Ahojte. Rada by som si precitala vas nazor, ak viete poradit. Maturovala som z nemciny B2, anglictinu mam taku B1.. Studujem na VS a uz teraz viem, ze by som chcela, resp. zvazujem doktorandske studium, kde bude treba na tej anglictine pracovat, co sa tyka pisania clankov, konferencii, atd… Avsak, nemcina ako jazyk sa mi velmi paci, radsej sa ju ucim, no ako na nu nemam cas, citim, ze to s nou ide dolu vodou. Zaroven aj zvazujem, ze by som neskor po skole na nejaky cas odisla do nemecky hovoriacej krajiny, pracovala v nej, pricom by som potrebovala nemcinu na vysokej urovni, taku C1.
Zacala som premyslat nad tym, ze sa zacnem jednemu z nich uz teraz viac venovat a urobim si certifikat C1. Avsak, neviem sa stale rozhodnut, ktory by bol ten prvy jazyk, ktoremu by som vo svojej situacii mala venovat vacsiu pozornost (neskor casom by som si chcela spravit certifikat z toho druheho…) Co by ste robili vy na mojom mieste?
Vystudovani ludia maju v nemecku vzhladom na akutny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily momentalne vsetky dvere otvorene...
Nemcina. Je tu vela nemeckych firiem a vacsina ludi sa rozhodne, ako hovoris radsej pre "lahsiu" anglictinu a je problem zohnat nemecky hovoriacich zamestnancov. Aj je lahsie najst pracu v Nemecku ako v UK po Brexite. (Este zostava Irsko). Tym padom najdes vzdy lahsie pracu. Anglictina sa casom na teba nalepi sama.
Angličtina je základ
@luscious samozrejme, ze vedia... ale nemci (rovnako ako francuzi) su dost svojsky, ocakavaju velmi rychlo plynulu nemcinu, proste nie su ochotny hovorit anglicky s kolegami...alebo len malokedy ked su porady s ludmi zo zahranicia, inak malo.. pracujem v nemecku roky rokuce...
Ak máš časovú kapacitu na oba tak oba... Kolko jazykov vieš, toľko krát si človekom 😉
ak planujes ist do Nemecky hovoriacej krajiny, tak by som zvazovala skor tu Nemcinu - avsak, ak sa ti lahsie uci ta Nemcina (ze by si ju zvladla za zlomok toho, co anj a vedela by si so svojou aktualnou urovnou NJ sa uplatnit, resp to v ramci tvojich potrieb dohnat) a mas teraz viac casu nez budes mat potom, tak by som to prehodila a zacala anj
Ja si myslím ze určite angličtina,keď študuješ na VŠ budeš zháňať rôznu odbornú literatúru a pravdepodobne aj sama musieť písať v angličtine. Aj v nemecku sa od človeka s VŠ ta angličtina očakáva, dokonca v mojom odbore bola dôležitejšia ako nemčina. Keď sa už raz presťahujes tak sa nemčinu naučíš veľmi rýchlo.
Ak doktorát a vedecký smer, tak za mňa určite angličitna... výskumné skupiny sú väčšinou medzinárodné a komunikuje sa veľa v angličtine, aj na Slovensku, aj keby si išla do nemecky hovoriacej krajiny, zároveň nikdy nevieš do akej krajiny sa dostaneš na prípadnú stáž, záleží od kontaktov, ktoré má vedúci + ako sama hovoríš - spisovanie článkov, konferencie, prípadne povinná angličitina ako predmet 🙂 myslím, že nemčina na B2 je fajn a ak sa ti ju podarí udržiavať, tak super
Asi by som zvolila na tvojom mieste nemčinu, rýchlejšie sa v nej vypracuješ na C1 a potom s angličtinou to dobehneš. Úprimne, po vystúpení Anglicka z EU si začínajú Nemci a Francúzi dosť pretláčať svoje jazyky 😅
@luscious tak nasa firma je velmi internacionalna, mame len v nasej budove mexicanov, portugalcov, spanielov, rumunov, ukrajincov, anglicanov, marocanov, slovenku 😂 Ale vsetci ocakavaju komunikaciu v nemcine, v anglictine len ak mame meetingy s vyrobnymi podnikami v zahranici... rovnako to vyzaduje kazdy jeden nemecky klient... a to su proste nasi najvacsi...
Jednoznačne oprášiť ruštinu a začať sa učiť čínsky.