu nemajú a precenia sa vypadnú, prenášajú 10 skúšok za rok alebo opakujú každý ročník až do skonania. O takých ľuďoch môžeš povedať ze tam asi nepatria. A možno aj to nie, sú ľudia čo nemajú štúdium na rebríčku priorít veľmi vysoko a získavanie titulu je len vedľajší jav ich života.
A nikde nevravím že si ľudí nevazis. Vravím že neprávom píšeš autorke že si vybrala nad svoje možnosti. By som ta poslala študovať niečo poriadne a by si videla koľko ľudí”vybralo nad svoje možnosti”
Je to stresom. Doslova ta paralyzuje. Inak ja iz mam po skole fakt dlho a este stale sa miobcas sniva ze robim skusku z 2.r tesne pred statnicami a nic si nepamatam a nemam ani poznamky. Spravila som ju vtedy na 1x ale fakt to obdobie si nepamatam. Jednoducho mozog vytesnil tie zle spomienky.
Od vtedy som nezazila taku uroven stresu az do predcasneho porodu druheho dietata.
@joesvk prosím ta, netvar sa že niekde vravím opak. Netvar sa že ja tvrdím že ľudia nemajú tituly zo škol na ktoré nemajú. Predstav si že to nehovorím, ja hovorím že to, že sa autorka trapi prvé skuskove obdobie z 8 na ani nevies akej skole, z nej nerobí práve tu čo na to nemá.
Ale vieš čo, veľmi veľa ľudí ma tituly z lacných odborov kde naozaj ľudia prechádzajú cez skusky ľavou zadnou bez stresu a poriadneho ucenia sa. A potom takýto ľudia čo sú jednoznačne pyšní na svoje lacné tituly chodia a hovoria že keď sa niekto na VS trochu trapi tak si vybral odbor na ktorý nemá. Vieš čo, radšej sa trochu trápiť pre niečo čo za niečo stojí než prejsť ľavou zadnou lacnú vysokú skolu (a že je takých na Slovensku požehnane, to tiež všetci vieme)
Prosím ta čo máš vyštudované?Spomínanie totálne irelevantnych veci (že si vazis ľudí be titulu a že zle známky na ZŠ sa hádžu na chybu učiteľov - prosím ta, čo to ma spoločne s tým o čom sa bavíme a s tým čo píše autorka? 😂) hej, trepeš piste cez deviate, ale hlavne že trepeš. Na ktory odbor toto čo ukazujes stačilo?
To je fajn, že vieš rýchlo zaradiť človeka. Drž sa toho.
Keď si urobila tie ťažšie predmety tak na to máš. Ja som tiež vždy vyletel z tých akože ľahších predmetov pretože som sa viac sústredil na tie ťažšie. Možno si už unavená je to záťaž ťahať niekoľko týždňov. Skús si dať den pauzu a nemyslieť na školu a skúšky. Len tak z dôvery. A potom si vezmi len ten predmet a uč sa ho a nemysli na nič iné. Náš problém je že furt myslíme paralelne na iné veci. Aj pri učení. Od kedy som sa naučil nemyslieť tak sa viem lepšie sústrediť. Je to škola pri ktorej musíš veci hlavne pochopiť alebo si ich hlavne zapamätať? Technika sa ťažko študuje keď človek nepochopí princíp. Alebo nestíha rozumieť na prednáškach. Medicína zas keď nemá dobrú pamäť. Pritom aj na technike si treba pamätať a na medicíne rozumieť. No ten záber na mozog je trochu iný. Ak ti treba viac pamäť tak potrebuješ viac času a opakovať. Skúšať sa a opakovať. Ak ti treba viac porozumieť tak sa vráť na zaklad a pomaličky si ho rozober poprípade ti musí niekto poradiť čo to vie. Mne pomahalo si písať štrukturovane poznatky a dávať ich do odsekov. Keď sa obavas že ťa nevezmú na štátnice tak to si už dosť preskákala. Alebo to sú ešte tie po treťom ročníku?. Pretože ja som si vzal do hlavy ze štátnice budú tie najľahšie skúšky už po druhom semestri. Kto prejde skúškami poctivo tak štátnice to je už krásna oslava a veľmi rad na ne spomínam. To nie ako niektorí naši politici že ich spolužiaci až na promociach stretli a zoznámili sa s nimi. Ani netušili ze spolu chodili do školy. Kým toto naš národ bude akceptovať, že môže na čele štátu byť podvodník…,Sorry.
Ja som strasne stresovala na vysokej. Ked uz bolo zle, dolezite pre mna bolo vzdy niekde vypnut. Aspon na chvilu proste nemysliet na skolu, uz hocico to bolo. Lebo by som sa scvokla. Relax. No boli obdobia, ked bolo toho tolko, ze sa nedal ani ten relax. Presne si pamatam tie pocity, co opisujes. Cele dni som prerevala a nic som nechcela viac, len aby ma vyhodili zo skoly, aby to trapenie skoncilo a som si mohla vydychnut. A to som mala uz pred statnicami. Nemala som samozrejme odvahu ani chut nechavat skolu ja, na to som este bola dost pri zmysloch, aby som to na uplnom konci skoly nevzdala. Myslim, ze to bol vysledok toho, ze toho bolo vela a brala som to prilis zodpovedne a jednoducho som ciastocne psychicky vyhorela. Nepomahalo mi nic nejak extra, len som sa snazila nemysliet extra do buducna, ale sustredit sa na ten konkretny den, na to co sa mam naucit. A mysliet na to, ze raz bude po tych skuskach, po skole, uz ci ju skoncim uspesne ci nie. Ale vtedy ten stres opadne a bude pokoj. Len este tolko dni vydrzat a bude trochu kludu. Len toto este prejst a bude dalsia cast uciva za mnou, zase sa o cosi priblizi den kludu. Je to smutne, ale bola som v stave, ze by som sa potesila aj neuspechu, len aby som mala klud. Samozrejme spoluziaci sa tvarili ze vsetko pohoda, ale tiez neskor vysvitlo, ze sa mnohi dost natrapili. Mozno ti, co obcas vypadli na festival, mali viac psychickej sily na ucenie a teda to psychicky zvladali lepsie. Ten relax je naozaj dolezity, lebo ta to zomelie. Hlavne ked si tak stresman ako ja. Neboj, len sa snaz poctivo sa ucit aj nadalej, nemysli prilis na buducnost, len na to, ze raz to skonci a budes mat pokoj a vysoka bude len spomienkou. Pridaj si pre psychicku pohodu trochu viac oddychu alebo si najdi nieco pri com naozaj vyhodis myslienky na skolu z hlavy. A urci si na den vzdy nejake ciele, ktore chces splnit a sustred sa na tie. Nie privelke, aby si mala sancu ich zvladnut. Bude ta to motivovat, ze ides krok za krokom dalej. Drzim ti prsty.
Nebude to vyhorenim? To iste som prezivala v zimnom skuskovom
U mna, aj u mojich deti pozorujem, že skúšky ľahké, robime ťažšie ako tie ťažké. Paradox, je to tým, že všetko sústredenie prešlo podvedome na tie ťažšie
Ahoj. Rozhodne v tom nie si sama. Tiež mám niečo podobne. Rok sa vkuse dookola učím na tie skúšky, čítam si nahlas, nahrávam sa aby som videla ako to vyzerá. Mám pred sebou 3 štátne skúšky a už len jeden pokus. Idem už do posledného predĺženia. Na knihy ktoré som prečítala som už minula veľa peňazí, mám pôžičky, a prídem na štátnicu a neviem nič. A to sa učím skoro vkuse. Niektorým to ide pomalšie, niektorým rýchlejšie.
Nedam ti konkretnu odpoved so skolou ale poviem ti jednu vec.
Vo velmi vela zivotnych situaciach som sa citila ako take teľa, ako pomylene ziena, spomalene, neschopne, proste luzerka... az potom po nejakych situaciach, rozhovoroch, po nejakom čase som prisla na to, ze to, čo som ja zažívala, zazivalo a zaziva x dalsich ludi v mojom okoli, čo riesi podobne veci..
To je ako s materstvo, citis sa ako tupelo na entu, čo to nedava, lebo vonka vidis happy krasne mamičky a ked blizsie spoznavas tiez zeny a budujete si vztahy, tak prichadzas na to, ze to vlastne zazivate vsetky....
Nedaj sa odradit, bojuj!
Nikdy sa v zivote nevzdavaj.
Uspesneho cloveka od neuspesneho neraz oddeluje iba jedna vec, a to VYTRVALOST