Môže sa stať zo mňa chirurgička?

14. jan 2023

Ahojte, chcela by som sa spýtať na váš názor. Môže sa stať zo mňa chirurgička aj keď nechodím na strednú zdravotnícku školu?
Keď som si vyberala strednú, tak som nevedela na akú ísť, tak som si dala odbornú školu, na ktorú teraz chodím. Popri študovaní som zistila, že chcem byť chirurgička. Môže sa stať zo mňa chirurgička. Mohla by som ísť na vysokú s zameraním chirurgie, aj keď na strednej nemám biológiu a chémiu zatiaľ.
Ďakujem

gemerka17
14. jan 2023

Začni sa pripravovat už teraz na prijmacky na medicínu. Biológia + chémia. Otazky sú známe. Je toho dosť. Musis sa to doucit. Aj gymnazista sa pripravuje niekolko mesiacov. Ty kludne aj 2 roky. Ak chceš nebude s tým problém. Po 6 ročnom studiu na medicine, ďalších 5 rokov atestácia na chirurgii.

autor
14. jan 2023

@gemerka17 to 6 ročne štúdiu na medicíne to je ako vysoká škola alebo ako

melanta
14. jan 2023

Žiadna vysoká škola so zameraním na chirurgiu neexistuje. Existuje všeobecná medicína, toto denné vysokoškolské štúdium trvá 6 rokov. Potom pôjdeš robiť do nemocnice a môžeš sa ďalších 5 rokov pripravovať na atestácie z chirurgie. Čiže 11 rokov štúdia kým budeš oficiálne chirurg.

zuzanka.zuzu
14. jan 2023

nie, ty chirurg nebudes. skus nieco ine. drzim palce

melanta
14. jan 2023

A neodpustím si to, ale ak nevieš, že štúdium medicíny je vysoká škola, prosím vyber si pre svoj život iné povolanie. Niekto, kto chce byť lekár vie takúto elementárnu vec už na základnej škole.

autor
14. jan 2023

@zuzanka.zuzu akoze vôbec? Alebo je ešte nejaká možnosť?

sasesoe
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lindous
14. jan 2023

Môžem sa spýtať, na základe čoho si si vybrala zrovna toto povolanie a ešte tak špecificky, keď ani nevieš, že kvôli tomu treba vyštudovať medicínu? Pýtam sa len preto, či to nemáš len zidealizované z telky... ono všetko sa dá, keď sa chce a keď budeš makať, ale prvým predpokladom je, že si takéto info budeš vedieť nájsť aj sama a mať nejakú tú kapacitu a vzťah k chémii a biológii, čo neviem či tam bude..

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luliu
14. jan 2023

Je minimálna šanca, že ti to vyjde, to by si sa musela tvrdo učiť vo svojom voľnom čase veľmi dlhý čas. Aj gymnazisti majú problém a nie niekto s takýmito otázkami, ktorý študuje.....neviem čo, nenapísala si

autor
14. jan 2023

@jabadabadu ja viem ze treba ísť na vš, ale chcela som vedieť, či sa to dá z odbornej sš. A po tej sš kde mam ísť? Tak som to myslela. Ak ak sú myslíš ze som sa ráno zobudila a zrazu chcem byť chirurgička, tak to si úplne mimo. Ja už to viem dávno, lenže nevebola som si tým na 100 percent istá a teraz už som lebo sa stalo niečo, prečo som sa takto rozhodla

luliu
14. jan 2023

Tak si mala ísť na gymnázium, to najlepšie pripraví na VŠ. Akú máš SS?

gemerka17
14. jan 2023

Ach jo dievča zlaté. Zabudni na tento tvoj napad. Máš určite viac ako 15 rokov a je tragédia, že takéto základy nevieš. Budeš rada, ak zmaturujes a dostaneš sa nejakú výšku bez prijmaciek. Či ju dokoncis, ťažko povedať. Na medicínu nemáš kapacitu.

autor
14. jan 2023

@lindous nechcem byť zlá, ale je to moje rozhodnutie, a to tu vám písať nebudem, je to dosť osobne, a nechcem si to zase pripomínať, a chcem pripomenúť, že viem, že treba vyštudoval medicínu, len neviem kde mam ísť po strednej

mikadooo
14. jan 2023

Ahoj. Najskôr musíš vyštudovať medicínu - univerzita (=vysoká škola). Tam sa to nedelí na odbory - 6 rokov sa učíte všetci to isté (iba zubári majú iné predmety). Je jedno, či chceš byť chirurg alebo trebárs ortopéd. Až potom, keď už budeš mať diplom, budeš si robiť atestáciu pod dohľadom skúsených lekárov. Až tu si volíš odbor, ktorý chceš robiť. Až keď budeš mať atestáciu, môžeš robiť samostatné chirurga. Medicína je veľmi ťažká, to ale neznamená, že nemáš šancu. Prvou veľkou skúškou budú prijímačky. Na tie sa dá pripraviť, nájdi si vzorové testy a začni. A keď sa na medinu dostaneš, budeš musieť makať,makať,makať, aby si ju vyštudovala. No a potom už len tá atestácia a môžeš byť chirurgom. Držím ti palce, ak si pôjdeš za svojím a budeš ochotná veľa sa učiť, odopierať si a sústrediť sa len a len na štúdium, proste dať do toho všetko, verím, že to vyjde a jedného dňa bude z teba skvelá chirurgička.

konikkon
14. jan 2023

Akože nevieš, kam máš ísť po strednej? Predsa na prijímačky na medicínu. Či čo sa pýtaš, nerozumiem otázke

luliu
14. jan 2023

No po strednej musíš ísť na prijímací pohovor na medicínu

veronikaszabova
14. jan 2023

Joooj, zlaticko. Strasne jednoducho si to predstavujes...
Poznam babu, na gymnaziu same jednotky, na prijimacky sa ucila 2 roky a dostala sa na medicinu az na 2x.

autor
14. jan 2023

@mikadooo ďakujem, aspoň sa tu niekto nájde normálny, kto mi to vysvetlí a nie je hneď na mňa ako... Neviem co... Takže teraz po strednej mam ísť na medicínu čiže uviverzitu, ktorá trvá 6 rokov a potom atestácie a tam si vyberem chirurgiu? Ak som to dobre pochopila

autor
14. jan 2023

@veronikaszabova nie nepredstavujem si to ľahko, len som sa pýtala ci sa to dá alebo nie

autor
14. jan 2023

@luliu dobre a to je všetko po strednej, len ísť na tú medicínu a potom atestácie

prasiatko30
14. jan 2023

@jabadabadu nie - pozera Grey's anatomy a pacilo sa - to inspiruje. Na tom nie je nic zle😉 ono to skor vypada, ze je velmi mladucka a ani nevie ako funguje skolsky system - smutne kedze je jeho sucastou najmenej 8rokov. ale vsetko sa da dobehnut a zvladnut. skor je trochu zvlastne, ze dievca ma pristup k internetu a jediny sposob ako najst informacie o studiu na medicine je na MK 🙈

kukuk29
14. jan 2023

skus si rozsirit vseobecny rozhlad 🙊 a potom zistis ze takyto tvoj sen sa da splnit jedine ked si sikovna a mudra a hlavne ked vystudujes medicinu 🤔😉a podla tvojej otazky a odpovedi tato moznost u teba nepripada momentalne do uvahy...

autor
14. jan 2023

@konikkon áno to som sa pýtala, lebo som nevedela ze medicína sa bere ako vš

veronikaszabova
14. jan 2023

Ale vies... Ked sa tu pytas take elementarne veci - kam mam ist, ked chcem byt chirurcicka? Tak sa necuduj, ake odpovede tu su. Lebo to svedci o IQ ...
Na akej strednej si a aky mas prospech??

autor
14. jan 2023

@prasiatko30 akože fakt vtipné tak som sa zasmiala, že mám prístup k internetu haha, ja nie som 8 ročne dieťa

mikadooo
14. jan 2023

Áno, správne, presne tak.

lindous
14. jan 2023

V pohode, ja som sa len pýtala, nemusíš odpovedať, napadlo mi to len preto, že mám veľa kamarátov medikov resp. už skončených doktorov, ktorí ale asi vždy vedeli čo chcú a ako sa ku tomu dopracovať a podľa toho ako si sa pýtala sa mi zdá, že to vidíš trochu jednoduchšie.. Ale veď nikto učený z neba nespadol a nie každý má doma niekoho, kto mu toto vysvetlí 😊 je jedno z akej školy pôjdeš, jedna by ťa pripravila lepšie, iná horšie a budeš musieť ešte viac zamakať sama, ale však za pokus nič nedáš, no mala by som aj záložný plán pre istotu..

prasiatko30
14. jan 2023

no vsak to je to - mas pristup k internetu a nedokazes si vyhladat zakladne informácie.

autor
14. jan 2023

@mikadooo ďakujem. Viem, že aspoň nejaký normálny ľudia sa nájdu