Môžem sa dostať na medicínu zo zdravotnej školy?

simona160
31. mar 2024

Je možné sa dostať zo Strednej zdravotníckej školy na medicínu? Som v 1. ročníku a zvažujem prestup na gympel, lebo sa obavám že to co preberáme na SZŠ je nepostačujúce. Aký máte vy na to názor, pripadne skúsenosti?

pribinak
31. mar 2024

@simona160 jasne že sa to dá. Ale budeš musieť zobrať nejaké doucko

bolarazjedna
31. mar 2024

Všetko sa dá.... Kolega sa dostal na medicínu po konzervatóriu, kde ani nemali predmety ako biológia a chémia, fyzika

blancheporte
31. mar 2024

@simona160 syn chodí na strednú zdravotnícku školu. Je štvrták. Od septembra chodí na doučovanie biológia a chémia.Pokial urobí prijímačky,nevidím dôvod prečo by sa nedostal na medicínu

mery333
31. mar 2024

Jeden znamy sa dostal z SOU obchodne (ano, vyuceny predavac) na veterinu do Kosic a uspesne dostudoval. Samozrejme pred prijmackami chodil na doucovanie z biologie a chemie. ;)

anavixy
31. mar 2024

Urcite je to nepostacujuce, ale to casto aj to, co sa prebera na gympli. Treba doucovanie, samostudium, vsetko sa to da aj zo zdravotnej, samozrejme gympel sam o sebe ta pripravi lepsie, ale nie tak, ze uz nic viac pre to nepotrebujes urobit.

anjelicek26
31. mar 2024

Ak sa budeš pomimo venovať biológii a chémii, problém to nebude. Len proste dôsledne samostudium.. zdravotná škola ti aj veľa dá... nielen,že ti niečo bude chýbať.

gelifil
31. mar 2024

hlavne prestup zo szs na gympel je skor utopia

1lilly7
31. mar 2024

Som študentka medicíny a z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že každým rokom sa na medicínu hlási viac a viac záujemcov. Niekedy je náročné sa tam dostať aj z gymnázia, pretože každá lekárska fakulta má iné požiadavky. Nepovedala by som, že zo zdravotnej školy sa na medicínu nedá dostať, je to však podstatne náročnejšie a v štvrtom ročníku budeš mať čo doháňať. Takže ak je medicína naozaj tvoj sen, zvážila by som prestup na gymko alebo radšej začala s doučovaním a celkovo prípravou na prijímačky už v treťom ročníku, pri maturitách je toho niekedy naozaj veľa. Ak by si mala nejaké otázky, rada pomôžem 🙂
Každopádne, budem držať palce, aby si sa rozhodla správne 🙂

drahomirrra
31. mar 2024

Absolutne bez problemov, ale zozen si ucebnice bio a chem z gyma, pripadne doucovanie. Prestupovat urcite nemusis, na praxi budes poznat prostredie 🙂

gemerka17
31. mar 2024

@simona160 prestup nie je úplne potrebný, avšak treba rátať minimálne s 2 ročnou prípravou na prijmacky, aby mala vobec šancu. Doučovanie a samostudium. Všetko sa dá doučit a naučiť záleží len a len na tebe.

janinah
31. mar 2024

Môj brat šiel na medicínu zo zdravotníckej školy.Najvacsi problém z predmetov mu robila fyzika.Potom už ako lekár bol spokojný.lebo sa mu zišli praktické skúsenosti zo zdr.skoly a z praxe.sestru robil tri roky pred vs.

pukanec123
31. mar 2024

@simona160 nie je problém urobiť prijímačky a dostat sa na medicinu zo zdravotnej školy, pokial na vzdelaní zamakáš a ako bolo vyššie spomínané zaplatíš si doucovania. Ten skutočný problém je sa na tej medicíne potom udržať počas všetkých semestrov a skúšok. Pretože učivo zdravotnej školy je pre účely medicíny jednoducho nedostačujúce. Nie je to ani mizivá tretina toho čo sa učia na medicíne, bohužiaľ. Okrem toho na zdravotnej škole, s pribúdajúcimi ročníkmi bude pribúdať prax, v maturitnom ročníku tvorí prax az 70% celého vzdelania. Takze tam ide tá “teoretická cast” vzdelávania bokom. A na praxi ta ako zdravotného asistenta nepustia ku veciam, ktoré by si vedela zužitkovat na medicíne (česť výnimkám, ale je ich mizine percento). Tam ta nechajú tak prezliekať postele, odvážať pacientov na vyšetrenia a robiť sanitarsku prach. Ak máš odbor zdravotnícky asistent maximum ku čomu sa dostanes je pichanie podkožnych injekcii, inak asistenti ani krv nemôžu brat. Čiže to aj keby si chcela byt zdravotná sestra z tejto školy musíš ísť ešte buď na nadstavbu alebo 4 ročnú VŠ.
Poznám jedineho lekara, ktorý vyštudoval medicinu zo zdravotnej školy, a to mal ozaj vydreté.
Nehovorím že je to nemožné, všetko sa dá ak sa chce. Za mna ale možnosť prestúpiť na gympel, pokial na to máš a si presvedcena o tom ísť na medicinu je určite lepšia.
Samozrejme prepáč, dúfam že som ta týmto neznechutila, ale žiaľ, toto je realita.

lola4466
2. apr 2024

@bolarazjedna som v podobnej situacii,tiez chcem ist na medicinu ale tiez na strednej nemame biologiu a chemiu.chodil na nejake doucovania alebo sa ucil doma? za odpoved budem vďačná 🙂)

erikavesela
3. apr 2024

@blancheporte
"chémia.Pokial urobí prijímačky,nevidím dôvod prečo by sa nedostal na medicínu"...este musi tie prijimacky urobit tak, aby bol nad ciarou...nestaci iba urobit prijimacky

bolarazjedna
3. apr 2024

@lola4466 joj prepáč, to už presne neviem... A teraz som na materskej, tak sa ho neviem opýtať, nie sme v kontakte....

blancheporte
3. apr 2024

@erikavesela samozrejme,tak som to myslela.

danniiee8
4. apr 2024

Na szs sú tieto podstatné predmety preberané iba na základnej úrovni, my sme mali tuším jednu hodinu týždenne jeden rok, neviem ako je to teraz. S prípravou by som začala už teraz, bude isto náročná a netreba si ju nechávať do 3-4 ročníka, vtedy už budeš mať veľa učenia a aj praxe, budeš možno chodiť aj unavená. Na VŠ intraku som mala spolubyvajuce obe z gymnázia, ktoré nevzali na medicínu a šli zatial študovať LVMZ. Keď som videla podklady ktoré sa po večeroch učili k opätovným prijímačkam bolo mi až slabo. Bolo toho dosť a ja ako jednotkarka zo zdravotky som nemala ani šajnu o čom sa učia. Najmä aj čo sa týkalo tých príkladov.. bude to chcieť veľa snahy ale určite sa to dá zvládnuť keď kopneš do vrtule a vedomosti zo zdravotky ti budú iba plusom keď už budeš lekárka. Lekári častokrát nemajú ani šajnu o práci sestier a v tomto budeš mať výhodu, viem o čom hovorím

gelifil
4. apr 2024

@danniiee8 co je to LVMZ?

zeldia
4. apr 2024

@simona160 samozrejme že áno stačí urobiť prímačky a tie spravis tak že sa naučíš najmä testy na sto percent, nepomýliš sa a sadnú ti otázky.

danniiee8
5. apr 2024

@gelifil laboratórne vyšetrovacie metódy v zdravotníctve. Skús sa popýtať niekoho kto to študoval, tam mali dosť takých predmetov..