Ahojte, oplati sa si urobiť MBA. titul? (Nepovažujú to za tzv. kúpený titul? Vraj nato v zamestnaní neberú ohľad) ake uplatnenie by to malo pre budúceho absolventa VŠ ? Alebo radsej Phd.? Viem, ze su to dva rozdielne tituly, ale co má väčšie uplatnenie v ekonomickom smere na trhu práce? Ak sa vôbec nato dnes ešte pozerá...
@rillwen To velmi dobre viem, ale otázka bola skôr zameraná na uplatnenie v praxi, či sa nato prihliada, alebo co sa oplatí viac. Je mi jasné, ze vsade je to individuálne, ale vo všeobecnosti, či sa to oplatí robiť a ake sú ďalej možnosti. Viem, ze Phd. sa oplatí ked si učiteľ, ale aj niekde inde?
PhD sa uplatní aj v štátnej a verejnej správe resp. všade tam kde je tabuľkový plat - zaradia ťa do vyššej skupiny :D MBA tam nemá vplyv.
No a čo sa týka uplatnenia v súkromnej sfére ťažko povedať tak všeobecne, lebo každá firma a každá pozícia má svoje kritériá. Ale skôr by som povedal že MBA nemá pre uchádzača veľký význam, ak sa nehlási vyslovene na manažérsku pozíciu a tam je zas predpoklad že absolventa ktorý už nepracoval na podobnej pozícii nevezmú. MBA osobne vnímam ako doplnkové vzdelávanie pre už fungujúcich manažérov, nie ako pokračovanie štúdia na VŠ.
Z tohto hľadiska je výhodnejšie PhD., má to značne vyšší cveng, no len či to za to stojí? Ja mám jeden aj druhý titul, ale nepochádzam z firemného prostredia, preto sa možno kvalifikovane vyjadrí niekto iný. 🙂
@rillwen myslím, že s tými tabuľkovými platmi to môže byť dvojsečná zbraň... som síce úplne z iného odboru, no mám niekoľko starších kolegov, ktorí si spravili PhD., ale následne sa rozhodli odísť z akademickej pôdy a uchádzali sa o prácu, na ktorú ako kvalifikácia stačí druhý stupeň VŠ a boli uprednostnení uchádzači s najvyšším dosiahnutým Mgr., lebo "stáli" menej peňazí...
@ibrunova presne
@metros Nad tým som nikdy nerozmýšľala, ja chcem zostať vo vede, takže toto ma nejak netrápi... ale tak doklad o najvyššom dosiahnutom vzdelaní sa zvyčajne zamestnávateľovi predkladá.. tak či tak, načo si ho robiť (nie je to málo úsilia a času, ktorý je lepšie investovať do praxe, ak ho vyslovene nepotrebuješ), ak by si ho mal potom zatajovať a vlastne nemať tú výhodu, pre ktorú by si si ho spravil (ak teda hovoríme o čisto praktických dôvodoch a nie je to preto, že máš totálny zápal pre odbor a štúdium, lebo to by si sa asi nepýtal 🙂 )
Tak u nas sa pozerame na ludi co maju/si pisu MBA trosku s usmevom 🙂 Neviem ako to beru personalisti...
3 zaplatené písmená,ktoré má dnes každý blbec..mbeeeeeea😭
Tieto dva tituly sa nedajú porovnávať, MBA nie je akademický titul, ale komerčný, zameraný na biznis, manažment, ekonomiku a príbuzné odbory. Tento typ vzdelávania poskytuje už kadekto, za rôzne ceny a s rôznymi kritériami, ale dá sa spraviť už aj za rok.
PhD je riadne doktorský vysokoškolský titul, získaný po 3 rokoch štúdia so všetkým čo to obnáša (skúšky, publikácie..) vrátane dizertačnej práce.