Zdravim vas zeny. Som sice muz, no neviem kde inde mam vyliat svoje srdce, kedze taketo super forum medzi muzmi neexistuje, snad vas to neurazi. Kde zacat ?? Uz od zakladnej skoly mojim snom bolo stat sa ucitelom. Preto som sa touto cestou aj vydal.. siel som na Gymnazium ktore som ukoncil so samymi jednotkami a potom som sa vydal velmi narocnou cestou UPJS PF kombinacia biologia-chemia. Tieto predmety mi a gymnaziu davali zmysel a vyznal som sa v nich velmi dobre. Na nasej fakulte to funguje tak, ze 3 roky studujete tieto predmety vseobecne do detailov , a potom na Mgr stupni sa venujete pedagogike a didaktike.
Na skolu som siel s tym vedomim, ze to bude naozaj narocna cesta plna potu a krvi. A tak aj bolo aj je.. Cytologia, anatomia, fyziologia rastlin, fyziologia zivocichov , botanika 1 botanika 2, zoologia 1 , 2 , histologia, anorganika, organika, fyzikalna chemia , analyticka chemia, vseobecna chemia, fyzika, matika, anglictina, spektralne metody, genetika ATD ATD.. - KATASTROFA
Momentalne som v tretom rocniku a mal by som skoncit ako bc., ale ostal som visiet na jednom predmete , ktory zial neukoncim uspesne tento rok.. Celkova situacia online vyucovania a korona virusu ma demotivovala natolko, ze som si k tomu sadol 5 dni pred, co bolo naozaj velmi neskoro a to si aj uvedomujem. Postupom casu, ked sa dostavam do veku, kde je buducnost za dverami ( 23 rokov ) , si uvedomujem aky narocny bude zivot. V spojeni s faktom, ze sa ucime pomaly ako doktori ( z rovnakych ucebnic ako kolegovia na lekarskej ) a na konci tejto cesty ma caka 690 eur v cistom, zruinovalo moju motivaciu sa ucit a vlastne venovat cas skole. Rozhodol som sa preto ist do medzirocnika resp. predlzene studium, kde si zopakujem tento jeden predmet v ktorom som ostal vysiet, s tym ze potom budem mat vyse polroka volno na usporiadanie myslienok a nabratie pracovnych skusenosti a ujasnenim si v hlave, ze co vlastne dalej. Uvedomujem si ze moja benevolencia poslednych par mesiacov voci studiu zapricinila to kde som sa ocitol sami. Ale uznajte.. 690 eur ?.. neviem kde som mal oci vtedy... proste idem do medzirocnika a hotovo... ale mam z toho hrozne vycitky a mam pocit ako keby sa moj zivot mal skoncit. Je to zapricinene aj rodicmi, nakolko pochadzam z rozsiahlej vysokoskolskej rodiny, kde otec je 3 generacia vysokoskolakov v mojej rodine.. nejak sa to ocakava aj odomna co je fajn, ale nedokazem najst pochopenie doma v tom ze si proste prechadzam exitencnou krizou a potrebujem sa vysporiadat a nabrat znova chut pokracovat... rodicia stale len TO JE JEDNO ASPON MAJ TITUL, stale budes viac vazeny v spolocnosti ked mas titul, atd atd... preto vo mne vyvolali pocit ze v podstate ak nedokoncim skolu tak som obycajne ho*no co bude robit niekde za pasom. Rozmyslal som ze sa pocas toho medzirocnika prestahujem z vychodu ( kde byvame teraz s rodicmi ) za priatelkou ktora studuje v BA činsky jazyk.. zacnem pracovat, pockam na statnice, zostatnicujem, ostanem v BA a Mgr by som si spravil tam. V podstate ani neviem co je celou myslienkou mojeho vylevu.. asi to ze som stratil chut do ucenia korona+realita + rodicia a neviem co dalej... Poznate vystudovanych ucitelov, ktory si nevedia najst pracu v odbore tak robia nieco ine ?
@misko300 A k tvojej otazke - nepoznam vystudovanych ucitelov, ktory by si NEVEDELI najst pracu v odbore. Iba takych, ktori NECHCU - prave kvoli platu a podmienkam v skolstve.
Ja som tiez vystudovala na Mgr. ucitelstvo na UPJS, ale neucim - kvoli tomu ako to v skolstve vyzera, robim v uplne inej oblasti. Ale komplet vsetci sme uz pocas praxe dostali ponuku v skolach. Ucitelia im chybaju, kazda jedna kombinacia mala ponuky - bolo to ale o tom ze niektorym sa nepacil plat, niektorym ze skola je v dedinke mimo Kosic a pod. Ale kto chcel ostat ucitelom, tak miesto mal na 99% iste.
@misko300 no.... ono to nie je 690 v čistom... je to viac 🙂
@panelacikova zacinajuci ucitel ktory nema ukoncene este adaptacne, ma taky plat ako napisal autor prispevku... cca
@hylary veď nebude to robiť rok predsa.... buďme reálni 🙂
Ahoj, zamakaj na tom predmete ktory opakujes a dokonci bakalara. Skoda zahodit ten cas co si sa ucil. A ano, medzi tym si roztried myslienky, nie je zly napad ist do ba a nieco si zarobit medzitym. Rozsir si obzory, presne tak, mgr mozes dokoncit aj na inej skole v odbore v ktorom sa lepsie uplatnis. Urcite to nevzdavaj, len si najdi vlastnu cestu.
@panelacikova tak to ano. Potom sa plat mierne zvysuje ale zas nie su to astronomicke sumy.
Ja by som ti poradila zamestnat sa ako učiteľ, aj ked na zaciatku ten plat je nizsi, ale ked to bola tvoja tuzba a sen, nezahodila by som to....a ked sa na to vykasles, po 5-10rokoch je to uz náročnejšie sa do učiteľského režimu vrátiť...casom aj ten plat bude lepší
Poznam ucitelov, ktori poskytujú doucovanie, ale nie som si ista, ci sa to popri oficiálnom učiteľskom povolani da inak ako na cierno.....( jedna je uz na dochodku a druhy pracuje ako analytik)
@misko300 kamos skoncil studium chemie, potom isiel na dva roky do zahranicia (studium + praca). Dnes robi v sukromnej (zahranicnej) medicinskej spolocnosti plus uci na kratsi uväzok SŠ (to ma ako hobby). A ver, ze 690 € nezaraba ani omylom 🙂 Dokonci si ten jeden predmet. Pracovna buducnost bude taka, aku si ju spravis. Teraz stavias zaklady, tak to nerob ako prve a druhe prasiatko z rozpravky, ale ako to tretie, co si postavilo murovany dom, kym jeho bratia oddychovali v trave.
@hylary Velmi lahko najde uplatnenie aj inde. Len z mojho okolia co mam znamych:
- lektorka v jazykovej skole (ok, to je v ramci odboru ale za uplne iny plat)
- lektorka, neskor manazerka, koucovanie
- IT sektor
- manazment v strojnickej firme
- prijektovy manazment
- farmeceuticka spolocnost (prave kombinacia BIO-CH)
- procesne riadenie
- vedecky pracovnik
- laborantka v sukromnom labaku
Skôr chémia biológia niekde do labaku a práve Bratislava ako hlavne mesto ponuka najviac takýchto možnosti. Mne je luto ale to, koľko kvalitných študentov to odradí a potom nemáme dostatok učiteľov , ale to je už o inom.😒
Tu snáď nie je čo dodať. Neviem, či je medzi odpoveďami iná rada, ako školu jednoznačne dokončiť. Keďže tu nevidím veľmi priestor na zmenu odboru, medziročník-nemedziročník, či v Košiciach alebo v Bratislave, najlepšou cestou sa javí školu dokončiť aj s magisterským titulom. Neznamená to, že človek bez titulu musí skončiť za pásom, ale rodičia Ti hovoria dobre, s titulom na tom budeš stále lepšie, bez ohľadu na odbor.
Neskôr sa uvidí, či budeš aj ako učiteľ pracovať alebo bude Tvoje poslanie iné.
Drž sa.
@hylary no na danovy urad s pedagogikou asi nie, teda ak nemas vystudovanu matematiku, ekonomiu resp. nieco pribuzne. Nemyslim, ze si sa mimo skolstva nedostala len preto, ze mas vystudovanu pedagogiku. Kopec mojich znamych ju ma a kto nechcel do skolstva masiel si uplatnenie inde.
@hylary hmm suhlasim s nafka, moze to byt aj konkurenciou, sympatiami, predstavami zamestnavatela. Staci ak sa hlasis na radcu na danovom (referentka) a mas pedagogiku VS a druha kocka ma obchodnu akademiu SŠ zoberu ju, nie preto, ze pedagogika nie je dobra, ale ad1 tabulkove miesto je stredoskolske a ad2 OA je pribuznejsia k daniam (hoci tam moze len prekladat papiere 😀). Ty by si mohla mat s pedagogikou vyhodu napriklad vo vydavatelstve, vo verejnej sprave (skolstvo, komunikacia, sekretariat...).
určite školu dokončiť... a čo tak vo 4. ročníku vyskúšať nejaký Erasmus, aspoň na polroka, rozkukať sa, veď nikto nehovorí, že musíš robiť to, čo študuješ... ja tiež robím úplne niečo iné ako som študovala...
Urcite treba dokoncit, alebo pokracovat niekde inde. Bola by to skoda, ked si sa tak namakal. A byt ucitelom tiez nemusi byt az tak na skodu. Pokial viem, zrabaju aj viac.
Aspon toho bakalara dorob, mgr mozes zmenit odbor. Studovala som tiez ucitelstvo a mam iba bakalara, robim v sukromnej firme za asi trojnasobok ucitelskeho platu. Tiez som bola sprosta, ze som chcela do skolstva 😂
@misko300 Ani by som sa rodičom nečudovala, keby mali pripomienky, veď keď raz ide niekto študovať na VŠ, tak to je jeho práca študovať (aj keď on-line), pristupovať k tomu zodpovedne a nie to nechať na pár dni pred skúškami. Ja som sa nikdy nestavala k povinnostiam takto, buď si to rozmyslím a nezačínam a ak začnem tak dokončím aspoň priemerne (aj keď sa vyskytne problém). Niektorí študenti dokonca popri štúdiu dokážu aj brigádovať alebo ísť cez prázdniny alebo s nejakým programom do zahraničia a získajú lepší rozhľad.
@misko300 ja ti poviem niečo z trocha iného pohľadu....to naozaj sa má učiteľ tak zle, pýtam sa? Mám veľa spolužiakov učiteľov, buďme úprimní, áno plat nie je svetoborny, ale nie je ani zlý, a časom rastie.svagrina je učiteľka na zs, má pekne premie, končí o nejakej pol tretej Max,voľné víkendy, prázdniny, keď majú deti od jej brata prázdniny, ona ich stráži, lebo má voľno.jej brat so ženou voľno Cez prázdniny toľko nemajú. Môj muž je strojny inžinier, maka od rana pol 8, aj do večera pol 7,keď odovzdávajú projekty ťahá aj víkendy.ja som lekárka, jedna skúška 1000 stranova kniha(myslím veľké predmety ako patola, chémia atď),rok som sa každý deň na tu zasratu patolu učila, a dala som to v pote krvi na tretí pokus s odretými usami.makam 24hodinove služby ,keď je náročná služba nespím ani pol hodiny , jednou nohou v base a na druhý deň funguj, dieťa do jaslí atď.byt dobrých učiteľom, je niečo krásne, ovplyvnis našu buducu generáciu, ja doteraz s láskou spomínam na moju učiteľku biológie.byt učiteľom nie je predsa vobec zle, podľa mňa máš len krízu,lebo si nedal skúšku.vzchop sa a všetko bude dobré.v živote ešte prídu iné údery....
@pseudomonas87 no konečne názor , od lekárky aké je to náročné povolanie. Lebo v okoli si všetci myslia, ako sa budú mať tí čo vyštudujú medicínu dobre. Že zarobia riadne prachy. Nik však už o tom, čo ty hovoríš nehovorí a to je aj tá odvrátená strana. 😒 Ale zase na chlapa 690€ no možno tu tisícku mať bude je malo aj po rokoch. No ale to už je problém štátu , že nezdvihne platy učiteľom.
@misko300 Ten jedne predmet si zopakuj a ukonc bakalarske studium. To je este vedecky smer. Az magistersky mas ucitelsky. A nikde nie je napisane, ze musis pokracovat na Mgr. prave na PF UPJS. Ved si vyber inu univrzitu, kde mozes studovat dalej a skoncit ako vedecky pracovnik alebo v labaku a pod. - staci si popozerat ake studijne programy ponukaju ine skoly. Nie je povinnost pokracovat na Mgr. a skoncit ako ucitel.