Ahojte, som v druhom ročníku bc. štúdia, a dnes mi prišlo oznámenie o tom že mi vyrubili poplatok za nadštandardnú dĺžku štúdia. Predtým som chodila 2 roky na inú vš, kde som bola na 6-ročnom doktorskom odbore. Teraz teda navštevujem Vš 4.rok, preto som si myslela že poplatok budem platiť asi až budúci rok. Keďže sa ale udáva štandardná dĺžka Bc štúdia 4 roky, a ja som oficiálne bc štúdium neabsolvovala, len doktorské štúdium,myslela som si, že by som poplatok nemusela platiť vôbec. Chcela by som sa opýtať či s tým nemáte niekto skúsenosti?
Ďakujem veľmi pekne
Štandardná dĺžka pre prvý stupeň sú 3 roky (4 v konverznom programe), takže ti to prišlo v správnom roku a medicína je 1. a 2. stupeň spojený a nevolá sa to síce bakalárske štúdium, na VŠ si proste študovala a svoje roky zadarmo si si minula (2 roky na medicíne + 1 rok na novej škole, zvyšné dva do Bc. si platíš)… s rozhodnutím ti určite prišli aj dôvody na základe ktorých sa môžeš odvolať, pokiaľ je u vás taká možnosť
@lindous štandardná dlžka je 4 roky, pokiaľ viem
@mooonika1975 štandardná dĺžka bakalara sú odjakživa 3 roky. 4 platilo pár rokov pre externé platené štúdium.
@mooonika1975 v drvivej väčšine prípadov sú to 3 roky, pokiaľ nejde o ten spomínaný konverzný program, tých ke len pár pokiaľ viem… tiež som o jeden zmenou školy predlžovala a platila, resp. mi bolo skoro v celej výške odpustené, ale mala som platiť… ono aj dáva zmysel, že keď 2 roky študovala inde, tak 2 roky platí.. keď sa teda bavíme o dennom, ale pri externom by platila tak či tak
A ako sa da absolvovat doktorske studium bez toho, aby si presla cez bc/mgr?
Aha prepac asi som to zle pochopila na zaciatku - pokial viem, standardna dlzka bc studia su 3 roky. Cize ked si 2 roky vycerpala na inej skole, tak tu si treti minula v prvom rocniku a od stvrteho platis (ale len bc stupen). Potom na mgr by si mala mat bezplatne v celej standardnej dlzke mgr studia.
@melanta čo viem ja, tak sú aj 4ročné bakalárske programy, a myslim, že čo sa týka štandardnej dlžky, trebars 3 roky pri väčšine bakalarskych programov ,tak potom tam je ešte 1 rok k dobru.
......Každý študijný program má určenú štandardnú dobu štúdia, v ktorej sa predpokladá ukončenie štúdia – väčšina bakalárskych programov má trvať 3 roky, magisterských 5 rokov (existujú samozrejme aj programy trvajúce 4 alebo 6 rokov); ak študent presiahne túto dobu štúdia, má to následky – ak je to štandardná doba štúdia + 1 rok, jedná sa o stratu nároku na niektoré štipendiá, po uplynutí i tejto lehoty musí študent platiť poplatok za štúdium, ktorý má každá škola určený inak. ...... Takže podľa tohto by platiť ešte nemala . Skôr si myslim, že tým, že nie je momentálne v 3.ročniku, tak preto plati. Ale to sú len dohady .
@vanilkovazmrzka ešte informatika
@vanilkovazmrzka zo zaujímavosti som pozrela smernicu rektora UK o poplatkoch a je tam uvedený prípad takéhoto 6 ročného spojeného štúdia ako ke medicína a je tam uvedené, že prvé 3 roky sa považujú pre jej potreby za prvý stupeň, 4. ročník a ďalšie za druhý stupeň.. ale teda najlepšie bude, keď si autorka prejde študijný poriadok jej uni, určite tam budú odpovede na jej otázky 😊
@mooonika1975 neviem aký je toto zdroj a na koľko je aktuálny, ale nikdy som o roku k dobru nepočula a to som to osobne riešila 😅
@lindous tak to jednoznacne treba vychadzat z konkretnej skoly a odboru, ktoru my zial netusime 😃 ale uz je to davno co som studovala, teraz ked uvazujem, ze ci to predsa neni vo vseobecnosti 4 roky na bakalara, pricom tie trojrocne bc odbory maju ako keby vyhodu, ze ked jeden bc rocnik opakujes, tak este stale to neplatis… a tie standardne stvorrocne maju smolu, kazde opakovanie rocnika je uz spoplatnene 😅
@vanilkovazmrzka hovorím, ja som tak 4. rok štúdia na Bc. platila, tiež som menila školu, ona programy na ktorých som bola boli štandardné 3 ročné 😊 a aj všetci spolužiaci, ktorých poznám, že to takto mali, niektorí boli na prvej škole dlhšie, potom na druhej platili viac rokov… až druhý stupeň potom zase bezplatne
@lindous no tak hádam nebudem tu dávať neaktuálny zdroj, či ? Riešim tiež vš, tak mám 4 ročný program bakalársky.
je to ok, 3 roky su zaradmo a ty si chodila uz 2 roky na prvej skole, na druhej skole si potom mala rok zadarmo a teraz uz platis
@mooonika1975 žiadny rok k dobru neexistuje. Ak je na niektorom študijnom odbore denné štúdium 4 ročný bakalár, tam sa platiť nebude. Ale bežne je bakalár 3 ročný a neexistuje žiadny rok k dobru. Čiže autorka platiť bude.
@vanilkovazmrzka áno, to viem, ale to sú výnimky. Mimo týchto špecifických VŠ je bakalár 3 ročný. Riešime, či autorka má platiť a fakt je ten, že má.
@lindous ale ono nejde o to, ci tvoj bc program ma 3 alebo 4 roky, ale ze prave kvoli tym 4 rocnym bola stanovena vseobecna standardna dlzka bc studia na 4 roky… cize by bc neplatila aj v pripade, ze by bola 1 rok na inej skole a nasledne 3 bc roky noveho trojrocneho bc odboru. Tak sa mi zda, ze to bolo vtedy cca pred 10 rokmi 😃
@vanilkovazmrzka ešte raz, ja som 4. rok bakalárskeho štúdia (1 rok na jednej VŠ + 3 roky na druhej VŠ) normálne platila, žiadny rok k dobru ani výhoda, lebo by bola štandardná dĺžka 4 roky... bolo to 5 rokov do zadu a nezachytila som, že by sa niečo zmenilo, viem, že aj moja študentka ide na prospech, aby mohla žiadať o odpustenie, lebo sa jej to budúci rok bude týkať
@lindous ok ok vravim ako si to ja pamatam, ale ja som mala prave ten stvorrocny bc odbor… mozno to boli tiez vselijale pomylene info vtedy
@vanilkovazmrzka medicina nema stupen bakalar, ziadna takato “postupovka” tam nie je, iba MUDr.
Nemôže to byť tak, že tento rok budeš platiť a budúci už nie ? Lebo ten bude štandardne ukončený bakalárskou skúškou ?