Medicína na Slovensku verzus medicína v Čechách

sandri2009
13. jún 2024

Dobrý deň, bola by som rada, keby mi poradíte, aká medicína je najlepšia. Už veľmi dlhý čas rozmýšľam nad medicínou. Viete mi, prosím, poradiť, či sú lepšie medicíny na SR alebo v Čechách ? Najlepšie by bolo, ak máte osobné skúsenosti. Lebo jedna pani mi raz povedala, že ona vyštudovala medicínu tu na SR a povedala, že vôbec neodporúča, lebo nič zo školy nevyužila v praxi, narozdiel od jej manžela, ktorý študoval v Čechách. Avšak, ja už dlho som za medicínu v Olomouci, ale stále aj rozmýšľam, či predsa by som neostala na Slovensku. Takže by som bola rada, keby mi poviete buď teda tie osobné skúsenosti alebo ak máte niekoho v okolí, čo studoval medicínu a viete mi povedať podľa tej osoby nejaké skúsenosti/názory na danú školu. Ďakujem vopred veľmi pekne za odpovede.

PS : Prosím, zdržte sa niektorí členovia zbytočných komentárov, ktoré sú úplne od veci a nevhodné. Ďakujem.

aeruginosa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
magimi
13. jún 2024

Podľa mňa to máš jedno, alebo všetko má svoje pre aj proti. Ja som študovala v Martine a bolo to super. Mala fakulta, všetci sme sa poznali...aj s vyucujucimi boli lepšie vzťahy. Teóriu musíš zvládnuť všade rovnako....a v konečnom dôsledku sa aj tak najviac naučíš, keď začneš pracovať. V praxi som sa stretla s rôznymi absolventmi a ich šikovnosť vôbec nesúvisela s tým, kde študovali, ale s ich ambíciami a či chceli alebo nechceli. Prve týždne sme všetci neschopní a vyklepani, či sme skončili Karlovku alebo UPJŠ v KE 😀
A keď sa vrátiš do práce po 10 rokoch materskej ako ja..už nevieš vôbec nič 🙂 a ešte aj tí absolventi sú múdrejší, lebo majú aspoň tú teóriu v hlave

bessdonna
14. jún 2024

@magimi mozem sa opytat zo zvedavosti,ak sa nenahnevas,na medicinu potrebujes mat gymnazium a tam same jednotky?respektive musis byt vrodena kapacita,alebo velku cast robi usilovnost a vytrvalost?vzdy ma to zaujimalo.

magimi
14. jún 2024

@bessdonna tak samozrejme, keď chodíš na gymnázium, oveľa ľahšie sa na medicínu dostaneš. A tiež tie prvé roky sú pre teba lahsie. Potom to už je o húževnatosti, schopnosti učiť sa...Ja by som povedala, že najdôležitejšie je, aby to človeka bavilo, vtedy sa to nezdá ťažké.
Lebo môžeš byť super jednotkar, ale ak raz ťa viac baví informatika, matika, tak na medicine budeš trpieť a nedokážeš sa to naučiť. A zase naopak, taký budúci lekár by možno na mat-fyz úplne pohorel a medicínu zvládne s červeným diplomom.
Konkrétne ja som nechodila na gymnázium, na medicínu som sa dostala s odretými ušami a skončila som s červeným diplomom 🙂
...ale musím povedať aj pokračovanie, napriek tomu, že som skončila s červeným diplomom, dala som sa na rodinnú kariéru, mám 5 detí, žiadnu atestaciu... proste úplne obyčajný doktor.
A nám spolužiakov, čo ledva prechádzali cez skúšky (kvôli lenivosti, nie hlúposti😉 a sú z nich špičkoví odborníci

tahomi
14. jún 2024

Ja som studovala v Bratislave.
Neviem objektivne porovnat ceske LF a nase, v zasade ale na pracoviskach sme sa postretali odvsadial. Tam islo uplne bokom, kde si studovala a nikdy som nevidela v praxi nejake rozdiely.
Ak by som isla studovat v Cesku, tak ti tam odporucam aj zostat. Nie je rozdiel skola, ale co nasleduje potom, a to bohuzial sme 10-15 rokov za nimi.

laurita285
14. jún 2024

Škoda ti študovať na Slovensku, však na SVK robiť medicínu :D :D :D jedine ak vojnovú :D jasné že študovať v česku a zostať v česku, posledný nech zatvorí dvere

bessdonna
14. jún 2024

@magimi dakujem za odpoved.myslim si,ze je pekna misia vychovavat svoje deti.okrem toho nekukas ako puk,ked su chore 😂karieru si rozbehnes potom.brutalne malo pediatrov je,atd.