Nemá zmysel študovať?

3. máj 2024

To, čo by ma zaujímalo - informatika, technické odbory, na to nemám bunkové kapacity.
To, v čom som dobrá - biológia - ma nezaujíma v zmysle budúceho povolania (napríklad takú prácu v laboratóriu alebo v nemocnici si neviem predstaviť)
A to, v čom som dobrá aj ma zaujíma je ťažké nájsť uplatnenie - humanitné odbory, psychológia, personalistika.

Čo v tomto prípade?

anita6666
3. máj 2024

Nič...dnes študovať nemá zmysel ...či sa ti niekomu páči alebo nie.

lidia73
3. máj 2024

v tomto pripade by si si asi mala ujasnit, ze ktorym smerom sa chces uberat a tomu prisposobit dalsie rozhodnutia. podla mna studovat zmysel ma, pretoze v niektorych odboroch sa bez skoly neuplatnis.

autor
3. máj 2024

@lidia73 len tuto je problém ten, ako sa rozhodnúť. Ísť študovať a síce počas štúdia sa mi bude dariť a bude ma to baviť ale je mizerná šanca, že neskôr budem robiť v odbore - humanitný smer? Ísť študovať to v čom som dobrá a uplatniť sa v odbore s tým, že ma práca baviť nebude - biológia? Alebo ísť študovať to čo ma zaujíma ale trápiť sa na škole s učením?

bloger
3. máj 2024

Tak ale štúdiom sa nedá nič pokaziť. Rozšíriš si obzor. Držím ti palce.

tilly
3. máj 2024

A čo by ťa bavilo robiť? Vyberaj podľa toho. Inak dnes ti zarobí viac dobrá nechtarka, kozmetička, kaderníčka, masérka ako právnička alebo personalistka, či novinárka... ale musíš to vedieť robiť a mať svoju klientelu.
A píšeš, že sa budeš trápiť pri učení niečoho, čo by ťa bavilo... toto mi nejde do hlavy. Veď keď ma niečo baví, tak ma učenie toho nebude trápiť, ale napĺňať a baviť

medda_beda
3. máj 2024

Buď sa natrápiť a ísť študovať to čo ťa zaujíma (budeš sa však učiť aj veci ktoré ťa zaujímať nebudú a to v každom odbore) alebo vyštudovať to čo ti ide.
Nikdy nevieš či ti VŠ nedopomôže k miestu o ktorom si ani nemala predstavu, že by ťa mohlo baviť a to aj mimo odbor.
Ak máš možnosť študovať a vieš, že to zvládneš tak študovať choď.

pribinak
3. máj 2024

Vždy má zmysel študovať. Získaš nove vedomosti a zručnosti. Je len a len na Tebe ako ich zuzitkujes a využiješ vo svoj prospech

Len hlupaci nevidia zmysel studia. To čo vieš ti nikto nezoberie
Dnes môžeš ľahko študovať ak v zahraničí, cestovať absolvovať stáže, získať kontakty a vidieť kus sveta

Len si vyber a môžeš začať

tykat
3. máj 2024

Psychologia tazke uplatnenie? Ved najst psychologa s volnym terminom je dnes takmer nemozne. Kludne chod do toho.
Personalistika... kukni Profesiu, este aj popri skole ta zamestnaju. Takze kludne studuj.

kofa77
3. máj 2024

ze psychologia nie? ale ano. rastie pocet autisticjych deti a najst psychologa, ktorý s aim venuje je tazke. ale treba od zaciatku studia si ta tym ist, ako pisu hore-staze, pobyty v zahranici, tych moznsti je dnes milion. a tak je to v kazdom odbore, pravo-k tomu jazyky, vyuzit moznosti zah.pobytov, rozne spolky na skole,

len chodit na prednasky a spravit skusky nestaci

yoxinka
3. máj 2024

Dnes je ťažké nájsť uplatnenie v psychológii????? Každý druhý človek rieši terapie, psychológov je tak málo, že čakacie lehoty sú mesiace, detských psychológov je ako šafranu. Humanitné odbory (história, náuka o spoločnosti, občianska náuka …) - učiteľov je taký brutálny nedostatok, že učia pomaly ľudia z ulice a prero naše školstvo vyzerá tak ako vyzerá …jazyky … nepoznám nikoho, kto sa študoval jazyky a neuplatnil sa. Biológia nemusí byť len práca v laboratóriu, tam je tiež široká škála možností, trochu sa tomu ale treba povenovať. Kamoš je biológ, pracuje v múzeu, popri tom pracuje na svojom vlastnom výskume v oblasti, ktorá ho najviac baví a vedie biologický krúžok pre deti, plus, organizuje biologické tábory. Páni moji, dievča, štúdium ti otvorí obrovské množstvo príležitostí a nových možností.

lindous
3. máj 2024

Napríklad biológia a uberať sa smerom dátovej analýzy by pre teba mohla byť cesta a to ma teraz len tak narýchlo napadlo, určite je toho viac 🙂 Choď popozerať dni otvorených dverí, prezentácie škôl na veľtrhy, preskúmaj ich weby a štúdijné odbory, lebo mám pocit, že sa na to pozeráš trošku zaškatuľkovane 🙂 a vo všeobecnosti, čo sa týka uplatnenia, poznám aj ľudí, ktorí sa uplatili veľmi dobre s odbormi, na ktorých sa väčšinou všetci smejú - lebo ich študovali s úprimným záujmom, s tým, že to raz chcú naozaj robiť a nie len kvôli titulu a dávali tomu niečo na viac, cestovali a stážovali, získavali skúsenosti a prax už počas štúdia... kto chce a maká na sebe, uplatní sa vždy

terezka1947
3. máj 2024

@anita6666 vždy ma zmysel študovať.

eliska13
3. máj 2024

tak chod za remeslo nemusis studovat.Biologia, psychologia super uplatnenie sprav si certifikat na cvicenie predcvicuj,Výziva, poradenstvo, fyzioterapia, pilates ludia budu viac dbat na zdravie

anita6666
3. máj 2024

@terezka1947 presne tak. Nech aj teta pri salamkach v bille sa lepšie cíti pri vážení bravčového s titulom Mgr. 😉

lindous
3. máj 2024

@anita6666 doplnila by som teda, že nemá zmysel študovať, len kvôli trom písmenkám pred menom, potom to ľahko skončí pri salámkach, keď niekto vyštuduje hocičo, len aby mal diplom a čaká, že mu padne pod nohy top práca... u mňa to napríklad na 100% zmysel malo, stále je veľa odborov, kde je to proste podmienka na to, aby ich človek mohol robiť 🙂

kofa77
3. máj 2024

ale ta teta pr bravcovom, ak ju to bravcove nebude bavit, vzdy moze ist robit to, z coho ten mgr. ma, zatial co teta bez mgr bude pri tom bravcovom mozno do dochodku.
ty mas nejaky komplex?
@anita6666

terezka1947
3. máj 2024

@anita6666 smutný názor,aaaale názor.

kofa77
3. máj 2024

a mimochodom, staci pozriet statistiky nezamestnanosti podla vzdelania

simca06022011
3. máj 2024

ja by som dodala este k tomu "titulu" a studiu, a "baveniu prace" aj to, ze nestaci vystudovat, a nestaci aby ma to abvilo... clovek musi vediet pracovat, predat sa, presadit sa... preto je vela vs studentov napr. "pri tej sunke". Lebo sice vystudovali, nejak, ved vs treba, mozno dokonca vybrali rodicia, ale nemaju predpoklady, na tu pracu.. nie kazdy ju musi mat.
(ja mam z gympla spoluziakov co vyberali skoly podla zlozitosti, len nech maju titul a robia uplne ine veci, eln v tom ich obore by sa bud nedostali na skolu, alebo by sa museli namahat :D... )

betulinka1
3. máj 2024

Personalistika a psychológia je podla mna velmi žiadaná. Nepoznam nezamesntnaneho s tymto vyštudovanym zameraním.

deedol
3. máj 2024

pripadne pozri take odbory, ako je logopedia, specialna pedagogika... psychologia je tiez ziadana, len si pozri, kolko rokov trva nielen VS studium, ale aj dalsie vzdelavanie, aby si mohla byt terapeutka.

kofa77
3. máj 2024

@deedol logopedia- presne tak

petronelag
3. máj 2024

@betulinka1 Ale nie sú to nejako ľahké povolania, práca s ľudmi je veľmi zložitá a ešte v tejto dobe, keď si ľudia dovoľujú správať sa akoby všetko vedeli. Robila som personalistiku vyše 20 rokov a dosť často som si myslela, že lepšie by bolo robiť veterinu so zvieratami. Na logopédiu sa je dosť ťažké dostať, tam je veľký počet uchádzačov, jedna známa vyštudovala liečebnú pedagogiku, ale na logopédiu sa nedostala zatiaľ, ešte chce skúšať.

evkamotka
3. máj 2024

S psycho najdes urcite uplatnenie
Bio-vsak chod študovať farmaciu, tiez super uplatnenie

barbie2023
3. máj 2024

Tak nestuduj a potom choď za pás na 12ky alebo do obchodu robiť .. aj to treba. Nikto ťa do vs nenúti

mabenn
3. máj 2024

Prestat hladat vyhovorky a argumenty, o ktorych realite nemas sajnu

anita6666
3. máj 2024

@kofa77 určite. V životopise s týmto údajom, sa budú o tetu spoza pultu všetci ďalší zamestnávatelia trhať ,lebo je jediná predavačka s titulom. 👍

venom19
3. máj 2024

Napady karierne tu pisete vsetky pekne a zaujimave. Ale aby sa clovek dobre uplatnil, napr aj v tej psychologii, tak len vystudovat nestaci. Treba na sebe makat, ponuknut co ini ludia neponuknu. A treba aj trochu stastia.

annelise17
3. máj 2024

Podľa mňa 99% ľudí, čo povie, že sa neoplatí študovať buď VŠ nemajú alebo patria k jednoduchším. Neoplatí sa študovať len vtedy, keď to čo vyštuduješ nechceš robiť alebo keď studuješ len pre titul. Reálne napríklad aj sociálna práca, koľko ľudí sa smeje že to ani odbor nie je, koľko ľudí si ju robí len pre tabuľkový plat a niekto sa v tom odbore naozaj nájde, napríklad pracovníci, ktorí chodia pomáhať a vzdelávať marginalizované skupiny, mimoriadne dôležitá a úctyhodná práca.
Ja mám tiež VŠ, štúdium je niečo, čo ti nikdy nikto nevezme a väčšinou ľudia, ktorí sa ťa snažia odradiť ti proste závidia len. Aj bohatí a úspešní ľudia sa vzdelávajú, nimi sa inšpiruj, nie zakomplexovanými jedincami napríklad na MK.
Aj bez VŠ sa dá byť úspešný, je to otázka nastavenia plánu a priorít. Ale vzdelanie ti môže pomôcť uspieť tam, kde sa bez neho nedostaneš.
K tým tetám so salámami, ja ako vzdelaný človek ctím aj tie a ctím každú jednu poctivú prácu, ktorú človek vykonáva. Aj o tom je vzdelanie a inteligencia. 🙂

yoxinka
3. máj 2024

@annelise17
Mne napríklad jeden kamoš hovoril, že jemu vysoká škola totálne otvorila oči. On bol trošku taký nacionalisticky ladený, mierne náckovsky uderený, všade videl iba nepriateľské živly a podobne. Začal študovať politológiu a to mu takú facku strelilo, že sa z nej pekne dlho spamätával. Pochopil historické súvislosti, politické súvislosti a je z neho úplne iný človek ako bol pred tou výškou.