Neprijali ma na vysokú školu. Mám skúsiť ďalšiu?

30. jún 2024

Ahojte, prihlásila som sa na psychológiu kam ma žiaľ neprijali. Chcela som to skúsiť znova o rok ale kamarátka mi odporučila podať prihlášku na špeciálnu pedagogiku, termín je do augusta. Vrámci psychológie som sa chcela venovať deťom. Úprimne neviem kompetencie špeciálneho pedagóga, ale učiť by som nechcela. Skôr by som sa chcela zamerať na rôzne terapie, aktivity s deťmi, diagnostika a podobne.
Mám ten rok počkať a skúsiť znova (je šanca, že opäť neuspejem), alebo skúsiť špeciálnu pedagogiku a neskôr si ešte môžem dorobiť psychológiu?

pribinak
30. jún 2024

Išla by som ako kamoska odporúča a o rok zas skúsila psychológiu
Dala by som si prihlášku na viacero fakúlt kde sa dá študovať psychológia

anajka266
30. jún 2024

Kamoška sa tak dostala az na druhy x na psychologiu,bol to jej sen. Tento rok uz aj skoncila Mgr. Ale ten prvy rok studovala na inej skole,uplne iny odbor. Ak si budes vediet zaplatit ročník štúdia navyše, neseď doma alebo nestracaj čas niekde v obchode za pokladňou. Rok na výške ti dá veľa skusenosti. Ak potrebujes peniaze, chod pracovat a znova na rok skus psychologiu.

barka1
30. jún 2024

Speciálny pedagog pracuje so ziakmi so specifickymi poruchami a potrebami, robí základnu diagnostiku v triede atd. Na tvojom mieste by som to určite skusila.

eliska13
30. jún 2024

Určite skusit

popcorn2myska
30. jún 2024

Na psychológiu bolo aj pred 20-timi rokmi problém sa dostať..Spolužiačka sa tam dostala len preto,že bola čistá jednotkárka a "všetko jej pálilo",proste nebol predmet,čo by jej na gymply nešiel.Ja žiaľ nie,ani som radšej nepodala prihlášku...V rodine máme šťambajznu,ktorá práve "špeciálnu pedagogiku" študuje..ale ju strašne zaujímajú retardované deti...zamestnať sa však bude mať problém-len vo veľkom meste...Mňa osobne zaujíma(la) skôr psychológia z pohľadu pomoci ľuďom v ťažkostiach...Ja by som špeciálnu psychológiu ani nešla študovať.Musíš sa stretnúť,porozprávať s niekým,kto to už študuje aby sa nestalo,že ťa príjmu a ty po roku odíjdeš zo školy..Podľa mňa v tom odbore je rozdiel ako medzi tortou a pizzou.

tinalia
30. jún 2024

A to si sa hlasila iba na jednu školu?

ninusa221
30. jún 2024

@popcorn2myska no skôr by som povedala že psychológov je dosť a nevedia sa uplatniť. Keďže nie každý má na to otvorit si vlastnú ambulanciu.
Bola by si veľmi prekvapená ale v dnešnej dobe jé deti so ŠVVP viac a viac a tých špeciálnych pedagógov je stále malo pretože každá VŠ sa špecifikuje na iné postihnutia napríklad v BA na Komenského sa špecifikuju tusim na mentálne postihnutie. V Nitre zas na poruchy učenia. Je to takto rozdelené. Platovo dobre platené. Podľa mňa aj viac možnosti ako psychologička.

dorottka
30. jún 2024

Kamaratka ti neradi vobec zle, urcite vyskusaj. Specka nie je zly odbor, len treba mat k tomu vztah. Ja nemam vobec, ale nastastie ma vzali na tu psycholu. Zamestnat sa zamestnas ale urcite.

anavixy
30. jún 2024

Urcite skus 🙂 mozno ta to bude bavit este viac (mna na psychologiu vzali do Brna, bol to moj sen celu strednu a aj som tam chodila a potom som to nechala po dvoch rokoch, nebolo to pre mna ono). Skus na ig prozriet profil spec.ped, ona ma uzasne a velmi zaujimave a podnetne prispevky, takych ludi treba viac 🙏

vladi4444
1. júl 2024

Ja som pracovala v poradni ako špeciálny pedagóg, moja náplň bola diagnostika poruch učenia, reedukacie čítania, písania, pozornosti, pamäti, motoriky... skupinové cvičenia, stimulácia reči, eľkoninova metóda, prvky Aba terapie. Špeciálny pedagóg si môže doplniť vzdelanie - filialna terapia, terapia s pieskom, kadejaké metódy. Nemôžem robiť IQ testy a vyhodnocovať intelekt - ale je pre mňa dôležitá spolupráca s psychológom. Tí sa viac zameriavajú na emócie, správanie, psychické ťažkosti. Podľa mňa (z praxe) má špeciálny pedagóg širší záber, samozrejme neznehodnocujem psychológov, ja do kliniky ísť nemôžem. Skôr sa vyjadrujem z hľadiska trhu práce.

ninusa221
1. júl 2024

@vladi4444 ahoj tiež by som išla radšej do poradne nabuduci rok končím už. Tam je asi ťažké sa dostať či?

vladi4444
1. júl 2024

@ninusa221 pred štátnicami si pošli žiadosti do všetkých poradní v okolí, resp v mieste kde chceš pracovať. Oni často ani nezverejňujú ponuky. 🙂

dorottka
1. júl 2024

@vladi4444 Nooo, podla mna psycholog ma dost siroky zaber, okrem roznych specializacii, ci uz klinika, alebo poradenstvo, ci vlastna terapeuticka prax, vie ist kludne robit do firiem, manazmentu, ak bude chciet, prakticky to vzdelanie vyuzije hockde ci uz priamo, alebo nepriamo. To specialny pedagog asi nema. Plus tie metody, ktore si spominala, su aj pre psychologov, poznam psychologicke centra, kde sa zaoberaju detmi s mentalnymi postihmi, presne tie metody vyuzivaju, plus dalsie a venuju sa im vylucne psychologicky, spec. pedagoga ani nemaju.
Jedna dalsia vyhoda, co som tak nasla na par skolach, nespomeniem si teraz kde - s Bc. psychologia si mozes dorobit kedykolvek Mgr. spec. pedagogiky (t.j. 2 roky), naopak to neplati.
Inak s tebou suhlasim, je to velmi potrebny, uzitocny odbor a ziadany odbor, kde o pracu nudza nebude.

vladi4444
1. júl 2024

@dorottka samozrejme, každý má svoj názor, ja sa vyjadrujem z hľadiska praxe a zamestnateľnosti, a samozrejme že s psychológmi pracujem, tak aj na základe toho, ich názorov a skúsenosti a pod. Veľa školení môže robiť aj psycholog aj špeciálny pedagóg. Snažím sa len vyvrátiť názor, že špeciálny pedagóg sa venuje deťom výlučne s postihnutím, ja robím teraz veľa prevencie (poruch učenia a pod).

tinalia
1. júl 2024

@ninusa221 psychologov je praveze nedostato, hlavne tych poradenskych a skolskych. Problem je, ze vsetci si myslia, ze po vystudovani budu zarabat tazke prachy a budu robit klinickeho psychologa. Ale tu cestu z nich nikto nevidi a casto to vzdaju kvoli casu, peniazom atd...

modrykolibrik
1. júl 2024

@autorka kde sa este da prihlasit na SP? Lebo nikde neberu mne staci len mgr stupen

autor
1. júl 2024

@modrykolibrik kamarátka konkrétne spomínala Univerzitu Konštantína Filozofa v Nitre.

Ďakujem 🙂 nakoniec si podám prihlášku, nič nestratím.

ninusa221
1. júl 2024

Len je to zahul keďže je to trojodbor 🙂

lienkashcj
2. júl 2024

@ninusa221 je ich veľa? Ani by som nepovedala na to ako málo príjmajú... 🤔 a aké sú prísne kritériá že naozaj vezmú len tých najlepších a po prvom ročníku ostane cca polovica a z tých čo nezoberú by tam mohli byť ľudia ktorí neodídu po prvom ročníku, ale nedostali šancu alebo nemali šťastie....ale to je len môj názor

ninusa221
2. júl 2024

@lienkashcj no veď dobre ale to nemáš ako špeciálneho pedagóga že tá zoberú aj do poradne. Veď tie ambulancie pre psychológa to sú nekresťanské prachy.