Neprijali ma na vysokú školu

11. jún 2023

Som krátko po prijimackach a nezobrali ma ani na jednu školu, na ktorú som tak veľmi chcela ísť. Pred pár dňami som to brala úplne v poriadku, vycestujě do zahraničia a aspoň si zarobím. Posledné dni ma ti veľmi trápi, učila som sa na samé jednotky, vysledky v škole boli výborne a zrazu som jediná, ktorú neprijali na vysokú školu. Dolieha na mňa depresia a úzkosti. Bojím sa, že ma ani nezoberú na ďalší rok. Mám vyštudované len gymnázium, takže nic z toho. Chce sa mi len plakať a plakať, som stratená a momentálne prežívam asi svoje najhoršie odbobie života. Dostávam otázky typu, kedy budem vedieť výsledky, lenže ja ich už viem, ale klamem, pretože nechcem byt tá, ktorá všetkých sklamala :(. Cítim sa úplne mizerne. Momentálne si hľadám brigádu v zahraničí, lenže priateľa mám tu na Slovensku a nechcem byt dlho bez neho, keďže sme takmer každý deň spolu, ale na druhej strane nechcem pracovať na ten rok za 600€ v mojom regióne. Som na dne a nedokážem opísať moje pocity, napadajú ma rôzne myšlienky..

smajliica
11. jún 2023

Hlavne kľud. Na akú školu si sa hlásila? Nezobrali ťa na žiadnu školu?

autor
11. jún 2023

@smajliica na medicínu kvôli vysokým kapacitam, skusim si dať odvolanie, lenže to mi asi nepomôže..

dizajnerka
11. jún 2023

Kľud. Uži si rok sabbatical a o rok môžeš skúsiť prijímačky znova. O nič si neprišla. Skôr naopak, snaž sa to využiť ako svoju výhodu. Peniaze nie sú všetko. Ak by si aj pracovala za 600e mesačne, stále môžeš sa buď zdokonaliť v niečom, či už jazyk, programovanie, alebo mozes chodiť do fitka, dať si hocakú výzvu... Alebo môžeš zazit rok úžasných zazitkov. Myslím si že je oveľa uzasnejsie zažiť v mladosti odvážne zážitky ako rok sedieť nad knihami na medicíne. Knižky Ta počkajú kľudne o rok a ak je medicína Tvoj sen, studuj si niečo pozvoľna za ten rok. Určite to len teraz tak čierno vidíš, v skutočnosti to nič neznamená.

vkatush
11. jún 2023

Kamošky nezobrali na medinu, jedna šla medzitým na Bio-chem tuším a druhá na farmáciu.
Tá na Bio-chem nakoniec ostala, bola spokojná.
Druhá po roku šla znova na prijímačky. Úspešne. Medicína 6 rokov za ňou, robí si atestácie v kardiológii.

Ber to ako medzistep, uži si sabbatical. Ak tak naozaj chceš ísť a máš ísť, dostaneš sa tam a potom si už neoddýchneš 😁

smajliica
11. jún 2023

Môžeš napr skúsiť druhé kolo prihlášok na príbuzné obory. Veľa univerzít má niektoré programy otvorené na druhé kolo napr VÚT v Brne má biomedicínsku techniku a bioinformatiku ešte otvorenú. Poznám niekoľko dievčín čo tam študovali, robia s CT-čkami, MRI a podobne. Jedna robí v medicíne výskum.
Pozri si čo je ešte stále otvorené a dostupné. Vyber čo sa ti páči a pošli tam prihlášky.
Môžeš tam ísť na rok a o rok skúsiť znova medicínu. Alebo sa ti tam zapáči a ostaneš tam. Kľudne pozri ak vyšly v zahraničí ak sa nebojíš ísť. Škandinávia má výborné bezplatné školstvo a ešte by mohli mať neskoré prihlášky pootvárané.

deti95060810
11. jún 2023

syn tiež tak pred x rokmi... aby nestratil rok - a ja nemala s ex poťahovačky ohľadom výživného išiel na strojnícku fak.
Z núdze cnosť...
Jemu sa to tak zapáčilo, že skončil všetky 3 stupne na červ. diplom....
na medicínu už ani nešiel...

cyberk
11. jún 2023

Daj si odvolanie, neboj budes prijata 🍀🍀🍀 kamoska tak mala, mala mrte stresy, ale nakoniec ju zobrali ;)

vanilkovazmrzka
11. jún 2023

A na ake skoly si sa hlasila, ze ta nevzali? Pride mi to zvlastne, ak si bola jednotkarka, ze by si nikde nespravila prijimacky

deti95060810
11. jún 2023

@vanilkovazmrzka spravila - išla na medicínu.... prečítaj ešte raz.

dzulli1980
11. jún 2023

@deti95060810 autorku nezobrali na žiadnu vysokú školu

dzulli1980
11. jún 2023

Tiež sa mi zdá zvláštne, že s takým super prospechom Ťa nikde nevzali ... nemáš na seba príliš vysoké nároky, nepreceňuješ sa? ... a prečo nechceš na začiatok pracovať za 600 EUR mesačne? ... ja ako absolventka vysokej školy som začínala s platom 9300 SK v čistom (to bolo v roku 2003) ... nemáš prax, nemôžeš čakať, že Ti dajú nástupný plat 2 litre.

marca12
11. jún 2023

Každého zodpovedneho cloveka by to zobralo. Poplac si,polutuj sa,ale dlho sa neopustaj. Nic sa nedeje. Uzijes si rok bez skoky a buduci rok sa mozes hlasit znovu. Pripadne prehodnot odbor a daj si buduci rok prihlasky aj na iny smer,nielen medicinu,aby si mala istotu. Vsetko sa pre nieco deje a aj ked sa ti to teraz zda ako koniec sveta,ver,ze po rokoch sa na to budes inak pozerat. Doma povedz,ze ta nezobrali. Nedus to v sebe. Ulavi sa ti,ked to vypustis. A lahsie sa ti bude rozmyslat,co dalej,ak to bude vediet aj okolie.

aeruginosa
11. jún 2023

Mozno to bude zniet drsne, ale nie si prva a ani posledna, ktora sa na prvykrat nedostala. Ja studujem medicinu a medzi spoluziakmi mam viac ludi, ktorych prijali na druhy/tretikrat nez takych, ktori to zvladli na prvykrat. Ze ta nezoberu na prvykrat neznamena, ze si nieco menej alebo ze na to nemas.
Uprimne, ja niekedy zo srandy hovorim, ze studium mediciny je 6-rocna karantena😅, cize mat takyto „volny” rok, venovat sa sebe, pocestovat, zarobit si nejake peniaze na zaciatok, by som brala skor ako plus nez ako minus.
Skus si na ten rok vytvorit plan, aj co sa tyka ucenia, zacni tym, co ti robilo najvacsi problem a mozno prehodnot system ucenia. Zacni s niecim, comu sa budes venovat a bude ti to prinasat radost (nejake hobby, cokolvek) a najdi si hlavne brigadu, pri ktorej sa budes stihat ucit.
Pripadne si premysli aj to, ci si vies predstavit aj nieco ine ako medicina a skus si dat o rok prihlasku aj tam.
Co sa tyka tej poslednej vety, znie dost depresivne… Co na jednej strane chapem, rok a niekedy aj viac sa ucit a byt neprijata je velmi neprijemny pocit, na tej druhej strane vsak… Vies, na medicine bude vela tazkych chvil, neurobene zapocty, skusky, mozno medzirocnik/prenasanie predmetu, aj napriek tomu, ze nad tym presedis hodiny, osobne, zdravotne problemy… skus sa dat dokopy aj po tejto stranke, aby si neskor na skole neskoncila naozaj na dne. V dobrom to myslim. A drzim palce.🤍

estellas
11. jún 2023

@vanilkovazmrzka na medicínu, nezobrali ju kvôli vysokým kapacitam.

deti95060810
11. jún 2023

@dzulli1980 sú školy ktoré budú mať aj ďalšie kolá.... možno sa jej zapáči.

autor
11. jún 2023

@dizajnerka ano jasne tu nejde o tie peniaze, sama som si povedala, že ten rok sa budem snažiť využiť plnohodnotne, keďže doteraz to bola len brigáda a učenie a ja som zistila, že akonáhle stredná škola skončila, tak ja vlastne cele dni ani nemám vo robiť, co mi príde extrémne smutne.

autor
11. jún 2023

@vkatush tiež rozmýšľam nad bio a chémiou, možno aj tá formácia ma dosť láka, no nič uvidíme, čo sa mi za ten pol rok zmení 🙂

mamina7070
11. jún 2023

kolko si mala bodov na ktoru fakultu si sla?
ak mas tuzbu po medicine mozes skusit rok pracovat na dohodu napr a popri tom sa ucit

autor
11. jún 2023

@smajliica zahraničie ma dosť láka, keďže sama rada cestujem, ale dosť sa obavám, že štúdium v angličtine by bolo celkom náročné, angličtinu mám dobrú, ale študovať a rozprávať sa len tak je odlišne, na druhej strane tu na Slovesnku mám všetko, rodinu a kamarátov.

autor
11. jún 2023

ohh to ma ani nenapadlo sa pozrieť na druhé kolo prijímačiek, len momentálne som dosť zdeptana z minulých

ibrunova
11. jún 2023

Skús popozerať, kde bude druhé kolo, možno ťa niečo zaujme a o rok uvidíš,

autor
11. jún 2023

@vanilkovazmrzka prijímačky som spravila, lenže z takého veľkého množstva berú malo cez 13%, momentálne je vypísané len to, či som bola prijatá alebo nie, poradie zatiaľ neviem, ale hádam, že sa bude postupne znižovať hranica, chybalo mi pár bodov ku prijatiu podľa minulých rokov.

autor
11. jún 2023

@aeruginosa smaozrejme, že toto obdobie neprežívam len sama a vidim to všetko čierne, dneska som len mala slabú chvíľku, pretože cele dni som len a len doma a ako som spomínala, žiadne koníčky nemám, takže to na mňa všetko dneska večer dopadlo a poplakala som si a možno ešte aj ďalšie noci si popolačem a o pár dni sa budem tešiť do zahraničia 🙂 snažím sa to brat ako predlzene prazdniny, keďže štúdium na vysokej škole je dosť náročné a takých čiernych dni príde omnoho viac.

autor
11. jún 2023

inak ďakujem Vám baby za odpovede <3, ešte stále som smutná, ale už nie až tak ako pred napísaním príspevku, potrebovala som sa totiž asi len vyrozprávať takto anonymne, nabuduci rok si dám aj nejaké záchranné prihlášky, keďže tento rok som mala vidinu len jednej školy, čo možno bola aj trošku hlúposť..

lindous
11. jún 2023

Naozaj nie sú prvá ani posledná a mám niekoľko kamarátiek, ktoré neboli prijaté na prvýkrát, tiež to boli baby, ktoré celé gymnázium mali jednotky, ale na medicínu je jednoducho pretlak... Väčšina išla na inú školu medzi tým, od chémie na STU, cez biochémiu na Prírodovedeckej po biomedicínsku fyziku na matfyze, niektoré nakoniec úplne zmenili odbor a našli sa v niečom inom, niektorým sa na náhradnej škole zapáčilo a dokončili ju a niektorým vyšla medicína na druhý pokus a už aj doštudovali 😊

Nie si žiadnym sklamaním!! Ale viem ako sa cítiš, prvé "zlyhania" po "dokonalosti" na základnej a strednej škole boli veľmi ťažké... Myslím, že keď to povieš aj v okolí, padne ti jeden veľký kameň zo srdca... Máš pravdu, že do budúcnosti treba myslieť aj na to "čo ak".. A teda sú druhé školy, ktoré mávajú druhé kolo aj bez prijimačiek, keby si zvažovala túto cestu.. Ale aj pracovať či vycestovať je fajn plán, ja som tak bola trištvrte roka medzi zmenou VŠ a prospelo mi to

mamina7070
11. jún 2023

daj si aj na viac fakult lekarskych a uvidis ono s tou inou skolou je to take ak si presvedcena o medicine chod si za tym

autor
11. jún 2023

@lindous prezerala som si len tak rýchlo druhé kolo prijímačiek a väčšina prihlášok bolo treba poslať do konca mája, čo už je neskoro, ale skúsim sa ešte hlbšie do toho pozrieť. Ano ten pretlak na tie medicínske školy sú obrovské, aj na prijímačkach som videla o 2-3 roky starsich ludi, takže stále mám nádej, že sú aj takí ako ja, vo sa nedostali hneď na prvý raz. Aspoň viem na čo sa zamerať, ako sú stavané prijímačky a doučím sa to, čo mi nešlo, tiež si myslím, že budem mať viac voľného času než buducorocní štvrtáci, takže mozno by to bolo aj pre mňa výhodne.

autor
11. jún 2023

@mamina7070 medicína ma láka od malička <3, len moja vidina bola len jedna jediná škola a ostatné šli bokom, čo ľutujem, ale čo už, chybami sa človek učí.

mamina7070
11. jún 2023

ale prosim ta bic nie je stratene pekne si oddychnes privyrobis vudes sa ucit daj si na viac fakult skus aj brno
a plus si daj nieco pribuzne na rok taky odvor ja neciem porodna asistentka radiolog a pod

lindous
11. jún 2023

PrifUK má druhé kolo do 20.júna, pre chémiu je otvorené určite, pre biológiu neviem a FCHPT STU máva tuším až to augusta 🙂 ale samozrejme je na tebe, aby si zvážila čo ti dá momentálne viac, pri čom sa ti bude lepšie venovať príprave na ďalší rok prijímačiek, či je pre teba v pohode potom platiť rok školného (ak by si nešla do Čiech) a všetky ostatné plusy/mínusy... a ešte vždy sa možno podarí odvolanie, na to netreba zabúdať, držím prsty, aby to dopadlo pre teba čo najlepšie, nech už to bude akokoľvek 🙂