Dobrý deň ,mám takú otázočku. Za malú chvíľku si budem musieť vybrať vysokú školu. Stále mám na to dosť času, ale ja si radšej veci pripravím vopred, než na poslednú chvíľu. Chcela by som sa spýtať. že na akú vysokú školu môžem ísť ,keď som vyštudovala gastronómiu v odbore cukrár/ka. Výučný list + maturita. Ide o to že doma mi povedali ,že môžem ísť na akúkoľvek vysokú ,no ja si to nemyslím. Neviem ako to funguje ,ale nemyslím ,že sa dá z gastronómie skočiť zrazu na právo. To je len príklad ,ale naozaj som si neni istá podľa akých kritérií sa vyberá vysoká škola. Viete mi niekto prosím poradiť ? Vopred ďakujem za rady.
Pozri podmienky prijatia konkrétnych vysokých škôl. Ja som sa raz otočila na prednáške anatómie a dvaja chalani viedli taky rozhovor.... Ty tomu rozumieš? Ja? Co ti....? Ja su elektrikár. Študovali urgentne zdrav starostlivosť. Prihlášku si môžeš dat ale veľa vecí budeš asi musieť dobrá individuálne, brat to realistický že asi na medicínu budú lepšie pripravení z gympla ako z cukráriny.
@natynatt Ak budes mat maturitu, tak mozes ist na prijimacky na ktorukolvek VS. Ak ich urobis a budes nad ciarou, tak Ta zoberu. Takze ak mas nejaku vysnivanu VS, tak sa pozri, co sa treba naucit na prijimacky a zacni sa ucit.
@natynatt prihlásiť sa môžeš aj na medicínu. Ale otázne je, či to so základmi, ktoré si získala na odbornej škole, zvládneš. Tvoja SOS pripravuje na odbor, nie na vysokoškolské štúdium.
Prečo si šla na takú strednu školu, keď chceš študovať na VS?
A veď ani nevieš, čo chceš študovať, fakt nechápem tvoju motiváciu...
Hlavne kritérium výberu je reálne posúdiť, či na to máš a načo ti ta VS bude. Na aké povvolanie ta má pripraviť. Študovať len pre titul zmysel nemá.
všetko sa dá keď sa chce.... môžeš ísť na hoc ktorú vš, otázka je či ťa príjmu, a potom či to zvládneš...S touto školou neodporúčam techniku, predsa matematika, fyzika asi nebude tvojou silnou stránkou - aj keď tam máš veľké šance prijatia....😉
@dskjhfdlkdjhl áno dakujem ,problém je v tom ,že sa musím rozhodnúť presne čo chcem. Mám plány do buducna aké musím sa držať tých ktoré sú najviac reálne. Ešte raz ďakujem
Ak sa rozhodnes,odporucam vybavit si nejake doucovanie,pripadne pripravu na prijimacky.Neviem ci to stale funguje,ale ked som isla na pravo boli v Ke take kurzy.Vzdy v sobotu to bolo cely den.Bolo to tak pred "sto"rokmi.Ale mozno stale nieco take existuje aj na inych skolach.
@deti95060810 to rozhodne nie ja a matematika nejsme kamarati my si nerozumieme 😂viem vypočítavať to áno ale pomerne komplikovane ,čo tvrdí učiteľka a nerobím to tak ako mám. Pokúsim sa a uvidím človek nič za skúšku nedá uvidím ešte na aku by so išla.
Ďakujem
@hettinka ja viem čo chcem tu je ten problém len neviem ktoré chcem. Ono je to tak že by som chcela robiť dve veci ale musím si vybrať tu najrealnejšiu. Taktiež keď som si vyberala strednú mala som pred 15 chvilku alebo 15 nejsom si istá. V tedy som nerozmýšľala nad výškou ,chcela som robiť to čo ma baví ,ale nie vzdy to uživí.
Ja som povodne na výšku ísť nechcela ,to až teraz nad tým premýšľam.
Môžeš hocikam kde urobíš prijímačky
@natynatt a nad akymi skolami uvazujes? Alebo aky odbor zvazujes?
@natynatt ja som chodila na technickú univerzitu. Do prvého ročníka nám prišla slečna...vyucena tuším cukrarka alebo kuchárka už si nepamätám...niečo s jedlom...tiež mala maturitu. Vydržala dva mesiace, kým pochopila, že naozaj nerozumie jazyku, ktorým tí ľudia hovoria. Netušila ako vyzerá milimetrový papier či pauzak, základné matematické vzorce jej absolútne nič nehovorili....a hlavne nemala vytvorený ten "technicky" spôsob rozmýšľania. Niekto sa to dokáže naučiť ale je to fakt drina.
Takže áno, môžeš ísť na hociktorú vysokú školu, ale pokiaľ nechceš strácať čas a peniaze, nevyberaj si technické /matematické /informaticke smery, ani medicínu (pokiaľ si po večeroch dva tri roky nesprtala chémiu a biológiu) a asi ani kadejaké pofiderne školy ktoré síce vystudujes a dostaneš titul...ale bude ti prd platný...ako všetky tie sociálne práce a podobne.
Ak si nadaná na niečo...skus talentovky a nejakú umeleckú, možno dizajn (s jedlom sa dobre spája), ak chces v gastronómii podnikať, chod sa to naučiť na nejakú dobrú školu než začneš. A určite popri tom.pracuj a získavaj prax, keď aj za menej peňazí, ale v životopise je super keď máš snahu sa vzdelávať a naberať skúsenosti.
Potom ešte určite sa nauč nejaký jazyk. Ale poriadne aby si sa nehanbila rozprávať na úrovni, a nejaké konkrétne vedomosti vieš získať aj v kurzoch zadarmo (väčšinou sú v angličtine ale vieš na konci získať certifikát a dat si ho do životopisu), napríklad coursera.org
@natynatt súhlasím s tebou, ze si treba vybrať co ta uzivi.
Ja napríklad som ako pubertacka milovala spievať a hrať, všetky prihlášky som mala vypísané na umelecké školy. A potom nejako jeden deň som sa zobudila s tým, že čo budem robiť keď zachripnem....alebo proste prídem o hlas. Ze nič nebudem vedieť.
Dala som si prihlášku na technicku školu...vyštudovala som a mam perfektnú robotu nezávislú od toho ci som zdravá alebo chorá...A po vikendoch som chodila spievať s kapelou. A aspoň mi nikto nekecal do toho ako mam spievať a co mam spievať a nedrvil ma harmóniu a dejiny hudby 😂
Ideálny stav je milovať to čo ťa uživí....😉 ale nie vždy sa to da.
vykasli sa na reci typu, gymnazisti su najlepsie pripraveni a podobne kraviny...ked budes naozaj chciet, zvladnes vsetko, len treba do toho investovat energiu 😉 ak uz teraz pristupujes negativisticky ku svojmu studiu, tak si radsej hladaj pracu vo svojom odbore.
@natynatt ak si vyberieš prácu, ktorá ťa uživí alebo nebude ťa baviť, skôr či neskôr budeš z takej práce frustrovaná. Ja som v poslednej práci mala príjem vyše 3000 eur čisté a odišla som, lebo ma to proste nebavilo. Peniaze nie sú úplne všetko. A záleží, čo chceš robiť, nie vždy k tomu potrebuješ VŠ (ja ju napríklad nemám). A napríklad aj pečením sa dá zarobiť - napíšem príklad. Mala som kolegyňu, ktorá robila s tabuľkami, 8 hodín denne čísla, na materskej začala piecť torty, dnes má už zamestnancov, tak je vyťažená.
@ivkazba moja kamarátka odišla z banky a pečie torty, makrónky, oslovila ju cateringova firma dodáva na svadby tiež by som sa rozbehla týmto smerom ako študovať nejakú sociálnu prácu či prírodovedeckej fakultu venovať x rokov štúdiu a či potom?stále si myslím, že remeslo a služby kozmetika, pedikúra má viac zmysel ako byť oyrok v škole a potom v kancelarii
@tncka a ver ze ak by mala odhodlanie a silu a výdrž, mozno by bola lepsia ako poniektorí gymplaci, nikdy nevies tak nesúď ;)
ja mám strednú záhradnícku...a aj napriek tomu, som išla na pedagogickú fakultu....a v júni som skončila učiteľstvo pre primárne vzdelávanie...to je 1.-4. ročník na základnej škole....a na vysokej sme boli čistý mix..jedna spolužiačka robila v automobbilke, druhá vedúcu v HM..takže absolútne to nie je o tom akú máš strednú školu..ale čo naozaj chceš
Každá škola ma zverejnené podmienky prijatia, ak chceš ísť na pravo pozri si web vysokej školy a podmienky, ktoré musí uchádzač spĺňať,zaroven bývajú súčasťou prijímacieho konania aj prijímacie skúšky, každá škola ma individuálne nastavene podmienky.