Ahojte, ako sa dajú zvládnuť jednotlivé ročníky na medicíne?! Príp. je veterina jednoduchšia?! Ktorá medicína je o.k. na Slovensku?!
Myslím, že veterina bude obsahovo na učenie o niečo ťažšia. Predsa len to je štúdium zamerané na veľa druhov zvierat a ich sústav. Medicína je zameraná len na jeden druh a tým je človek ...
No čo sa týka praktického hľadiska si myslím opak, že medicína bude predsa len náročnejšia, pri človeku a jeho zdraví máš ovela väčšiu zodpovednosť ako pri zvierati ... ďalej práca s ľuďmi býva psychicky niekedy veľmi náročná a nevďačná, zatiaľ čo pri zvieratách to môže pôsobiť na teba aj ako terapia 😁🐕💕, pokiaľ ich miluješ.
akosi nerozumiem otázke. ty si vyberáš podľa náročnosti? inak ale rozoznávaš, že liečiť ľudí a zvieratá je podstatný rozdiel, že? ak máš k obom absolútne rovnaký vzťah, tak OK, vyberaj podľa náročnosti. ja si napríklad ale neviem predstaviť odrodiť nejakú kravu. mám na mysli klasickú, 4-nohú 😀
Veterina je tazsia, nasho veta manzelku nenechali prejst statnicu ani tehotnu, mesiac pred porodom. Musi po porode este zase rok ist a dorobit tu statnicu. Ako veterina je oproti medicine zlata bana. To mozem povedat ako klient viacerych top vet klinik. Poznam vela vetov a aj ludskych lekarov. Ako pri humannej medine sa o dost viac namakas v nemocke, pri veterine mozes mat vlastnu prax doma a specializovat sa na rozne odbory je dnes uz vo vet samozrejme. Univerzitu na vet odporucam bud Brno ( naozaj super ) alebo Vetmed Uni Wien ( super skrz moznost praxe priamo na Uni). Humannu medinu zase Hradec Kralove alebo Prahu. Ak vies nemecky/ anglicky tak tiez Vieden . Moja mama pripravuje ludi na medinu a veterinu, takze presne vieme ze kde ako
@panelacikova ak sa nevie lekar spravat s uctou ku krave, tak nema co ist k zene. To je cele. Musis mat uctu k tomu povolaniu a pacientom. Potom to vyzera tak, ze zeny rodia horsie ako tie kravy na jrd a su urazane.
Ja si myslim, ze na veterine su narocne tie medzidruhove rozdiely, ale na medicine si myslim, ze je viac veci narocnejsich, v humannej medicine su predsa len ine moznosti ako pre zvierata. Som absolvent veteriny.
A ako niekto pisal, ze praca s ludmi je narocna a so zvieratami je to lepšie. Netreba zabudat, ze aj tie zvieratá maju vacsinou majitela... 😀
@kiki68 ty si celkom nepochopila môj príspevok. tu nejde o úctu k žene, ale o to, že jednoducho mne je proti srsti napríklad robiť také úkony ako pôrod alebo operáciu u zvieraťa, hoci zvieratá mám rada a neubližujem im. aj samotné kúpanie či iná starostlivosť, jednoducho nie som stavaná pre život so zvieratami. ľuďom pomáhať (aj fyzicky) nemám problém. preto vidím naozaj rozdiel odrodiť kravu a ľudskú bytosť.
@kiki68 akože v konečnom dôsledku súhlasím, že veterinár (už vyštudovaný s praxou) to má jednoduchšie ako "ľudský" lekár. ALE, musí tie zvieratá fakt milovať. a na toto nie je stavaný každý. tak som to myslela, ale hádam si mi porozumela 🙂
@panelacikova kto nechce pracovat so zvieratami, ale aj s ludmi, tak veterinu nerobit. Lebo je tam dost prace aj s ludmi. Casto je to prave o tom, ze ten majitel nechce pochopit diagnozu, nechce prijat veci. Proste tazke povolanie v tomto smere. Ale je to zlata bana skrz to, ze mas moznost mat prax doma, pripadne robit napr dermatologiu, co je ryzovacka prachov v takom style, ze za mesiac mozes na Maldivy. Moj ucet na veterine bol aj okolo 4000 eur za tyzden. To
@kiki68 peniaze nie sú všetko 🙂 musíš mať k tomu aj vzťah, bez toho to nejde proste. to snáď uznáš. a o tomto tu celý čas píšem.
@panelacikova to ano, preto zalezi na tom, ci s tym chce vobec clovek robit. Napr moj muz ma medinu a robil iba v labaku a teraz v kancli. Tam je to naozaj o tom, ci chce clovek pracovat s ludmi, zvieratami. Stale sa da skoncit vo vyskume, v labaku. Ako ja si neviem muza predstavit pri ludoch, on nema taku empatiu. On to studoval kvoli rodicom.