Ahojte. Som iba prváčka na výške, ktorá ma celkom baví no nedarí sa mi v nej. Zatiaľ som nespravila ani jednu skúšku (mám za sebou už 2, ďalšie 2 ma ešte čakajú) a je mi z toho smutno. Rada sa učím, aj sa učeniu venujem, celý semester som nebola na jedinej párty. Žiaľ i tak som každý zápočet dopisovala na druhýkrát. Bola som asi jediná z mojich spolužiakov čo to tak má. Na strednej som vždy mala dobré známky, učitelia ma mali radi. Najväčší problém teraz je že mi asi nevýjdu kredity čo potrebujem do ďalšieho semestra. Zo školy nechcem odísť no i tak sa bojím že ma vylúčia. Pôjdem aj na opravné termíny, no čo ak ani tie nespravím? Je pravda že ma môžu vylúčiť zo školy?
Ano, mozu ta vylúčiť. Mozno si si vybrala skolu, ktora je nad tvoje sily
@zuzanka.zuzu pri ostatných predmetoch sme mali len zápočty, z výberových som písala seminárky… ja neviem prečo to tak je
no vieš, väčšinou býva iba jeden predmet sito kde vyletí polovica ročníka, ale 4 nie... skús sa s niekým zo skupiny poradiť ako sa oni pripravujú.
@zuzanka.zuzu my máme 6 skúšok povinných čo ti poviem. Takže to je úplne jedno každá škola to ma inak
Neboj sa zvládneš to ono je hlavne rozplánovať si skuškove. My máme tento rok brutálne veľa skúšok najviac za moje 4 roky. Ale presne si pamätám že v 1 ročníku som tiež neurobila skúšku na 1 krát tiež som bola hotova revala som ale každým rokom to bolo lepšie a lepšie. Myslím si že na opravnom to zvládneš a pri najhoršom si prenesieš 1 predmet.. ale to sa zvyknu už učitelia na to E zlutovať
Nie kazdy je povinny zvladnut VS a nie kazdy na to ma, s tym sa zmier.
To, ze ti to na SS slo dobre je fajn, ale zivot nie je gombicka, preto nebud smutna, ze si narazila na realitu. Chyba aktualneho skolstva je v prudkom znizeni narokov na ziakov a implementacii inkluzie, co sposobuje, ze voci najslabsiemu ziakovi sa prisposobuje cele ucenie a postupy v danej triede a potom priemerny ziak si moze o sebe mysliet, ze je vynimocny a je falosne hodnoteny nezodpovedajucim sposobom.
Prvý semester býva náročný. Treba trošku zmeniť sposob učenia, keďže na SŠ sa hlavne bifluje a na VŠ väčšinou (aspoň u nás to tak bolo) bolo všetko potrebné hlavne pochopiť .
Ja som bola flakacka, skoro všetky skúšky som robila na opravaky. Nie je to hanba. Ale ak sa učis a skúšky nerobis nie čo robíš zle, skús si to analyzovať - zle som pochopila otázku, niečo som nebola naucena hoci som sa ucila, ak áno prečo som to nevedela, zle som formulovala odpoveď hoci som to vedela? Ak odpovede nepoznáš, dohodni si stretnutie s vyučujúcich a opýtaj sa ich kde je problém, na to majú konzultacky.
Teraz som si spomenula na mojich príjemných 12 skúšok 😂 ale nechcem ti tu písať, že mnohí to mali ťažšie a zvládli to. Pozri, si v prvom semestri. Možno si ešte neprišla na to, ako sa učiť. Možno tento rok nezvladnes, nič ti nebráni prihlásiť sa znova a ďalší rok sa to už podarí. Ja som mala veľa spoluzoaciek, čo skúšky robili na x pokusov, študovali 7 rokov miesto 5 a teraz sú úplne rovnako zamestnané ako ja, niektoré aj na lepších flekoch. Máš výhodu, že teraz už vieš ako tie skúšky fungujú, vieš na co sa zamerať. Ale musíš sa zmieriť aj s tým, že možno vysoká škola nie je pre teba a dobre známky na strednej ti úspech na výške nezaručia.
@zuzanka.zuzu teraz veľa voliteľných predmetov nemá skúšku, len hodnotenie z práce za semester.
Ak si nespravila skúšky a v podstate keby nemáte opravne zapoctovky tak ani zapocty a naozaj si sa celý semester učila, tak je možné že táto škola je nad tvoje sily. Akú máš strednú školu? Pokračujes v odbore? Inak, prečo anonymné?
Áno vyhodia ťa ak nebudeš mať potrebný počet kreditov na posun do letného semestra
Ja som sa tiez super ucila na SS a FCHPT bola nad moje sily, extremne tazke predmety,kt.som nerozumela,jedine AJ mi isla,tak som odisla po semestri aj sama. Aku skolu studujes?
priprav sa na opravne a urob ich, nie je ziadna rarita prechadzat skuskmi vdaka opravnym terminm. Netreba sa este vzdavat.
Ano, ak nebudes mat dostatok kreditov, tak ta mozu vylucit (vid ake mate pravidla na vasej skole).
Je fakt, ze na vysku nema kazdy bunky, vela ludi ktorych poznam z prvej vs vyleteli, zapisali sa rovno znovu, urobene skusky (aj na inych vs, ak boli predmety s rovnakym obsahom) sa im uznali a potom uz pokracovali dalej.
vies co, aj pre mna bol tazky prechod zo strednej na vysoku, lebo na strednej som stihala sa biflovat od slova do slova a na vyske zrazu velke mnozstvo. postupne som si nasla system ako na to, ja som napriklad kupovala skripta počiarknute a jedenkrat som precitala iba pociarknute veci, jeden krat celu knihu a zase počiarknute a tak. najdes si aj ty system, lebo kde je vola tam je aj cesta. najdes si system a potom to pojde, aj pamat sa ti zlepsi, aj budes vediet co ti pomaha. druhy semester chod napriklad na prednasku az po precitani a podobne. alebo cely semester som sa venovala tej najtazsej skuske a potom skuskove obdobie len tym lahsim a pod. mozes si na internete najst aj niekoho s kym sa budete skusat spolu. vedla vo viedni to tak fungtuje, maju tam inzeraty ze Lerngemeinschaft, tak aj druhi hladaju ako co najlepsie. verim ti ze nieco najdes.
Prosím ťa, viem ako sa cítiš. Mna prijali na moju vysnenú školu, niektoré predmety ''omacky'', niektoré zaujímavé ale zväčša prechádzam len tak tak. Pravidelne robim 2 opravaky. Teraz som druhacka, co sa čudujem že som to dala 😀 Ale moj priemer sú D a E. Čo ma serie lebo ma tá škola baví ale neviem si zapamätať učivo. Ja sa už ba skúšky učím tak, že si rozdelím otázky na niekoľko dni, učím sa napr. 5-6 dni a každý deň si dám určitý počet otázok co sa mám naučiť. Každý deň si pridam rovnaký pocet. A posledný den opakujem 🙂 Tento semester som dala 2 skúšky aspoň na prvý krat. Si hovorím že hlavne nech prejdem 😀 Ale ďalší semester sa plánujem učiť priebežne tak som zvedavá ako to to dodržím. Tiež sa bojim aby som nevyletela zo školy.
Čo študuješ?
Mna prvy rocnik strasne nebavil. Neslo mi to, milion teórie, histórie, dejepisu fuj, nechcela som skolu dokoncit, chcela som studovat veterinu a dva roky na gympli som sa venovala biológii a chémii. Nepodarilo sa. Cize pre mna to bolo uplne odveci sa ucit co sa stalo pred milion rokmi 🙈🙈🙈. Mama mi povedala, ze prvy rocnik je vzdy najťažší, zvykas si na uplne iny typ ucenia a tak. Ze mam vydrzat. Vydrzala som. Od druheho ročníka same 1( teda ja som dost starsi rocnik, my sme nemali taky system ako je teraz na VS, ze zbierate kredity a neviem co este) ziadne blbosti histórie uz to bolo uplne ine, viac som tomu rozumela a zacalo ma to bavit. Super kamosky som mala a ťahali sme sa pri uceni. Takze dam ti taku radu, ze vydrz ten prvy rocnik aj keby si ho opakuješ ale vyzdrat.
v ktorej škole sú 4 skúšky za semester??? my sme mali 4 povinné, 2 povinne voliteľné a 2 výberové (cca, menilo sa to)