ahoojtee zas ja hah, chcela by som sa spytat,pretoze tato tema ma v poslednej dobe dost zaujala ide o marketing/manazment su v tom nejake rozdiely ? kebyze si casom chcem zalozit firmu na aku strednu skolu ist? samozrejme ten minuly prispevok o zdravke si asi väčšina pametate,ale len kebyze mozno pojdem inou cestou a hlavne dali ste mi aj iny pohlad na to lekarstvo a vela som nad tym rozmyslala no stale je to moj sen,ale chcem mat taky aj plan B kebyze sa len predsa len rozhodnem inac alebo nieco bude inak,cize dakujem za kazdu odpoved/radu popripade.
"Kebyze si chcem zalozit firmu..." Asi je podstatne, co by ta firma ponukala aky tovar alebo sluzbu. Ten tovar, ci sluzba vobec nemusia suvisiet ani s managmentom ani s marketingom.
Trebars, kedze si na koniku - zalozi si mamina eshop na predaj oblecenia pre deti alebo kozmetiky alebo hraciek... Alebo zacne ponukat jazykove kurzy, dnes uz kludne aj online formou. Alebo zacne ponukat nejake rucne robene veci - ako na sashe... A samozrejme ze mozes si zalozit aj firmu, ktora s marketingom bude suvisiet, trebars bude poskytovat strihanie videi pre socialne siete a pod.
Vacsinou ak chces podnikat tak zakladna rada je: Vyber si oblast, ktora ta dlhodobo bavi, ktora je ako tvoje hobby, aby si pri tom vydrzal a ustal aj nepohodu. Pretoze kazdy kto zacal podikat, tak ti povie, ze mozno rok makal bez okamziteho velkeho zarobku, bud mas na zaciatku peniaze a na marketing si zaplatis coveka, alebo ak nemas peniaze, potom vela casu investujes do tvorby webu, socialnych sieti, zhananiu dodavatelov a podobne, celkovo budovaniu znacky, hladaniu klientov... Hlavne v zaciatkoch si ludia zvyknu vsetko robit sami, lebo nemaju peniaze na investovanie do dalsich zamestnancov. Cize urcite je obrovskou vyhodou, ak mas vzdelanie v marketingu.
Priznam sa, ze nie celkom verim, ze dnes nejaka stredna prakticky pripravi cloveka v oblasti marketingu. Na druhej strane je kopec kurzov aj zadarmo dostupneho materialu vsade, ze sa to ak chces, vies naucit. Od seo pre weby, ppc reklamy pre vyhladavace a reklamne systemy na socialnych sietach, tvorbu a spracovanie videi, branding. K tomu mladi ludia maju velmi blizko, maju aj viac nakukanych videi a vedia "co leti" - poskusaju vseliake editacne apky na videa a pod... Cize treba to len posunut dalej a zacat sa zaujimat o nieco hlbsie, studovat si veci sam, aj mimo skoly. Skoly bohuzial casto maju zastarale osnovy a ozaj tie najnovsie veci neriesia.
Hlavne sa zameraj aj na anglictinu, najroznejsie videa najdes v anglictine, ktore ta vselico naucia. Pocuvaj markeingove podcasty, sleduj marketingovych ludi na socialnych sietach.
@thirstymonk chapem,dakujem
@ta_mi_ka_ tak aky je v tom rozdiel? Manazment robia manazeri. Manazuje podriadenych. Cize v podstate sa "ucis za riaditela". No a marketing je prakticky tvorba reklam.