Mám ísť na PhD?

2. aug 2022

Ahojte,
chcela by som sa spýtať, čo by ste robili v mojom prípade.
Mám 23 rokov a takto o rok budem končiť inžinierske štúdium na fakulte informatiky. Aktuálne pracujem v odbore (konkrétne robím bioinformatické analýzy) na polovičný úväzok. Nakoľko robím vo výskume, mojím oficiálnym zamestnávateľom je v podstate univerzita t.j mám tabuľkový plat. Mám však dilemu. Chcela by som pokračovať na doktorandské štúdium, moji rodičia s tým však nesúhlasia lebo (citujem) "ma nechcú ďalšie tri roky živiť". Môj partner je o ročník nižšie na rovnakej škole teda bude končiť až o dva roky. Aktuálne pracuje no robí na brigádu a škola mu berie veľa času, takže neodrobí toľko čo ja. Čo sa týka bývania s partner mi navrhol, že dočasne kým nedokončí aj on školu môžem prísť bývať k nim (mám veľmi dobrý vzťah s jeho rodičmi a ako dočasné riešenie mi to nepríde zlý nápad). Rovnako moc nechcem meniť prácu pretože mám veľmi dobré pracovné podmienky a úžasný pracovný kolektív. Mám teda niekoľko možností čo urobiť.
- ísť ku mne na fakultu na denné štúdium + nechať si aktuálny polovičný úväzok (toto by finančne vychádzalo najlepšie keďže by som mala mesačné doktorandské štipendium, štúdium 3 roky ale neviem či by som to stíhala všetko dokopy)
- ísť na externé phd na katedru moelkulárnej biológie (mimo môjho aktuálneho študijného odboru ale v rámci môjho výskumného odboru. Vedúceho dizertačnej práce by mi robil môj šéf, robila by som na plný úväzok ale bolo by to 5 rokov - denné u nich trvá štandardne 4 + 1 rok lebo externe ale bolo by to úplne v pohode)
- vôbec neísť na phd a ísť robiť na TPP
Čo by ste urobili na mojom mieste?

lenkamatkova
2. aug 2022

Určite študuj! Prosím nazahadzuj takú príležitosť. Štipendium vie byť celkom pekné. Ja som ho mala v takej výške, že moja mama toľko mesačne nezarobila. Ja na tvojom mieste volím prvú možnosť. Ale prosím, naozaj to len tak nezahadzuj, pracovať na TPP budeš celý život. Ak na to máš tak choď do toho. Zvládneš to 🙂 A na názor rodičov sa vykašli, je to tvoj život, si dospelá a s tvojím potenciálom ešte môžu oľutovať, že ťa nepodporovali.

54tinka54
2. aug 2022

Keďže robíš vo výskume a zrejme tam chceš pracovať aj po škole, tak by som na phd na tvojom mieste šla. Volila by som prvú možnosť. A čo sa týka rodičov, však živiť ťa nebudú, budeš mať “doktorandský plat” a zarobíš aj v práci, čiže ja si myslím, že budeš sebestačná.

patus_2
2. aug 2022

Ja by som možno šla na tpp, niečo si zarobiť a potom externe študovať, ak to tvoj odbor dovoľuje.

ddaassuullaa
2. aug 2022

Bavi ta to? Vidis zmysel v tych dslsich rokoch vzdelavania? Otvoria sa ti vacsie prilezitosti, sance na uplatnenie sa? A
Ak odpovedas 3x ANO - chod do.toho

PS: nie externe, 3 roky su prezitelne

panelacikova
2. aug 2022

nemáš deti, nemáš záväzky, máš dobrý odbor, tiež by som volila prvú možnosť. 3 a 5 rokov je rozdiel, za tri roky máš ukončené a ruka hore 🙂

jasminkaj
2. aug 2022

Vybrala by som si druhú z tvojich možností (ísť na externé phd). A držím ti palce 👍

autor
2. aug 2022

Ďakujem všetkým za názory. Ja by som úplne najradšej chcela ísť možnosť číslo 1, no vzhľadom na to, že to štúdium z nás trvá o rok menej (štandardná dĺžka denného phd sú 4 roky) tak je to celé dosť nahustené a musela by som mať dizertačnú prácu mimo toho, čo aktuálne robím. Nie že by to bol profesijne nejaký problém ale časovo by som to nedávala a musela by som si veľmi pravdepodobne znížiť úväzok.

dismonika
2. aug 2022

Ahoj autorka, volila by som buď prvú alebo druhú možnosť. Kým nemáš deti, všetko dáš. No už ty musíš zvážiť, či na denné alebo externé. Ak máš pocit, že na dennom to je veľmi nahustené ako píšeš (doslova o držku), choď na externé. Prajem veľa šťastia. 😉

zd582uo
2. aug 2022

Ja mám nedávno skončené doktorandské na informatike. Pre mňa to bola úžasná skúsenosť a veľmi šťastné životné obdobie. Možno úplne nerozumiem tomu, prečo riešiš, že ťa vaši nechcú naďalej finančne podporovať. Nepoznám nikoho, koho by na doktorandskom živili rodičia, veď štipko je v pohode, na podnájom a priemernú životnú úroveň postačuje viac než dosť. Uživiť sa teda uživíš. Ak myslíš na budúcnosť a chceš s vytvoriť aj nejaké úspory, nie je problém skĺbiť doktorandské ani s polovičným úväzkom, tiež to tak u nás robila väčšina doktorandov. Alebo skús participovať na nejakých projektoch, to sú tiež peniaze navyše a roboty tam tak veľa nie je (ak ide o projekty aspoň čiastočne súvisiace s tvojím výskumom). Veď TPP ti nikde neujde 🙂

Mne sa zdá byť možnosť 1, ktorá ťa najviac láka, bez problémov realizovateľná. Zvládneš to, ani tie 3 roky nie sú problém, u nás na informatike tak trvá denné doktorandské štandardne.

jane89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sundew
2. aug 2022

Na PhD mas predsa štipendium ktore je o dost vyssie ako minimálna mzda.ja som z neho ušetrila aj na dovolenku, ale bývala som na intraku. A roky na phd boli jedny z naj.chod teraz aby si neľutovala a v budúcnosti nerobila externe a este zan aj platila

lucik194
2. aug 2022

o za mna ak chces robit vo vede a vyskume urcite musis mat PhD.
ak zostanes na internom to stipko nie je prilis vysoke, kedze predpokladam zijes v BA, tych penazi moc nebude...... ale podla mna akuratne dokazes zaplatit podnajom, jedlo a priemerne zit, ziadne vyskakovanie, ale prezijes.

jaska rodicia to beru ze ta budu zivit, ja osobne by som nad takymto ako externe PhD ani nerozmyslala, lebo sa ustves, skola, praca, skusky, vyskum......

taktiez ak je takto specificky odbor by som na PhD na SKK ani nerozmyslala, pretoze ta veda a vyskum je na SKK ovela menej podporovana, menej platena, isla by som mimo SKK, kvoli skusenostiam, kontaktom, progresu.....

lucik194
2. aug 2022

@sundew hej ale ked sa mas uzivit zo stipendia v BA, tak to az tolko penazi nie je

lucik194
2. aug 2022

stipko na internom PhD bolo niekedy okolo 900€, teda neviem kolko je teraz.... ale na BA to teda nie je ziadny super plat

zuzliq
2. aug 2022

Choď interné na PhD a nechaj si polovičný úväzok. Dohodni sa so šéfom, aby si to všetko stíhala.
My sme s mužom robili obaja interné PhD, narodili sa nám počas štúdia deti. Bolo to ťažké, ale dalo sa to zvládnuť.
PhD je už iné štúdium, dá sa prispôsobiť časovo, pracovať aj doma (písať články, prípravu).

autor
2. aug 2022

Mňa od toho denného phd trošku "odrádzajú" (nie úplne doslova) kamaráti, ktorí sú tam teraz. Lebo oni majú všetci nárok na internát (ja nemám lebo mám trvalý pobyt v BA). Ak by som mala štipko + polovičný úväzok tak by som mala cca okolo tých 1200 v čistom. Čo je úplne okej, len drvivá väčšina doktorandov hovorila, že si museli znižovať úväzky, lebo nestíhali hlavne kvôli tomu, že museli učiť, opravovať zadania/písomky.

zuzliq
2. aug 2022

Ešte dodám, že rodičia ťa nemusia živiť, budeš mať predsa štipendium.
A prečo chceš skracovať na 3 roky? Veď rob normálne 4 roky, posledný rok bude už priateľ pracovať, ty si v kľude dokončíš, môžeš si začať platiť dobrovoľne sociálne a začať plánovať bábo, svadbu.

autor
2. aug 2022

@zuzliq To nie, že je si chcem skrátiť. U nás na škole je 3ročné doktorandské štúdium. 4ročné u nás neexistuje.

zuzliq
2. aug 2022

A nebudeš mať nárok na internát ani ako doktorand? U nás mali aj BA doktorandi nárok.
A koľko počítaš, že by si potrebovala peňazí? Lebo mne sa to pre slobodnú babu bez záväzkov nezdá málo. Nie je to terno, ale je to investícia do tvojej budúcnosti.
A...interné je interné. Je to iné, viac ti to dá.
Ja to v žiadnom prípade neľutujem, aj keď to nebolo ľahké. A stále môžeš prestúpiť, ak sa ti nebude dať všetko stíhať.

zuzliq
2. aug 2022

Aha, jasné.
Vieš, ja som obhajovala s dvoma deťmi. Články som písala po nociach, musela som veľa učiť, opravovať, veľa som bola v labáku.
Ale keď chceš, ide to. Koľko mojich spolužiakov nemalo čas na nič, nič nestíhali. Ide o to, ako si zadelís čas a ako veľmi to chceš.

lindous
2. aug 2022

Rodičia ťa nebudú živiť v zmysle, že chcú aby si odišla z domu? Nevedela by si sa s nimi dohodnúť, že by si rozumnou sumou prispievala do domácnosti? Vyšlo by ťa to určite lepšie ako podnájom a ak máte okrem toho dobré vzťahy, tak by to mohlo fungovať..

owecka
2. aug 2022

Podla mna moznost 1. Ja mam PhD. Ale z ineho odboru. Vsadila som na to vsetky sily a vyhodili ma. Teraz mam problem sa zamestnat. 🙈 hrozny kolektiv praci, mobing a bossing na pracovisku. X rokov stratenych. Mozem ist od znova. Ale mozno tebe to vyjde. Kebyze sa karta obrati isla by som PhD a hned nejaky pol uvazok. My sme vsak pracovat nemohli. Nemali sme to v zmluve, ale nasi docenti profesori to prisne strazili...lebo ved za 450 eur stipko sa uzivis😄 dokonca mi raz pani v kniznici vynadala, ze mam vyssi plat ako ona a ze co si to dovolujem. Potom sme mali taku zakomplexovanu osobu, co kontrolovala kto ma kde pol uvazok a udavala...😵

autor
2. aug 2022

@zuzliq Bohužiaľ nie. Pozerala som celý ubytovací poriadok a je tam napísané vyslovene v časti o doktorandských, že ak má študent trvalý pobyt v BA tak mu zaniká právo na internát.
@lindous Bohužiaľ s rodičmi teda dobrý vzťah nemám. Nemala som moc nikdy ale odkedy som na VŠ sa to o dosť zhoršilo. Oni najprv boli taký, že jasné choď na VŠ investícia do života, to potom im zrazu začalo vadiť, že bývam doma (veľmi v skratke povedané).

dismonika
2. aug 2022

@owecka pánečku, tak to mi je ľúto... zakomplexovanci všade, ako vidím.

owecka
2. aug 2022

@dismonika mne to uz nie je luto, lepsie ako si znicit zdravie...luto mi je len to, ze to uz nemozem robit...snad sa praca coskoro nejaka podari 😊

dkethe
2. aug 2022

Preco by ta mali rodicia zivit? Na phd dostavas plat ktory sa nedani. Aj 900€, zalezi od VS.

lindous
2. aug 2022

Rozumiem.. Ja nastupujem v septembri a pre mňa to bola jasná voľba, navyše v mojom odbore je štipko + čiastočný úväzok z fakulty vyšší ako nástupný plat pre absolventa v čistom niekde vo firme 😅 chápem, že pri tvojom odbore, ak by si hľadala TPP nie vo vede, tam ale po finančnej stránke asi bude rozdiel..

Mne je sympatická možnosť číslo 2, lebo tvoja práca by zároveň bola tvoja dizertačka, čo je časovo super (ja to tak mám), ale aj keď robíš v odbore, predpokladám, že ovládaš len to čomu sa venuješ ty a dobiehať všetku ostatnú teóriu na dizertačnú skúšku by ti ten ušetrený čas zase vzalo a neviem ci by si si pomohla... Takže sa prikláňam k možnosti číslo 1 a bývanie vyriešiť buď izbou v zdieľanom byte (kamarátky, ktoré nepokračujú, ale zostali tu pracovať, to v pohode zvládajú utiahnuť aj s nižším platom v čistom ako vychádza tebe, čiže aj pri prípadnom znížení úväzku by sa to dalo) alebo teda u priateľa, ak sa viete rozumne dohodnúť...

kormino
2. aug 2022

Milá autorka,si šikovná mladá žena,nechápem tvojich rodičov.Mali by byť na teba hrdí a podporovať tá keď nie inak aspoň morálne Moja dcéra tiež bola na dennom doktorandskom a keby sa v 1.rocniku nevydala,bývalá by dovtedy doma a nepýtala by som od nej nič.Vo svojom okolí vidím dosť rodičov ,ktorí platia svojim deťom vysoké školy typu Sládkovičovo a pod ,aby mali titul.A potom sú tu ľudia ako tvoji rodičia,ale verím ti mám takú istú mamu.Drzim palce😍

fliacik
2. aug 2022

Študovala som PhD. denne už pár rokov dozadu, ale štipko bolo celkom slušné na tú dobu. Bývala som v zdieľanom podnájme s bratom, takže náklady sme si delili. Popri tom som síce nemala stabilný úväzok, ale hromadu brigád a projektov, ktoré som si regulovala podľa toho, kedy som mala koľko času. Krásne som si našetrila, precestovala celú Európu, bolo to veľmi pekné obdobie. Áno, boli obdobia, kedy toho bolo dosť, ale zase, ber to tak, že semester (a učenie) trvá iba pár týždňov, v skúškovom období opravuješ testy, ale zase neučíš. A konzultácie k diplomovkám si nastavíš časovo, kedy sa Ti hodia. Ak so študentom pracuješ pravidelne, nie je potom nárazovo veľa čítania. Dnes mám tri deti a keď porovnám svoj súčasný uponáhľaný život s vtedajším a vidím, koľko som vtedy mala aktivít a k tomu voľného času na cvičenie a záujmy, tak sa iba smejem, že som sa vtedy mohla cítiť vyťažená 😀 Tri roky zbehnú, denné štúdium a 1/2 úväzok zvládneš a potom budeš mať nové možnosti. Ak je doma dusno, nájdi si byt s inými študentkami, kľudne aj Bc či ING štúdia, budeš mať vlastnú izbu a časom si možno nájdeš aj lacnejší vlastný bytík. Nedaj sa znechutiť ani odradiť, choď za svojimi snami.

joesvk
2. aug 2022

Ani 5 rokov nie je nič hrozné. Čas rýchlo letí.