Neprijatie na medicínu - ísť na rok radšej pracovať, alebo študovať niečo iné?

26. dec 2022

Dobrý deň,
je tu niekto, kto študoval medicíny alebo jeho dieťa študuje? Doma premýšľame, čo v prípade, že by medicína prvý rok nevyšla - predsa len, je to náročná škola a ľudia sa tam často dostanú na druhý alebo tretíkrát. V prípade, že ste sa nedostali vy alebo vaše deti, ako ste to riešili? Išli ste na rok na inú školu alebo pracovať a zasa o rok skúsiť prijímačky? Čo vnímate s odstupom času ako lepšie riešenie?

mooonika1975
26. dec 2022

boli doma, a pripravovali sa
a zabudla som dopisať, že na druhý krát už prijati

sima338
26. dec 2022

Kľudne choď pracovať, zarob si peniaze, tie sa ti budú hodiť, v práci spoznáš nových ľudí, možno sa spriatelíte a získaš nové kontakty. Popri práci sa venuj príprave na VŠ, ale sedieť celý rok len doma a pozerať do kníh mi nepríde najlepší nápad. 10 hodín denne sa učiť isto nebudeš

anjelicek26
26. dec 2022

V okoli mam viacero, ktorym deti sli na medicinu az na ten druhy a treti pokus...kazde jedno z nich vyplnilo ten cas zmysluplnne - zachranarsky kurz, zdravotnik v sanitke, poziarnik, osetrovatel... moznosti "zabit" 1-3 roky je velmi vela a dava ti to potom na studiu velke ++ skusenosti...

ninusa221
26. dec 2022

Kamoska išla normálne na VŠ na 3 roky úplne iný odbor. Na tretí krát ju zobrali tusim že BC si dorobila išla na medicínu

michmich
26. dec 2022

Tiez to riesime teraz s dcerou. Kde davate prihlasku?
Ja som za aby ostala doma a pripravovala sa. Nepozdava sa mi, ze pojde na skolu, ktoru nedokonci. Su to peniaze navyse, a strata casu. Bude sa musiet ucit na vysku + na prijimacky...

simsalabim
26. dec 2022

Susedkina dcera sa cely rok doma pripravovala na prijimacky.

tahomi
26. dec 2022

Ak chce ist na meidicnu, tak nema zmysel zacat studovat nieco ine len aby studovala. Rok sediet doma a pripravovat sa na prijimacky mi pride tiez strata casu, skor skusit nejake pomocne prace v nemocnici, aspin uvidi do coho ide.
Mna teda zobrali na medicinu hned na prvykrat, ale nemala som ziadnu “zachrannu” skolu typu biologia, farmacia atd.

loginexistuje
26. dec 2022

my sme to riesili min rok ale dcera sa dostala na medicinu na prvy krat po maturite nakoniec ale ak nie tak by sla brigadovat (robila aj tak cez leto taka administrativa s pc a jazykom) a popri tom by sa ucila
zaviselo by ale aj ako by dopadla tj kolko by chybalo do prijatia

ivangeline
26. dec 2022

No lepsie je prwcovat a popri tom sa ucit a pripravobat a o rok skusit znova,plus mat alternativu (inu vs).

autor
26. dec 2022

Ďakujem všetkým za odpovede.

@michmich LFUK BA - zubné aj všeobecné a JLF MT. A vy?
Tiež sa mi nepozdáva ísť v prípade neprijatia na inú školu presne kvôli týmto dôvodom + ak som dobre našla, tak za prekročenie štandardnej dĺžky štúdia to v BA vychádza na 2000€ za každý rok a vraj ma tá suma tendenciu narastať… Len prišli trocha stresy, lebo vraj si každý v škole dáva nejakú poistku…

michmich
26. dec 2022

Dcera chce vyskusat v Brne a v Prahe. Rozhodla sa len tento rok, tak neviem, ci to zvladne pripravit sa.
Aj dcera si dala aj ine skoly a potom sa rozhodne. Akurát vcera odosielala prihlasky. Ju laka aj psychologia a právo. Ale ked ju nezoberu na medicinu a rozhodne sa ist na inu skolku tak s tym, ze medicinu uz nebude skusat buduci rok. Dufam 😃

deti95060810
26. dec 2022

keď nezobrali - syn išiel na inú školu a tam sa mu tak zapáčilo, že už tam ostal ....spravil prvý, druhý a aj tretí stupeň a teraz tam učí pár rokov pružnosť....

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evica17
26. dec 2022

Ja čo poznám tých čo n vzali na medicínu a išli na ten rok na inú školu , napr biomedicina, biochémie, biológia, učiteľstvo, že vraj sa tam naučia niečo na prijímačky, väčšinou uz ostali, nemali sa kedy učiť, nechcelo sa im a tá škola ich na prijímačky nepripravila. Doatudovali a robia niečo iné. Čiže ak je fakt medicína to po čom túžiš, tak ja osobne by som ten rok pracovala, popri sa učila. Predsalen sa ľahšie učí po práci kde máš čistú hlavu ako po škole, kde musíš ešte venovať ten čas uceniu a príprave.

majusqwa
26. dec 2022

ja som študovala biochémiu a mala som pár spolužiakov, ktorí nespravili prijímačky na medicínu na prvýkrát - zimný semester chodili do školy, v letnom sa pripravovali na prijímačky. na druhýkrát sa dostali všetci, ktorí išli.
keď som sa s niektorými stretla, tak si chválili, že to bolo dobré rozhodnutie. naučili sa "učiť" a mali menej roboty s prijímačkami, lebo kopec vecí sme sa v prváku učili.

majusqwa
26. dec 2022

@evica17 mám úplne inú skúsenosť. spolužiaci končili na prijímačkách v hornej stovke, veľmi im pomohli aj predmety fyzika I. a II. pretože napríklad to, čo sa učí na chémii v Trnave počas magisterského stupňa, sa učí v Bratislave v prvom ročníku bakalára. je veru rozdiel škola a škola.

evica17
26. dec 2022

@majusqwa no moji spolužiaci šli väčšinou na učiteľstvo bio -chem a potom jedna na biológiu, ďalšia na biochémie, väčšinou UK Ba A nikto z nich ,aj keď veľmi chceli, n amedicine nie sú a doatudovali tie školy čo si vybrali ako náhradu.

jaga18
26. dec 2022

Syna prvý rok neprijali, druhý rok ho prijali na všetky, kde mal prihlášky. Pracoval ten rok v bare a popri tom chodil na prípravy. Aj keď medzičasom do toho prišiel covid, bar zavreli a prípravy mali online.

tahomi
26. dec 2022

Ja by som ti odporucala zamerat sa iba na jedno mesto. Bud Bratislava alebo Martin. Nadrilovat tie prijimackove knizky a neexistuje, ze nezoberu.

katuskamala1
26. dec 2022

Kamosku vzali az na druhy x a isla na ekonomiku. No a druhym rokom ju vzali a bolo jej luto zanechat rok na ekonomickej tak ma popri medicine urobenu i ekonomicku. Mudr + Mgr. Ona je ale riadna kapacita..

lucky_girl
29. dec 2022

V prvom rade, ak premýšľaš, že budeš neprijatá, tak sa to pravdepodobne stane, keďže si to priťahuješ do života. To, na čo myslíš, podvedome/vedome sa stane. Takže nemyslieť na to. 🙂 Ale chápem, človek má rád, keď má náhradný plán. Či je lepšie ísť pracovať alebo študovať inú VŠ? Povedala by som, že inú VŠ a skúšať o rok znova. Len nech ten iný odbor na VŠ má tiež zmysel a uplatnenie.

Ja som bola prijatá na 3 VŠ (na SR i CZ) odbor všeobecné lekárstvo na prvýkrát.

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aimee77
11. jan 2023

Dokoncila som rocnik ucitelstva, ucila sa na skusky aj prijamcky, nasledne na druhy pokus prijata na medinu.Pred 20 rokmi muselo byt min.95%uspesnost.Ono dostat sa je jedna vec, druha dostudovat.Nas zo 100 skoncilo ledva 70...Dr

zaralotuska
8. jún 2023

ako ste na tom teraz? učila sa dcera?

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
michmich
8. jún 2023

@kittykat22 Preco? 😁 Dcera si sice medicinu rozmyslela aj ked na skusky pojde 🙈 Ale aj tak ma to zaujíma 😊

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kvetinka75
8. jún 2023

Nasla by som si pracu a popri tom by som sa prilravovala na prijimacky. Aky zmysel ma ist studovat nieco ine?