Ahojte,na akej škole naSlovensku sa študuje odbor Archeológia(či je štúdium veľmi náročné,kde sa študuje,aký je plat a či má toto povolanie na Slovensku uplatniteľné). Ďakujem za každé info
Filizoficka fakulta UK v Bratislave.
@simsalabim ďakujem.
Bývalá spolužiačka z gympla to vyštudovala v kombinácii s históriou v Nitre. Štúdium hodnotila ako zaujímavé a celkom náročné a istú dobu robila niečo v odbore, rozumej: ryla v zemi a nadchýňala sa úlomkami z kostí a keramiky, ktoré vykopali. Dnes zachraňuje akúsi stredovekú ruinu - akurát zháňa 2% z daní pre svoje OZ. Viem, že nejaká jej kamarátka z VŠ učí na katedre, ďalšia robí v múzeu, píše články do odborných časopisov... Na Slovensku s týmto odborom asi dieru do sveta neurobíš a určite nezbohatneš. To je odbor pre ľudí, ktorých baví vŕtať sa v minulosti a sú do toho zažratí.
ako pise @heleninamama - do tejto prace musis byt fanatička a tiez podla mna nebat sa aj vycestovat. Proste to ta musi velmi bavit a musis tym zit.
@viestta Aj som si myslela,že na Slovensku bude to uplatnenie veľmi zložité a plat nič moc.
@heleninamama ďakujem za info(mňa celkom baví všetko čo súvisí s minulosťou-len sa bojím,že to štúdium je veľmi náročné).
@zmrzlinka2021 Aha.Ďakujem.
Všetko, čo študuješ seriózne, so záujmom a do hĺbky je náročné. Kamarátka to brala ako jedinú možnú školu, ktorú chcela vyštudovať a myslím, že je spokojná a šťastná s tým, čo robí. A tí ľudia okolo nej sú podobného zmýšľania.
@heleninamama Aha.Aj ja si myslím,že áno.Ale na druhú stranu keď študujem to čo ma baví,napĺňa tak to môže byť aj náročnejšie štúdium a zvládnem ho s “ľahkosťou”.
@viestta Áno,súhlasím.Ďakujem za info.
Nielen v BA sa studuje archeologia. Tak isto u nas v Trnave na Trnavskej univerzite v TT, nech sa paci, mas tam napisane uplatnenie:
http://ff.truni.sk/katedra-klasickej-archeologie
Ja som niekedy chcela ist, ale brali 10 zo 100, v Ba a mozno Nitra este bola? Na SR a vyskum, veda a chces zarabat velke peniaze?...zabudni! To musi byt o zanietenosti a nie peniazoch....jedine ze pojdes do Egypta. Nakoniec som sla na ucitelstvo dejepisu...tiez nie dobre uplatnenie teraz, ale historia ma bavila.
@0silvia0 ďakujem za info.
@euka210 ďakujem.Ak sa tam nedostanem(pre počet voľných miest) tak mám ako alternatívu vyhliadnutú prácu ako reštaurátorka v múzeu(súvisí to s históriou a aj s archeológiou-trochu).
Nemyslim si ze sa nedostanes. Dnes sa vysoke skoly biju o studentov a beru kazdeho kto ma schopne vysledky zo strednej.
0silvia0 ďakujem.To si ma veľmi ale , že veľmi potešila.A ešte mám otázku na akú strednú školu mám ísť ak sa zaujímam o archeológiu? Ďakujem.
Moj spokuziak z gympla vystudoval archeologiu a teraz myslim je veduci katedry archeologie
Na gymply plaval v matike a fyzike ale ze velmi a vidis aj v tom pracuje aj robil a robi vyskumy ale u nas fakt malo uplatnenia
@loginexistuje Ďakujem za zdieľanie Tvojej skúsenosti.A po gympli išiel na akú výšku?
Zabúdate, že už tu mame aj súkromné archeologické firmy. Tam je platovo vraj lepšie, ale tam veľkú vedu nenarobíš. Zas v štátnych inštitúciách sú mladi dlho za robosov aj napriek vzdelaniu. Ale môžeš ostať aj učiť alebo ísť na pamiatkový úrad. Pred VS (klasická archeologia v Trnave) som chodila na gymnázium, už na ZŠ som vedela že chcem ísť na archeo. Vyštudovala som aj som sa uplatnila (nie v súkromnej sfére). Štúdium bolo nádherne, mohla by som to študovať donekonečna. Realita je už trosku inde..
@0laracroft0 ďakujem za zdieľanie aj Tvojej skúsenosti .Ja by som radšej išla na ten pamiatkový úrad alebo by som sa (ako píšeš) zamestnala v tej súkromnej sfére.
SAk na filozoficku na odbor archeologia
Ani z jednej sféry nemám skúsenosti. Pamiatkári kamaráti nie sú veľmi happy, ale majú príšernu vedúcu. Niektorí aj kopu. Good luck
Ešte ale dodám, že pokial chceš robiť vedu, tak jedine na školu alebo SAV alebo zahraničie. Ak budes študovať aj rektalny alpinizmus (tak hovorí kolega) tak sa môžeš dostať ďaleko 😀
@loginexistuje Aha.Ale spýtala som sa preto,lebo viem,že na Slovensku sú až 3 školy kde sa študuje archeológia.Ale aj tak ďakujem.
0laracroft0 Aha.Ďakujem.Čítala som si jeden rozhovor s pamiatkárkou a hovorila,že tiež veľmi často kope aj spolu s inými archeológmi.
*uplatnenie