Myslite si, ze medicinu vie vystudovat kazdy priemerne inteligentny clovek, ked sadne na zadok a 6 rokov maka, alebo si to vyzaduje naozaj nejake specificke danosti, lepsiu pamat, atd.?
Priemerne inteligentny zato odhodlany clovek urcite ano.
Je to individuálne, poznám ľudí čo medicínu nezvládli aj napriek disciplíne a snahe. Ale zas je rozdiel čo vnímaš ako priemernú inteligenciu. Známky v škole o inteligencii nevypovedaju. Jednotkarky odišli s plačom lebo ich vyhodili chudatka zo skúšky a trojkarky dávajú ľavou zadnou koľko krát
Nemyslím si. Je tam enormné množstvo memorovania, treba výbornú pamäť. A málokto dokáže týždne sedieť na zadku a učiť sa od rána do večera.
To záleží ako zvláda tie predmety (biológia, chémia atď), ktoré sú tam dôležité, a či to zvládne uvidí najmä v prvých dvoch-troch rokoch, či urobí načas skúšky.
Priemerný žiak to môže mať dosť ťažké.
ja si myslím že bežný človek - bez známosti , dostane zabrať..
synov kamarát vyštudoval, ale mal pomerne veľké problémy.
susedka vyštudovala aj s malinkou dcérou, ktorú mala v 2 ročníku.
Áno, vie, toto tvrdia moji kamarát lekari
Moja bývalá spolužiačka vyštudovala medicínu. Už na základnej ledva šla na trojkach, logické myslenie žiadne, moc jej to nemyslelo. Ale makala poriadne, ja by som to nedala
Každý určite nie. Aj keď je snaživý
Za mna priemer nie.
@mpg
@euka210 Baby nečítate s porozumením. Autorka písala o priemernom inteligentnom človeku. A to je 99% jednotkárov na gymnáziách či iných stredných školách. Študenti medicíny a lekári nie sú nadpriemerne inteligentný (podľa stupnice) ale normálne priemerný inteligentný ľudia - tak ako na väčšine vysokých školách či iných postoch vyžadujúcich vysokoškolské vzdelanie. Na vyštudovanie medicíny netreba mať vysoké číslo IQ (ani nemajú), stačí záujem a sadnúť za učebnice a učiť sa. Treba si položiť otázku, či by lekár vedel vyštudovať VŠ technického smeru, či za právnika, architekta alebo ekonóma. Je dosť pravdepodobné, že by mu to spôsobilo problémy pri štúdiu a to najmä z dôvodu, že dané predmety by ho nebavili. Bolo by to pre neho ťažšie ako medicína.
Nie jedine asi len keby opakoval skusky dookola a aj rocníky.
Závisí od toho, ako chces potom pokračovať. Mala som spolužiakov, ktori sa len a len učili, tvrdili, že nie je čas na nič iné a spokojne skončili. Ja som skončila tiež, dokonca s lepšími známkami a popritom som plnohodnotne pracovala. Plus som stihla jazyky.
Medicínu milujem, vďaka jazykom som výborne zaplatená a mám fakt spokojný život. Takže nie je to až také peklo, aby sa pri tom nedalo pracovať.
Ale aby som odpovedala na tvoju otázku - podľa mňa bolo štúdium fakt dosť náročné, mám spolužiakov, ktorí si popri medicíne urobili právo, konkrétne poznám dvoch a ti hovorili, že sa na jednu skúšku na medicíne učia 4-6 týždňov, na práve okrem zopár špeciálnych skúšok ako obávané Rímske právo, im stačili 2 dni.
Hlavne na to treba mat aj talent a zaludok. Moj muz isiel z elektronickej priemyslovky na medinu vo Viedni, vzali ho, ale po 3 rokoch si vybral specifikaciu na bioinzinierstvo. Doktorat ale robil z vyskumu nadorov na mozgu, nejake tri typy. Hlavne cloveka musi bavit chemia, fyzika a ta prax v nemocke. Oni mali hned od druheho rocnika, takze sa dost namakali.
áno, podľa mňa uplne v pohode, mala som kámošku medičku, bola som svedkom "učenia sa " ... Akurát musiš byť pripravená teda na telo, krv ... Toto je podľa mňa to, čo by mňa zadržalo to isť študovať.
@mooonika1975 mna tie 12tky sluzby a casto aj 24 sluzby. Ako je ine byt lekar potom vo svojej ambulancii a ine je byt tie roky v nemocnici.
Myslím, že na medicínu treba fakt veľa chcenia a sily. Nie každý je na latinčinu a tie podrobnosti, ktoré je potrebné vedieť. Nie každý znesie pohľad na ihlu či krv... Medicína nie je o tom, ako @kiki68 napísala, že musí pracovať v nemocnici 12h ako sestra či 24h ako lekár... Môže pracovať aj za minimum a vypomáhať v domovoch dôchodcov... Je to len na každom, či je ochotný venovať čas tomu, že bude pracovať pre to, aby boli ostatní zdraví, nie aby zarábali na chorobe ostatných...
Jasné že to zvládne človek ktorý sa učí a chce to, ženy ak nemáte vlastnú skúsenosť tak neraďte, každý si mysli že je to najťažší odbor, pritom sa v pohode dá porovnať aj s inými odbormi prirodovedeckymi napriklad farmáciou…
ja mam vystudovanu technicku VS. nam neraz starucki profesori, ked nas chceli povzbudit, hovorili, ze VS technickeho smeru vystuduju len inteligenti, pravo a medicinu vystuduju taki, co im staci disciplina a dobry zadok.
Ja s tym vsak vobec nesuhlasim, kedze mam spoluziacky zo strednej, ktore medicinu studovali a tam sa ucia take kvanta uciva naspamat, ze trebars ja s mojou pamatou by som to nedokazala. Mam 14 rocnu dceru a ona by bola dobrym adeptom na studium mediciny, lebo ma sialenu pamat- precita si 2x ucivo a dve A4-ky takmer doslovne zopakuje.
Dufajme, ze nie, nechcem, aby ma liecili priemerne inteligentni ludia.
@gemerka17 kukni na net, priemerna inteligencia je 90-100...25%obyv.... urobia maturitu, vysku len tazko. Na VS potrebujes nadpriemer a na medicinu urcite.
A ze jednotkari na gymku su priemer...total somarina ...to su nadpriemer a mozu tam byt napriemerne inteligentni buduci IT, ktori maju vysoke IQ 1 len matika a prirodne odbory, zo Sj atd.mozu mat kludne aj 3.
Znamky ani IQ nie su urcujuce pre dobry zivot, najuspesnejsi byvaju prave 3 v skole, lebo vedia co chcu, su vynaliezavi a pri vysokom nadpriemere mozu chybat socialne zrucnosti a EQ...
@letter môžem ti z vlastnej skúsenosti povedať, že chcieť a učiť sa nestačí. Keď nemáš na to potrebné vlohy, tak sa môžeš aj na hlavu postavit. A to sa týka všetkých odborov nie len medicínskych. Ja by som v živote nevystudovala IT alebo technický odbor ale medicínu aj bez každodenného učenia. A je plno čo poodchadzali z mediny farmačky či iných lekárskych odborov lebo to proste nedávali, aj keď veľmi chceli a snažili sa pre to urobiť všetko. Na to treba aj trošku talentu, schopnosť zapamätať si veci adekvátne uvažovať, nie len chcieť a mať disciplínu. Je to to isté ako keď človek nevie spievať. Síce sa možno nauči nejak pracovať s hlasom aby to neznelo ako texaský masaker, ale asi sa tým neuživí.
@matkahelka jasne...su technicke typy, pamatove, jazykove, umelecke....moji nevedia napr.kreslit, ale matika im ide velmi dobre, jedneho zaujima vsetko o prirode, mensi vie slovicka z anj skor ako jeho starsj brat 😁
@kacernakokse to ako ja, co nemam technicke myslenie...kym mi to manzel nenakresli, tak len z rozpravania to proste nepochopim ked ide o technicke vecj...a to ja mam Vs a on "len" maturitu. On zase nechape na co je filozofia 😁 ...kazdy ma vlohy na nieco ine.
@kacernakokse to platí ale o každej VŠ
@letter veď to aj píšem.
@kiki68 Viem, že to je brané počas štúdia ako prax. Kamarátka tak mala, ale zostala pracovať v nemocnici. Za to ja by som šla inam. Išla by som pomáhať druhým do zdravotníctva ako pacientom, ale nemôžem si dovoliť pri mojich deckách a rodine, že tam strávim celé dni... Takže sa rozhodujem, ktorou cestou ísť... Idem si to všetko vyzistiť priamo na škole, ako to vlastne funguje
Nevyskúšas, nezistis. Najprv sa tam dostať a potom vyskúšať. Ak je srdce na správnom mieste t.j. baví Ťa to, disciplína a chuť/ túžba po niečom robia veľa ako zvládnuť aj veľké prekážky.
Samozrejme, že vie. Ide to určite ľahšie ak ťa dané veci bavia, zaujímajú a máš k nim vzťah. Tam je to skôr založené, že naraz treba vedieť veľké množstva učiva na skúšku, avšak tých skúšok máš tak 2 kusy. Príprava na skúšku môže trvať 2-4 týždne. Na iných VŠ je to skôr o systéme viac skúšok, na ktoré ti treba ten týždeň - 10 dní. Množstvo učiva bude plus mínus rovnaké. Len je to inak naporcované.