Ahojte, naučili ste sa niekto anglický jazyk ako samouk? Čo všetko ste si zaobstarali na učenie? Alebo ste chodili na nejaký fajn kurz?
Teda, ja mám nejaké tie knihy, CD, ale ja sa k tomu nemôžem dokopať, pretože samej sa mi to zle učí, keď niečo nechápem tak mi to nemá kto vysvetliť a to je zle, potom sa vykašlem na to. Preto možno skôr aj uvažujem nad kurzom, len čo ja viem, zopár ľudí poznám čo tu chodili aj na kurz, ale dohovoriť sa aj tak nevedia, tak ma to troška odrádza, že zaplatím to a nič z toho.
Síce základy mám, ale čo sa týka časov a takýchto vecí, to je španielska dedina pre mňa.
Budem rada, ak sa podelíte o svoje skúsenosti, ako ste sa anglicky naučili vy.
Ďakujem 😊
Ja som sa angličtinu ucila dlhé roky v skole, rozumela som dosť ale na plynulú konverzáciu bez stresu to urcite nebolo. Popri skole som skúšala rôzne doučovania no nic mi výrazne nepomohlo. Čo mne osobne pomohlo bolo ucenie sa sama. Opakovanie tych istych fraz a rozpravanie a v danom jazyku aj sama so sebou. Rada pre teba ak maš zaklady a nevies ako dalej skus mozmo na nejake gramaticke javy youtube a potom ak to nepojde vyskusala by som tie kurzy. Ale kurzy same o sebe nestacia treba sa popri tom ucit sama. A hlavne sa nevzdavaj sa som mala tiez taky pocit,že anglictinu tolko ludi vie plynulo a ja jedina nie som schopna sa to naucit. A teraz nemam problem.😄
Na jazyk potrebujes vela casu a kurzy su pridrahe. Ak mas zaklady, tak sa uc sama.
Neuc sa slovicka ale cele frazy. Kup si vely frazeologicky slovnik a vypisuj si frazy ku kazdemu novemu slovicku ktore sa ucis. Denne sa nauc naspamat 10-15 fraz.
Najdi si anglicky hovoriace internetove forum na temu ktora ta bavi a rozpravaj sa tam s ludmi. Kasli na to ze budes robit gramaticke chyby. Je to uplne v pohode. Kazdy den aspon hodinu tam strav.
Citaj knihy v anglictine. Nevadi ze su vety, ktore nepochopis, staci ak pochopis o com ta kniha je. Nezdrzuj sa prekladanim neznameho slovicka, len citaj. Tymto sa automaticky naucis ake casy kedy pouzivat.
Pocuvaj radio alebo audioknihy.
Ale ako vravim, musis tomu venovat kazdy den aspon 2 hodiny. Jazyk sa treba ucit intenzivne. Ak sa ucis pomaly a malo a s prestavkami, zabudas a nenapredujes.
Ja som sa teda naucila na 8 rocnom gymnaziu a potom aj na vyske som mala anglictinu aj nejake ine predmety v nej a neskor som mala pracu, kde som 80% casu hovorila iba po anglicky. Neviem aky level si mam predstavit pod pojmom ako pises “zaklady” ale ja by som urcite zvolila nejaky kurz, kde budete riesit aj gramatiku a skombinovala to napriklad so sledovanim serialu v anglictine (mozno aj so slovenskymi titulkami na uvid) a skus si stiahnut mozno aj nejaku apku na slovicka/kvizy atd. A argument, ze kurzy su drahe, no ok su, ale do coho je lepsie investovat ako do vzdelania, ved ti to prinesie aj nove pracovne moznosti. Uprimne neviem so predstavit fungovanie bez anglictiny.
vyhľadáj si Broňu na YT, má super videa, 😉
Ono to bude asi o tom aky štýl učenia ti vyhovuje. Ja som mala nemčinu v škole roky a nenalepilo sa na mňa okrem pár slov a fráz prakticky nič. Pre mňa študijný typ (škola, kurzy) nepracuje. Nehrozí, že by som sa sústredila a memorizovala veci a frázy.
Angličtinu som sa narozdiel od nj naučila sama. Komunikáciou, písaním. Po roku a pol z 0 znalosti na C1. Len komunikácia, žiadne filmy v angličtine, s titulkami ci bez - dodnes netuším ako to môže niekomu pomôcť, veľa krát som tu čítala podobne tipy.
Skôr za nápomocné pri učení považujem weby ako Grammarly, ukáže ti to kde robíš chyby, gramatické, štylistické, ponúkne opravy a pod.
Ja som zmaturovala na 1tku z angličtiny a po škole som odišla do Anglicka, kde som zistila, že neviem povedať ani mäkke ň 😂😂😂 v Anglicku som chodila do školy, tam som sa naučila, keďže som bola "nútená" rozprávať po anglicky...strávila som tam 15 rokov a môžem povedať, že anglicky rozprávam lepšie ako po slovensky 😂😂😂 nejak sa na mňa nalepil aj ten ich prízvuk a mala dost problém po 15 rokoch prepínať do slovenčiny...vždy som začala pekne po slovensky a skončila som rozprávanie v angličtine...takže asi sa najlepšie naučíš ak s niekym komunikuješ denno denne v danom jazyku...ináč sa na teba toho veľa nenalepí
@haley7897 ahoj môžem sa opýtať, Ty si nemala žiaden kurz, eln si sa angličtinu naučila sáma tak že si rozprávala sama so sebou? Chcem sa ju aj ja naučiť, ale muž mi hovorí, že keď sa rozprávam sama so sebou nik ma neoprávuje. V čomu neoponujem, len ako sa mám teda rozprávať sama so sebou ? 😃
@domika225 žiadny kurz, ani iny typ oficiálnej výuky. Ale teda nerozprávala som sa so sebou, ale denne komunikovala. Online, discord a pod. Kde prišlo. + v tej dobe som sa zoznámila s mužom ktorý je z US, takže fakt denno denná komunikácia + písanie v angličtine. Odporúčam nájsť nejakú komunita a rozprávať, písať.
@domika225 úplne chápem. mňa muž nikdy nevyžiadane neopravoval, koniec koncov sam vidí progress a so slzou v oku spomína na časy keď moja sarkasticka drzka nevedela poriadne anglicky 🤣
Len RAZ ma opravil a to v hádke keď chcel byť protivny. Ani to sa mu nevyplatilo a viac to neurobil 🙈
Ja sa pripnem ak smiem.