Ahojte dievčence, mám učňovské vzdelanie+ nadstavbu. Teraz som sa rozhodla, že by som išla na VŠ. Myslíte, že môžem podať prihlášku alebo to nejako prekáža, že nemám 4-5 ročnú školu?
@babovecka20 maturita je podmienkou, ak ju máš, choď do toho, ak po tom túžiš
Presne tak. Maturita je podmienkou.
Ešte mám takú otázku. Záleží na známkach? Mávala som 2-3. Mohlo by to uškodiť?
@babovecka20 a čo by si chcela študovať?
@babovecka20 musíš spraviť prijímačky, na tom jedinom záleží
@babovecka20 ako prepac, ale s tym, ze tieto zakladne znalosti nemas, ani nerozmyslaj o VS... mozno som to napisala tvrdo.. ale tak to je
@babovecka20 2-3 na ucnovke?...to su "desiatky" na gymli
znamky nie su rozhodujúce, rozhoduju tvoje vedomosti teraz. mam znamu, ktora na strednej 3-4 a studuje na VŠ
@kacena4 otazka je na akej VS a ci ju dokonci...pretoze su skoly, kde beru len pocty..a viac ako 3/4 z nich neskoncia...a samoztejme ss a ucnovka su diametralne rozlicne skoly
@erikavesela načo takéto útoky? Nech skúsi, keď chce, možno skončí lepšie ako gymnazista
@luliu preco to nazyvas utokmi?..to je realita...
@erikavesela Tak vyvedie ťa z omylu. Mam ucnovku, následne nadstavbu a aj vš. Mali sme aj gymnazistov a veru problémy mali dosť veľké. A vysvetlím aj prečo. Ja som ovládala všetky odborné predmety, matematika bola slabá, ale stačilo doučovanie a išlo to. Gymnazisti síce matematiku ovládali ale odborné predmety boli problém a dosť veľký, lebo z nich doučovanie nebolo. Bavíme sa o technickej škole.
@babovecka20 Prihlášku si môžeš dať ak máš maturitu.
Pozri si aké majú podmienky prijatia na škole kde chceš ísť. Na väčšine škôl sa robia prijímačky a berú podľa výsledkov prijímačiek.
Ale sú školy kde sa nerobia prijímačky vôbec a berú podľa priemeru, podľa známok.
@erikavesela Prepáč, ale prídeš mi ako veľmi obmedzená zaškatulkovaná osoba😀 Pýtala som sa, či je možné sa tam dostať a nie na tvoje "prednášky"😀
@babovecka20 VŠ je veľa o samostatnosti - samostudium a teda o schopnosti vedieť sa učiť... Vyhľadať a spracovať informácie, mať systém... Samozrejme, závisí od školy a Tvojich preferencií, niekedy i od štipky šťastia, ale poväčšine je rozhodujúca tzv zadkova metóda - sadnes na zadok a učíš sa...
Podľa toho, čo/kde chces študovať si pozri študijné odbory - aké predmety sa tam učia, väčšinou majú zverejnené i sylaby (osnovy, čo sa tam učí + odporúčanú literatúru)... V ideálnom prípade na VŠ nechodíš "počúvať" ako ti niekto "prerozprávať" knihu, ale máš to vopred naštudované a pýtaš sa/ uplatňujes v praxi (robíš projekty, semestralky a pod).
Môžeš naraziť, že Ti budú chýbať nejaké "základy" - napr pri matematike mnohí sa popri integraloch znova učia scitovat zlomky, čo je učivo tuším 5roc zš, podobne cudzí jazyk Ti nikto "nenaleje" do hlavy a je potrebné si vopred nájsť spôsob, ako na to - máš ešte pár mesiacov čas, odporúčam minimálne ANJ na úroveň, aby si bola schopná učiť sa z ANJ materiálov, rozumela ANJ videám...
Ak chces VŠ len kvôli titulu pred menom, tak to je zabitý čas a radšej sa venuj niečomu inemu
@sasesoe Ďakujem, veľmi si mi pomohla teraz. Určite si to ešte poprezerám. A nie, nejde len o titul. Chcela by som pracovať s deťmi, niečo ich naučiť a možno im byt oporou. Zaujíma ma etická výchova a občianka náuka, tomu bysom sa chcela venovať 🙂
@babovecka20 eticka a obcianska je velmi zla kombinacia, nenajdes si miesto, to je jednohodinovka do tyzdna
@babovecka20 človek sa v každom veku ocitne uplne inde...na základke som mala 3 a zrazu na strednej 1- 2 ...cize viac človeku záležalo. Len dotoho...ked po niečom túžiš dokážeš to ♡
@babovecka20 pozri aj liečebná pedagogika, špeciálna pedagogika, logopedia, psychológia... Momentálne je žalostne málo z týchto profesii a deti so špeciálnymi potrebami pribúda.... Ale i kebyže sa rozhodnes "len" pre učiteľstvo, tak po anglicky nájdeš oveľa viac zdrojov, materiálov, aktivít... Zväz i rôzne kurzy/ knihy ohľadom alternatívneho vzdelávania - Montessory, kniha rešpektovať a byť rešpektovan, rýchlo čítanie, mentálna aritmetika...
Držím palce
@erikavesela Noa? Na strednej môžeš mať aj štvorky a vyštudovať dobrú VŠ.Človek sa mení.
Manžel sa na gympli učil SJ a MAT na štvorky.
Dejepis, biológia, geografia 1/2.
A vyštudoval druhú najťažšiu VŠ po medicíne.
Môj otec detto.Má 2 VŠ a ukončenú učňovku.
@babovecka20 tak skus, potom sa po statniviach ozvi😉....takych ako
@kabinka11 je minimum
@erikavesela ale prosim Ta,na nejaku pedagogicku urcite bude mat a vystuduje ju bez vatsich problemov
@medda_beda prosím ťa to ktorá škola je druhá najťažšia po medicíne?
@ktochytavzite vacsich
@ktochytavzite ano...pedagogiku studuju 3-4..a preto to v skolstve tak vyzera...
@erikavesela ale to len posledne roky, pred 30-timi rokmi boli aj normalne prijimacie skusky a niekde aj dost tazke
@deti95060810 No kedže sa jedná o medicínske pojmy na oboch školách tak veterinárska univerzita.
@babovecka20 vôbec to neprekáža