Chcem sa naučiť po maďarsky

jankazus
14. dec 2024

Ahojte, veľmi by som sa chcela naučiť po maďarsky. Párkrát som začala, ale je to vždy len taký základ. Mám aj knihu pre samoukov, podľa ktorej idem. Okrem dolina, aké aplikácie by ste mi vedeli odporúčať? Prípadne niečo iné, čo by ma posunulo? Veľmi pekne ďakujem. J.

frflos_nespokojny
14. dec 2024

najlepsia skola je ak pri uceni sledujes tv v danom jazyku. moj kolega sa tak naucil bezvadne spisovnu nemcinu

lubkavargova1
14. dec 2024

Tak ucite odporucam pozerat film, relacie, nejaky serial a hlavne rozpravat a rozpravat..lebo inak sa nenaucis. Je rozdiel ak rozpavas s niekym od Kosic a s niekym od Dunajskej...alebo rovno niekto Budapeste alebo co kraj to iny dialekt a take slova, ze ty kokos oci skrizi cloveku :D (ze kurwa co to ten clovek chce??) :D :D :D

frflos_nespokojny
14. dec 2024

inak pozor na dialekt. madari nemaju moc radi slovenskych madarov v budapesti.
aspon tak my niekedy vravel kamos od dunaja

markusrasford
14. dec 2024

@frflos_nespokojny tak ti trepal. Aký dôvod majú aby "nas" tam nemali radi? A povedz kamošovi ze My sa píše mi. Ja tiež neviem pravopis ale toto ešte zvládam. Chodím do Budapešti veľmi často a ešte som sa nestretol s tvojim tvrdením.

frflos_nespokojny
14. dec 2024

i alebo y pochopil si. je tam viac preklepov. topiaci sa slamky chyta?

markusrasford
14. dec 2024

@frflos_nespokojny ja sa nemám čo topiť. Ja do Budapešti chodím rad a často a svojimi p.co..nami choj niekam.

frflos_nespokojny
14. dec 2024

@markusrasford volajako si sa zacal brusit. klud idu vianoce. nebud vulgarozny 😘

markusrasford
14. dec 2024

@frflos_nespokojny keby si radšej odpovedal na moju otázku ale budeš zahovárať a písať fabulacie. Autorka chcela vedieť ako sa vie naučiť po maďarsky a nie ako nás majú radi v Budapešti. No musel som reagovať aby ďalší Bombic neširil hlúposti. V živote si v Budapešti nebol ale trepať to budeš.

frflos_nespokojny
14. dec 2024

@markusrasford predpokladam, ze si moj sused a vies o mne vsetko, ale pre tvoje info:
bol som tam. tazatelke som poradil. ja proti madarom nemam nic, ale ty ako prvy si asi chces splhnut 🙂
a inak k tvojej otazke: nemam dovod ako si ty napisal " trepat".
postacuje ti takato odpoved?

kvjetecko
15. dec 2024

@jankazus okrem knihy pre samoukov pozeram videa na youtube Learn hungarian - madarsko - anglicka vyucba. Alebo ak su na pesnickach madarske titulky, tak si ich zapnem.

bielasovicka
15. dec 2024

@frflos_nespokojny to co píšeš je blbosť. Chodím do Budapešti dlhé roky, takže viem, že nikdy žiadny problém nemali..... Presne takto sa šíria nepravdy.

bielasovicka
15. dec 2024

Autorka, najlepšie je hovoriť s niekym po maďarsky, skôr sa naučíš. A pozerať maďarské TV. Ale pozor. Maďari hovoria pekne spisovne, znie to trosku ináč ako my tu na slovensku hovoríme po maďarsky 😊

lubkavargova1
15. dec 2024

@frflos_nespokojny tak jasne ak tam pride niekto kto tak zatahuje do "aaaacka" tak to aj tu kruti usi ak takeho slovenskeho madara pocuvas. Kriste, to ja by som vtedy vrazdila. Ale inak v Budapesti nikdy nebol problem. Tam na kazdom rohu pocujes skor iny jazyk ako madarcinu....jasne, ze takyto echt-recht madar to hnes spozna, ze prisiel niekto kto je "cudzinec", aj ma vzdy vedeli idenfitikovat ze som od kosic, ale nikdy som nemala ziadny problem. Naopak, tesili sa a uznavali, ze rozpravam aj ked s chybami...to skor my tu robime taky problem, lebo si myslime, ze ako vieme perfektne po madarsky, ale inak prd vieme spisovne...z okolia Kralovsky Chlmec a Cierna su tam "zavzaty madari", ze inde sa neozve po slovensky, len po madarsky...ale ak ide do Michaloviec alebo ku nam do Trebisova alebo viac na rusnakov Svidnik, Giraltovce kde uz my "gadzujeme" po slovensky a hutorime a hvariame, tak su komplet strateni...o Dunajskej radsej pomlcim, to je ina galaxia.

frflos_nespokojny
15. dec 2024

@bielasovicka preco ma hned osocujes? som rad, ze si ty nemala ziaden problem.
to znamena, ze ked ja som chori, tak musis byt aj ty? rozmyslaj. nebolo mojim cielom vyprovokovat nenavist. vrat sa na zaciatok a pooomaaaly si precitaj moj prispevok.