Dobrý večer, chcela by som sa vás opýtať.. Je to pravda, že štúdium medicíny je tak brutálne náročné ako sa o ňom hovorí?
@nnncr Jeden môj bratranec študoval v Brne a keďže počul, že aj prijímacie skúšky sú náročné chodil popri gymnáziu 2 roky na doučovanie a potom ako som sa s ním občas stretla, tak aj prvé dva roky sa tomu plne venoval, potom hovoril, že už to ide ľahšie. Ale ani v tých vyšších ročníkoch nemal čas ani na nejaké brigády, lebo sobotu, nedeľu chodil domov.
Po skonceni mediciny je clovek zodpovedny za ludske zivoty tak uz len z toho vyplyva ze studium nie je ziadna prechadzka ruzovym sadom 😉
@nnncr je to narocne, ale da sa to zvladnut. Hlavne dobry psychicky stav a pripravit sa aj na nie uplne prijemnych vyucujucich /tych je nastastie málo/ 🙂 prijimscky su narocne, ale studium samotne este viac. Je potrebne sa ucit priebezne...tyzden pred skuskou uz nie je sanca.
@elizabet173 tak to musi byť riadna hlavička šikovná
áno je 🙂 ale ten pocit potom je neopísateľný 🙂
Záleží to od človeka. Sú takí, ktorí štúdium nezvládnu, napr. Na UK tretina študentov postupne vypadne, najviac v 2.a 3.rocniku. Sú takí, ktorí všetok voľného času sa učia aby spravili skúšky (napr mne mamina nedovolila ani doma pomáhať, len aby som sa učila, osobný život som mala skoro nulový, raz do mesiaca som pozrela film, raz do roka som išla na zábavu, aj keď ja som introvert, vzťah som mala az v 6.rocniku). Ale kopa mojich spolužiakov chodilo pravidelne na brigády, každý víkend na diskotéku, výlety, chodbovice atď... A potom sa našli aj takí, ktorí popri medicíne študovali súčasne aj právo. Takže je to rôzne.
Taktiež je rozdiel, či chceš mať samé Áčka, alebo ti stačí prejsť. Podotýkam, aký zručný lekár budeš v praxi, veľmi s tým ani nesúvisí.
A dôležité je to aj psychicky zvládnuť (tak raz za 3 roky sa stane, že niekto vyskočí oknom). Treba sa učiť priebežne, nie iba počas skúškového. V jednom semestri je 2-4 skúšok, ale to ti zoberie celé skúškové obdobie a veľakrát si rad, ze neprenasas. My sme napr. mohli vynechať iba 1 praktické cvičenie celý semester, inak sme museli všetko nahradiť, aj keď sme chýbali kvôli chorobe. Na cvika sme museli chodiť už naučení z učiva, ktoré sa len išlo preberať. Na začiatku hodiny sme hneď písali test alebo každého ústne pre skúšali, keď niekto nevedel, tak ho vyhodili a musel prísť cviko nahradiť. Na iných školách to asi tak nie je, napr môj manžel inžinier sa čudoval, aký tvrdý režim sme mali, tak preto si myslím.
Náročné to je, ale však budeš zodpovedať za životy ľudí, tak musí to byť náročné. A samozrejme, treba aj veľa šťastia.
@bolarazjedna môže sa Vás opýtať.. ak ste už skončili, akej špecializácii sa venujete?
@bolarazjedna
@vero96 baby, nechcete ist do skupiny Zdravotnici na MK a radit obcas, ak budete mat cas? 🙂 je tam vela sestier, ale malinko lekarov
@nnncr áno, je