Nedokončené štúdium na vysokej škole

20. feb 2023

Myslíte si, že je hanba ak niekto nedokončí vysokú školu? Uvádzali by ste to do životopisu?

deti95060810
20. feb 2023

podľa toho koľko si spravil semestrov...
väčšinou sa počíta dokončené štúdium....

abbey1
20. feb 2023

Hanba to nie je, ale ak k tomu neboli závažné dôvody, mňa ako potencionálneho zamestnávateľa by to skôr odradilo.

autor
20. feb 2023

@deti95060810 chýbali mi posledné 2 skúšky a štátnice

zuzana76
20. feb 2023

@autor asi by som to uviedla len kvoli medzere v zivotopise, alebo vobec a ak by sa pytali, co som robila v tych rokoch, tak by som spomenula studium na VS, ale nejaky vplyv to mat nebude, pretoze to je vlastne akoby ziadne studium

zuzana76
20. feb 2023

@autor tak tomu potom uz tazsie rozumiet, ze si sa vykaslala na posledne dve skusky

autor
20. feb 2023

@zuzana76 prečo žiadne štúdium? 3 roky som študovala, získala som veľa vedomostí. Prečo hneď konštatuješ, že som sa na školu vykašlala? Je veľa osobných alebo zdravotných dôvodov, prečo človek ukončí školu.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzana76
20. feb 2023

@autor ale nedokoncene studium ti nikde neuznaju, preto, aj ja si studujem veci mimo moj odbor, napr ja mam jeden jazyk na C 1, ktory som nestudovala nikde a nemam ziaden doklad a teda, ak by som chcela tlmocit, alebo ucit, musela by som si studium dorobit.

zuzana76
20. feb 2023

@autor zdravotnym dovodom rozumiem, ale zase, studium je akoby ziadne, neopravnuje ta vykonavat cinnost, ktoru si studovala, ked je nedokoncene

jamimo
20. feb 2023

nie, nieje to hanba. My sme mali v ročníku tehotnú spolužiačku, mala veľmi zlé tehotenstvo, komunikovala so školou, štátnice robila s "opravákmi" myslím že v septembri. S nami štátnicovala úplne cudzia žena, ktorá nemohla rok predtým kvôli onkologickému ochoreniu. Ak chýbali len dve skúšky a študent nelajdáči, snaží sa, komunikuje, nikto nemá dôvod zmiesť človeka do pekelných hlbín. Aj vyučujúci sú len ľudia. Ja som počas hospitalizácie posielala ročníkovú prácu (prípadovú štúdiu) medzi poslednými, ospravedlnila som sa s tým, že som v nemocnici a profesorka odpísala, že tá práca je výstavný kus. Od dojatia a hrdosti som si poplakala sama nad sebou. Neber školu ako osobné zlyhanie, proste tak sa ti to v živote vyvinulo...Skús, či ti niečo uznajú a pokračovať ďalej.

darkswan
20. feb 2023

No je skoda, ze si to vzdala, to trosku negativ by na mna ako zamestnavatela zaposobilo

alex49
20. feb 2023

nedajú sa tie skúšky dorobiť? neukončené štúdium, je ako keby ani nebolo

lindous
20. feb 2023

Nie je to hanba, ale do životopisu by som to neuvádzala, keď tak by som to spomenula na pohovore, ak by to bolo relevantné k pozícii...neviem si predstaviť ani ako by som to tam zapísala od-do (nedokončené) alebo získaný titul a prázdne miesto? to tam mať nechceš...zostala by som pri najvyššom dosiahnutom štúdiu... chápem, že občas situácia zahrá tak, že sa to nedá (neviem na koľko si využila príležitosti ako medziročník, prípradné prerušenie štúdia), ale životopis vytvorí prvý dojem na prvý pohľad a ten je, že si nedoštudovala a je jedno prečo, toto zostáva faktom...

melanta
21. feb 2023

Hanba to určite nie je. Ale nedokončené štúdium je to isté ako žiadne štúdium. Áno, človek môže mať zdravotné či osobné dôvody. A preto sa dá štúdium prerušiť a následne dokončiť. Ak to človek neurobí, tak to v životopise čítať nechcem a ak mi to človek povie, tak ako tu už bolo spomenuté, je to skôr mínus. V mnohých prípadoch je to obrovské mínus, ak je zrejmé, že šanca dokončiť štúdium dodatočne možná bola. Vypovedá to napríklad o vytrvalosti a dôslednosti.

zuzuliennka1
21. feb 2023

tak je rozdiel, z akych dovodov ta skola dokoncena nie je. Zdravotne dovody su uplne ina vec, ako neurobene statnice.
Preco ti chybali tie dve skusky a statnice? Bolo to kvoli zdravot. dovodom?
V opacnom pripade to bohuzial negativne vypoveda o vytrvalosti, dôslednosti, plneni si povinnosti.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzana76
21. feb 2023

@dreamss ona pravdepodobne nebude pracovat v spomínaných zamestnaniach, kedze VS neukoncila, ale kludne moze pracovat v nejakej nadnarodnej spolocnosti a vypracovat sa na teamleaderku, jej neislo o uplatnenie bez VS, kedze zrejme sa ide hlasit na poziciu, kde dane ukoncene VS vzdelanie nevyzaduju, islo jej vyslovene, ci to uviest do zivotopisu a to sme jej pisali, ze by sme to neuvadzali, pretoze to hovori skor v horsi prospech uchadzaca o zamestnanie, teda o nedoslednosti, nevytrvalosti

namornicka
21. feb 2023

Ak sa jedna o vysokoskolske studium, mas aspon Bc, cize 1.stupen. Kedysi sa toto nedalo, bud komplet 5 rokov alebo nic. Takto si stratila kolko, rok a pol?

heln
21. feb 2023

nie, je to hanba, stava sa. ale do zivotopisu by som si to nedavala. jeden byvaly kolega sa chvalil tromi semestrami na vs, kazdy semester na inej skole.

lopka1313
21. feb 2023

@namornicka pisala, ze studovala 3 roky, takze jej chybali 2 skusky a statnica na Bc...

autor
21. feb 2023

Ďakujem za názory a odpovede. Študovala som externe popri práci. Dostala som sa do situácie kedy som sa musela rozhodnúť medzi prácou a školou. Bola som mladá a hlúpa a namiesto toho, že by som dala výpoveď radšej som si vybrala prácu. Študovala som 3 roky + medziročník. Musela som si preniesť predmety lebo som nevedela chodiť na skúšky. Pracovnú dobu som mala do 18tej. Skúšky som vedela riešiť iba cez dovolenky. Moja vedúca mi vôbec nedávala možnosť, hádzala mi polená pod kolená. Prednášky som mávala v soboty a ani vtedy mi nechcela dať voľno aby som mohla ísť. Kým iný zamestnávateľ by bol rád, že bude mať kvalifikovanejšieho zamestnanca, moja vedúca sa mi snažila prekaziť všetko. Mala som aspoň super kolegyne a niekedy som doslova zdrhla z práce a išla na skúšku a ony mi vždy pomohli. Mala som taký týždeň, že som mala každý deň skúšku. Z niektorých predmetov som mala iba jeden riadny a jeden opravný termín. Až keď bolo veľa takých čo skúšku nespravili tak dali další opravný. Bol deň, že som sa musela rozhodnúť či pôjdem na skúšku alebo pohreb mojej babky.
Bolo to pred 8rokmi. Teraz by som to riešia inak, ale vtedy som neriešila možnosti PNky a podobne. Človek nevedel ísť na PNku ani keď bol chorý nie to ešte kvôli škole.
Nikdy sa nebudem hlásiť na inzerát, kde budú požadovať vysokú školu. Bola som zvedavá či uviesť to, že som študovala. Vysoká škola mi dala znalosti, ktoré som sa nenaučila na strednej, ale tam áno. Mám z nich spravené skúšky. Chodila som na Ekonomickú univerzitu v BA.

melanta
22. feb 2023

Po tomto zdôvodnení ešte viac prízvukujem, že si to do CV nedávaj. Toto bol zhluk výhovoriek. Ak zamestnávateľ od teba nevyžaduje štúdium popri zamestnaní, tak nie je povinný ťa púšťať na skúšky. Čiže nadávať na zamestnávateľa kvôli tomuto nepôsobí dobre. Pôsobí veľmi zle. Že si pracovala roky niekde, kde si nemohla byť PN je tvoje rozhodnutie. Navyše mne keď niekto povie, že nemohol byť PN, tak sa pýtam, či je ten človek svojprávny. Na PN sa nepýta povolenie, PN sa oznamuje. Čiže toto tiež nevrhá dobré svetlo. Pre mňa celá táto dlhá reakcia je také nariekanie, ktoré nepôsobí že ide o sebavedomého a akčného človeka. Takže skús sa zamerať na svoje silné stránky a toto celé dať do úzadia.

autor
22. feb 2023

@melanta napísala som, že som JA BOLA TÁ HLÚPA. Áno vedúca ma ničila, ale to bola hlavne MOJA chyba, že som sa nechala. To neboli výhovorky, ale situácia, v ktorej som bola. V živote by ma nenapadlo toto porozprávať na pohovore. Sebavedomý akčný človek....myslím, že aj ty si iná teraz ako pred napr. 8 rokami. Iné rozhodnutia robí 22 ročný človek a iné 30 ročný. Ja nenariekam. Stalo sa to, už to nezmením. Viem už len znova študovať. O to by som to mala trocha ľahšie, že som to už absolvovala.
Do CV to zapisovať teda nebudem. Nemám tam dieru v rokoch, takže si to ani nevšimnú. Len sú veci, ktoré sa človek na strednej nenaučí a klamať, že som sa to naučila len tak alebo z kurzu na ktorom som nebola nechcem.