Mám dilemu a neviem sa rozhodnúť, či ísť na výšku alebo radšej ísť pracovať. Aký máte na to názor Vy? Je ten titul výhoda z pohľadu budúceho platu alebo to je vyhodenie peňazí za školné a všetko okolo toho?
Minimalne ti to rozsiri obzor, studovat s detmi je narocnejsie, takze aj z tohto pohladu je na zvazenie, co do buducnosti, za mna skola urcite aj keby externe, ale trosku sa rozum namaha
pracuj popri vyske 😊
ak nemas vysneny odbor a ide viac menej o titul, externe studium existuje 🤷♀️😊
Chod pracovať, našetri si € a zaplat si potom kurzy a rozbehni si niečo vlastné
Tak by som to spravila ja
Ale ak chceš v budúcnosti robíte niečo kde treba školu tak študuj lebo niekde ti ani kurz nepomôže
Ak to bude kvalitná škola, tak by som štúdium ešte zvažoval. Ale ak ti ide len o titul, tak to je jedno.
@kk3 napíš o akú výšku a odbor ,budeme mať lepšiu predstavu
Nieco konkretne? Muz ma farmaciu, titul pre svoju pracu potrebuje. Alebo chces byt logopedicka? Bez vs to nepojde. Fyzioterapeutka?
Je vela povolani, kde vzdelanie potrebujes a vyska nie je formalita. Tak si rozmysli co chces robit, od toho zavisi odpoved ;)
zalezi od toho co by si chcela studovat, ak si vyberies odbor kde je teraz nedostatok ludi tak sa to isto oplati. ak by si studovala cokolvek len preto aby si mala nejaky titul tak to neviem ci niecomu pomoze potom pri hladani prace
@kk3 V prvom rade si daj otazku, co chces robit. Ak napr. chces byt lekarka, tak VS je nutna podmienka, ak chces robit napr. taterku, tak potom VS nepotrebujes. Kym toto nevies, tak sa na Tvoju otazku neda odpovedat.
@kk3 záleží na tom, čo chces študovať a kde pracovať. Sú profesie kde nie je treba vysokú školu a v prípade praxe si zarobíš veľmi slušne peniaze, profesie kde je potrebné mat VS a toľko nezarobíš, profesie kde slušne zarobíš, no bez VS tá nezoberú. Dnes je najpodstatnejšie ovládať jazyk. Ak vieš perfektne AJ+jeden další, VS ti bude zbytočná lebo na trhu prace sa uplatnis. Poriadne zvaz akej profesii sa chces venovať, pozri si pracovne portaly koľko ponúk je v tom odvetvi, aký plat je ponúkaný a hlavne co vyžadujú. Budeš mat určite lepsi prehľad. A môj osobný názor... začni pracovať a externe študuj. Nikdy nevieš kedy sa ti VS zíde. Je veľa mamičiek a ja som medzi nimi, ktoré po xx rokoch začínajú študovať externe VS a trieskaju si hlavu, lebo už mohli byt niekde inde v pracovnom živote...
chod studovat. fakt. robit budes potom cely zivot, a studentsky zivot je skvely, je to este stale taka mladost, nerozváznost, uzivanie si, spoznás kopu ludí, mozes ist na erasmus do zahranicia, vyblbnes sa ešte... keby som mohla, cely zivot by som studovala 🙂 už som mimo 7 rokov, a teda spomínam na to ako na svoje najkrajšie roky plné zázitkov
Niektorí neštudovali, zamestnali sa a keď sa v práci chceli mať lepšie, boli nútení si tú školu dorobiť. Naozaj záleží od toho, čo chceš robiť. Ako kaderníčke, upratovačke... ti výška bude na dve veci.
Pokiaľ nechceš byt lekár, pravnik,... Tak do práce a VS ked tak externe. A dupľom ked sa tak pýtaš. Ja mat 18 ešte raz, tak nepočúvam rodičov a urcite si celu VS spravím externe a popritom pracujem (rozbila som rak Ing. Stupeň). Podla mna je to stratených 5 rokov života, najmä ak sa ides na VS len aby nejaká bola (ekonómia, verejna správa, sociálna práca a im podobné kde po vyštudovaní robis v 95% aj tak niečo mimo odbor).
@kk3 záleží na tom kde chceš pracovať a čo študovať