Matka samoživiteľka a štúdium na vysokej škole

5. máj 2023

Ste tu maminky, ktoré ste s deťmi samé bez nejakej pomoci k deťom a ste zamestnané a zvažujete popri všetkom štúdium na vysokej škole? Respektíve už ste si tým prešli, že ste v takejto situácii vyštudovali? Ako ste to zvládali? Veľmi ma to láka ísť na vysokú školu, učila som sa vždy rada, ale uvažujem, dá sa to vôbec v tejto situácii zvládnuť? Nebude to priveľká nálož už v beztak náročnej situácii?

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nelca0510
5. máj 2023

Veľmi držím palce. Ja som mala spolužiačku,ktorá riadne mala manžela aj jej pomáhali,ale nezvládla to napokon.

hipuska
5. máj 2023

Ja som riesila podobne. Nie štúdium. Dá sa to zvládnuť. Nepíšeš, aké staré je dieťa. Pre mňa boli štyri roviny: finančna, psychická, časová a starostlivosť o dieťa. (Toto si musíš sadnúť a reálne spisat na papier). Či budeš mať dostatok financií, či musíš riešiť dozor k dieťaťu počas štúdia, skúšok atď (navýšenie nákladov) a či si psychicky dostatočne silná na to. Ďalej tomu obetovať čas. Možno stačí počkať 1,2 roky a dieťa bude väčšie a už tá tak nebude potrebovať....

anjelicek26
5. máj 2023

Ako budme realisti - nejake "laka ma to" a kvoli tomu sposobit brutalne rozhodenie celej vasej malej rodiny na xy rokov? Sposobit stres tebe, dietatu/detom, financny, casovy, logisticky? Och dievca..

- pytaj sa sama seba, co studiom chces ziskat...lepsiu poziciu v praci, uplne ine odvetvie, co konkretne?
- ziskas skutocne o tolko viac a dlhodobo, ako keby pracujes dalsich 5 rokov na svojej pozicii "bez toho" a tam sa fakt neposunies za ten cas tiez dalej?
- zvladat pracu a dieta ako samozivitelka je uz brutal narocne
- dat do tohoto kolotoca este aj ucenie kazdu boziu noc a skuskove, znamena, ze nespis, nezijes, si v brutalnom strese a dieta je uplne posledna priorita, ktoru mas...budes jedine chciet, aby uz konecne spalo, aby ta neotravovalo, budes riesit kde ho komu mozes odlozit, aby "nezavadzalo"... a ty ani nemas komu
- ty planujes tuto situaciu tahat niekolko rokov, nie, ze dotiahnem posledny rocnik pri dietati. To chce neskutocnu disciplinu, na vsetkych stranach.

Pockaj s takymito napadmi, kym deti budu mat minimalne 10-12 rokov... nemyslim to v zlom, ale ta realita beznych dni studujucej, pracujucej, sama sa o deti starajucej matky je dost katastrofa. A je mi jedno, ze to niektore "zvladli". Jasne, aj take vynimky su, ale pamät je milosrdna k tomu, ake brutal narocne to bolo... a cas s detmi ti nevrati nikto... ich detstvo bude inak poznacene stresom maminy a faktom, ze na nich nemala nikdy cas...

kacena4
5. máj 2023

nepises ako stare dieta, ine je 5o pri 3r. a ine pri 10r. ak ti nema kto postrazit dieta nemas sancu, studium je piatok/sobota, kde das dieta? ucit domasa vies aj po nociach ked dieta spi

modrykonik33
5. máj 2023

Ak ti to pomôže v práci tak choď do toho, ak nie tak by som sa vydala cestou samostudia a oblastiam ktoré ma zaujímajú

autor
5. máj 2023

Žienky ďakujem a nič v zlom, ale rada by som poznala niekoho kto tým reálne prešiel a bol v rovnakej/podobnej situácii, alebo to v takejto situácii zvažuje.. To, že nad niečím uvažujem neznamená, že hneď teraz idem do toho. Ale zase, mám to v sebe nedoriešené, tak sa s tou myšlienkou pohrávam a zvažujem to. Zmaturovala som na jednotky, celkovo som sa vždy rýchlo a ľahko učila, napriek tomu som na VŠ nešla, stále bolo niečo iné prioritnejšie a rokmi, ktoré pribúdajú si uvedomujem, že potrebujem aj iné naplnenie a iný rozhľad aký momentálne mám. Nemám ďaleko do 40tky a mám 2 deti - školáka, ktorý ma 12 a 4 ročného škôlkara. Už sú dosť samostatní, deti dlhodobo vychovávavam sama. Zvládla som už rôzne situácie.. Čítala som, že existujú školy, ktoré aj preskúšavajú online a prebieha tak aj výučba.. Má niekto skúsenosť s takou školou na Slovensku?

dadis
5. máj 2023

@autorka drzim palce. So mnou na dialkovom studovala cca 40r kocka, ktora zacala studium s dvoma skoncila so styrmi detmi 😆..ale tak pomoc muza mala, ale i tak mala moj obdiv. Dialkove studia na SK su dost narocne z casoveho hladiska. Vyzaduju osobnu pritomnost, vacsinu piatkov a sobot ti vybookuju, skusky prebiehaju cez pracovny tyzden, cize vacsinu dovolenky na to pominas (ak ti z prsce nebudu davat studijne volno). Ani po korone toho vela online nie je. A co vlastne tuzis studovat? Ja osobne by som uz VS nestudovala..tadsej by som nejake kurzy a certifikaty si porobila, ale zalezi od oblasti, ktorej sa chces venovat.,

sajmonka_1216
5. máj 2023

A ako by si bez pomocí riešila prednášky v sobotu? Kde by boli deti? Lebo ja mám prednášky od 8:00-17:30 a skolne platím 960€ ročne, čo si tiež neviem predstaviť zaplatiť z rodičovského, najmä ak máš náklady na hypo, energie atd
Online školu sme mali cez koronu, teraz ťažko takto nejaká funguje.. ja chodím do Prešova

kaktusik007
6. máj 2023

autorka -- studovala som kedysi externe, este som deti nemala, vsetko bolo podriadene sobotam a uprimne, sestdnovy pracovny tyzden bol sakra narocny...... potom som sa rozvadzala, studium som preto zanechala -- mala som ho ako zabavku v podstate..

teraz mam po 40, ta vysoka nedorobena bola nejak vzdy vo mne.... ale ako siel cas, prislo dalsie manzelstvo, do toho tento ma nechal s dvomi malymi detmi a ja som sa borila s existencnymi problemami... externe studium medztitym riadne spoplatnili... nebolo myslitelne do toho ist.

ale... nejak som sa rozhodla uplne zmenit profesne zameranie, a k tomu vysku potrebujem.... takze na jesen padlo konecne rozhodnutie, na jar som si podala prihlasku na vysku a teraz mi akurat cinklo ze som prijata --- decka maju 13 a 12 rokov, uz vedia byt samotni cely den ako budem na prednaskach, vedia si uvarit, nachystat jedlo.... a vraj uz maju vek aj na to aby ostali v noci sami doma a vychystavali sa samotni do skoly -- toto este overene zatial nemam, na to som nemala odvahu 🙂 v kazdom pripade.... aj na tu skolu uz mam na skolne nasetrene na vsetky roky studia 🙂 takze ano, ja mam motivaciu a v podstate uz samostatne deti. Ako to mas ty? sama si musis odpovedat.