Medicína verzus veterina

14. jún 2023

je ťažšie byt lekár pre ľudí alebo zverolekár ?

erickatt
14. jún 2023

No hlavne, zviera ti nepovie kde ho boli
Ludia na 90% ano
Zas zviera ta bude ,,milovat" ak mu pomozes,
clovek ta posle za zachranu zivota este na sud

deti95060810
14. jún 2023

myslíš štúdium? alebo prax...

deti95060810
14. jún 2023

@erickatt a čo spraví súd? nič... hádam ani nepoznám lekára ktorého súd poslal do basy...

macekovam
14. jún 2023

veterina.

hyta
14. jún 2023

Ja by som si vybrala veterinu.

melanta
14. jún 2023

Je potrebné si uvedomiť jeden podstatný rozdiel medzi lekárom a veterinárom (mimo toho, koho/čo liečia). Lekár sa vie uplatniť aj mimo toho, aby si zakladal súkromnú prax. Pretože v nemocniciach v celej krajine je nedostatok lekárov. Veterinár buď pôjde robiť k niekomu do súkromnej praxe alebo musí mať sakra dosť peňazí na to, aby si otvoril vlastnú prax. O tom by vedel hovoriť každý veterinár, ktorý robí za nič moc plat u niekoho, lebo na vlastnú prax by potreboval ozaj veľa euráčov (nie 20-30 tisíc). Veľa ľudí napíše, že by si vybrali veterinu, pretože väčšina vidí iba to, aké poplatky necháva u veterinára.
Nuž a ďalším faktorom podľa mňa je, že medicínu by mali ísť študovať ľudia, ktorí chcú liečiť a pomáhať ľuďom. Veterinu tí, ktorí chcú pomáhať zvieratkám.

melanta
14. jún 2023

@deti95060810 presne tak, koľko je prípadov, že úrad aj posúdi, že lekár pochybil a to je asi tak všetko. Pacient zomrie alebo musí žiť s tým, že mu odrezali nesprávnu nohu a lekár dostane max výpoveď a hneď ďalší týždeň sa zamestná inde.

martinmmartin
14. jún 2023

Vela veterinarov pracuje za dobre prachy v mäsopriemysle. Bez veterinara tam bitunok totiz stoji. Takze da sa aj bez vlastnej praxe

simca06022011
14. jún 2023

No... ako povedala naša vet, ona musí vedieť všetko. Ma mikroskop, sono, atď žiadne pozrie vypocuje a pošle ďalej. Musí vedieť ošetriť všetko, zákroky robiť všetky od chirurga až po zubára, od endokrinológia až po očného Dr. A pre viac druhov zvierat... v každom prípade je to iné ako medicína... zodpovednosťou, praxou, spôsobom fungovania... aj súkromný lekár potrebuje vybavenie a aj vet... ale v podstate každé podnikanie vybavenie potrebuje. Štúdium neviem... poznám aj vet aj Dr a ľahké štúdia to nie sú, vet špinavsie, žiadne biely plastík a ambulancia ako medicína alegumaky, napr. Stajne, chlievy, smrad atď;) cieľom by ale malo byt chcieť liečiť zvieratá alebo ľudí. Vzťah k tej skupine treba Mať. Si predstavutvtreba ako skočí vet do ohrady k ovciam, baranovi... nie šteniatko tu a tam. Lebo tam si prejdú na skole a potom sa už špecializujú na tie svoje...

simca06022011
14. jún 2023

@martinmmartin tak áno, vet majú prácu aj v statnej správe, aj kadetade ( povoľujú chovy, kontrolujú... v podstate viac úradník je niekedy ako vet)

panizima
14. jún 2023

O lekárov je veľký záujem je ich malo

77daniela77
14. jún 2023

Bud mas vztah k ludom ze im chces pomahat bez nejakych zabran,ze s tym nebudes mat problem.....napriklad ak by niekto odpadol na ulici mas odvahu pomoct.......alebo mas vacsi vztah k zvieratam,nebojis sa ich a mas trpezlivost venovat sa im....

colsami
14. jún 2023

@erickatt a ty myslis ze majitelia zvierat neposielaju veterinarov na sud?
By si mala vidiet rocenku komory veterinarnych lekarov sr, kolko mame takychto pripadov rocne. Cez dozornu komisiu, disciplinarnu komisiu a sudy.
Si si nevsimla ze zvierata su pre niektorych viac nez ludia? A zo vsetkeho obvinia veterinara, aj z veci za ktore nemusi niest vinu. Ale to je na dlhsi rozhovor.

Jedna vec aby bola kazdemu jasne, nie je to o tom ze doktor pracuje s ludmi a veterinar so zvieratami. Ako veterinar rozpravam a jednam s tym istym clovekom (mojim klientom a majitelom zvierata) ako humanny doktor s jeho pacientom.
Dovolim si tvrdit ze najhorsia cast prace na veterine je prave ten ludsky faktor.

A co sa tyka platu, veterinar je niekde uplne inde ako doktor. Kazdy si moze pozriet pracovne ponuky ktore su verejne na kvl sr, takze ak nie ste z toho 1% ze ste velky majitel vybudovanej kliniky (s pozickami na krku a ludmi ktori u vas pracuju co tiez je zodpovednost ze je pruser a mate z toho pruser vy ako majitel), ale uplne normalny vet u niekoho robiaci, tak platy su v cistom tak od 600e do 1000 priemer, kde-tu priplatok za pohotovost a nocne (co by velaraz radsej clovek nerobil). Take ze okolo 1500 v cistom nebodaj viac, ma sancu dostat clovek len s velkou praxou, nejakou specializaciou na jednom z par vysokych pracovisk. Nehovoriac o tom ze veterinar (99% z nich) pracuje vzdy na zivnost, nie ako zamestnanec.

Takze ak niekto nechce byt veterinar z toho hladiska ze je to jeho sen a prave tato praca ho naplna.. Ma viac "objektivnych" negativ ako humanny doktor, podla mna.

anita6666
14. jún 2023

Na oba odbory by mali byť podmienkou psychotesty! Aj v jednom aj v druhom sú blázni,ktorí s medicínou nemajú nič spoločné, iba to skončia.

lukino2000
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
1xenia1
14. jún 2023

@lukino2000 pozerali ste pracovné ponuky pre veterinárov na komore ako zdieľala pani vyššie v komentároch? Lebo z toho čo som tam videla usudzujem že absolvovent medicíny má lepší zárobok ako veterinár s praxou

erickatt
14. jún 2023

@colsami vidis, vobec mi nedoslo ze aj u veterinara je ten majitel BOH . mozno tym ze ja mam len dobre skusenosti a mily a ochotnych veterinarov

slovakboy
14. jún 2023

Určite chod študovať lekárku. Poznám mladú veterinárnu ktorá hneď po skončení školy šla robiť programátorku lebo tam viac zarobí. Naučila sa potrebné veci a bolo. Prax nemala kde robiť. Lekárov je malo bude ich vždy treba. Za každého režimu aj vo vojne. V práci sa robotníci k inžinierom správajú s dešpektom - je to pozostatok socializmu a falošného rovnostárstva. V Rusku doteraz inžinieri zarábajú menej ako robotníci. Preto tam už vyvoj ani neexistuje. Ten istý robotník ale na ulici sa klania pánovi lekárovi. Ani komunisti nezničili status lekárov a nikto ho nikdy nezničí. Je to tak správne. Aspoň pokým je to štúdium také náročné ako je. Popravde jadrová fyzika je náročnejšia ako veda, ale nároky na študenta medicíny a atestovaného lekára sú vyššie, ako na študenta jadrovej fyziky. Objem učiva je väčší. Veterinári hovoria, že ich škola je ťažšia ako medicína, lebo sa musia naučiť viac kostier, viac svalov. Neviem to až tak posúdiť ale rozhodne lekár má vyšší spoločenský status. Na druhej strane veterinári ktorých poznám sú veľmi milí ľudia a tak krásne sa správajú k zvieratkám ako sa malo ktorý lekar takto nespráva k ľuďom.

lukino2000
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
colsami
14. jún 2023

@erickatt no veterinar moze byt mily a ochotny a ked raz pride troublemaker majitel, nic nezmoze.

@lukino2000 prosim povedz mi v akom svojom. Ze budes v jednej prenajatej miestnosti a budes len ockovat a pichat atb? No to vela nezarobis po odratani nakladov.
Alebo si postavis kliniku? Prosim porataj si co ta stoji pozemok s budovou v dobrej lokalite, vnutro, rengen, usg, analyzatory na biochemiu a hematologiu, a to sme len uplne pri najzakladnejsich potrebach. Uz teraz je to niekolko sto tisic. To sa podari len jednemu z velmi mala. Tj v najvacsich sk mestach ZOPAR. Az potom to generuje nejaky zarobok. Navyse je tu uz trend zo zapadnych krajin kedy kliniky skupuju velke spolocnosti, ktore proste tie peniaze maju. Dnes nemas sancu si robit vo svojom a zaroven sa rovnat velkym uz plne vybavenym klinikam co maju endoskopy ctcka a pod. Nemas sancu. A o dedinskych veterinarov bez vybavenia bude cim dalej mensi zaujem. Zial je to tak. Nemas dostatocny nahlad do veci a na zaklade jedneho dvoch sefov majitelov klinik co maju prachy a zaraba im to, posudzujes populaciu absolutne obycajnych zamestnanych veterinarov co maju uplne priemerny zarobok.

vevapeto
14. jún 2023

Podľa mna je ťažšia veterina, keby som si mala vybrať, tak rozhodne medicína.

colsami
14. jún 2023

Toto su uplne bezne ponuky z veterin, najcerstvejsie, verejne inzeraty na trhu prace komory vet lekarov sr. Bratislavsky okres je "super" v BA zarobi clovek 1000-1200 euro. Treba si uvedomit ze toto je mzda v hrubom, tj veterinar fakturuje a z tejto mzdy pekne moze odratat dane a odvody. Takze mozte na to mysliet ked sa bude hovorit o tom aky ma veterinar skvely zarobok.
95% z nich je totalny slovensky priemer.

mon29
14. jún 2023

Veterina je tazsia, vzhladom k zvieratam.. Ludia su rovnaky, ale zvery nie, jeden ma taky organ, druhy ho nema jeden to ma ulozene tam, druhy hentam, jedno lieta, druhe sa plazy atd.. A blizka buducnost lepsie praje medicine, ale ja napriklad mam blizsie k zvieratam ako ludom.. Cize u mna by vyhralo to, aj napriek tazsiemu studiu..

aeruginosa
14. jún 2023

😶Akoze.. tieto argumenty, ze veterina je tazsia, lebo sa treba ucit anatomiu rozlicnych zvierat a na medicine je to „len" jeden clovek, to fakt?!
Velmi simplexny pohlad na danu temu.

slovakboy
14. jún 2023

@aeruginosa ano z toho pohladu je ťažšia. Ale z iného pohladu je tažšia medicína samozrejme. To sú také naťahovačky že čo je ťažšie. Myslím že to nie je dôležité ak sa niekto vie naučiť jedno, bude vedieť aj druhé. A treba aj vzťah k tomu.

bylinka25
15. jún 2023

Veterina, práca zo zvieratkami je vďačnejšia, tieto milé tvory nevedia síce rozprávať, ale očami naznačia obrovskú vďaku za to, že im pomôžeš.

naneta258
Autor odpoveď zmazal
Zobraz