Mám pokračovať na vysokej škole?

hanka51111
28. sep 2022

Ahojte, som študentka na vysokej škole v prvom ročníku.
Odbor, ktorý študujem je síce pekný,pretože pomáha ľuďom ale mňa príliš nebaví ,či už teória alebo prax.Nie je to nič čo by som si vedela predstaviť robiť.Druhá vec je tá , že sa mi nepáči byť mimo svojho prostredia,takze každý deň zabijem čas dochádzaním. Na vysokú školu som neplánovala ísť ( mám gymnázium) išla som iba pod tlakom rodiny. Taktiež pociťujem zhoršenie psychiky a pocit ,že som v neustálom napätí zo školy. O učení ani nevravím,už na základnej škole s mala problém so sústredením na učivo ( pravdepodobne adhd porucha ) a všetko som sa musela biflovat hodiny denne aby som dostala 1-2ku.
O prestúpeni na inú vysokú školu neuvažujem,keďže netuším čo by ma bavilo a na čo by som išla.
Čo by ste mi poradili ? Ako by ste sa zachovali na mojom mieste?
Dosť ma znervózňuje situácia naokolo vo svete a bojím sa že budem robiť celý život prácu , ktorú väčšina ľudí nemá rado.
Odbor ktorý študujem je na Slovensku platovo ohodnotený okolo 800€,avšak viem že by ma táto práca nebavilo.

Ďakujem

ninusa221
28. sep 2022

@hanka51111 keď pišeš že už na základnej si mala problem s učením tak nechapem načo si išla na gympel. Na gympel sa chodi stym že budeš pokračovať na VŠ. Ked si na vyšku ist nechcela mala si ist na strednu odbornú a mala by si maturitu z niečoho.
Ale k tvojmu problému, keď ta toto nebavi dorob si aspon dake minimum toho čo ta bavi ( SŠ) lebo z gymplom sa velmi nezamestaš…

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2022

@hanka51111 Ak Ta skola nebavi a vies, ze sa v tom odbore ani nechces zamestnat, tak potom asi netreba zaberat miesto tym, ktorych to bavi (o to viac sa im budu moct venovat vyucujuci napr.) a hlavne netreba stracat mlade roky niecim, co Ta neilen nebavi, ale aj stresuje. Ak nechces ist na ziadnu inu VS, tak sa musis v prvom rade zamysliet nad tym, co by Ta bavilo robit a potom si urobit nejaky kurz, alebo nadstavbu, proste, aby si nezostala ako mlada a nekvalifikovana.

eteew267
28. sep 2022

@hanka51111 Súhlasím s @hanka51111 ja som sa tiež snažila zamestnať s gymnáziom a lepšie ako dokladač, pokladník asi nenájdeš. Neviem koľko máš rokov či si čerstvý maturant, že si to môžeš ešte premyslieť ale ja by som na tvojom mieste šla buď na iný odbor alebo nadstavbu alebo externe veď dnes máš možností.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
estrella5
28. sep 2022

Ak si si naozaj istá, že to čo študuješ v budúcnosti robiť nechceš odišla by som. Našla by som si prácu. Akúkoľvek. Kľudne by som tie práce aj striedala. A hľadala by som sa. Analyzovala by som v sebe aký druh práce by ma bavil, čo mi ide, čo mi nejde... A buď by som v tej práci zostala (ak by ma nadchla práca, ktorá si nevyžaduje vzdelanie) alebo si dorobila kurz alebo od budúceho septembra nastúpila na ďalšiu VŠ, ktorú by som si už uváženejšie vybrala. To, že máš také zmiešané stresujúcejšie pocity je v 1.ročníku na VŠ normálne. Však si tam asi len pár dní... Ale to, že to nechceš robiť, to už je o inom. V každom prípade si to ale dobre premysli. Naozaj sa v tom odbore vôbec nevidíš?

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
srferreira
28. sep 2022

Odisla by som a zacala studovat co ma bavi. Vlastna skusenost.

marca12
28. sep 2022

@hanka51111 nevzdavaj sa. Semester este len zacal,vysoka skola je velky stres,ale aj ten sa musis naucit zvladat,ved cely zivot je jeden velky stres. Ja som studovala narocny odbor a neoddychla som si celu vysku,neustale zadania,nahanacky,ale dalo mi to vela do zivota ani raz som si nepovedala,ze to nezvladnem. Predmety boli narocne,skusky taktiez,ale bojivala som zo vsetkych sil. Najdi si kamaratov v kruzku,nech zdielate spolu svoje dojmy a podrzite jeden druheho. Z gymplom je blbost sa zamestnat,nenajdes pracu,musis nieco vystudovat.

hanka51111
autor
28. sep 2022

@jabadabadu
Nikdy mi toto povolanie nebolo blízke ,nútili má do neho rodičia

srferreira
28. sep 2022

@marca12 ine je studovat ked ta to bavi a ine nasilu. Ked ta obor bavi a je neviem ako tazky tak to tak neberies, clovek to da. Ale ked jednoducho nie tak naco sa trapit a nutit?

hanka51111
autor
28. sep 2022

@marca12 nemyslím si že keď má človek gymnázium ,že je nemožné za zamestnať. Okolo seba mám množstvo príkladov kedy ľudia z gympla majú " vysoké " zamestnanie zatiaľ čo tí s výškou sú nezamestnaní.

katuskamala1
28. sep 2022

Socialna praca? 🙂 ano? Tak zmeň. (mam ju, bijem si hlavu o mur). Co tak zmenit to a ist na špeciálnu pedagogiku? Pomahala by si tym, co to s ucenim rovnako nemaju lahke... Platovo kusok lepsie, prazdniny,.. Ale niekam chod, s gymplom vela vody nenamutis..

trema
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hanka51111
autor
28. sep 2022

@katuskamala1 rozmýšľam ešte nad zahraničím,páčia sa mi skôr také tie obyčajnejšie zamestnania.

hanka51111
autor
28. sep 2022

@trema mne sa hlavne nepáči ,že nemám cas ..tak isto ako na gymnáziu,bolo to čisté utrpenie. Nonstop iba stres a došliapaná psychika. Keď som začala cez voľno pracovať v obchodnom reťazci ,dosť sa mi to zapáčilo a baví ma to celkom.

estrella5
28. sep 2022

@hanka51111 Ja som nastúpila na VŠ a hneď v prvý týždeň som mala tušáka, že to nebol dobrý nápad 😁 (napriek tomu, že to bolo moje rozhodnutie) Vydržala som prvý semester - chcela som si potvrdiť alebo vyvrátiť, či fakt to nie je ono. Odišla som. Postriedala som si nejaké práce, brigády. A od ďalšieho roka som šla na ďalšiu VŠ. Bol to tiež stres, divné pocity, zmätenosť tie prvé týždne - naozaj to je normálne. Ale potom sa to ustálilo - aj keď stres zostal 🤭 VŠ je naozaj dosť o psychike, ale keď si človek zvykne je to fajn (doteraz mi to celkom aj chýba 🙃). Vytvoria sa kamarátstva, zabehneš sa do systému, začnete si so spolužiakmi viac pomáhať, pozisťujete info od starších (príp.vám dajú aj testy, prednášky z minulých rokov). Tú druhú som už úspešne doštudovala. Napriek tomu, že som mala snáď každý semester chuť s tým seknúť 😁 Aj to je celkom normálne. Počas semestra/skúškového chuť sa na to vybodnúť, počas voľna zabudneš a šup, ďalší semester 🤭 Choď sa prejsť do prírody, upokoj sa, premysli si či je to len stres z prvých neistých dní alebo naozaj si tam nasilu, príp.si ako ja, vyskúšaj dokončiť aspoň ten prvý semester... A inak tiež som mala gympel...

marca12
28. sep 2022

@hanka51111 Zbytocne si potom zaberala miesto na gymnaziu,ked ta studium nebavilo. A mozno sa tam nedostal niekto,kto by rad isiel na vysku. Ak citis,ze ta to nebavi vyska a ani odbir,ktory studujes,skus to zahranicie a uvidis. Dospejes,najdes sa,zmudries a skusenostami naberies istotu a zistis,co vlastne chces. Drzim palce,aby si sa rozhodla k svojej spokojnosti. V tomto musis byt trosku sebecka a mysliet na seba,nie na to,co povie rosina. Poradit si nechaj,vypocuj si ich,ale rozhodni sa podla seba. Ale na jedno nezabudaj,nikdy sa nevzdavaj. Ak snivas o zahranici,nevzdaj to a chod.

trema
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hanka51111
autor
28. sep 2022

@trema práca v tomto odbore ako vravím sa pohybuje okolo tých 800eur, takže Max o stovku menej než by som zarobila v nejakom obchode. A viem , že by ma to nebavilo lebo je to aj psychicky náročná práca 😀 a s mojim problemom s učením,ktoré mám ( za 6 h sa naučím napr.3-4 strany anatómie ľudského tela ) by som aj tak po prvom skúškovom letela.

sisa_s
29. sep 2022

@hanka51111 a co za "vysoke" zamestnanie by si chcela?

budulinka12
29. sep 2022

@hanka51111 podľa mňa to vidíš dosť negatívne. Nedávno som len zmaturovala, síce nie na gympli, ale aj tak. Vieš si celý život predstaviť robiť v obchode? Predstav si to ako rovnaké roky toho istého. S gymplom nemáš tak otvorené možnosti čo sa týka roboty. Skús aspoň učilište si spraviť nech máš niečo v rukách

ropucha6
29. sep 2022

@hanka51111 a mas aj nejaky backup plan? Ono aj ked sa zamestnas, moc casu nebude 🙂 akoze ak ta to nebavi, fajn, nemyslim si, ze kadejake VS su nejaka extra vyhra, ale aby si neskoncila doma, ze nevies co vlastne chces.

simca06022011
29. sep 2022

A co planujes robit? Ucit sa nie, škola nie, napriek tomu si sla na gympel a na vysoku školu zamerania, ktore ani nechces robit. Uz na gymply si mala problém sa ucit a vyberieš si viditelne skolu kde musíš biflovat ucivo. Nerozumiem celkom. Samozrejme ci budes studovat a ci nie je tvoja vec. Ale co budes robit? Do prace nebudes dochádzať? Nebudeš mimo svojho prostredia?
Ja si myslím ze aj s gymplom a bez vs sa daju robit veci, ale dokazu to ľudia akční a taki ktorí vedia čo chcú robit. Tak najskôr si to utried trosku a reálne sa pozri na vybrane profesie.

katuskamala1
29. sep 2022

@hanka51111 pozeraj i na daleku buducnost. Nie len par rokov dopredu. To znamena, ze ked budes mat deti, aby si stihala skolu skolku a ucenie a potom este neskor, ci budes fyzicky vladat ked casom telo uz tolko nevladze... Preto ta rodicia tlačia do vš. Prepac, ale malo mladých ludi takto uvazuje..

kvetinka75
29. sep 2022

@katuskamala1 toto isté aj ja vysvetľujem dcére. Čím lepšie vzdelanie , tým viac možností na výber a v budúcnosti ľahší život. Môže, aj nemusí to tak byť, ale vždy je väčšia šanca ako bez VŠ.
Autorka - nechápem, prečo ten gympel, keď ťa učenie nebaví. Nájdi si niečo, čo ťa baví a choď tým smerom. existujú aj iné školy, rôzne kurzy, kde môžeš zvyšovať svoju kvalifikáciu. Hlavne sa rozhodni, čo by ťa bavilo

katuskamala1
29. sep 2022

A inak na gymnáziu som patrila medzi najhorsich ziakov, mala som vzdy 4 na vysvedcku. A mam za sebou 4 štátnice z toho 3 s cervenym diplomom...

katuskamala1
29. sep 2022

@kvetinka75 tak mladez.. V 20tke je to proste este v hlave nevyzrete, ani ja som nebola, skoro nik nie je, to nie je urážka, to je fakt... Na to su tu rodicia, aby smerovali, podporovali, niekedy i dotlacili. Volba je ale i tak na nas. Nech zmeni skolu ak si je ista. Ale zmenit, nie zrusit. Sak jasne, ze clovek chce, aby dieta bolo šťastne ale pozera i na to, ako bude zit a kokos ved v praci sme viac casu nez s rodinou ci sebou samym.. Tak nechcem aby moje dieta drelo za pásom, ci s mopom v ruke cely život... Ked moje deti vyrastu a budu podobneho zmyslania, netlacim na vs ale na perspektívny odbor. Tak hned po skole praca a hypoteka, kupit byt, do najmu, nech na seba zaraba, a ak bude cas odist z nasho domu, tak bude mat kam za teda podstatne nizsi peniaz..

judar
29. sep 2022

🤦 vacsina VS ti dobru robotu ani plat nezaruci ...kolko je takych co maju aj 3 skoly aj cerveny diplom a radsej robia uplne nieco ine alebo rovno v skladoch ci kurierov lebo keby robili to co vystudovali tak im to platom nepokryje ani vydavky na zivot...aj kamaratka ma len gymnazium a plat cez 1000€

kvetinka75
29. sep 2022

@katuskamala1 ale zase musí vedieť aspoň trošku čo ju baví. Ak máš celý život robiť niečo čo ťa nebaví len kvôli peniazom, tak človeka z toho picne. Môžeš tlačiť na perspektívny odbor, ale ak to dieťa nebaví, tak ani školu nemusí zvládnuť a bude akurát tak znechutené, vyhorené a bude robiť kraviny. Rodič môže mať predstavu ale môže byť diametrálne odlišná od záujmov a predstáv dieťaťa. Celý život bude človek v práci, tak by mal robiť to, čo ho aspoň trošku baví. Nie každý má hlavu na učenie. Dnes dobre zarobia aj ,,remeselníci,, Len ich to musí baviť - stolár, kaderníčka, kozmetička. A nie každý sa hodí aj na všetky miesta. Mám kámošku , robí obchodnú zástupkyňu, baví ju to, dobre zarába. Ja by som to robiť nemohla, nie som na to, tak robím niečo iné.

ivanabat
29. sep 2022

Súhlasím s názorom @estrella5. Načo zostávať na VŠ, keď ťa to nebaví, nechceš to robiť a učenie je pre Teba utrpenie. Odíď a začni pracovať, kdekoľvek. Získaš iný pohľad na život, pracovné skúsenosti a možno sa aj do toho zahraničia odhodláš ísť.