Nemčina - učenie sa jazyka v dospelosti

barborka2_2
30. dec 2024

Ahojte, je tu niekto kto sa začal učiť nemčinu v dospelosti? Ak áno volili ste jazykovú školu alebo nejakú inú metódu? Ďakujem

thunderdome
30. dec 2024

Já len tak z filmov, pesničiek, aplikácií a tak.

Byla jedna mutter matka
Prodávala apfel jabka
bei dem schlossen u zámku
Přišla jí tam caige koza
Seřžrala jí zelí kraut
Ona vzala messer kudlu
Rozřízla jí brucho bauch.

Umy si ruky! Máš ich veľmi schmutzig!
Sú celé Braun a sein ruhig!

Mala som ja alte kozu, uviazanú k wagen vozu.

Drei Japaneese mit dem Kontrabass
saßen auf der Straße und erzählten sich was.
Da kam die Polizei, fragt, was as ist denn das? Drei Japaneese mit dem Kontrabass.

elizme
30. dec 2024

@barborka2_2 áno, začala som sa učiť pred desiatimi rokmi, jazyková škola pomohla s gramatikou, urobit testy a tak podobne...ale bez konverzácii by to nešlo, tie som mala mimo školy. Najlepšie niekoho nájsť kto už plynule rozpráva a udržiavať s nim konverzácie viac krát za týždeň.

melanta
30. dec 2024

@barborka2_2 odporúčam samoštúdium a k tomu pre teba vyhovojúceho online lektora. Takto som sa naučila v dospelosti relatívne rýchlo 3 jazyky z nuly na C1, doladila som štvrtý ešte zo školských čias a aktuálne sa učím ďalší.

nynia
30. dec 2024

Ja som mala teda aj na gympli ale nič som z nej nevedela maximálne pozdrav, napočítať do 10 a také základy na úrovni A1 🤣 v dospelosti som sa jej začala venovať mala som doma konverzačný slovník aj s gramatikou a zvyšok filmy, podcasty, livestreamy, pesničky... Celkom zaujímavé bolo obdobie keď som už rozumela ale nevedela som ešte hovoriť vtedy v AT moja konverzácia vyzerala tak, že oni plynulo po nemecky ja plynulo po anglicky ale časom som sa aj rozhovorila. Je to rovnaké ako s malými deťmi aj tie najprv sa naučia rozumieť a potom hovoriť.

kiki68
30. dec 2024

Ja viac menej, u mna to bol trosku neplanovany proces, ale chce to podla man nejake kurzy skrz gramatiku

barborka2_2
autor
30. dec 2024

Všetkým moc ďakujem za odpovede ❤️

susu9262
30. dec 2024

@melanta mas aj nejaky tip ako na to samostudium?. Mas moj obdiv, aj ja na tom pracujem, ale nejde mi to az tak dobre.

thunderdome
30. dec 2024

To sa vás chcem spýtať že má zmysel učiť sa jazyk keď to nemám kde využiť a nemám ani s kým konverzovať? Konkrétne nemčinu atď. Angličtina je jediná s ktorou sa okrem rómčiny a maďarčiny stretávam reálne.
Bavilo ma počúvať nemecké pesničky ale okrem toho neni kde, neni s kým.

Dú bist šöne frau er ist šlang.

thunderdome
30. dec 2024

Ale na učenie sa rómčiny je žalostne málo možností. Neviete onejakej rómčine pre samoukov?

Sedzel nemec s nemkyňú, pod košatú broskyňú. Chycil ju za mäkký kút, ona na to Das Ist Gut!

Österreichische Ruldfunk. Deutsche telekom datentest. Ich hábe nich geld. Zähnartz.

Ich bin schnappi das kleine krokodil. Komm aus Ägypten, das liegt direkt am Nil.

thunderdome
30. dec 2024

A ešte sa vyprávjá že dúležité je naučit sa derdídas.

martinadomianova
31. dec 2024

@barborka2_2 to by som tiež rada vedela. Ja som skúšala ešte ako decko jazykovku - angličtina, dávno dospelá zase kurz - nemčina. Skúšala som samoštúdium nemčiny aj ruštiny. Pri tej ruštine som veľmi rýchlo skončila. Nemčina je teda fakt ľahšia. Najhoršie je, že škola Ti dá len nutné základy, lebo všetko sa zbytočne memoruje, v čom ja osobne nevidím absolútne žiaden zmysel.

thunderdome
31. dec 2024

@martinadomianova ja ljublju tibja krasíva djeváčka. Nu pogodi.

Fróhe vajnachten und nojes jáhres.
Mery krismes end hepy ňújer.

Ja používam Bernolákovčinu - píš ako počuješ.

thunderdome
31. dec 2024

AUTORKA gesundes neues jahr

thunderdome
31. dec 2024

und ich wünsche mir auch, dass der Autor Deutsch lernt