Nechcem ísť na vysokú školu

23. mar 2023

Ahojte, na úvod príspevku by som chcela povedať že píšem ako anonym lebo som tu nová a potrebujem sa niekde vyrozpravat a možno vypocut si rady od starších žien. Mam 18 rokov a pochádzam z rodiny kde pomaly každý jeden člen ma vysokoskolske vzdelanie, takže sa samozrejme aj odomna očakava že po maturite pôjdem na vysokú školu, lenže ja na VŠ nechcem ist a neviem ako to vysvetlit rodičom ktorí velmi trvaju na tom resp s tym rataju uplne automaticky ze na VŠ pôjdem. učím sa dobre na samé jednotky ale mám predstavu čo by som chcela v zivote robit a nepotrebujem na to mat vysoku školu, a myslim ze na to ani VŠ nieje, ja proste nechcem zabit 5 rokov zivota na skole o ktorej viem ze mi aj tak nič neda a to co vystudujem aj tak robit nebudem..ak mi niekto poradí budem vdačna,

a_alexandra_a
23. mar 2023

Akú máš strednú školu a čo konkrétne chceš robiť?

anjelicek26
23. mar 2023

Ved si normalne sadnite a vysvetlite si to. Na velku cast zamestnani je vysoka skola zbytocna. Stratis prakticky 5 rokov zivota pre titul, ktory aktivne a ani vedomostne nepotrebujes.Za ten cas si sa mohla naucit zrucnostiam, co budes tazko dobiehat. Su take odbory a nie je ich malo. Rodicia potrebuju vediet, ze vies, aku chces mat buducnost. Ake kurzy, specializaciu, ciele, pracu, zarobok ocakavas, kde budes dnes, kde o 5-10-15 rokov, toto su odpovede, ktore pre nich musis mat pripravene. Zijeme v nemekcu, tu nastastie taky tlak na to, aby dieta islo na vysoku skolu, nie je. A ani momentalne v hlave neplanujem, ci pojdu-nepojdu, ukaze az cas. Keby nesli, je to tak v poriadku. Je vela inych moznosti.

haley7897
23. mar 2023

Veľmi závisí od toho co by si rada v živote robila. Nedá sa študovať niečo tým smerom?

autor
23. mar 2023

@a_alexandra_a chciem piect milujem piect zakusky torty kolace, je to moja obrovska vasen uz aj teraz ked ma nejaka spoluziacka alebo spoluziak narodky alebo oslavu tak si odomna objednavaju zakusky torty a vsetci neskutocne chvalia ze si mam otvorit nejaku cukraren a to je presne moj sen....nie som si ista ci je na toto vysoka skola podla mna asi nie..

autor
23. mar 2023

chvalia aj doma..aj nasim chuti co upeciem, peciem torty na oslavy pre rodinnych prislusnikov..uz aj teraz mam tolko objednavok ze koniec..ale ja to milujem viem sa s tym vyhrat, neustale sledujem nove trendy v peceni zdobeni..

autor
23. mar 2023

@anjelicek26 oni vedia co chcem robit ale beru to tak ze to mozem robit popri studiu a realnej praci..oni to neberu tak ze to bude moje realne povolanie

autor
23. mar 2023

ze vsak to mozem mat len ako hobby

marci77
23. mar 2023

a na aku strednu skolu chodis?

autor
23. mar 2023

@marci77 gymnazium

autor
23. mar 2023

aj nasi chodili na gympel a potom rovno na VS a brat tiez, cize sa to ocakava odomna taktiez automaticky

a_alexandra_a
23. mar 2023

Len vieš, náhodou ti nevyjde biznis, z akéhokoľvek dôvodu, viď. pandémia, neboli oslavy, svadby, nič... a čo budeš mať? Iba gymnázium, čo je nič v podstate, lebo je to len všeobecné vzdelanie a dokopy nič nevieš. Ja sa na jednej strane nečudujem rodičom. Ono je pekné, že máš sen a pracuješ na ňom, ale nedávaj do toho všetko, mysli na zadné vrátka, neidealizuj si to. Vždy musíš mať niečo nachystané pre prípad, že to nevyjde.

anjelicek26
23. mar 2023

Vysoka skola nie, ale skutocny cukrarsky kvalitny kurz je top...aj v zahranici popozeraj, dostanes sa rodicom z dohladu... vela ti to da a zvysok je tvoja kreativita a vasen. Poznam niekolko zien, ktore sa tym zivia a zivia sa tym slusne, samozrejme maju dva platy, netahaju to same, ale myslim, ze aj keby... velmi slusny prijem, ale jasne vikendy sviatky prazdniny, proste ficia...

mima1608
23. mar 2023

Tak pokiaľ to vieš robiť, baví ťa to, tak je to ako povolanie super. Moja švagriná je cukrárka, tiež skúša nové veci, robí také tie extra vyčančané torty, alebo aj všelijako vymodelované a o prácu núdzu nemá. Častokrát musí odmietať objednávky, lebo nestíha. Takže pokiaľ si si týmto istá, skús to nejako rozumne rodičom vysvetliť. Ak máš ešte k tomu plán, že si otvoríš cukráreň a budeš tam predávať zákusky a podobne, tak to môže byť dobrý biznis 😊

tiezjedna
23. mar 2023

pozri, než urobíš nejaké zásadné rozhodnutie a zavrhneš VŠ úplne, tak si najskôr spočítaj, koľko ťa reálne bude stáť táto profesia, keď sa ňou začneš živiť. Pretože mám trošku pocit, že si to predstavuješ až príliš jednoducho, a bude to asi tým, že neplatíš ani energie ani vstupné suroviny na torty a koláče. Predstava a realita sa ti tu môže krutoprísne rozchádzať a v momente, kedy začneš pracovať sama na seba môžeš veľmi rýchlo prísť na to, že rodičia mali pravdu. Gympel bez VŠ je škola o ničom.

michaela412
23. mar 2023

Podľa mňa ak má zákazky a ide jej to nech pečie. Na výšku môže ísť hocikedy, alebo študovať externe. Radšej choď na nejaký super kurz pečenia k nejakým vychýreným pekárom.

autor
23. mar 2023

mame susedu cukrarku ta ma tolko prace..tiez pecie torty na zakasku aj zakusky ze odmieta zakazky a nestazovala sa ani pocas pandemie ..aj teraz ma pomaly na tristvte roka dopredu co robit..

tiezjedna
23. mar 2023

...a ešte jedna vec - tento obor je síce krásny, ale veľmi limitovaný. Máš len jedny ruky a všetky tieto diela potrebujú čas. Takže veľmi rýchlo zistíš, kde je tvoje maximum. Je to rehoľa aj v inom zmysle - čo nevyrobíš, to nepredáš = nezarobíš. Dovolenka 0.

vikusjk
23. mar 2023

Tvoji rodicia to vidia asi tak, ze ta pecenie neuzivi. Ty si sa skusala nad tym zamysliet? Ci ta to dokaze uzivit a ci ta to po par rokoch neprejde a potom budes v situacii, ze piect uz nebudes chciet, ale zaroven nebudes mat v rukach nic, co by ti pomohlo v profesii?
Realne, poznam vela zien, ktore pecu, ale maju to ozaj len ako hobby. Privyrobia si, niektore aj ozaj slusne, ale kazda ma pracu. Naopak, poznam len jednu kocku, ktora sa tomu zacala venovat naplno a otvorila si cukraren. Rozbehla ju bravurne a velmi sa jej dari, uz to taha piatym rokom. Cize su aj pripady, kedy to fakt vyjde, len statisticky je to cislo asi ovela mensie ako je tych, ktore pecu popri zamestnani.
Ale - jedna velka vyhoda v tvojom mladuckom veku je ta, ze na VS mozes ist aj hocikedy potom, mozes si ju spravit aj externe, ak by si si to rozmyslela, alebo ak by si ju potrebovala 😉

autor
23. mar 2023

@tiezjedna to neznamena ze ja ukoncim strednu a hned a vrhnem na podnikanie, samozrejme by som sa chcela zamestnat mozno aj nejaky ten kurz a potom ked budem starsia a sa na to citit by som si otvorila mozno nieco vlastne..ale viem ze to je to co chcem robit

autor
23. mar 2023

@tiezjedna robim to uz aj teraz a zatial sa mi dari

tiezjedna
23. mar 2023

@autorka v tomto moc nevidím logiku, to už by som naozaj radšej zvážila tú VŠ, pri tej obrazila pekárske kurzy trebárs a potom sa do toho pustila. Ak to nevyjde, budeš mať v zálohe vzdelanie a šancu na lepšiu prácu. Prípadne to môžeš robiť popri tej práci keby si videla, že to zas taká zlatá baňa nie je, ale baví ťa to...

tiezjedna
23. mar 2023

@autorka - robíš čo? Platíš všetky vstupné náklady?

simca06022011
23. mar 2023

na tvojom miesste na vs by som isla, nejaky manazment alebo nieco take, nech si to cukrarstvo vies riadit. Kurzy cukrarske a potravinarske, workshopy ako spestrenie, lebo iste na prevadzku niecoho potrebujes aj "papier". Tak aby si nezhanala nejakeho cukrara, potravinara.
na vs ta co to naucia, nieco ta nauci prax, budes mat titul a ked o 10r povies, ze mam dost torticiek, budes robit nieco ine.

Lebo poviem ti pravdu, ani ja som druhy stupen vs z rovnakych dovodov nedorobila, a proste za tu vyhovorku "zbytocne 2r v skole este" to nestalo. A to uz mam rokov a praxe viac, k mojej praci mi to "netreba" vobec, ale keby som chcela ist vyssie, robit to inak, inde.. tak mi vs pomoze.

Vies, pred 25rokmi bol velky biznis mat obchod s mobilmi, to bolo.. teraz sa idu pretrhnut pekarky, cukrarky, lebo zeny su cim dalej tym zamestnanejsie alebo lenivsie, ALE nemas istotu ze to tak bude o 10+ rokov. Nikto ti neberie to, ze "teraz" sa ti dari. KEd ot budes robit riadne, budes potrebovat prevadzku, hygienu, zariadenie riesit. Lebo pravidelne vypekanie je podnikanie ;)
Mas este malo rokov, a ruzove okuliare. Je tvoja vysnivana praca splnitelna, nie je to problem, len musis pozerat aj dopredu a co to vsetko obnasa.

tiezjedna
23. mar 2023

Aby si mi rozumela - ja ťa neodrádzam, to vôbec! Len ponúkam reálny pohľad ako niekto, kto mal vlastný biznis viac než 15 rokov....

h2
23. mar 2023

Ahoj, bola som presne ako ty! Celá rodina VŠ, všetci spolužiaci si dávali prihlášky aj na 3-4 rôzne vysoké školy. Ja som bola jediná z celého ročníka, ktorá na tú VŠ nešla. Rodičia nešťastní, ale nehli so mnou, mala som svoj rozum. Po maturite som si hneď našla super prácu presne podľa svojich predstáv, v cestovnej kancelárii. To som presne chcela, mala som dobrú znalosť jazykov. Hneď po sezóne (po letných prázdninách) na vykopli, v posledný deň skúšobnej doby. V podstate ma viac nepotrebovali, lebo leto už sa chýlilo ku koncu, kto chcel, dovolenku si už kúpil, bolo by málo práce, tak načo ma platiť. Nájsť si ďalšiu prácu som mala problém, mala som len gympel, bez praxe, bez ďalších znalostí. Napokon som skončila v korporáte, kde som robila pomocné kancelárske práce. Pochopila som, že som v podstate bez vzdelania. Poučila som sa z vlastných chýb, dala za pravdu rodičom a po roku som na tú VŠ išla, vyštudovala a robím v tom odbore už skoro 25 rokov. Viem, že si mladá a máš pocit, že všetko vieš lepšie (viem to podľa seba, mala som ten istý pocit), ale ver rodičom, chcú ti len dobre. Nepremárni rok života pre nič za nič, ako ja. 🙏

tiezjedna
23. mar 2023

@h2 všetci sme v "teľacích" rokoch mali patent na rozum🙈😂 Ja jej tiež rozumiem😂

h2
23. mar 2023

Autorka, teraz čítam, že chceš piecť. Predpokladám, že bývaš s rodičmi, pečieš občas, príležitostne, raz za čas. Využívaš rúru a chladničku u rodičov, aj ich spotrebiče. Piecť na zákazku nie je sranda. Občas na prilepšenie fajn, ale aby si zvládla veľké objednávky, ktoré by ťa aj uživili, potrebuješ niekoľko rúr, samostatnú veľkú chladničku (prípadne viac), proste vo veľkom to robiť doma je o hubu.

amonet
23. mar 2023

ja len prakticka rada, na otvorenie cukrarskej vyroby by si mala mat vzdelanie v odbore, alebo niekoho kto bude garantom a bude mat vzdelanie v odbore

betulinka1
23. mar 2023

Pozriem sa na to ako rodic. Akceptovala by som dcere argument, ze nepojde na VS a bude sa sama živiť pečením. Ale sama živiť, Cize odo mna ani euro. Takze skus s rodicmi uzatvorit dohodu, ze das si rok odklad, za ten rok sa postavíš na nohy a rozdhodnes sa co dalej. Ak po roku zistis, ze ta to neuživí pojdes na VS. Podla mna to by mohli akceptovat.

andreatytler
23. mar 2023

Je to skvele ze vies co chces a robis uz teraz co ta bavi, ale nemas dobry plan a tak sa necudujem rodicom ze s nim nesuhlasia.
Ak chces robit curkarcinu ako svoj job, ktory ta uzivy, musis to rodicom dokazat. Uz hned teraz to zacni robit vo velkom a ak sa dostanes do pol roka na skutocne taku uroven ze zo zisku poplatis svoj potencialny najom, stravu auto a vsetko na zivot, tak som si ista ze rodicia budu suhlasit.
Ten plan sa niekde zamestnat a MOZNO kurz je o nicom. Iba tym stracas cas. Kurz nie ze MOZNO, ale urcite a hned teraz a zaplat si ho sama zo ziskov. Musis do toho dat 150% svojej energie a casu. Ak chces byt uspesna, busis byt velmi drava a rozhodna a robit to hned a teraz.
Najlepsie by bolo ist na vysku, nejaky odbor ohladom zdraveho stravovania alebo sluzieb a popri tom si musis sama rozbehnut ten biznis. Ked ti biznis bude tak vynasat ze ta uzivi, mozes zo skoly odist a odstahovat sa od rodicov. Viem bude to narocne sklbit skolu aj biznis, ale taky je zivot. Kazdy uspesny podnikatel ti povie ze rozbehnut biznis je obrovska makacka a kvantum prace, energie a casu.
Tiez si pozri co vsetko musis splnat podla zakona o hygiene, daniach, odvodoch. Ukaz rodicom ze beries cukrarcinu ako pracu a nie ako hoby. Lebo zatial je to len hoby.