Mám sa zamerať na angličtinu alebo nemčinu?

30. dec 2021

Vedel by niekto poradit? Studujem na VS, chcem sa zdokonalit v jazyku. Maturovala som z nemciny, B2, anglictinu som mala na B1. Chcem si spravit certifikaty v jazykovej skole na C1 z jedneho (casom zrejme z oboch z nich), avsak, neviem, ktorym zacat. Rozumnejsia by bola asi anglictina, ale viac ma to taha k nemcine.

A este, je tu niekto, kto si robil certifikaty, prip. statnice C1 z tychto dvoch jazykov? Ako dlho ste sa priblizne pripravovali vy? Co by ste znovu urobili inak, prip. isli by ste znova do toho, oplatilo sa vam to?

danieladeley
30. dec 2021

Zamerala by som sa najprv na ten, ktory mi ide viac a potom na druhy. A samozrejme, ze sa to oplati, kazdy certifikat je len k dobru.

babovka2321
30. dec 2021

Anglicky vie kazdy (viac ci menej), nemcina je "vzacnejsia". Ja k nej mam sice vyslovene odpor, ale keby nie, urcite by som sla cestou nemciny.

cyberk
30. dec 2021

Ja som studovala Aj/prekladatelstvo na VS, uprimne ti poviem, ze AJ vie uz teraz kazdy a nepotrebuje na to skolu ani papier, na tvojom mieste by som si vybrala a zamerala sa najprv na Nj 🙂
AJ sa budes tak ci tak zdokonalovat, aj keby si nechcela, tak si neskor aj z toho spravis certifikat 🙂

felycity
30. dec 2021

nemčina, ako je vyššie napísané

kittykat22
30. dec 2021

nemcinu. Ako si b2 tak k c1 to mas len na skok. A este ta to aj viac bavi.

matovicova
30. dec 2021

Určite angličtina, každý Nemec aj Rakúšan vie anglicky

mia_von_prag
30. dec 2021

Zdokonaluj obidva jazyky. Angličtina je nutnost aspon B2 uroven. a ked k tomu budes vedieť nemecky, budes o to viac výnimočná na trhu práce.
Hovorím z vlastnej skúsenosti, nemčinu milujem ale je ocenena hlavne v kombinácii s angličtinou

mia_von_prag
30. dec 2021

A este k tym certifikatom. Je nutný len v istych prípadoch. Napr na pozície v zahraničí vyžadujú od lekarov, učiteľov a mozno ine regulovane povolania certifikát ale ak chces pracovať vo firmách, tie nežiadaju, dôležité je ovládať jazyk.

Ono ten certifikát je fajn ked je čerstvý, to je jasne, ze tu uroven dosahujes. Ale nedá sa nim oháňať stale. Casto sa stáva, ze kandidát ma certifikát c1 ale jazyk nepoužíval roky, takže tu uroven uz nemá.

bluka2
30. dec 2021

To máš jedno, v ktorom poradí to zoberieš. Aj tak lepšie naučiť sa oba jazyky. Tak začni tým, ku ktorému ta to viac ťahá. Každý ďalší sa potom učí ľahšie

sparrows
30. dec 2021

Keďže máš nemčinu na B2, vybrala by som si ju

missviolet
30. dec 2021

s plynulou nemcinou a b1 anglictinou si strasne rychlo najdres pracu, za nemcinarmi sa trhaju firmy

matovicova
30. dec 2021

Ešte by som doplnila, ze môjmu mužovi bezne chodia ponuky aj z Nemecka aj z Rakúska a vyzaduju len anglictinu, nemčinu vobec (oblasť IT)

esmera50
27. sep 2022

@matovicova Nemci sú vraj lenivé na učenie cudzích jazykov :D ale neviem, čo je na tom pravdy