Nedávam vysokú školu, no necítim sa na zamestnanie

moonwave
9. jan 2024

Ahojte. Momentálne študujem môj prvý ročník na VŠ, študujem na jednej filozofickej fakulte. Túto školu som si vybrala len preto, lebo ma nezobrali na moju pôvodnú a nebolo treba robiť žiadne prijímačky, brali len na základe známok. Dúfala som, že ma to niečo nové naučí a aspoň by som nevyšla "z cviku" čo sa štúdia týka. No už od začiatku semestra som cítila, že táto škola nieje pre mňa. Ako rodina nie sme v dobrej situácii, bolo mi preto aj schválené sociálne štipendium a to ma ako jediné drží na škole - preto som tiež šla radšej študovať ako byť doma. Tiež nemusím za seba nič odvádzať, ale stále to robí štát. Lenže prišiel zlom, skúškové obdobie. S testami nemám žiadny problém, ale o ústnych skúškach sa to povedať nedá. Som strašný introvert a mam z toho úzkosti. Ešte viacej, keď danému predmetu nerozumiem. Rozmýšľam, že jednoducho na tie ustné skúšky nepôjdem a radšej dostanem FX. Veď predsa tu aj tak nechcem byť. A to ma priviedlo k myšlienke, že by som zanechala štúdium, lebo mi tieto stresy nerobia dobre, celý dnešný večer som preplakala a nakoniec si presunula termín skúšky, aby som to oddialila, aj keď som mala pred rodinou veľké reči ako dam cele skúskove za dva týždne aby som mala potom pokoj. Myšlienka zanechania štúdia vo mne, ale vyvolala otázku toho co vôbec chcem od života. Predstava toho, že by som na tejto škole už nebola a bola oslobodená od skúsok je krásna. Ale potom príde ta neistota toho, že čo potom? Neviem si predstaviť, že by som šla niekam pracovať každý deň. Mala som už brigady, ktoré trvali 8 hodín a chodila som na ne každý deň, 5 krát a niekedy aj 6 krát do týždňa. Bolo to vyčerpávajúce, ale vravela som si, že je to len brigáda a peniaze sa zídu. No neviem si predstaviť takto fungovať viac ako mesiac, dva. Zmaturovala som z umeleckej škole v odbore grafiky, a preto by som chcela svoj život viesť týmto kreatívnym smerom. Pôvodne som aj chcela ísť na umeleckú VŠ, no neprijali ma. A táto VŠ skúsenosť ma od tej umeleckej odradila. Dostala som sa teda do bodu, kde jednoducho neviem čo ďalej. A príde mi veľmi neúctivé byť len doma zapísaná na úrade práce. Sama neviem čo čakám ako vaše odpovede. Nemám moc kamarátov a aj tých pár čo mám jednoducho nevedia, nechcú pochopiť moju situáciu a pocity, preto sa obraciam na vás...

loliki
9. jan 2024

@moonwave Mala som také heslo: Chcem, lebo musím a musím, lebo chcem. Teraz má veľa ľudí heslo: Mňa to nebaví. Nájdi si motivačnú literatúru alebo web stránky, nakopni sa a ideš. Lebo z niečoho žiť musíš, potrebuješ peniaze, teda potrebuješ prácu a k tomu potrebuješ VŠ. Niet o čom debatovať. Študuj, a choď na skúšky.

elizita
9. jan 2024

@moonwave tak hádam si dospelá a chapes,že žiješ v nejakom systéme,kde máš výhody ale aj povinnosti... Zasivat sa na škole,ktorá ti nič nedá len aby si nemusela ísť do roboty je len zneužívanie sociálneho systému... Uvedom si,že pracovať je normálne či sa ti to páči alebo nie.

dzulli1980
9. jan 2024

A si predstav, že väčšina ľudí robí minimálne 8 hodín denne x rokov ... a mnohí robotu, ktorá ich nebaví ... kvôli peniazom, tie potrebuje každý ... proste choď do roboty a popritom sa skúšaj dostať na VŠ, ktorú máš vysnívanú ... akože napísať, že si tam preto, lebo "nemusím za seba nič odvádzať, ale stále to robí štát" mňa osobne dvíha zo stoličky ... nič nerobiť, nič neodvádzať a mať sa ako "prasa v žite", bez praxe zarábať 5 litrov mesačne atď. ... takto to nefunguje ... chvalabohu.

mikadooo
9. jan 2024

@moonwave čiastočný úväzok na začiatok? Možno aj len na dohodu, alebo ako sa bude dať/bude daná firma ochotná? Ja som najprv robila brigádne, ako som stíhala popri škole. A keď som nastúpila na 8h, tak po nejakých 2 mesiacoch som šla za šéfom, že či by som mohla robiť len 6h, lebo to nedávam :D. Po cca pol roku som si už zvykla na sedavý život a potom na ďalšom koncoročnom pohovore sme sa už dohodli na klasických 8h. Ale všetko to bolo v 1 firme (brigáda, následne tpp, čiže počas brigády si ma oťukli, či som ok a potom už nebol problém s pracovnou zmluvou po skončení školy).

pe_mi
9. jan 2024

@moonwave joj,len výdrž alebo zmeň obor,pozri sa na to tak.ze škola je len pár rokov a v robote stráviš ešte desiatky rokov.
Ja som sa vykašľala na školu a veeelmi ľutujem.

nika11103
9. jan 2024

Akoby si mi z duse hovorila . Ja som tiež študovala na filozofickej . Och a tie stresy pred skúškami . Ale dnes na vysokú s laskou spomínam a dala by som všetko za to zažiť aspoň jeden študijný deň . Vydrž prosím ! Skus to zvládnuť keď ti písomne nerobia problém skúšky tak tie ústne musíš nejako dať . Ja som mala problém aj s písomnými ja som bola totálna lajdacka ja som prechádzala s deckami eckami a určite som nejaký predmet aj prenášala . Napriek tomu ako píšeš si študent dostávaš štipendium chodíš na brigády to sú len brigády môžeš ísť nemusíš . Ale pracovať už budeš potom dokonca života a myslím že do dôchodku bude ďalej a ďalej .

betulinka1
9. jan 2024

@moonwave chod na brigádu do zahranicia zbierat na farmu jahody a garantujem ti, ze s takou radostou budes robit skusky 😉😉😉. Ved si poposielaj zivotopis podla odboru strednej skoly a sama uvidis, ze asi to nebude take lahke. Alebo chod na urad prace a sprav si rekvalifikačný kurz. Pozri ake ponúkajú. Mozno ked budes robit sama na seba, bude to ine. Dalsia moznost je, ze mas depku, si smutna a nevies najst svoju cestu. Ale takto ti poviem, ci budes zamestnaná alebo pracovat na živnosť, vzdy to bude 8 hodin a viac.

moonwave
autor
9. jan 2024

@dzulli1980 nie je to tak, že nič nerobím, celý semester poctivo do školy chodím, ani známky nemám zlé. Tento zlom nastal len dnes lebo mam strach z ústnej skúšky. Na školu som šla lebo som nechcela stratiť štatút študenta, vyjsť z cviku, a chcela si vyskúšať priebeh VŠ predtým ako sa znovu pokúsim ísť na tú moju pôvodnú. Očividne to veľa ľuďom zvýšilo tlak, čo určite nebol môj zamer. Len som možno dúfala, že by tu bol niekto mne podobný.

venom19
9. jan 2024

Vydrz tam nejako este letny semester a popri tom sa skus pripravit na skolu, kde ta nevzali. Lepsie ako sa stresovat a hladat pracu, ked chces od septembra inu VS

domkakvet
9. jan 2024

@moonwave tak ze sa chces znova prihlasit na VS na tu na ktoru ta nezobrali, ale co ak ta znova nezoberu, treba pocitat aj s takou moznostou a podla toho sa rozhodni, ci by si v takom pripade chcela byt aj na tejto skole, alebo ci by si isla pracovat.

maranta_leuconeura
9. jan 2024

@moonwave najvyssi cas podat si prihlasku na tu skolu, na ktoru chces ist. Dokedy je termin? Za chvilu su talentovky, nie? Co si urobila za ten cas pre to, aby ti to teraz vyslo?

S tvojim odborom si mozes zalozit zivnost (popri dennom studiu odvody platit nebudes, len az zo zarobeneho) a robit nejake graficke navrhy, upravy. Pripadne si pozri inzeraty kde hladaju grafikov na vypomoc, staz, budes musiet zrejme zobrat aj za mensiu odmenu, lebo nemas este prax.

A co sa tyka terajsej skoly, prve dva rocniky su vacsinou najhorsie, potom to uz ide. Na skusky sa nauc a chod ,,aspon skusit", ustne casto ani nezavisia od vedomosti ale od sympatii s vyucujucim alebo ako sa vyspia (pre niekoho bohuzial, pre niekoho nastastie). Aj keby si neurobila, predmety si prenesies, tak skoro ta zrejme este nevyhodia, ak budes mat dost kreditov, aj s neurobenymi predmetmi to vies potiahnut az do konca druheho rocnika ;)

Zatial premyslaj co dalej so zivotom.

lindous
9. jan 2024

Ak si si istá, že na tejto škole nechceš pokračovať ani keby neviem čo, tak nazbieraj tých 15 kreditov na prechod do ďalšieho semestra, zostaneš tak študentom, a letný už nemusíš chodiť, môžeš brigádovať a sústrediť sa na prijímačky na VŠ, na ktorú chceš ísť naozaj...

maranta_leuconeura
9. jan 2024

A aj ked sa dostanes na skolu ktoru chces, pocitaj s tym, ze treti rocnik si uz budes platit skolne, lebo to bude tvoj stvrty rok bakalarskeho studia, co je prekrocenie dlzky (rata sa aj toto predchadzajuce), takze aby si zacala uz setrit...

pbra40
9. jan 2024

@moonwave nedocitala som sa, aky odbor studujes

wolf_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
wolf_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
yoxinka
9. jan 2024

Treba sa nad tým trochu inak zamyslieť. Čo chceš robiť s tou “introvertnosťou” v budúcnosti? Toto je “len” škola. Ale aj v normálnom živote budeš musieť riešiť veci, komunikovať s kadekým napríklad na úradoch, u lekárov, riešiť rôzne situácie, keď chceš pracovať, budeš musieť ísť na pohovor atď. Tam si tiež povieš, že som intro, mám z toho úzkosť, kašlem na to??? Ja so tiež bola prvý rok na vysokej sklepaná na totálku z tých skúšok. Každý vyučujúci bol iný, mal iný štýl skúšania, každý bol inak náročný … bolo to ťažké, ale veľa ma to naučilo. Nevravím, že máš ostať na vysokej, kde si, ale tak zase, aby si neprišla na VŠ, na ktorú si chcela ísť a neriešila ten istý problém ako teraz. Ja som počas výšky chvíľu brigádovala v tlačiarni. Robila som nočné, dvanástky, vkuse to isté dokola, manuálna robota. Ľudia tam boli úplne ako zombie. Tam som pochopila, že keď nechcme žiť takto, potrebujem vzdelanie a bola som pre to ochotná spraviť hocičo, aj sa nepokakať, keď ma vyšmarila docentka zo skúšky s takým komentom, že na to spomínam dodnes. Dnes je to funny story, vtedy to vtipné nebolo. Ale … naučila som sa na tom niečo, zocelila a šla ďalej a to odporúčam aj tebe 💪.

n3la
9. jan 2024

Ale prosím ta kvôli ústnej skúške školu nechať? Nevymýšlaj, aj ja som mala z toho stres ale je to úplne v pohode ste tam sami dvaja, u nás sa vravelo 15 minút hanby ale inžinier budeš celý život. No ak tam nechceš byt a študovala si grafiku VŠ by si ani tak nepotrebovala ved to môžeš robiť z domu, alebo si daj žiadosť do nejakej reklamky a uvidíš, neviem co študuješ ale tak ak ta nevezmú na všvu skús ísť študovať nejaké učiteľstvo výtvarnej výchovy 🙂

marianarem
9. jan 2024

@moonwave Ja ucim na VS a stretavam sa samozrejme aj so studentami, ktori maju strach z ustnej skusky alebo z prezentacie. Ja osobne sa k tomu staviam tak, ze snazim sa povzbudit, trochu pomoct, odlahcit situaciu, ale trvam na tom, aby to absolvovali. Lebo viem, ze prekonat strach a ist nieco robit napriek nemu je pre cloveka do zivota osozne. Ja som tiez nerada stredom pozornosti, mam tremu pred verejnym vystupenim a prve hodiny, co som viedla, sa mi triasol hlas. Aj to bolo pocut. No a co, som len clovek. Dalsie razy uz boli lepsie, teraz mam uz len miernu nervozitu.
Takze prosim ta chod na tu ustnu skusku. Mozno sa bude aj tebe triast hlas alebo zacnes nieco zmotavat, ale to uz skuseny pedagog 100x videl a mozno aj sam pozna. Nemusis tam nejako excelovat, len prejst. A prejdes, ak budes naucena, ucitel vie spoznat, ci sa student pripravoval, aj ked to kvoli treme vyzera vselijako.

zoja1234
9. jan 2024

Byt tebou urobím dva semestre, a podam si prihlášku inde, na iny odbor, niečo čo ťa bude baviť viac a plus sa ti tam mooožno zarátajú kredity za tento prvý rok (ak to bude nejak príbuzné) . Možnosti máš hrozne veľa. Alebo doklep tento rok a od budúceho septembra chod hned na erasmus, to aké dvere a obzory ti to otvorí, to tu ani nejdem písať. Si mladý človek, ešte si uži, studuj, cestuj, vypracuj sa v niečo. Škoda ísť tak skoro do práce, v ktorej sa napracuješ ešte dosť do 75tky ci aký je dnes strop 😭😂

nwnw
10. jan 2024

@moonwave prepac ty si z rodiny, kde Ti schvalili socialne stipko a ledva si zvladla robit niekoko brigad? Teraz budes skusa 2-3 vysoke skoly a nakoniec skoncis na urade alebo nieco podobne? Ved si najdi brigadu s tym co si vystudovala na strednej skole.
Mna sa nik nepytal ci mam dost penazi, jednoducho som musela prezit popri uceni a soc stipko som nedostala nikdy. Pekne som cele leto makala a kazde leto a nie 8h, ale viac. Vzdy ma srali taki ako Ty. Dostanes stipko a Tebe sa nechce. 😩
Tak bud sa zapries a tie skusky spravis a je jedno ako, alebo sa priprav na vysvetlovanie rodicom.

babulkomale
10. jan 2024

@moonwave porozpravaj sa s niekym, kto odpracoval 40 rokov, porozpravaj sa so starymi ludmi ako to bolo ked zostala napriklad sama zena s tromi detmi, ziadne sirotske, vdovske, isla vlacit podvaly na zeleznicu aby mali co jest, po vojne bolo malo muzov nazive.

gabika0825
10. jan 2024

@moonwave Skôr je problém v tvojej introvertnej povahe, neprídeš mi z písania ako človek čo je hlúpy a nemá na to. Pozri dostala si štipendium, neplatíš nič, neodvádzaš nič, zamysli sa nad tým že prečo si na tu školu išla. Z nejakého dôvodu určite, všetko má svoj dôvod. A samozrejme že ak tá odbor nebaví vôbec tak sa to ťažko učí. Buď si k tomu najdes cestu, alebo sa to budeš musieť jedine biflit aby si prešla cez skúšky, atd… a tiež si myslím že sa snažíš niečo dokazovať pred rodinou, potom si z toho vydeptana a plačeš. Veď to je len skola, tak ak ti teraz nie je dobre tak to nejak skús dať a aj keby zo zlým výsledkom, tak si to opravis veď to je skola nie neviem aký rozsudok. A poradím ti este jednu vec, neklad si na seba toho toľko a naraz. Každého človeka to dobehne, či už v pracovnom alebo osobnom živote

danica2711
10. jan 2024

na VŠ máš panický strach zo skúšok, normálna práca ťa vyčerpáva, ak trvá viac ako mesiac... ty si najprv uprac v hlave a daj do poriadku psychiku, pretože inak si fakt nedokážem predstaviť, čo a ako by si chcela v živote robiť. Štúdium aj práca si vyžadujú sebadisciplínu, ktorú ty zjavne nemáš

sabina230
10. jan 2024

@moonwave tento príspevok mi práve potvrdil že 90% ľudí ide na výšku len preto lebo nevedia čo zo životom. 🙂 Tiež mám vyštudovanú umeleckú. V triede nás bolo 26 a boli sme asi dvaja čo sme nešli na výšku. Osobne si myslím že ak človek nemá predpoklady a talent na to stať sa úspešný v oblasti umenia, keďže konkurencia je obrovská, tak ísť na umeleckú VŠ je zbytočné. Nenaučíš sa tam o nič viac ako na strednej umeleckej. Myslím si že náš školský systém je nastavený veľmi zle a je kravina vyberať si budúce zamestnanie alebo obor v 15 rokoch, kedy ani poriadne nevieš čo chceš ale proste ,,MUSÍŠ’’!!!! Potom to tak dopadá že Slovákov nebaví stredná ktorú si vybrali, preto idu na vysokú lebo chcú niečo iné a nevedia čo zo životom. Od nás išli na výšku spolužiaci čo mali 4-ky z výtvarnej a čo viem tak polovica mojich spolužiakov skončila výšku lebo ich to nebavilo a nemali na to.🤣🤣🤣Tak aký to ma vyznam mi povedzte ísť na výšku keď viem že tam nejdem kvôli sebe ale buď kvôli rodičom alebo kvôli tomu že sa neviem o seba postarať. Ja som mala dobre známky, na výšku som nešla lebo som vedela že ma to baviť nebude a titul nepotrebujem. 😀Teraz mám 22, pracujem a plat mám lepší ako 80% ľudí na Slovensku. Nechválim sa, chcem tým len povedať že človek sa vie uplatniť aj bez vysokej školy a moja práca nemá nič spoločné s umeleckou.

rony2255
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
loliki
10. jan 2024

@sabina230 Kľudne sa pochvál, v akom odvetví pracuješ?

moonwave
autor
10. jan 2024

@nwnw určite sa neplánujem zašit na úrad práce alebo niečo podobné. Ak nebudem ďalej študovať tak si rozhodne nájdem prácu. Nikde som nepísala, že som zvládla "ledva" brigádu, ale že som si nevedela predstaviť robiť ju dlhšie ako 1-2 mesiace, čo je typická dĺžka prázdnin. Brigadovala som každý deň, resp. každú noc a na človeku sa to odrazí. Nebola to zlá brigáda, náplň práce ma bavila, len ma to ku koncu už proste dobehlo, nič viac nič menej. A áno vyjadrila som sa, že tu nechcem byť, ale to neznamená, že sa mi nechce. Snažím sa, aj keď moje výsledky sú len priemerné. Veľa ľudí sa tu rozhorčilo nad tým, že tak či onak budem musieť pracovať celý svoj život min. 8 hodín denne. A ja som si toho tiež vedomá. Je snáď,ale tak strašne zlé mať 19 a jednoducho si nebyť istá v niečom? Aj keď mi nepríde na mieste robiť závery typu "očividne nemáš sebadisciplínu", ďakujem za všetky vaše správy a snáď som vás veľmi nepohoršila, keďže to nebolo mojim úmyslom.

moonwave
autor
10. jan 2024

@sabina230 myslím, že je irelevantné hádzať všetkých, resp. vačsinu ľudí, ktorí chodia na VŠ do jedného vreca na základe jedného príspevku na tomto fóre. A na výšku som šla určite kvôli sebe a nie kvôli rodine. Nemala som z kadiaľ vedieť, že ma daný odbor nebude až tak napĺňať a už vôbec som netušila, že mi bude schválené sociálne štipendium. A aj keď ma štúdium úplne nenapĺňa, resp. viem, že v inom odbore by som sa cítila lepšie, tak aj tak sa snažím do štúdia dat snahu aj keď plánujem ísť na inú VŠ... Som rada, že si si našla svoj smer v živote a si so sebou spokojná, ja sa však ešte hľadám a uvidím kam ma môj osud zavedie. 🙂)