Myslite si, ze ucitelstvo vie vystudovat kazdy priemerne inteligentny clovek, ked sadne na zadok a 5 rokov maka, alebo si to vyzaduje naozaj nejake specificke danosti, lepsiu pamat, atd.?
vyštudovať možno zvládne, ale ten človek musí mať aj vlohy na to, aby bol dobrým učiteľom, často je to aj o výchove, formovaní detí/mladých, trpezlivosti, naučiť sa počúvať... ale aj vedieť vysvetliť to, čo si študovala primerane veku dieťaťa 🙂
Nie, furt to bude len v teoretickej rovine ... za mňa musí mať človek na to vlohy, rozumieť danému predmetu (nie bifľovanie), žiaci sa pýtajú, chcú vedieť súvislosti atď. ... okrem toho musí byť učiteľ psychológ, vedieť pracovať s rôznymi typmi/povahami žiakov atď.
Ty si nejaký trol? Pár príspevkou nižšie je presne ten istý príspevok len o medicíne.
Áno, je to.lahke
si myslím že isto každý... to nie je medicína...
Takže medicína vyriešená, teraz učiteľstvo, potom bude metalurgia farebných kovov a biochémia?
@lavinis
@deti95060810 Aj matematiku a fyziku, keď nemá logické myslenie? Alebo výtvarnú, hudobnú, keď na to nemá talent?
Učiteľstvo sa dá vyštudovať aj s priemernou inteligenciou a päťročnou usilovnosťou. Mnohí takýto absolventi však nikdy učiť nebudú. Štúdium učiteľstva je totiž menej náročné, než učiteľstvo v praxi.
Bohužiaľ, v dnešnej dobe už skoro každý. Kritériá na prijatie vlastne skoro žiadne, čiže dvere sú otvorené a potom už stačí ako tak preliezť. Bohužiaľ, pre všetkých normálnych učiteľov a normálne deti.
Tak takú fyziku, chémiu, matiku ani slovenčinu podľa mňa každý nie (hlavne tú slovenčinu tu vidíme dennodenne, že to nie je pre každého), ale takú občiansku, etiku by človek s akou takou pamäťou zvládnuť asi mohol.
@evamarek77 toto su take vseobecne kecy. Ucitelstvo je krasna praca ked sa tomu clovek rozumie, vie vysvetlit a deti zaujat. Nie je to praca pre kazdeho. Ako su ucitelia ktorych si rodicia vazia a potom je aj ta druha strana - a to su ludia ktori v skolstve nemaju co hladat. Ucitel tiez nemoze pocitat s tym, ze 100% deti bude nadsene z vyuky, ze vsetky deti budu sediet na zadku - a to su uz veci ktore treba riesit. Ale to je na rieseni skola+rodic a pripadne skolsky psycholog. Ale velmi male percento skol sa venuje aj niecomu inemu ako je klasicka vyuka a potom je v triedach veselo.
za mna je ucitelstvo jedno z najkrajsich povolani, pretoze sa cloveku moze dostat pozitivnej spatnej vazby denne, na konci roka a kolko z nas si spomenu na dobreho pana ucitela alebo pani ucitelku aj po rokoch.
Ucit nie je o tom, ze porozpravas, co vies podla osnov.
Aj po VS je za tym kopec priprav, hladanie novych info, novych postupov, vediet poukazat na prelinanie sa vedomosti z viacerych predmetov, atd.
A jedna vec je vediet, rozumiet, druha to naucit.
A vysvetlit tak, aby porozumeli. Teda nielen jeden tvoj sposob vysvetlenia, ale snazit sa pochopit myslenie viacerych deti a skusat to vysvetlit tak a onak. Hladat nove pristupy.
Isto sa vzdy najde niekto, kto to neda, nepochopi. Zial pokryt komplet vsetkych sa neda (a kolkokrat tych par je skor o tom, ze sa im aj nechce.).
Takze nie, ucitelstvo nie je pre vsetkych.
Dá ano,ale napríklad taká telesná výchova ,neviem či to dokáže každý vyštudovať a spraviť talentové. Skôr si myslím že nie. A keď príde prax,tak to je už iné kafe ako študovanie ....
vystudovat ucitelstvo je vyrazne (a velmi vyrazne) jednoduchsie ako vystudovat medicinu aj tlak na dalsie vzdelavanie je uplne niekde inde
a ano priemerne inteligentny clovek ak chce ho vystuduje
@loginexistuje Od teba sa táto odpoveď dala čakať 😂😂😂
@zuzanockamt a co je na nej smiesne a nepravdive ? musela si sa strapnit ?
@loginexistuje Určite výchovy, matiku a fyziku nevyštuduje každý. Potrebuje totiž aj nejaký talent a nadanie. Ja by som hudobnú nevyštudovala. Matiku, fyziku, slovenčinu v pohode.
Nemusíš byť zatrpknutá len kvôli tomu, že si v školstve nevydržala a v každej téme len učiteľov zhadzuješ.
@raja95 Tam potrebuješ výchovy a matiku (v MŠ matiku nie).
@raja95 áno, teraz v rýchlokvaskách a kadejakých "VŠ" je to možné. Keď som študovala kedysi pred viac ako 20 rokmi, bolo to iné, ale ja nemám 1.stupeň ani MŠ
@zuzanockamt na mat fyz nepotrebuješ extra logické myslenie, len záujem o mat fyz a odhodlanie. Bohužiaľ tento mýtus že musíš byť pomaly genius, aby si mohol mat fyz študovať stále pretrváva a je to výsledok toho, ako zle sa mat fyz na Slovensku učí.
@lavinis Nuž tak potom neviem, prečo nás matikárov je tak málo, keď si stačí štúdium matiky len odsedieť nabifľovať ako dejepis alebo občiansku.
Jedna vec je vyštudovať. To naozaj nedá každý, veľmi veľa spolužiakov mi počas rokov skončilo. Dokonca aj na štúdiu etickej výchovy- veľa filozofie a psychológie.
A ďalšia vec je prax. Mala som spolužiačky, ktoré mali skúšky na Ačka, ale nevedeli pracovať s väčšou skupinou detí, rečniť, zaujať.
@lavinis Problem je inde-vystudovat to mozno zvladne, ale ak sam nie je v tom naozaj dobry a nevie napr. tu matiku poriadne, tak potom to nevie ani poriadne ucit. Lebo ano, vystudovat sa da aj na same E-cka, teraz sa kadeco z osnov vypusta na kazdom stupni a podla toho to aj vyzera. Najst dobreho ucitela matematiky je uz velmi tazke.
v porovnani so.studiom mediciny je studium ucitelstva urcite "lahsie".....
a vies co nie, studovala som nazvem to nejaku "blbu", podcenovanu pedagogiku a veru ze, v prvom rocniku nas bolo asi 100, do druheho nas pokracovalo asi 80, v tretom rocniku nas bolo 60, statnice spravila asi polovica.... takze nie, nie je to len o tom ze sadnes na zadok a makas, je to aj o tvojej voli a vytrvalosti, ja som studovala externe, popri praci v uplne inej oblasti a detoch, vies co to je najst si cas po nociach na ucenie, studium knih a pisanie prac? tolko krat som to chcela vzdat a vykaslat sa na to, ale nevzdala som to a dokoncila, ale kolki to vzdali a nedokoncili.
Závisí od toho, aký aprobačný predmet - matiku, jazyky, chémiu, fyziku a výchovy určite každý nie.