Mali by za štúdium platiť lekári, ktorí odídu do zahraničia?

1. jún 2023

Myslíte si, že ľudia, ktorí na Slovensku vyštudujú medicínu a odídu pracovať do zahraničia, by mali za svoje štúdium tu zaplatiť?

viestta
1. jún 2023

A co inzinieri?

a_alexandra_a
1. jún 2023

Nie. Nie je ich chyba, že Slovensko im nevie poskytnúť lepšie pracovné vybavenie. Nikto nie je povinný znižovať svoje ambície a mrhať potenciálom v nevyhovujúcom prostredí iba preto, že na Slovensku vyštudoval.
To by muselo platiť na všetkých, nie len na lekárov.

autor
1. jún 2023

@viestta pokojne sa môžeš vyjadriť aj k nim.

matullienka
1. jún 2023

A čo ekonómovia, inžinieri a ostatné povolania? Tak isto im budeme vystavovať ako štát faktúru za to, že tu vyštudovali a odišli za lepšou príležitosťou?

martinkatinka
1. jún 2023

Nech teda platia vsetci, co tu neostanu zit a pracovat 🤷

jane1987
1. jún 2023

Nie a preco? Pokial niesu podmienky na pracu a dokonca tie podmienky su az nebezpecne a ohrozene je zdravie nielen ich ale aj pacientov, tak nech radsej idu tam, kde svoje znalosti a schopnosti budu mat ohodnotene a budu pracovat vo vhodnych podmienkach. Snad sa tento stat spamata a zacne nieco pre lekarov, zdravotnikov a pacientov robit. A nie, nepcham ich na piedestal, ale kazdy rozumny clovek vie, ze prave zdravotnictvo je v troskach uz par rokov a cela agonia sa len prehlbuje kazdym rokom. A teda bavme sa aj o inych poziciach, nech niesme jednostranni, ze?

melanta
1. jún 2023

Ak má absolvent štátnej VŠ platiť za štúdium ak odíde žiť a pracovať do zahraničia, tak potom absolventi všetkých škôl, nielen lekári. Štát má riešiť príčinu odchodu lekárov do zahraničia, vytvoriť im podmienky, aby tu chceli ostať. A to podmienky nielen platové, ale aj podmienky čo sa týka vybavenia nemocníc a pod. Platba za štúdium tu absolventov medicíny neudrží a radšej pôjdu študovať mimo SR.

zuzanka.zuzu
1. jún 2023

VŠETCI čo nezostanú a ja by som to vyhnala ešte do extrému - všetci čo nebudú pracovať vo svojom odbore resp.príbuzenskom.... hneď by ubudlo sociológov, politológov, sociálnych pracovníkov na úradoch a v polícii, a pod. 🙄

vesimelonimarsista
1. jún 2023

Ti, co taketo cosi tliachaju na svojich tlacovkach, mali dost casu pozdvihnut uroven nasho zdravotnictva, na co sa zial vykaslali a takymito populistickymi tliachaninami si zbieraju akurat volicske percenta. Za mna nie. Ani ostatni absolventi VS.

annm81
1. jún 2023

Ja na jednej strane chápem, že v tom je istá logika a istá miera spravodlivosti. Sú dokonca krajiny, kde to majú takto ošetrené. Otázky sú dve - bude to v súlade s našim členstvom v EÚ? A najmä - reálne nám to pomôže? Už teraz má Slovensko obrovský odliv mozgov a to nie len absolventov univerzít - odchádzajú už maturanti. Nevyženie platené štúdium von len väčšie množstvo talentovaných ľudí? Asi si viem predstaviť efektívnejší spôsob, ako donútiť mladých ostať na Slovensku a k nim prilákať lekárov z chudobnejších krajín.

melanta
1. jún 2023

@zuzanka.zuzu tak odbor sociológia je na Slovensku obrovský extrém. Ja sa kandidáta vždy pýtam na motiváciu, prečo študoval tento odbor a ak tam nie je skutočná motivácia robiť v tejto oblasti a ani v nej nemá prax, tak dotyčného beriem ako absolventa bez VŠ a možno mu to aj uškodí. Pretože so sociólógiou sa roztrhlo vrece a dovolím si povedať, že výrazne viac ako 50% absolventov si školu vybralo iba pre jednoduchšiu cestu k titulu. A tým dehonestujú odbor ako taký a ľudí, ktorí sa tomu naozaj venujú a robia záslužnú činnosť.

19mmm71
1. jún 2023

NIE

bejbypd
1. jún 2023

Určite nie ....co je zadarmo ? Joooj tie výdavky sú obrovské aj keď študujú,,zadarmo ,, ...a za mna nie,nikto by za to nemal platiť.. Slovensko je povinné poskytnúť im adekvátnu pozíciu..ak lepšie v zahraničí, nech idú..zadarmo tu nestuduju ..ani lekári ani nikto iny

jana_eyre_2
1. jún 2023

V podstate by mali všetci platiť, keďže písať, čítať a počítať sme sa naučili zadarmo na Slovensku nie? 🤪 To by tak bolo ešte do zahraničia chodiť pracovať keď do nás tak náš štát investoval 😏

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kvetinka75
1. jún 2023

prečo by mali? Oni za to môžu, že to tu vyzerá ako to tu vyzerá? Každý ide za lepšími podmienkami

mudracucoriedka
1. jún 2023

Platilo by to aj vice-versa pre vystudovaných v zahraničí, ktorí by sa vrátili? Štát síce investuje do študentov, avšak, študenti to štátu vracajú po celú dĺžku štúdia tým, že platia za ubytovanie, platia v obchodoch, etc.. môžeme byť radi, že nemáme systém ako v amerike, kde po vyštudovani ostane absolventom enormný dlh, ktorý splácajú roky

martinkatinka
1. jún 2023

Ja teda mam problem so svojim odborom. Lebo na pracovnom mieste pracuju ludia s inym, respektive ziadnym a ja potom mam problem najst nieco, kde by som sa uplatnila 🤷

tykat
1. jún 2023

Preco by mali platit?

laurita285
1. jún 2023

Tak určitee, každý by mal platiť za všetko.

Ten čo žerie údené by mal platiť za zdravotníctvo extra, ten čo fajčí... aj tá hlupaňa čo je tehotná a rodí v nemocnici, však to tiež nie je za potreby, môže to dieťa aj doma do slamy vytlačiť.

Aj tie čo vyštudovali čašníčku a teraz ma neobskakujú v reštike by mali zaplatiť za štúdium, aj tí aj tí... aj tí a tí by mali platiť :D aj grafik, čo vyštudoval strednú školu a teraz na čierno robí grafiky doma by mal platiť, aj otcovia na materskej by mali platiť bytovému družstvu navyše za to že sedia doma na riti a opotrebovávajú viac schodisko a výťah, kedže sú viac doma...

rooskoliv
1. jún 2023

@martinkatinka
@zuzanka.zuzu
@jana_eyre_2
@autor

Alebo rovno tu postavit ostnaty drot a zavriet hranice? Aby nemohol odist vobec nikto. To by bol tiez dobry napad, ze?

Vsetci ludia co podporuju takuto blbost si vobec neuvedomuju, ze svojim konanim sa vobec nesnazia riesit problem, preco ludia z SK odchadzaju? A preco SK straca konkurencieschopnost v porovnani s inymi krajinami? A je teda uplne jasne, ze politici, ktori tuto temu otvaraju nemaju tiez riesenie ako zlepsit zivot na Slovensku a preto vymyslaju tajeto <>

martinkatinka
1. jún 2023

@rooskoliv ja som to myslela ironicky, preco iba lekari? Rovno vsetci, nie?
Nie, kto chce, nech studuje aj taky, co nema na drahe sukromne skoly....

rivini
1. jún 2023

Nie. Po prve, studium nie je bezplatne, pretoze vsetko, od stravy, knih a pripadneho internatu si na Slovensku financujes sama…v Nemecku napriklad je na to prispevok od statu. Vysokoskolsky system je na Slovensku vo vseobecnosti nekvalitny a ti, ktori prerazia v cudzine, si casto financovali doplnkove staze, jazykove pobyty, makali na ziskani projektovych stipendii a podobne. Ja sama som pocas studia ziskala stipendium na staz v Nemecku a zostala som tu. Na Slovensku mi adekvatna praca, ani plat poskytnute neboli. A len skutocnost, ze za vyucbu neplatis, neznamena, ze ti stat zaplatil studium. Koho na Slovensku nepodporovali rodicia, alebo kto si sam neprivyrabal, ten snad tazko mohol financovat studium.

matullienka
1. jún 2023

Budeme platiť aj za absolvovanie základnej školy, strednej školy ak odídu do zahraničia? A čo znamená bezplatné školstvo? Veď ani to základné nie je bezplatné stačí si spočítať výdavky na všetky zošity, pracovné listy a knihy, ktoré sú rodičia nútení každoročne zaplatiť

jana_eyre_2
1. jún 2023

@rooskoliv ak si nepochopil ironiu v príspevkoch na ktoré reagujes tak to je dosť zarážajúce..

viestta
1. jún 2023

A co instalateri? Alebo elektrikari, murari co idu do cudziny za lepsim platom. Ti si za studium platili?
To len niektorym politikom sa lekari bohovsky hodia do ich tliachanin, hlavne tym, co ich za svoje vlady nedokazali udrzat tisice a dalsie tisice zdravotnych sestier. Hodi sa im to do demagogie, a stale sa najdu ludia, ktory im ju zozeru.

bejbypd
1. jún 2023

A keď sa o tom bavíme, my už vlastne platíme aj za základnú školu aj za strednú..A neskutočne peniaze na tom,že tieto školy sú štatne, nech idú decka co vystuduju kam chcú..tu zaplatia dosť.

zuzanka.zuzu
1. jún 2023

@rooskoliv 😀 menej peňazí do zbytočných odborov, viac peňazí do užitočných odborov 😉 a na toto veru nepotrebujem ani tú vysokú školu... nie že 5 ročné leháro dotované štátom a po piatich rokoch vyjde zo školy oddýchnutý stredoškolák (a ešte aj to už stihol zabudnúť) s tromi písmenami navyše.

PS: ja som cca ročník kedy sa lámalo spoplatnenie druhej VŠ resp. prekročenie štandardnej dĺžky štúdia.... to bolo plaču. dnes normálka. verím, že raz príde spoplatnenie celého štúdia ak nezostaneš napr. 3-5 rokov pracovať.

matullienka
1. jún 2023

@zuzanka.zuzu tak ale v takom prípade nech štát vytvorí aj adekvátne pracovné miesta a nie, že bude nútiť absolventov pracovať v hrozných podmienkach za smiešny plat lebo veď vyštudovali ,, zadarmo"

autor
1. jún 2023

@rooskoliv Ja nikde nepíšem, že niečo také podporujem. Pýtam sa na názory iných.