Ahojte zienky, mam syna v druhom ročníku gymnázia a nevie sa rozhodnúť či chce ísť IT smerom alebo medicína. Baví ho informatika ale aj biológia a chémia. Myslím, že je najvyšší čas sa vydať jedným smerom, aby sme vedeli vybaviť potrebné doučovania a semináre. Uvedomujem si že sú to diametrálne odlišné odbory preto by ma zaujímal váš názor, prípadne skúsenosti, ak ste mali podobný problém.
na jeho mieste by som sa zamyslela nad pracovnym prostredim a podmienkami. vie si predstavit pracu v nemocnici? v ambulancii? s ludmi? v korporate? v startupe? vie jazyky? co rodinny zivot? nocne sluzby? tazke otazky pre tak mladeho cloveka, viem 🙂
osobne by som isla do IT, ale tak to som ja 🙂
Za mna IT
Závisí aj aka je povaha, ak je viac introvert tak skôr IT, ak je extrovert, priebojný a odhodlaný svoj život venovať celoživotnému vzdelávaniu tak určite medicína, ale aj tam môže robiť vedu a výskum, nemusí byť “len lekár” ako je vyššie spomenuté 🙂
IT 😎
Za mna tiez IT.
IT je jednoduchšie pre život ako medicína, aj študium menej náročnejšie, zarábať dobre môže už ako študent, pracovných ponúk dosť, voľného času tiež kedy bude chcieť, ale zato v dnešnej dobe mať v rodine lekára je výhra.
Ak sa nevie rozhodnúť, tak asi skôr IT, keby to mala byť medícina, tak by vedel, že to je medicína... 🙂 ale teda, keď ho baví biológia a chémia, medicína nie je jediná možnosť s týmito predmetmi, skúste pozrieť napr. bioinformatiku alebo chémiu neskôr so zameraním na počítačovú chémiu...
Za mňa určite medicína. Oba veľmi dobre. Ja nie som IT ale celý deň za PC a to nie je žiadna výhra.
Ja by som ho dala na medicínu (ak ma zaujem, samozrejme). Som cely zivot v IT, cele moje okolie je len IT a ludia sem prichádzaju z akejkolvek oblasti. Cize ja by som ho dala študovať nieco ine co ho bavi.. a ak ho bude tahat it, vsetko sa zvladne popri comkolvek naučiť sam doma a kedykolvek bude v IT vitany. S medicinou to tak nebude, tu ak nevystudujes, tak sa k nej nedostaneš
tie maminky, co radia ist smerom IT mate aj nejake osobne skusenosti ? IT financne? ak niekto povie, ze robim v IT sektore, to som hned prachac .... skuste si prejst znamych a ich financne skusenosti .... presne, ako v medicine .... su platy rovnake? je zodpovednost rovnaka? ja som IT konzultant, moj plat je 2500 €, moj syn je student IT v zahranici, jeho prijem je 4000€ ako student, ale ma iny odbor, ako ja ... moja dcera je studentkou VS forezna medicina, jej plat - popri skole je 2500€ .... ja a syn sedime za pc, mobilom 24 hodin, musime byt v pohotovosti, kedze nase projekty su take, kazdy mame nieco ine ..jeden v danovom sektore, druhy v bankovnictve .... dcera je na pc a mobile 15 hodin denne, kedze pracuje pre zdravotnictvo .... su tieto peniaze naozaj top? za nasu stalu pohotovost? ziadne volno ... a nieco k tomu .... som onkologicka a na liecbu mesacne potrebujem 10 0000€ .. je to ok? este vladzem "zarabat", ale buducnost ? .... cu upratovacka s minimalnou mzdou , ci VS vzdelana profesia s x tisicami € , ak ste chory v tomto state, ste " chudak" ...
Moj synovec studuje medicinsku informatiku, specializoval sa koncom bakalarskeho studia. Kompromisom moze byt aj bioinformatika.
Potrebujeme doktoróóóv...😁
@daniela2202 nie, doktorov nepotrebujeme ..... potrebujeme ich zaplatit !!!
Lekárov mužov potrebujeme ako soľ....rozhodnúť sa musí mladý muž sám.Tiez mám syna v sexte a už je skoro celkom rozhodnutý kam ďalej.
IT a potom moze skusit robit IT pre zdravotny sektor napr
@simsalabim kde študuje?
@janinah vo Viedni.
Ved to on si musí ujasniť čo ho bude baviť viac
My to tu za neho nerozhodneme
Ja by som povedala ze v IT zarobí minimálne tolko ako lekár
Aj viac a nebude mať služby a nočné
Ale to je moje zmýšľanie
Medicina je poslanie. Chce to robiť?
Ja by som tiez volila nieco medzi... Kamosova dcera ma tiez nieco z oblasti it programovania v oblasti mediciny... Aj mi to vysvetloval, ale uz to bolo davno...
IT a môže sa zamerat na techniku v zdravotnictve..
@bubka157 ano. preto som v povodnom prispevku peniaze nespominala, ale skor tie ostatne pracovne podmienky, ktore sa u lekarov a IT lisia. IT napr. moze robit z roznych krajin, cestovat, lekar ma skor tendenciu sa niekde usadit... treba sa zamysliet nad tymi inymi vecami, lebo zarobit sa da v oboch oblastiach.