Náročnosť štúdia práva

13. jan 2022

Dobry den, je tu niekto, kto studuje/vystudoval pravo a vedel by mi priblizit, ako vyzeral jeho bezny skolsky den, resp. skuskove? Chcem ist na pravo, ale vela ludi ma odhovara, vraj budem den-noc v knihach a nebudem mat cas na nic ine. Mne sa to velmi nezda, nevravim, ze to nie je narocny odbor, ale az takto?! Kazdopadne nikoho takeho osobne nepoznam, tak ak by sa tu niekto nasiel a popisal, ako to mal, pomohlo by mi to.

zdenka11081983
13. jan 2022

Vystudujes v pohode. Je to síce dosť, ale dá sa. Už by som to nestudovala, lebo s prácou je to potom horšie. Právnikov veľa, roboty malo. Keby som mohla vrátiť čas, sla by som na medicínu.

jajanka31
13. jan 2022

Vystudujes, da sa to.. Trochu stres ale to mas vsade. Aj ine statnice budu o 100 otazok.. Aj na inych skolach budu profesori co budu trochu nevyspytatelny... Len necakaj ze po studiu sa o teba pobiju. Ako bolo spomenute je nas velmi vela a prace pomenej. Rataj s tym ze Mgr.z prava je tak pol cesta, este potrebujes JUDr a potom advokatske skusky a koncipienturu.. Na nieco ako notar, alebo dobre platene statne miestecko zabudni... Budes studovat a makat cely zivot..

missdiva
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janka_266
13. jan 2022

@jajanka31 načo potrebuje Judr? 😱 okrem toho, že to vyzerá lepšie ako mgr. 😃
A k autorke 😃 škola je v pohode, teda pred pár rokmi bola v pohode, človek stíha chodiť von, aj na brigády keď chce 😃na väčšinu predmetov sa stačilo učiť cez skuskove, vtedy to dalo trochu zabrať, ale napríklad ja som sa počas skúškového najlepšie vyspala 😃 horšie je to po škole, ako pisu vyššie 😃byt koncipientom je za trest, stať sa notárom takmer nemožné, na súd ako vyšší súdny uradnik tiež ťažko, hlavne na mensich sudoch, vo väčších mestách sa to zas platovo neoplatí 😃 následne skúšky na sudcov podľa nových podmienok dosť náročné, trestní a obchodní advokáti, teda takí, čo zarábajú medzi seba nechcú často púšťať mladých 😃 ja by som zvážila aj inú možnost.

monka105
13. jan 2022

Veľa závisí aj od toho, na akej škole chceš právo študovať. Náročnosťou nie je to isté Sládkovičovo a UK v Bratislave. Samozrejme, máš priestor popri štúdiu mať brigádu, chodiť von. Ale učenia je požehnane a zabudni, že ti stačí raz si prečítať. Bavíme sa o niekoľko stostranových knihách + zákony, ktoré sa musíš veľakrát naučiť za pár dní. Ak si šikovná, máš disciplínu a vieš sa bifliť, vyštuduješ. Horšie je to po škole s uplatnením, tak ako ti píšu vyššie. Práce je dosť. Ale tie mzdy sú otrasné a priprav sa na to, že taká koncipientská prax je tiež otročina. Ak si raz nájdeš uplatnenie v odbore a je jedno kde, právo bude už vždy zasahovať do každej sféry tvojho života. Buď tým žiješ a si s týmto všetkým zmierená alebo ak nie, choď študovať radšej niečo iné.

kindervajicko
13. jan 2022

Ahoj, som tiez pravnicka. pocas skolskeho roka som mala cas na vsetko mozne, brigadovala som na dvoch miestach naraz, chodila von s kamaratkami. pocas skuskoveho som sedela nad knihami a ucila sa, najtazsie skusky boli rimske pravo, teoria prava, neskor obcianske a trestne pravo. Ako uz vyssie spominali, Mgr. je prakticky nic. Po skole je celkom tazke sa dostat na dobre miesto, pracovna doba prakticky non-stop, neskor tazke skusky a neustale vzdelavanie sa. Keby som mohla vratit cas, na pravo by som nesla.

mirkita
13. jan 2022

Ja som pocas denneho studia prava pracovala na pol uvazku a leta cele... jedine naozaj extra tazke obdobie boli statnice, to som sa pol roka v kuse ucila, lebo statnice boli mesiac po mesiaci plus obhajoba prace. Judr Ti netreba, ked tak si urob LLM... ale je to fajn. Nemusis ist do advokacie, notarstva, na prokuraturu ani sud- moja rada je sustredit sa na jazyky, pocestovat, pobrat stipendia a skusit pripadne korporat, firemneho pravnika, verejnu spravu- junior pozicie a prepracovat sa dalej. Pravo je univerzalny odbor, mozes robit aj cokolvek ine a prace je dost, lozno zalezi od toho kde ju chces vykonavat, v regionoch to je urcite tazsie, BA ziaden problem. Ak Ta to laka, chod do toho. Budes musiet vela citat a rychlo chapat suvislosti, ale je to aj pekny odbor, ktory mozes hned vyuzivat a pozorovat v praxi ak Ta bavi...

kittykat22
13. jan 2022

vystudovat problem nebude. Najst pracu - to problem bude. Ak sa ti nechce ani v skole sediet nad knihami, tak to na pravo ani nechod. Pretoze tvoj zivot po studiu bude sediet nad knihami a papiermi a zabudni na sviatky, vikendy a volne vecery. Pravnici nepracuju - pravnici otrocia. Konkurencia v obore je obrovska. Navyse pravo je cielom studentov ktorym nechyba cielavedomost, preciznost a pristup, ze je v pohode pracovat od rana do noci.

pallacinka29
13. jan 2022

@jajanka31 titul JUDr. vobec nepotrebujes…, to si na to ako prisla?

mirkita
13. jan 2022

@jajanka31 ani judr ani koncipienta robit nemusi...su aj ine pozcie, nemusit byt kazdy notar alebo advokat

pallacinka29
13. jan 2022

@kindervajicko Mgr. je nic? JUDr. resp. ostatne tituly po rigo skuske planovali zo z. o VŠ dávno vypustiť… JUDr. je “len” konanie, nie studium

krissmac
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
monka105
14. jan 2022

Baby, JUDr. je v dnešnej dobe kozmetický titul, ale reálne ho nikomu netreba. Absolvent môže byť firemný právnik, advokát dokonca aj sudca a nepotrebuje mať pred menom JUDr. Samozrejme, ak sa niekomu chce dávať 400 eur za to, že si napíše 90-stranovú prácu a absolvuje ďalšie štátnice, prosím.

janka_266
14. jan 2022

@monka105 ale darmo, vyzerá to tak lepšie pred menom 😃 a 400€ ste už malo uviedli 😃 už ja som platila cez 500 pred pár rokmi 😃

kindervajicko
14. jan 2022

@pallacinka29 asi som sa zle vyjadrila. myslela som to tak, ze studenti si myslia, ze po ukonceni skoly a ziskani titulu Mgr. sa zamestnavatelia budu predbiehat kvoli nim. pritom ak niekto chce vykonavat funkciu sudca/notar/prokurator/advokat, tak ukoncenie VS je len zaciatok cesty.

mirkita
14. jan 2022

@kindervajicko tak ako je to pri kazdej skole...ani o cerstveho Ing ci Mudr sa nikto netrha... ale suhlasim ze maju viac moznosti aj mimo hl.mesta

natalienka12
26. feb 2022

JUDr. je komunisticky titul, nikde vo svete okrem Ciech tento titul neexistuje, a vobec nie je pravda, ze “lepsie vyzera”. Ja som si ho urobila len preto, ze ma nepriamo donutili rodicia, ktori si to priali a aj mi zaplatili poplatok za rigorozne konanie. Jedina vyhoda titulu je u lekarov, ktori su milsi, lebo predtym si vsetci mysleli, ze som ucitelka. Ja mam justicnu skusku a poviem to inak, ak by mi niekto povedal, ze mam este raz absolvovat justicnu skusku, tak sa nechcem narodit alebo zomriet predtym 😂. To bol iny zaberak, studium prava je narocne, ale tym, ze je to rozdelene do semestrov celkom dobre, da sa to zvladnut pomerne dobre. Predmety vo vyssich rocnikoch, ako trestne pravo, obcianske pravo, obchodne pravo su velmi logicke, ak sa clovek uci postupne a nabaluje suvislosti, velmi dobre sa to uci aj chape. Je toho vsak velmi vela, neda sa naucit dobre obcianske pravo za mesiac, ale bezne sa nikto viac na skusku neucil. Uplatnenie po studiu je horsie, bohuzial. Vysoky dopyt mala ponuka.

mirkita
26. feb 2022

@natalienka12 v tomto sa teda naozaj velmi mylis, Judr, len v inej podobe, no s rovnakym vyznamom sa pouziva v mnohych krajinach, vratane USA a Canady a nie je to ziaden komunisticky prezitok. Je uznavany ako Doktor prav/iuris doctor/JD. Poznaju ho aj mojo UK a US kolegovia.

natalienka12
26. feb 2022

@mirkita no isto nie v podobe JUDr. to sa so mnou nehadaj

mirkita
26. feb 2022

@natalienka12 nemam dovod hadat sa, napisala som ze nie v rovnakej podobe...ale to je asi ako bavit sa o Ing a zapadnej verzii Dipl.Ing co je to iste. Ani MUDr sa predsa nepouziva v tejto podobe celosvetovo. Reagovala som na to, ze Tvoj prispevok vyznel akoby doktor prav ako taky nebol titul.

natalienka12
26. feb 2022

@mirkita JUDr. je komunisticky titul, u nas si nemozes napisat JD alebo J.D. moj nazor je, ze akademicke tituly by mali byt rovnake v celej EU, ak uznavame vzdelanie, preco rozne tituly?

mamaselu
8. okt 2022

@mirkita Judr.titul a vsetky tieto male doktoraty ako PaedDr. a RnDr. a pod.su presne ako pisala kolegyna vyssie, len naduzivane socialisticke tituly, ktore pozname len v CR a v SR. Ak ich kolegovci pouzivaju v zahranici, tak si pisu len Dr.lebo ak by napisali na konferencii JUDr..,tak im nik nerozumie. Dolezite je aby bolo ukoncene magisterske vzdelanie, s nim moze byt prokuratorka ci sudkyna. Mimochodom asi ta prekvapim, aj Judr je stale vysokoskolske vzdelanie len druheho stupna, teda stale mas hlavny titul mgr.a judr.je v SR a v CR povazovane nieco iba ako minirozsirenie, ale stale len druhy stupen. Teda presne tak, JUDr.Ti je na nic..

mirkita
8. okt 2022

@mamaselu neviem preco by to pravnika malo prekvapovat, ale OK...uz som si myslela ze mam nejaky super vysoky stupen vzdelania ;) ja sa toho titulu nedrzim akoby som dostala Nobelovku a ani ho bezne nepouzivam. Ale nepovazujem ho za prezitok, mozno by sa dalo bavit o tom, ci by kriteria na udelovanie nemali byt ine (prisnejsie).

oblecenie99
8. okt 2022

Po prvé, štúdium práva konkrétne kde, ktorá škola?
Za druhé, akú máš predstavu, čomu by si sa chcela v budúcnosti venovať?
Za tretie, bola by si aj ochotná presťahovať sa za prácou? (Ak si napr. z menšieho mesta či dediny na východe).

fkata
16. okt 2022

V HU používajú "iba" Dr. tak lekári ako právnici, žiadny iný titul nemajú.
Nie je právo, ako právo, napr. je sakra rozdiel UMB v BB a PraF na UPJŠ. Veľa záleží od toho, ktorá univerzita a či Ťa právo bude baviť. Je to bifľovačka, ale zase život sa nezastaví.