Dobry den,
budem strucna.. uz dlho riesim dilemu, ci zostat na medicine, som uz v 3.rocniku, skola ma bavi, lekarka byt chcem, aj ked je to narocne povolanie, studium, atd.. ale uz v case prijimaciek ma lakalo zachranarstvo, praca na zachranke. Teraz v 3.r si to tak najviac uvedomujem, ze keby som sla tym smerom, uz mam takmer dostudovane a mozem robit, co chcem - pomahat, v terene, v zachranke. Nejako to so mnou seklo a zacala som premyslat, ze medicinu zanecham a pojdem na urgentnu zdravotnu starostlivost, pretoze ma to fakt taha.. no neviem, ci by som si to neskor nevycitala.. Na medicine ma uz pomaly znechucuje kopa teorie, malo praktickej vyucby, kdezto na urgente by to bolo viac o tej praktickej stranke. Dalsia vec je, ze nam stale niekto podkopava nohy, nieco nevieme, tak sme nuly, hovna.. a to cloveka celkom znechucuje, aj ked to studovat chce. Co by ste urobili vy?
kde študuješ ?
Doštudoval a na záchranke robila ako atestovaný lekár. Vieš, časom môžu (či ti isto neprajem) zdravotne komplikácie, vek… a fyzicky to mozno nebude najlepšie riesenie. Je fajn mat otvorene dvere aj niekam inam
Zaťala zuby a doštudovala.. aj ja som mala veľa kríz na VŠ, no som rada, že som to nakoniec dala. Ak ťa práca doktorky nebude napĺňať, môžeš to nechať a ísť k záchranárom, no opačna cesta už by bola asi náročná.. Držím palce, nevzdávaj to 👍
Snažila by som sa doštudovať a na záchranku si urobila atestáciu, teraz si mladá "akčný" život záchranky by ti vyhovoval, no neskôr sa môže hodiť zase titul lekára
výdrž,ostan..Po čase by si bola isto smutná z toho rozhodnutia.ako lekár budeš mat iné kompetencie ako záchranár isto nie. Chod ako medik na ARO, veľa uvidis, naučíš sa. Ako zachranarka budeš iba zvazat q po čase zistíš, že začneš stagnovať, pretože na tie ďalšie veci ti bude chýbať ,,papier,,
Ja len doplním že po treťom ročníku by už malo byť viac praxe ako teórie..... Zostať na medicíne.
Dokonči školu a potom môžeš na záchranku aj hneď aj keď jednoduchšie je najprv nazbierať prax najlepšie na ARO ale aj z iných odborav sa dá a tak sa potom alebo aj popri práci zamestnať aj na záchranke. Aj keď tá záchranka ťa dosť rýchlo omrzí. Možno vydržíš pár rokov ale potom budeš chcieť robiť niečo iné prípadne aj kľudnejšie, hlavne ak do budúcna počítaš aj s vlastnou rodinou...
Navyše plat a kompetencie záchranára a lekára nie sú to isté aj keď neatestovaný lekár má plat dosť podobný s tým záchranárom. Ako lekár však stále môžeš atestovať a mať ten plat trochu lepší a kompetencie a možnosti neporovnateľné so záchranárom.
Tak porozmýšľaj a sama zhodnoť, či sa ti predsalen neoplatí ešte tie 3 roky vydržať.
Si v treťom ročníku a už máš takmer doštudovane? Však nie si ešte ani v polovici, teda si skôr na začiatku a ta veta ako ti niekto podkopáva nohy? Je jasne že asi len tak tak prelezies🙂 v každom prípade, už by som to nejako dokončila
@luci310 Nic v zlom, ale uz ked rypes, rypnem na oplatku aj ja - ty si asi len tak tak preliezla zakladnu skolu, ked neovladas ani citanie s porozumenim.
Ostatnym velmi pekne dakujem za prispevky k veci.
Kde študuješ ?
Od stvrteho rocnika prichadzaju teoreticke predmety, takze urcite vydrz a dostuduj. Zachranara mozes robit aj s titulom MUDr., ak by si to po case chcela/musela zmenit, budes mat dvere otvorene v akomkolvek smere mediciny. Co sa tyka prekazok a podkopavania- to je pre nas stat a system specialita- nezostava nic ine len sa s tym zmierit. Drz sa, prajem vela sil.
@blankaj To nie je v tejto diskusii relevantne.
Prepáč ale takmer dostudovane by si nemala ani keby si išla akýmkoľvek smerom, nikde by si nebola ešte ani len v tej polovici, za sebou máš len dva roky a nerypem, píšem fakty, keby ti to slo tak sa tu nesťažuješ🙂
Doštuduj, doštuduj a potom choď na zachránku hneď ako to pôjde. NIKDY však nezabudni na jedno nepovedz nikomu, že je nula len preto, že niečo nevie, že čo Vás v tej škole učia, je to o teórii ale už si v predklinickom ročníku, 5.a 6. bude už o klinike a to bude iná káva ❤️ Ono sa tým vyučujúcim mudruje keď si celý život plávajú v tom svojom predmete a zabudli, že v strede vesmíru je slnko 😉
Nikdy nezabudnem keď som nastúpila a pýtala sa, lebo nová atď. Kolegyňa mesiac pred dôchodkom mi odsekla Čo Vás v tej škole učili? Klasicky nič čo? Ja tieto slová nepouživam, lebo sa mi z nich nožik vo vrecku otvára, škola nech je akákoľvek je také čaro teorie snáď v každom odbore, ale realita je vždy iná, preto sa vždy je dobré pýtať.
Hlavu hore, doštudovať a byť lekárka- zachranárk💕
Urcite by som si povedala ze ked uz som sa na to dala,dokoncim to a nezahodim 3roky zivota🤔
Nechcem na teba útočiť, neboj, ak nechceš verejné, tak do ip
Jednoznačne doštudovať. Suseda, lekárka, robí na "rzp". Držím palce!
Určite vydrž, kamoška odišla z inej vš po 3roč. práve na medinu, zbehlo jej to ako voda a teraz jej začínajú štátnice, má doslova otvorené dvere na väčšinu oddelení a môže robiť čo ju baví....hej vravela, že často ich vyrazili z cvík kvôli jednej nevedomosti, bez problémov ich zhodil prednosta pred pacientom vo vyššom ročníku, jeden dr. ju obťažoval verbálne, musela prekusnúť , neľutuje. Držím palce a nezabudni, teória a nové poznatky Ťa v tomto obore budú sprevádzať celý život
Doštuduj, na RZP môžeš robiť aj ako lekárka, ako lekárka a o tri roky môže sa ti zmeniť pohľad na situáciu, na to, čo by si chcela robiť, môžeš pokojne požiadať, či môžeš ísť ako študentka (v rámci voľného času na pax na rzp), je to skvelá príležitosť, lebo záchranárstve si prejdeš z každého odboru niečo, k tým platom - vzhľadom na to že je výrazný nedostatok kvalifikovaných univerzálnych záchranárov, tak sa momentálne veľmi snažia ich aj finančne motivovať. Ale určite by som doštudovala.
Ako ti vyššie radili 👍 S vystudovanou medicínou môžeš robiť zachranarku, no naopak to nejde. S medinou máš otvorených viacero dverí, je len na tebe, do ktorých vkročiš a kedykoľvek sa môžeš rozhodnúť pre druhé. Kdezto so zachranarstvom sú len jedny, ktoré sa časom, vekom, kondiciou môžu uzavrieť tiež.
Vydrž, zatni zuby a mysli na budúcnosť 👍 držím palce
už ti napísali všetko, iba sa k nim pridávam - doštuduj medicínu, budeš mať v živote viac možností, ako sa uplatniť. Môj bývalý sused je záchranár, dnes je to o hubu, doslova.
O tom ze sa na medicine spravaju velmi nevhodne si uz stebotaju aj vrabce na strechach. K zenam obzvlast. Ja by som ti poradila dostudovat medicinu. Dajme tomu, ze by ta zachranka nebola taka hitparada ako si si predstavovala - nikdy nevies, tak potom co? Medicinu 2x studovat nepojdes. S titulom mozes zmenit smer, stat ... ale bez neho, nebudes mat dvere otvorene.
Ja som takto odisla z univerzity a spatne viem, ze to bola blbost. Zacinam studovat od zaciatku - obor po ktorom som vzdy tuzila. ALe caka ma 5 rokov skoly s dietatom, rodinou a pracou. Mozem ti napisat - ziadna hitparada.
ahoj, určite určite doštuduj 🙏🏽 ja viem že ta chytá depka, medzi 3.-4.rocnikom to tak majú skoro všetci, pretože do tretiaku to je len sama teoooooooria a človek “nevidí” konca ale od stvrtaku vam začnú aj praktika v nemocnici a ono sa zo zlepší, neboj sa 🙂
o tom podkopavani nôh vieme svoje…presne viem čo myslíš
ak máš chuť trochu pricuchnut k záchranke tak skus sa popýtať či nemozes ako medicka vypomahat, že chceš robiť na záchranke po škole, určite sa potešia
kľudne mi napis keby sa chceš niečo spýtať alebo len porozprávať 🙂
@autorka Nevzdavaj to a vydrz. Po tretom rocniku sa to prehupne a bude to ovela lepsie,uvidis 🙏po dostudovani mozes robit ARO alebo internu a smer RZP. Ale stale je lepsie mat zadne dvierka,ked ta zachranka nahodou omrzi. Drz sa 😉
Urcite zostat na skole a neskor prejst na zachranarstvo. Bola by skoda tych 3 rokov..
Skús dokončiť školu.A potom sa venuj téme záchranár.Je pravda že rozhodnutie je na tebe ,ale už by som nezahadzovala tie roky čo už študuješ.drzim palce 👍
Ja sa tu pridam, lebo tak nejak som si ako laik naivne myslela, ze zachrankar je lekar, a nie je?
Ked dostanrm infarkt to ma pride ratovat kto?
Véd môžeš neskôr atestovať a zamerať sa ako chceš.. Určite by som neodchadzala